ΠΗΓΗ: Καθημερινή 4/1/2012
Της Ζέζας Ζήκου
Η ομολογία Σαχινίδη χθες στη Βουλή πως «το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα αποτελεί μία από τις προς διαπραγμάτευση και συμφωνία παραμέτρους», επιβεβαιώνει πλήρως τις φήμες που σέρνονταν από καιρό. «H κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές αν το PSI+ θα διέπεται από το ελληνικό ή από το βρετανικό δίκαιο αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης με έγγραφό του στη Βουλή».
Δυστυχώς έτσι επιβεβαιώνονται και οι φόβοι πως «έδωσαν» στην κυβέρνηση Παπαδήμου την έκτη δόση, ώστε να συμφωνήσει στα όσα έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα. Η στήλη ήδη είχε μεταφέρει τους φόβους πως «η Ελλάδα έχει αποδεχθεί μεγαλύτερο “κούρεμα” του χρέους της με αντάλλαγμα τη μεταφορά των ομολόγων από το ελληνικό στο βρετανικό δίκαιο, το οποίο επιτρέπει την κατάσχεση κρατικής περιουσίας.
Εσκεμμένα, λοιπόν, η κυβέρνηση Παπαδήμου τόσο καιρό δεν ξεκαθάριζε αν μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών τα ελληνικά ομόλογα θα υπόκειντο στο ελληνικό ή στο βρετανικό δίκαιο. Αν επικρατήσει το ελληνικό δίκαιο, οι ξένοι δανειστές, που θα είναι και μόνιμοι επιτηρητές, δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν εμπράγματες εγγυήσεις αν πάει κάτι στραβά στο πρόγραμμα. Με το βρετανικό δίκαιο όμως, τα collateral είναι εδώ και είναι στα χέρια των δανειστών. Θα μπορούν, δηλαδή, να διεκδικήσουν ακίνητα ή κρατικές εταιρείες χωρίς να μπλέξουν στον ελληνικό δικαστικό κυκεώνα.
Ετσι, λοιπόν, και με τη... βούλα θα εκχωρήσουμε εθνική κυριαρχία ακόμη κι αν αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα, αλλά και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οπως έχει ήδη επισημάνει στη στήλη ο κ. Παναγιώτης Αλεβάντης «το θέμα είναι γενικότερο και αποτελεί ένα από τα εμπόδια στην έκδοση ευρωομολόγων όπως αναφέρει και η πρόσφατη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (4.1.3 Νομικό καθεστώς που θα διέπει την έκδοση). Πρέπει να εξεταστεί και το κατάλληλο νομικό καθεστώς βάσει του οποίου θα εκδοθούν τα ομόλογα σταθερότητας».
Επίσης, στις σπουδαίες επισημάνσεις του αναφέρει: «Σήμερα τα κρατικά ομόλογα εκδίδονται βάσει του εθνικού δικαίου. Για τις εκδόσεις διεθνών ομολόγων χρησιμοποιείται συχνά το αγγλικό δίκαιο ή, εάν στόχος είναι η αγορά των ΗΠΑ το δίκαιο της Νέας Υόρκης. Δεν υφίσταται ισοδύναμο ενωσιακό δίκαιο βάσει του οποίου να μπορούν να εκδοθούν τα ομόλογα σταθερότητας. Παρόλο που αποτελεί κοινή πρακτική να χρησιμοποιείται ξένο δίκαιο για τις εκδόσεις διεθνών ομολόγων, ίσως να υπάρχει πρόβλημα εάν όλο το δημόσιο χρέος καλύπτεται από το δίκαιο του Η.Β. ή των ΗΠΑ, επειδή η προσέγγιση της αγγλοσαξονικής νομολογίας διαφέρει από τα νομικά συστήματα πολλών κρατών-μελών. Θα πρέπει επίσης να συμφωνηθεί και το αρμόδιο δικαστήριο».
Ωστόσο, σε νέο δημοσίευμά της η Wall Street Journal προειδοποιεί ότι η μη συμμετοχή ορισμένων ιδιωτών στο PSI απειλεί να οδηγήσει τη διαδικασία σε αποτυχία. Στους πιστωτές που έχουν λόγους και συμφέρον να μην συμμετάσχουν στη διαδικασία εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI) αναφέρει ότι η μη συμμετοχή τους απειλεί να οδηγήσει το PSI σε αποτυχία, αφού δεν θα έχει εκπληρωθεί ο στόχος της μείωσης του χρέους κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συμφωνία της 26ης/27ης Οκτωβρίου προβλέπει το κούρεμα του χρέους της Ελλάδας που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών πιστωτών κατά 50%, άρα και τη μείωση αυτού σε 103 δισεκατομμύρια ευρώ από 206 δισεκατομμύρια στα οποία ανέρχεται σήμερα.
Ωστόσο όπως επισημαίνουν αναλυτές, τους οποίους επικαλείται η WSJ, υπάρχουν κάποιες κατηγορίες πιστωτών που έχουν συμφέρον να μη συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση. Ανάμεσά τους είναι οι κάτοχοι ομολόγων που λήγουν το 2012 αξίας περίπου 36 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτοί προφανώς περιμένουν να αποζημιωθούν στο ακέραιο φέτος και δεν έχουν λόγους να πάρουν ομόλογα που θα λήξουν σε 20 με 30 χρόνια, όπως προβλέπει το PSI. Επιπλέον τα hedge fund και άλλα κρατικά ταμεία που κατέχουν συνολικά περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια δεν έχουν τους ίδιους ισχυρούς λόγους συμμετοχής που έχουν οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές.
Μία άλλη κατηγορία που θα μπορούσε να απέχει από το PSI είναι όσοι κατέχουν CDS (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας) τους οποίους συμφέρει η αποτυχία του εθελοντικού χαρακτήρα του προγράμματος που ίσως οδηγήσει σε υποχρεωτική αναδιάρθρωση. Τέλος εκτός διαδικασίας θα επιλέξουν να μείνουν τα κερδοσκοπικά ταμεία που ειδικεύονται στις αγορές χρέους χωρών που βρίσκονται κοντά σε χρεοκοπία (vulture funds).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πρώτη προειδοποίηση!
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.
Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.