Πηγή: ΕΘΝΟΣ 9/12
του Γ. Δελαστίκ
Φαινομενικά, τίποτα δεν δικαιολογεί την αίσθηση που προκάλεσαν στη Γαλλία τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για τη στάση του πληθυσμού της απέναντι στο ευρώ. Η απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα, αν δηλαδή οι Γάλλοι προτιμούν την παραμονή της χώρας τους στο ευρώ ή την έξοδό της από την Ευρωζώνη και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, το φράγκο, ήταν σαφέστατη: το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θέλουν το ευρώ και το 36% την επάνοδο του φράγκου. Ουδέτεροι δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου στο θέμα αυτό - μόλις 4%.
Παρ' όλα αυτά ο Μπρις Ταντιριέ, εντεταλμένος γενικός διευθυντής της μεγάλης εταιρείας δημοσκοπήσεων Ιψος, που έκανε τη σφυγομέτρηση, έδειχνε αρκετά σοκαρισμένος από μια σειρά δημοσκοπικά ευρήματα όταν έκανε την παρουσίασή της.
Πρώτα πρώτα αυτό το 36% των υποστηρικτών του φράγκου ήταν πάνω από δέκα εκατοστιαίες μονάδες λιγότερο μόλις πριν από... ενάμιση - δύο μήνες που είχε διενεργηθεί η προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας. Η άνοδος δηλαδή των υποστηρικτών της επιστροφής στο φράγκο υπήρξε ραγδαία μόλις άρχισαν οι κάποιες διαφωνίες Βερολίνου - Παρισιού στο πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση του ευρώ. Δεύτερον, διαπιστώθηκε μια βαθύτατη διαφοροποίηση απέναντι στο ευρώ αναλόγως με το σε ποιο κοινωνικό στρώμα ανήκε ο ερωτώμενος. Ετσι, το εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό του 65% των Γάλλων εργατών τάχθηκε υπέρ της επιστροφής στο φράγκο, όπως και το 53% των υπαλλήλων, σε ριζική διάσταση με τα στελέχη επιχειρήσεων που τάχθηκαν υπέρ του ευρώ με το συντριπτικό ποσοστό του 82% και τους επαγγελματίες των μεσαίων στρωμάτων οι οποίοι τάσσονται αναφανδόν υπέρ του κοινού νομίσματος με ποσοστό 69%. «Η κοινωνική ρήξη είναι εδώ πολύ πιο ισχυρή από όσο ήταν π.χ. στο δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ» υπογράμμισε ο Μπρις Ταντιριέ. Η εικόνα της θετικής στάσης του γαλλικού πληθυσμού απέναντι στο ευρώ θρυμματίζεται μόλις καταπιαστεί κανείς με τα υπόλοιπα δημοσκοπικά ευρήματα.
«Το ευρώ είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για τη γαλλική οικονομία συνολικά;» ήταν μια σημαντική ερώτηση. Προδήλως αρνητική η απάντηση: «μειονέκτημα» απάντησε το 45%! Μόνο το 34% θεώρησε το ευρώ «πλεονέκτημα».
«Αυτή η διαφορά των 11 μονάδων δείχνει ότι υφίσταται αδιαμφισβήτητα το ευρώ μια αποδυνάμωση της θέσης του στη γαλλική κοινή γνώμη» τόνισε ο Ταντιριέ. Καθόλου δεν βελτιώθηκε η κατάσταση όταν οι Γάλλοι ερωτήθηκαν αν τουλάχιστον το ευρώ είναι πλεονέκτημα για την αντιμετώπιση της παρούσας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης. «Μειονέκτημα» απάντησε και πάλι το 44%, «πλεονέκτημα» θεώρησε το κοινό νόμισμα μόνο το 33%. Η διαφορά των 11 μονάδων παρέμεινε ουσιαστικά ακλόνητη.Το βατερλό όμως του ευρώ σημειώθηκε όταν οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση ερωτήθηκαν αν το κοινό νόμισμα συνιστά πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για την προσωπική τους αγοραστική δύναμη, αν δηλαδή το ευρώ αυξάνει ή μειώνει την ικανότητά τους να αγοράζουν προϊόντα πάσης φύσεως.
Η εικόνα που προέκυψε από τις απαντήσεις ήταν καταστροφική: το 62% δήλωσε ότι το ευρώ είναι μειονέκτημα για την αγοραστική του δύναμη και μόνο το απίστευτα χαμηλό ποσοστό του 17% απάντησε ότι το κοινό νόμισμα αποτελεί πλεονέκτημα στον τομέα αυτόν. Σε κάθε πέντε Γάλλους δηλαδή που απάντησαν στο ερώτημα, οι τέσσερις θεωρούν ότι το ευρώ μείωσε την αγοραστική τους δύναμη! Αυτό είναι πολύ σοβαρό και υποσκάπτει εκ θεμελίων την εμπιστοσύνη στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Κανένας δεν αγαπά ένα νόμισμα που μειώνει την αγοραστική του δύναμη - και ας μην ξεχνάμε ότι στη Γαλλία δεν έχουν επιβληθεί ακόμη για χάρη του ευρώ σημαντικά μέτρα λιτότητας.
Αν πουν στους Γάλλους ότι πρέπει να δεχτούν ραγδαία μείωση των εισοδημάτων τους για να σώσουν ένα νόμισμα που, όπως αυτοί δηλώνουν, μειώνει την αγοραστική τους δύναμη, αποτελεί μειονέκτημα για τη γαλλική οικονομία και επίσης συνιστά εμπόδιο ακόμη και στην αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, έχουμε την εντύπωση ότι θα αντιδράσουν πολύ έντονα. Ιδωμεν...
Ευρωζώνη
Μόνη υπεράσπιση τα σενάρια τρόμου
ΕΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΙ σταδιακά σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης τα σενάρια τρόμου οικονομικής φαντασίας για τους... σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς που θα επέλθουν σε όποιο κράτος αποφασίσει να φύγει από το κοινό νόμισμα. Οι Ελληνες έχουν πλέον εξοικειωθεί με τις ανατριχιαστικές αυτές διηγήσεις. Οι Ισπανοί όμως διάβασαν για πρώτη ίσως φορά την προηγούμενη Κυριακή για την «απίστευτη επιστροφή της πεσέτας» και τον ισχυρισμό ότι «το υψηλό κόστος της εγκατάλειψης του ευρώ φράζει κάθε άλλη διέξοδο από την κρίση». Οταν όμως και η «Μοντ» προσπαθούσε χθες να τρομοκρατήσει και τους Γάλλους με αντίστοιχα σενάρια, είναι προφανές ότι η ελκτική δύναμη του κοινού νομίσματος έχει πέσει στο ναδίρ με την πολιτική που ακολουθείται στην Ευρωζώνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πρώτη προειδοποίηση!
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.
Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.