Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

"Ελληνική ρουλέτα"



Το νέο μπαράζ πιέσεων προς την Αθήνα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη ενός χαμηλότερου επιτοκίου στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προβληματίζει τους αναλυτές.

 
ΠΗΓΗ: dw-world
«Δεν είναι παράξενο; Ξαφνικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης έγιναν απίστευτα αυστηροί με τους Έλληνες», παρατηρεί ο Ντέτλεφ Φέχτνερ της Börsen- Zeitung στο σχόλιό του με τίτλο «Ελληνική Ρουλέτα». Ο γερμανός αναλυτής διακρίνει τον κίνδυνο από αυτό το παιγνίδι των πιέσεων να χάσουν και οι δύο κύριοι παίκτες: η Ελλάδα και οι πιστωτές. Ο Φέχτνερ αλλά και άλλοι αναλυτές με κύριο αντικείμενο τις εξελίξεις στις αγορές, συμμερίζονται τις επιφυλάξεις που εξέφρασε χθες σε συνέντευξη τύπου στη Ζυρίχη ο Τσαρλς Νταλάρα. Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, IFF, και εκπρόσωπος των ιδιωτών πιστωτών στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI), προειδοποίησε για τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει μια αναγκαστική αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας. «Η επιδιωκόμενη απομείωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να διευθετηθεί συντεταγμένα και με την συναίνεση όλων των εμπλεκομένων πλευρών», τόνισε ο κ. Νταλάρα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες αναφορικά με το ύψος του επιτοκίου που θα απαιτηθεί από την Αθήνα στην περίπτωση της ανταλλαγής των ομολόγων με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας. Είναι, ωστόσο, γνωστό ότι οι πιστωτές ζητούν ένα επιτόκιο κοντά στο 4% για να συμφωνήσουν στην «εθελοντική» αναδιάρθρωση.

Σόιμπλε: Να συμφωνήσουν όλα τα ελληνικά κόμματα με τα μέτρα
Από την πλευρά του το Eurogroup ασκεί πιέσεις στην Αθήνα να μειώσει τις απαιτήσεις των πιστωτών σε ένα επιτόκιο κάτω του 3,5%. Ενδεικτικές οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο τελευταίος εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι τράπεζες-πιστωτές δεν έχουν πετύχει ακόμα τον στόχο των διαπραγματεύσεών τους για το κούρεμα. Στο τέλος της δεκαετίας το χρέος της Αθήνας θα πρέπει να ανέρχεται στο 120% του ΑΕΠ. «Και στο σημείο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές απέχουμε λίγο ακόμα», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ecofin. Οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα θα πρέπει να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, είπε ο κ. Σόιμπλε αλλά δεν σταμάτησε εδώ. Ο γερμανός υπουργός δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει τα συμφωνημένα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις. «Φυσικά και πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα ελληνικά κόμματα με τα μέτρα και με το νέο πρόγραμμα βοήθειας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, που επίκεινται στην Ελλάδα», είπε ο κ. Σόιμπλε.

«Έλλειψη κρατικότητας»
Το Eurogroup έχει ξεκαθαρίσει ότι προϋπόθεση για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές. Έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένο να αυξήσει τα κεφάλαια της νέας δανειακής σύμβασης πέραν των 130 δισ. ευρώ που έχουν αποφασιστεί. Οποιεσδήποτε, λοιπόν, πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν από πρόσθετα μέτρα περικοπών και από το PSI.
Αλλά δεν είναι μόνο το Eurogroup και η Κομισιόν που θα κρίνουν εάν τα μέτρα που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι αρκετά ή εάν το επιτόκιο του PSI διασφαλίζει την εξυπηρέτηση των ελληνικών υποχρεώσεων. Τον πρώτο λόγο για τη βιωσιμότητα ή όχι του ελληνικού χρέους την έχει το ΔΝΤ, το οποίο σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους των Βρυξελλών έχει χάσει την υπομονή του με την Ελλάδα. Διπλωμάτες, που συνήθως μετρούν τα λόγια τους, αμφισβητούν ανοιχτά πλέον την ικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων να υλοποιήσουν προγράμματα μεταρρυθμίσεων, διαπιστώνοντας «έλλειψη κρατικότητας». Πρόκειται για μια καταδικαστική διαπίστωση, που προφανώς συμμερίζονται ΔΝΤ αλλά και Γερμανία. Η στρατηγική των πιέσεων, με το σκεπτικό πώς η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν θα ρισκάρουν μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και θα συμμορφωθούν στις επιταγές του ΔΝΤ και του Eurogroup, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Πρόκειται για μια «ελληνική ρουλέτα», γράφει η Börsen-Zeitung.

Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.