Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Δώστε στους «Έλληνες» επιχειρηματίες άλλη μια ευκαιρία



ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ

Σε εξέλιξη διεθνής καμπάνια πιστοποίησης του... ραγιαδισμού. Του Γιώργου Κατερίνη
Φαίνεται πως κάπως έτσι σκέφτηκαν μερικοί από τους κορυφαίους επιχειρηματίες της χώρας μας και αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν μια καμπάνια με τίτλο Give Greece a chance!, δηλαδή Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία. Η καμπάνια «έπαιξε» σε διάφορα διεθνή Μέσα, ενώ φαίνεται ότι τη σχετική ιστοσελίδα επισκέφτηκαν εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι επιχειρήσεις με το τόσο έντονο πατριωτικό συναίσθημα, αλλά και πώς αντιλαμβάνονται αυτή την… ευκαιρία. Μερικά παραδείγματα είναι ενδεικτικά:
• Η Coca Cola Hellenic πρόσφατα ανακοίνωσε ότι κλείνει δύο από τις πέντε παραγωγικές μονάδες της στην Ελλάδα, ενώ οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως μετακομίζει το κέντρο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας στη Βουλγαρία. Τα δύο χρόνια του Μνημονίου και των «δραματικών επιπτώσεων στη ζωή των Ελλήνων», όπως με μελοδραματικό τόνο αναφέρεται στην καμπάνια, δεν εμπόδισαν την πολυεθνική με έδρα τη χώρα μας, να αποκομίσει από τις 28 ευρωπαϊκές χώρες όπου δραστηριοποιείται, 453 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη το 2010 και άλλα 330 εκατ. ευρώ το 2011.

• Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), αν και τυπικά βρίσκεται στα χέρια του κράτους, με την ουσιαστική διαχείριση της γερμανικής Hochtief καταγράφει αυξανόμενα κέρδη, ενώ η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο έχει πέσει 20% και τα λουκέτα σε επιχειρήσεις αυξάνονται. Ο ΔΑΑ, το πιο ακριβό αεροδρόμιο της Ευρώπης, έχει μετατραπεί σε μια κολοσσιαία εμπορική επιχείρηση, με το 70% των εσόδων του να προέρχεται από μη αεροπορικές δραστηριότητες. Κι ενώ οι επιχειρήσεις που υπάρχουν στο χώρο του κλείνουν μη αντέχοντας να ανταποκριθούν στα τεράστια λειτουργικά έξοδα, εξακολουθεί και παράγει τεράστια και αυξανόμενα κέρδη: 96,55 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη το 2010 και άλλα 103,98 εκατ. ευρώ το 2011. Κέρδη που αποκομίζονται μέσα από ένα εργασιακό περιβάλλον ασύδοτης εκμετάλλευσης και καταπάτησης της εργατικής νομοθεσίας, με γενικευμένη χρήση της ελαστικής εργασίας και μισθούς πείνας. Κάπως έτσι η μετοχή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο εκτινάχθηκε από 2,50 το 2010, σε 3,70 το 2011, σημειώνοντας αύξηση 48%!
• Ο Όμιλος του ΟΤΕ, μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στη χώρα μας, με γερμανικό μάνατζμεντ κι αυτή, είναι από τις πρώτες που έχει προσαρμοστεί στις επιταγές των Μνημονίων. Η επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψε με την ομοσπονδία των εργαζομένων, είναι η πρώτη μεγάλη σύμβαση με μειώσεις αποδοχών. Μέσα στο 2011 μείωσε τις θέσεις εργασίας κατά 356 άτομα στη σταθερή τηλεφωνία, και κατά 515 στην κινητή. Άλλοι 254 εργαζόμενοι έχουν κάνει αίτηση να ενταχθούν στο πρόγραμμα «αποχωρήσεων» μέσα στο 2012. Τα στελέχη της Deutsche Telecom απέδειξαν ότι μπορούν να εκμεταλλεύονται καλά τις ευκαιρίες της κρίσης, αφού με τις αντεργατικές τους μεθοδεύσεις «εξοικονόμησαν» σχεδόν 32 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ώστε να ανακοινώσουν 119,7 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη μέσα στο 2011, αυξημένα 202% σε σχέση με το 2010!
• Η Aegean Airlines, άρπαξε την ευκαιρία του Μνημονίου και απαλλάχθηκε από 500 εργαζόμενους μόνο μέσα στο 2010. Πριν κλείσει το 2011 είχε απολύσει μέχρι και τον πρόεδρο του σωματείου. Η αύξηση των επιβατών που μεταφέρει καθώς και η γιγάντωσή της τόσο στις εσωτερικές μετακινήσεις όσο και στις πτήσεις του εξωτερικού, αναδεικνύει μια αεροπορική επιχείρηση που δεν πτοείται από τις επιταγές του τρόικας.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι κυρίαρχοι των… αυτοκινητοδρόμων και των δημοσίων έργων Ελλάκτωρ (Όμιλος Μπόμπολα), J&P και ΓΕΚ-Τέρνα, τα Ελληνικά Πετρέλαια του Λάτση, η Ελβάλ (Όμιλος Στασινόπουλος), ο Τιτάν, η S&B (Κυριακόπουλος), ο Όμιλος Φουρλή, ο Γιώτης, ο Υφαντής, ο Χρυσαφίδης και ο Γρηγόρης Μικρογεύματα, επιχειρήσεις που ανέλαβαν «αυτοβούλως» να διαφημίσουν τα μέτρα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση και να αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, έχουν πρωτοστατήσει στη μείωση θέσεων εργασίας και αποδοχών, στο χτύπημα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων κι επαγγελματιών, στη διάλυση των κρατικών δομών. Από κοντά και η Eurobank με την Τράπεζα Πειραιώς, δυο από τις τράπεζες που έχουν μέχρι τώρα μοιραστεί μερικά από τα δισεκατομμύρια του προγράμματος στήριξης κι έχουν κάθε λόγο να ζητούν κι άλλες ευκαιρίες.
We are ready to do more (Μπορούμε να κάνουμε κι άλλα), γράφουν στην καμπάνια τους, δίνοντας μια ακόμη υπόσχεση στους πιστωτές και τα πολυεθνικά funds ότι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να υλοποιηθούν οι συμφωνίες που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση.
Υπάρχει μήπως ακόμα αμφιβολία για το ποιοι ωφελούνται από τα Μνημόνια;

1 σχόλιο:

  1. Ειδικότερα για το πως "δίνει μια ευκαιρία στην Ελλάδα" ο Όμιλος ΟΤΕ βλ. εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.