The Lies that Europe's Politicians Tell Themselves



ΠΗΓΗ: SPIEGEL

A Commentary by Armin Mahler

Since its inception, the euro zone has been built on lies, the most grievous of which is the idea that the common currency could work without political union. But Europe's politicians are currently suffering under a different but equally fatal delusion -- that they have all the time in the world to fix the crisis.
How much does time cost? That depends what you need it for. The time that Europe's leaders want to buy to tackle the euro crisis is a precious commodity. And its price keeps going up and up.
Initially, it was supposed to cost €110 billion ($130 billion). That's how expensive the first EU bailout package for Greece was. Soon, it was expanded via a comprehensive rescue fund that helped out Portugal and Ireland. Then came a second bailout package for Greece, followed by an even more comprehensive rescue fund for the rest.
In late September 2011, representatives in Germany's parliament, the Bundestag, had not yet voted on this expanded package -- which would put Germany alone on the hook for €211 billion -- but it was already clear to them that even that wouldn't be enough. But nobody could say that out loud, and especially not Finance Minister Wolfgang Schäuble, because they obviously didn't want to endanger the government's majority in parliament -- and, thereby, its own ability to govern.

Lex: Η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί εκτός ευρώ



ΠΗΓΗ: FT (via euro2day)

Μια φορά κι έναν καιρό, οι συζητήσεις για την Ιταλία είχαν ως επίκεντρο το ποδόσφαιρο ή τις διακοπές στην Τοσκάνη. Ξαφνικά, το μόνο για το οποίο όλοι συζητούν είναι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας (μιας και το αναφέραμε, πλησιάζουν ξανά το 7%). 

Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει την κρατούσα άποψη: ότι το κόστος δανεισμού είναι πλέον τόσο υψηλό που σύντομα η Ιταλία δεν θα μπορεί να το αντέξει, θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών στο χρέος των 1,9 τρισ. ευρώ και αυτό το γεγονός θα καταστρέψει την ευρωζώνη.

Είναι αλήθεια πως εάν καταρρεύσει η Ιταλία θα καταρρεύσει και η ευρωζώνη. Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η Ρώμη, στην ουσία, δεν είναι ότι το χρέος της θα καταστεί μη βιώσιμο, αλλά ότι οι επενδυτές θα σταματήσουν να αγοράζουν ιταλικούς κρατικούς τίτλους σε όποια τιμή κι αν φτάσουν.

Βάλτε επιτέλους φραγμούς στην κίνηση των κεφαλαίων!



Πηγή:  Επίκαιρα 29.12.2011
του Λ. Βατικιώτη
Ανέκδοτο έχει γίνει πάλι η Ελλάδα στην Ευρώπη. Αφορμή αυτή τη φορά είναι τα δισεκατομμύρια που φεύγουν κάθε μήνα από τις ελληνικές τράπεζες για το εξωτερικό και συγκεκριμένα για πιο ασφαλείς προορισμούς. Το τελευταίο, καθόλου τιμητικό, δημοσίευμα ήρθε από τον βρετανικό Guardian, ενώ πλήθος σχετικών αναφορών έχει ακόμη δει το φως της δημοσιότητας από τις στήλες του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel και πολλών άλλων μέσων.
Το θέμα ωστόσο, φυγή δισεκατομμυρίων από μια χώρα σε καθεστώς χρεοκοπίας που θερίζεται από την ανεργία και την πείνα, κάθε άλλο παρά ανοίκειο είναι για όλους εμάς. Αφορά συγκεκριμένα τα ποσά που φεύγουν με εντελώς νόμιμους τρόπους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς για να πάνε στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ελβετία τις περισσότερες φορές. Τα ποσά που έχουν μεταναστεύσει μέχρι σήμερα από το 2010 (όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την κρίση δημόσιου χρέους σκορπώντας τον πανικό με δηλώσεις που παρομοίαζαν την Ελλάδα με Τιτανικό) υπολογίζονται, κατά τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, στα 60 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά αντιπροσωπεύουν το 27% του ελληνικού ΑΕΠ και το 82% των χρημάτων που έχουμε ήδη λάβει από την Τρόικα! Με βάση άλλες εκτιμήσεις η φυγή κεφαλαίων υπολογίζεται σε 5-6 δις. ευρώ μηνιαία, ενώ πρόσφατα δημοσιεύματα έκαναν λόγο πως μόνο τον Οκτώβριο έφυγαν 12 δις ευρώ.

Η ανάπηρη δημοκρατία



ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ

Για το νέο βιβλίο του Νίκου Κουνενή, Περί Δημοκρατίας – Σάτιρα ηθών και θεσμών,
εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2011, σελ. 195
Φοβάμαι ότι καταντώ κοινότοπος και επαναλαμβανόμενος, αλλά δεν μπορώ να κάνω κι αλλιώς.
Επικαλούμαι ένα δημοσίευμα του Γιώργου Χ. Παπασωτηρίου με τίτλο Οι διανοούμενοι, όπου υποβάλλεται το γνωστό ερώτημα «Πού είναι οι άνθρωποι του πνεύματος, οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες;», για να διατυπωθεί η εξίσου γνωστή απάντηση: «Oι διανοούμενοι βρίσκονται στις “αυλές” των κρατικών και κομματικών πρυτανείων, προσδοκώντας τα οφέλη των επιδοτήσεων, επιδιώκοντας “πωλήσεις” ή ένα βραβείο ή ακόμα προσδίδοντας με το αζημίωτο κύρος σε εκδηλώσεις νεόπλουτων».
Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα, με την υποσημείωση ότι, όπως επισημαίνει ο Παπασωτηρίου, υπάρχουν κι εξαιρέσεις. Πιστεύω ότι ο Νίκος Κουνενής αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές ανάμεσά τους.

Τα 3+1 θανάσιμα αμαρτήματα για το ευρώ



Πηγή: euro2day

Με ανοικτά όλα τα μεγάλα ερωτήματα για το μέλλον του ευρώ μπαίνει η νέα χρονιά. Οι ηγέτες της Ευρώπης σε τέσσερις κρίσιμες συνόδους κορυφής πανηγύρισαν την διάσωση της νομισματικής ένωσης. Στις τρεις πρώτες διαψεύστηκαν παταγωδώς. Η τέταρτη, αυτή του Δεκεμβρίου οδηγεί σε ένα «νομισματικό συμβόλαιο» δημοσιονομικής πειθαρχίας και την Ελλάδα στο PSI Plus. Η αμφισβήτηση είναι ήδη έντονη και η επιτυχία του -νέου- σχεδίου μένει να φανεί στην πράξη. 

Το 2011 φάνηκε με το καλημέρα ότι η κρίση βαθαίνει. Η χρονιά ξεκίνησε με την Ελλάδα να βαθμολογείται ως σκουπίδι από τους οίκους αξιολόγησης και τους ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίζουν ότι η χώρας μας είναι το κακό παιδί, η εξαίρεση στον κανόνα και ότι δεν τίθεται πρόβλημα για τον σκληρό πυρήνα του ευρώ. Ετσι, εκτίμησαν ότι αρκούσε μικρή ενίσχυση του EFSF, μείωση των επιτοκίων του ελληνικού δανείου και το φόβητρο ενός μόνιμου μηχανισμού διάσωσης. Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου (σ.σ. πηγή για το χρονολόγιο το Bloomberg). 


14 Ιανουαρίου: Η χρονιά αρχίζει με την Fitch να ακολουθεί τις S&P και Moody’s οι οποίες υποβαθμίζουν τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία «σκουπίδια». 

ΔΝΤ: Ίσως να μην αρκεί το κούρεμα 50% για Ελλάδα



Πηγή: euro2day

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε προσφάτως την ελληνική κυβέρνηση ότι η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος υποδεικνύει πως το ελληνικό χρέος ίσως δεν είναι πλέον βιώσιμο, ακόμη και με κούρεμα 50%, όπως αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal. 

«Το κούρεμα του 50% μπορεί να μην είναι πλέον αρκετό», ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ, δήλωσε ένας αξιωματούχος του Ταμείου. 

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι στελέχη του ΔΝΤ επεξεργάζονται νέες οικονομικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα. 

Ένα γράφημα "φωτιά" που δείχνει την "απόκλιση" που υπάρχει στην Ευρώπη


ΠΗΓΗ: xrimanews.gr

Το παραπάνω γράφημα μας δείχνει τι έχει συμβεί σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία από το 2001 μέχρι και σήμερα στις καταθέσεις που υπάρχουν σε κάθε χώρα. Από το 2001 που και η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωζώνης με το κοινό νόμισμα, οι καταθέσεις και στις τρεις χώρες είχαν ανοδική τάση. Από το τέλος του 2009 μέχρι και σήμερα, η Ελλάδα έχει εκροές καταθέσεων που ξεπερνούν τα 63 δις ευρώ και είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ίδια εικόνα παρατηρούμε να συμβαίνει και στην γειτονική χώρα της Ιταλίας, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Αντίθετα, τα τελευταία 2 χρόνια, η Γερμανία δεν έχει καταλάβει τίποτα από την λέξη "κρίση" που επικρατεί στα γειτονικά της κράτη και μέλη της ΕΕ και βλέπει τις καταθέσεις της να συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι εμπνευστές του οράματος της Ευρώπης και του ενιαίου νομίσματος βλέπουν πως σε μια περίοδο κρίσης τα ποιο αδύναμα μελή αυτής της ένωσης έχουν τεράστια προβλήματα ( βλέπε Ελλάδα, Ιταλία) και ο ηγέτης της Ευρώπης ( βλέπε Γερμανία) συνεχίζει να  σημειώνει κέρδη,να έχουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να έχει χαμηλή ανεργία, να βλέπει τις καταθέσεις της και τις εισροές κεφαλαίων να έρχονται από όλη τα κράτη της Ευρώπης προς αυτήν με αμείωτους ρυθμούς. Με αυτό όμως τον τρόπο δεν μπορεί να επιτευχθεί η Ευρωπαϊκή σύγκλιση, αλλά η απόκλιση μεταξύ των μελών της.