Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Wild West




Του Ευκλείδη Τσακαλώτου
Πηγή: Red Notebook

Το σκάνδαλο της News International που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες αναδεικνύει πολλές πλευρές της σύγχρονης διακυβέρνησης στις φιλελεύθερες οικονομίες. Δεν είναι μόνο η παρακολούθηση των τηλεφώνων των ανθρώπων του σταρ σύστεμ για υλικό σκανδαλολογικού τύπου για τα έντυπα του Ρούπερτ Μέρντοχ. Είναι η δύναμη που παραθέτει η συσσώρευση τόσων πληροφοριών, κάτι που πάντα αναγνώριζαν και εκτιμούσαν οι Δον Κορλεόνε και οι Χέρμπερτ Χούβερ (FBI) αυτού του κόσμου. Πληροφορίες που αφορούν πολιτικούς, συνδικαλιστές, δημοσιογράφους, και πολλούς άλλους στη δημόσια σφαίρα, που τους καθιστούν ευάλωτους στον ωμό εκβιασμό αν πατήσουν τον κάλο των ισχυρών.

ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΡΤΙΝΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ!



ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
Μετά την πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης εξαπολύθηκε από την ελληνικήκυβέρνηση και τους ευρωγραφειοκράτες μια πολύ καλά σχεδιασμένη επικοινωνιακή καταιγίδα, οποία είχε και έχει ως στόχο να ασκήσει πλύση εγκεφάλου στους ευρωπαϊκούς λαούς και ειδικότερα στον ελληνικό λαό.
Στόχος αυτής της επικοινωνιακής καταιγίδας είναι να πείσει ότι με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής λύνεται, περίπου, το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, ανακουφίζεται αισθητά ο ελληνικός λαός, ενώ ξεπερνάται και η κρίση της ευρωζώνης!
Τίποτα πιο ψευδές και παραπλανητικό από αυτήν την κακόγουστη προπαγάνδα, όπως θα επιχειρήσουμε να καταδείξουμε με συλλογισμούς και στοιχεία. Στοιχεία τα οποία θα εμπλουτίζουμε με όσα νεότερα έρχονται στο φως, αφού πολλά ακόμα σε σχέση με τις αποφάσεις της Συνόδου ή βρίσκονται στο σκοτάδιή είναι πολύ ασαφή και δυσερμήνευτα.

Πόσο πάει το μαλλί;



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/07/2011
Αν μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα από την ακατάσχετη κενολογία των επισήμων όσον αφορά τη σωτηρία της Ελλάδας, αυτό είναι πως μάλλον τα κουκιά δεν βγαίνουν. Διότι, τότε, γιατί να μας ζητάνε να βάλουμε πλάτη, να βάλουμε πάτο στο βαρέλι, να πάρουμε μια ανάσα να βγάλουμε τον βραχνά και άλλα τυχάρπαστα; Ευτυχώς που δεν έπιασαν πάλι τα ιατρικά και δεν μας είπαν να καταπιούμε το χάπι ή να μπούμε στον γύψο.

Μάικ Χάντσον: Η χρηματοπίστωση είναι η νέα μορφή πολέμου



ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ
O Μάικ Χάντσον, διακεκριμένος καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι-Κάνσας, παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εκπομπή «Guns and Butter» της Bonnie Faulkner. Παρακάτω δημοσιεύουμε εκτεταμένα αποσπάσματα της μακροσκελούς συνέντευξης, τα οποία αναδεικνύουν με χαρακτηριστικό τρόπο πτυχές της παγκόσμια οικονομικής κρίσης και των ισορροπιών που διαμορφώνονται.
Μάικ, διάβασα στις εφημερίδες ότι η μεγάλη ύφεση έχει τελειώσει από καιρό, αλλά η ανεργία παραμένει πεισματικά υψηλή, με μόνο 18.000 καινούργιες δουλειές να έχουν δημιουργηθεί τον Ιούνιο στις ΗΠΑ. Πιστεύω ότι ο όρος που επινοήθηκε εδώ και κάποιο καιρό, είναι «ανάπτυξη δίχως απασχόληση». Τι σημαίνει αυτό;
Είναι αποτέλεσμα της μεγάλης ύφεσης, κυρίως λόγω αποπληθωρισμού με αιτία το χρέος. Επειδή το χρηματιστήριο γέμισε με πληθωριστικό χρήμα που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα (Fed), δεν σημαίνει ότι και η ίδια οικονομία αναπτύσσεται. Αντίθετα, συρρικνώνεται, εξαιτίας του ότι, αφενός, νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρέπει να ξεπληρώνουν τα χρέη τους, αντί να ξοδεύουν τα εισοδήματά τους σε αγαθά και υπηρεσίες, και, αφετέρου, εξαιτίας της μετακύλισης των φόρων από το χρηματοπιστωτικό τομέα, τις ασφάλειες και την αγορά ακινήτων στους εργαζόμενους και τη βιομηχανία.

Eurozone's woes continue as nothing has been done about contagion



ΠΗΓΗ: Guardian



Meanwhile, last Thursday's solution to the eurozone's woes looks weaker by the day. In the fight against contagion, nothing has been achieved. The yield on 10-year Spanish bonds popped back above 6% and Italian 10-year yields stand at 5.66%. Such rates, if sustained for long periods, are simply unaffordable. Unsurprisingly, bank shares across Europe were also whacked yesterday.
The problem is twofold. First, the politicians didn't get to grips with the size of Greece's debt problems. After a round of modest haircuts for private-sector creditors and a reduction in the rate on the interest rate charged on the bail-out loans, the country's debt-to-GDP ratio should no longer hit 170% soon. But the revised figure – maybe 130% – still looks too high to allow Greece to recover. Its economy is still too uncompetitive and you have to be an extreme optimist to believe tax receipts will arrive when they are due.

ΚΡΙΣΗ, ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ





ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ
Το παρόν κείμενο αποτελεί συνέντευξη του Γιάννη Τόλιου, στην εφημερίδα «Χαραυγή» της Κύπρου. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο: «Κρίση, «απεχθές» χρέος και αθέτηση πληρωμών. Το ελληνικό... δίλημμα!», από το «Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου» (ΙΝΕΚ-ΠΕΟ) η οποία, ωστόσο, λόγω των τραγικών γεγονότων που συνέβησαν την ίδια μέρα στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, αναβλήθηκε για το Σεπτέμβριο. Ητελική επεξεργασία του κειμένου έγινε μετά την πρόσφατη έκτατη Σύνοδο της Ευρωζώνης.
- Κύριε Τόλιο, πως βιώνει σήμερα την κρίση ο ελληνικός λαός;
Ο ελληνικός λαός περνά δύσκολες στιγμές. Τα τελευταία χρόνια εξ' αιτίας των ακραίων νεοφιλελεύθερων μέτρων του «Μνημονίου», το βιοτικό επίπεδο έχει υποστεί καθίζηση.Η ανεργία έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, ιδιαίτερα στη νεολαία όπου το 1/3 είναι άνεργοι. Το λαϊκό εισόδημα ιδιαίτερα των μισθωτών και συνταξιούχων τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί γύρω στο 15-20%.