ΠΗΓΗ: ΜΑΑ
Με αφορμή την έντονη συζήτηση για την χρήση ,την αποτελεσματικότητα και την αξιoπιστία των γενοσήμων φαρμάκων που διεξάγεται στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύουμε άρθρο από το ‘’Le Parisien’’ για το πώς αντιμετωπίζεται το θέμα στη Γαλλία .
[Μετάφραση Μal.an.]
Τα φάρμακα κοινόχρηστης ονομασίας [γενόσημα] δεν είναι ακριβή αντίγραφα των πατενταρισμένων φαρμάκων, και αυτό μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις, να υπονομεύει την αποτελεσματικότητά τους στους ασθενείς. Η Ιατρική Ακαδημία έριξε μια μικρή βόμβα, δημοσιεύοντας μια έκθεση που αμφισβητεί τα φάρμακα αυτά, τα οποία είναι φθηνότερα από τα πατενταρισμένα προϊόντα, η χρήση των οποίων όμως, από το 1999, στηρίζεται έντονα από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αυτή είναι η δεύτερη αμφισβήτηση των γενοσήμων μέσα στους τελευταίους μήνες. Ήδη τον Σεπτέμβριο, στη μελέτη του Γάλλου γιατρού, του Drα Remy Gauzit, είχαν ήδη εκφρασθεί σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τα ενέσιμα αντιβιοτικά κοινόχρηστης ονομασίας που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία.
Είναι εντελώς όμοια με τα πρωτότυπα;
Ένα γενόσημο πρέπει να περιέχει υποχρεωτικά το ίδιο ενεργό μόριο με το πατενταρισμένο. Αλλά μπορεί να κατασκευαστεί με διαφορετικά έκδοχα (τα οποία δίνουν τη γεύση, το χρώμα και την υφή στο φάρμακο) και να παρουσιάζεται σε διάφορες μορφές (κάψουλες, σιρόπι, κλπ..).
"Ωστόσο, τα έκδοχα δεν είναι ουδέτερα, αποκαλύπτει ο καθηγητής Charles-Joel Menkes, μέλος της Ιατρικής Ακαδημίας. Κάποια μπορεί να είναι αλλεργιογόνα, όπως το φιστίκι. Ομοίως, η γεύση του προϊόντος, όπως και η συσκευασία, μπορούν να επηρεάσουν την ορθή τήρηση μιας θεραπείας, ειδικά όταν αυτή εφαρμόζεται σε παιδιά και των ηλικιωμένους. Επιπλέον, αν ένα φάρμακο κοινόχρηστης ονομασίας μπορεί να αποδείξει τη βιοϊσοδυναμία του – ότι, δηλαδή, από τη στιγμή που εισάγεται στο σώμα αντιδρά με τον ίδιο τρόπο με το πατενταρισμένο όσον αφορά την απορρόφηση, την εξάλειψή του, κλπ.. - αυτό δεν εγγυάται ότι τα προϊόντα είναι ισοδύναμα στην θεραπευτική τους ιδιότητα και της αποτελεσματικότητα.
Είναι όλα υπό αμφισβήτηση;
"Ανησυχούμε μόνο για την αντικατάσταση των φαρμάκων μικρού εύρους, στα οποία οποιαδήποτε αλλαγή στη συγκέντρωση, έστω ελαφριά – επειδή π.χ. το προϊόν έχει καταποθεί λάθος ή συσκευασμένο με διαφορετικό τρόπο - μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη θεραπεία και να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες», λέει ο Δόκτορας. Αυτή η περίπτωση ισχύει, όπως αναφέρει η έκθεση, σε αντισπασμωδικά, αντιπηκτικά, υπογλυκαιμικά, φάρμακα που αφορούν τη θυροξίνη, και ορισμένα αντιβιοτικά και φάρμακα σχετικά με την καρδιά. "Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ειδικός επιμένει, τα φάρμακα κοινόχρηστης ονομασίας, δεν δημιουργούν πρόβλημα. "
Μπορούμε να τα αρνηθούμε;
Ο γιατρός σας θα αποφασίσει εάν το φάρμακό σας δεν μπορεί να υποκατασταθεί. Ωστόσο, εάν έχετε ασυνήθιστες παρενέργειες μετά τη λήψη ενός φαρμάκου κοινόχρηστης ονομασίας, μη διστάσετε να του μιλήσετε.
"Με βάση τα παράπονα αυτά, οι γιατροί έχουν αποφασίσει να μην υποκαθιστούν τη θυροξίνη (Levothyrox). Ωστόσο, δεν υπάρχουν μελέτες για το θέμα αυτό, "είπε ο καθηγητής Menkes. Εάν πάντως χρησιμοποιείτε τακτικά κάποιο φάρμακο κοινόχρηστης ονομασίας, καλό θα ήταν να μην τα αλλάζετε.
Οι γιατροί φοβούνται ότι η κυβέρνηση θα τους περιορίσει σύντομα τη δυνατότητα επιλογής πατενταρισμένου φαρμάκου ή κοινόχρηστης ονομασίας. «Το καθήκον του γιατρού είναι η θεραπεία των ασθενών του και όχι η εξοικονόμηση χρημάτων, λέει ο Δρ Menkes. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε την ελευθερία επιλογής προϊόντων που δεν μπορούν να υποκατασταθούν. "
Ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα, ειδικά τα ελληνικά γενόσημα είναι στη συντριπτική πλειοψηφία πολύ κακής ποιότητος φάρμακα.
ΑπάντησηΔιαγραφήdimitris t
Δημήτρη,να συμφωνήσω αλλά στοιχεία έχουμε?
ΑπάντησηΔιαγραφή