Πηγή: CYNICAL
Η Ελλάδα από την προ κρίσης εποχή μέχρι σήμερα έχει χάσει το15.8% του ΑΕΠ της, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά που έχουν παρατηρηθεί παγκοσμίως, και αναμένεται να χάσει κι άλλο, μιας και όλα τα προγνωστικά ακόμα και αυτών που επιβάλλουν τις συνταγές είναι ότι η ύφεση θα συνεχίζεται ες αεί.
Όσο περνάει δε ο καιρός, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται και τα δάνεια να μεγαλώνουν, τόσο αυξάνεται και το ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανάται σε τόκους, στο 6.8% σήμερα, με την Ιταλία και Πορτογαλία να είναι στο 4%. Άρα κι εδώ κρατάμε τα πρωτεία.
Ας δούμε όμως αν ο σκοπός για τον οποίο συρρικνώνονται οι αποδοχές και οι δημόσιες δαπάνες, δηλαδή ο στόχος της εσωτερικής υποτίμησης, έχει κάποια τύχη να εκπληρωθεί.
Μετά από 4 χρόνια ύφεσης, λοιπόν και με τριπλασιασμό της ανεργίας, δεν έχει υπάρξει καμιά ουσιαστική πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση, δια report του ιδίου του ΔΝΤ. Η πραγματική ενεργός συναλλαγματική ισοτιμία ( real effective exchange rate, REER) ήταν ελαφρώς υψηλότερη το 2010, απ’ ότι ήταν το 2006 (!). Σύμφωνα δε με το δείκτη τιμών καταναλωτή, η REER ήταν κατά 6-7 μονάδες υψηλότερη απ’ ότι το 2006.
Με άλλα λόγια τέσσερα χρόνια ανελέητης ύφεσης και πίεσης στους μισθούς, όχι μόνο δεν έχουν προσφέρει τίποτε προς την κατεύθυνση ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας, αλλά την έχουν καταβαραθρώσει κι άλλο, σε σχέση με την προ κρίσης εποχή.
Το ΔΝΤ, στην πέμπτη κατά σειρά έκθεσή του (Δεκέμβριος του 2011), διαπιστώνει ότι η REER παρέμεινε η ίδια, παρά τη σχετική πτώση κατά 2.5% του μοναδιαίου κόστους εργασίας. Αλλά και αυτή η πτώση, εξαλείφθηκε από την ανατίμηση του ευρώ στις αρχές του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, μια ανατίμηση του ευρώ μπορεί εύκολα να μηδενίσει το όποιο αποτέλεσμα της εσωτερικής υποτίμησης, η οποία σημειωτέον συμβαίνει με αφόρητο ανθρώπινο κόστος.
Παρά το συμπέρασμα του ΔΝΤ ότι η εσωτερική υποτίμηση δεν δουλεύει, η Τρόικα συνεχίζει βαθύτερα προς την κατεύθυνση της δολοφονίας μας…
Υ.Γ. Η πέμπτη έκθεση του ΔΝΤ βρίσκεται ΕΔΩ και τα στοιχεία για REER στις σελίδες 5 και 41, στο γράφημα επάνω δεξιά.
Υ.Γ. Προς την ίδια κατεύθυνση δείτε επίσης και προηγούμενη ανάρτησή μας (4/11/2011), "Η εσωτερική υποτίμηση μόλις έχει αρχίσει".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πρώτη προειδοποίηση!
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.
Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.