Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Πληθαίνουν οι φωνές κατά της τρόικας και της λάθος συνταγής



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Μπαλή Κάκη
Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/02/2012
Όσο κλιμακώνεται το θρίλερ της ελληνικής διάσωσης, εντός ή εκτός εισαγωγικών, τόσο ενισχύονται οι φωνές εκείνων στην Ευρώπη που θεωρούν ότι η συνταγή είναι από «λάθος» μέχρι «εγκληματική», ενώ έχουν στο πλευρό τους και τους... αριθμούς. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat, το τελευταίο τρίμηνο η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μετά από δυόμισι χρόνια, λόγω της κρίσης χρέους και των προγραμμάτων λιτότητας.
Eurostat: Για πρώτη φορά μετά από δύομισι χρόνια η Ευρωζώνη συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο
Θεωρητικά χθες η Ευρωβουλή στο Στρασβούργο θα συζητούσε για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. του Μαρτίου, το δημοσιονομικό σύμφωνο και τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας. Αντ’ αυτού οι ευρωβουλευτές έστησαν τρικούβερτο καυγά -μεταξύ τους, με την Κομισιόν, με τη Γερμανία- για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.  Η πλειοψηφία των εκλεγμένων εκπροσώπων των ευρωπαϊκών λαών χαρακτήρισε τη λιτότητα που επιβάλλει η τρόικα στην Ελλάδα «καταστροφική» και ζήτησε να ληφθούν πρωτοβουλίες για να αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι η γονατισμένη ελληνική οικονομία.


Κον Μπεντίτ εναντίον Γερμανίας
Μαχητικότερος όλων ήταν ο επικεφαλής της ομάδας των Πράσινων, Γερμανός, αν και εκλεγμένος από τους Γάλλους, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. Επιτέθηκε στους «νεοφιλελεύθερους Ταλιμπάν» της Κομισιόν και της Ε.Ε. που επιβάλλουν «εγκληματική» λιτότητα και επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να κόψει τις συντάξεις, αντί για τις αμυντικές δαπάνες. «Όταν αναγκάζεις ανθρώπους να γονατίζουν, πρέπει να είσαι ειλικρινής μαζί τους», δήλωσε, απευθυνόμενος στη Γερμανία, και μίλησε για τη λεηλασία των χρημάτων της Τράπεζας της Ελλάδας από τις δυνάμεις των Ναζί τον καιρό του πολέμου. Ο Κον Μπεντίτ επισήμανε πως, «με τους τόκους, είναι 81 δισεκατομμύρια ευρώ αυτά που χρωστάνε στην Αθήνα. Είναι κι αυτός ένας άλλος τρόπος να δούμε την Ευρώπη και την ιστορία της».
Σχεδόν με το ίδιο πάθος βγήκε να καταγγείλει τις απαιτήσεις των εταίρων από την Αθήνα ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας, Αυστριακός Χάνες Σβόμποντα: «Αυτή η πολιτική είναι τιμωρία», είπε και σε αυτή τη φάση «η Ελλάδα χρειάζεται συμβουλές και συνδρομή, όχι επιτρόπους και δικτατορία».
Πάντως, από τους κόλπους των Συντηρητικών και των Φιλελευθέρων, υπήρξε και αντίλογος, με τον Βρετανό Μάρτιν Κάλαναν να ζητεί τη συντεταγμένη χρεωκοπία της Ελλάδας και την έξοδό της από την Ευρωζώνη, τον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Ζοζέφ Ντολ να υποστηρίζει ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας λειτούργησαν στη Λετονία -«αλλά οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλη δίαιτα αδυνατίσματος»- και τον Γερμανό Φιλελεύθερο, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, να επιτίθεται στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, επειδή απέτυχε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε.
Τέλος, εκ μέρους της δανέζικης προεδρίας αυτό το εξάμηνο στην Ε.Ε., ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νικολάι Βάμεν, απέρριψε οποιαδήποτε πρόταση για χαλάρωση της στάσης έναντι της Ελλάδας, παρά την ύφεση που επιδεινώνεται στη χώρα και για την οποία οι επικριτές λένε ότι οφείλεται στα επιβεβλημένα από την Ε.Ε. μέτρα λιτότητας.

"Θανάσιμη θεραπεία"
Αλλά και ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους 5 «σοφούς», οικονομικούς συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζει σε άρθρο του «θανάσιμη θεραπεία» την «ακραία λιτότητα», στην οποία υποχρεώνει την Ελλάδα η Ε.Ε. Μάλιστα, ο Μπόφινγκερ επισημαίνει τον κίνδυνο απροσδόκητου και μεγάλης έκτασης οικονομικού και πολιτικού γεγονότος στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το σύνολο της Ευρωζώνης. «Αν επιδιώκεται η αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου, θα πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες και να προσδιοριστεί εάν η θεραπεία της τρόικας απέτυχε ή εάν ευθύνεται ο ασθενής για την απροθυμία του να τη δεχθεί», γράφει. Ο Γερμανός «σοφός» δεν πιστεύει ότι η αποτυχία βαρύνει την Ελλάδα, καθώς μια ψύχραιμη ανάγνωση των σχετικών εκθέσεων του ΔΝΤ οδηγεί στη διαπίστωση ότι η χώρα έχει υλοποιήσει με συνέπεια μεγάλο τμήμα των επιβαλλόμενων μέτρων. Για ποιο λόγο, όμως, δεν επετεύχθη δραστικότερη μείωση του ελλείμματος; Επειδή τα έσοδα και οι δαπάνες ενός κράτους δεν εξαρτώνται μόνο από το ύψος των φορολογικών συντελεστών και από τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Εξαρτώνται, επίσης, από το πώς εξελίσσεται η οικονομία. Στο σημείο αυτό οι προβλέψεις του ΔΝΤ παραήταν αισιόδοξες, καθώς η συνολική ύφεση για τα έτη 2010-2012 ανήλθε στο 12%, έναντι του προβλεπόμενου 5,5%. Εάν συνυπολογιστεί η ύφεση, η μείωση του ελλείμματος σκαρφαλώνει στο 11% τη διετία 2009-2011, κάτι που δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα κανένα άλλο κράτος.
Απαντώντας στις αντιρρήσεις των Γερμανών φορολογουμένων, ο Μπόφινγκερ τούς καλεί να αναλογιστούν τις ολέθριες πιθανές επιπτώσεις μιας κατάρρευσης της δημόσιας και οικονομικής ζωής της Ελλάδας. Η επιλογή να δοθεί ένα «τέλος με τρόμο», που θέλει τους Γερμανούς να μη συμμετέχουν πλέον στη διάσωση της Ελλάδας, αποτελεί αυταπάτη. Και σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων θα συνεχίσει να υπάρχει στον ευρωπαϊκό χάρτη. Η Ε.Ε. δεν θα μπορεί να στέκεται αδιάφορη, εάν παρουσιαστούν φαινόμενα αναρχίας, πείνας και σοβαρότατων ελλείψεων στον τομέα της Υγείας. Για τον λόγο αυτό είναι προτιμότερο να πραγματοποιηθεί τώρα αλλαγή στρατηγικής αντί να υποστεί κανείς το κόστος της πολιτικής του καγκελάριου Χάινριχ Μπρίνινγκ (σ.σ. στη δεκαετία του 1930) επί δεκαετίες. Ο Μπόφινγκερ τονίζει, τέλος, ότι οι Έλληνες αξίζουν να λάβουν και στη συνέχεια στήριξη παρά το ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για βελτίωση της κατάστασης στη χώρα τους. Εάν αυτή η προσπάθεια δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, φταίει η εφαρμοζόμενη «θεραπεία», καθώς υποτιμήθηκαν παντελώς οι κίνδυνοι για το «κυκλοφορικό» του ασθενούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.