Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Σχέδιο για την έξοδο από το ευρώ


Η συζήτηση για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχει αναζωπυρωθεί. Και δεν είναι τελείως αβάσιμη καθώς η Ε.Ε. έχει επεξεργασθεί σχέδιο το οποίο είναι εις γνώση του ΔΝΤ και προβλέπει την εισαγωγή της χώρας σε προθάλαμο εξόδου από την ΟΝΕ για μια τριετία.

Το σχέδιο προβλέπει την υιοθέτηση άλλου νομίσματος και επαναξιολόγηση της κατάστασής της στο τέλος της τριετίας σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από δυο διαφορετικές πηγές που προέρχονται από την πλευρά των θεσμικών πιστωτών της χώρας. Το σχέδιο, το οποίο έχει περιέλθει επίσης εις γνώση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και του προέδρου της Ν.Δ. κ. Σαμαρά, «έχει αποσυρθεί προς το παρόν από το τραπέζι» (it is off the table) αναφέρει η μια εκ των δυο πηγών. Ομως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επανέλθει στο προσκήνιο αν ξεπερασθούν τα νομικά εμπόδια που δυσκολεύουν την εφαρμογή του γιατί είναι θεωρητικά καλύτερο από μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας και επιστροφή στη δραχμή.


Σύμφωνα με τη συλλογιστική του σχεδίου, η Ελλάδα θα έμπαινε σε κάποιου είδους καραντίνα μέχρι και το 2014, αφενός για να σταματήσει να «μολύνει» τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και αφετέρου για να προετοιμασθεί το έδαφος για μια πιο ομαλή έξοδο της χώρας από την ΟΝΕ.
Οι δυο πηγές συμφωνούν ότι θα υπήρχε επαναξιολόγηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας στο τέλος της τριετίας. Η χώρα θα επανεντασσόταν στη ζώνη του ευρώ αν ικανοποιούσε τα σχετικά κριτήρια και τα οποία δεν διαφέρουν πολύ από εκείνα που πρέπει να εκπληρώσει έτσι κι αλλιώς.
Ομως, οι δυο πηγές διαφέρουν ως προς τι θα συνέβαινε αν η χώρα δεν ικανοποιούσε τα κριτήρια, δημοσιονομικά κ.λπ. Η μια πηγή αναφέρει ότι η Ελλάδα θα αποπεμπόταν από την ευρωζώνη, ενώ η άλλη ότι θα της δινόταν μια ακόμη ευκαιρία για άλλα τρία χρόνια και αν αποτύγχανε ξανά τότε θα την έδιωχναν από την ευρωζώνη.
Το συγκεκριμένο σχέδιο προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα αποκτούσε ένα νέο νόμισμα, το οποίο όμως δεν θα ονομαζόταν δραχμή ή νέα δραχμή, για την επόμενη τριετία. Το νέο νόμισμα θα είχε κεντρική ισοτιμία, ένα προς ένα με το ευρώ. Την κεντρική ισοτιμία θα εγγυάτο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η μια εκ των δυο πηγών αναφέρει ότι δεν θα υπήρχε εύρος διακύμανσης γύρω από την κεντρική ισοτιμία ενώ η άλλη τονίζει ότι θα επιτρεπόταν στο νέο νόμισμα να αποκλίνει από την κεντρική ισοτιμία έναντι του ευρώ.
Ερωτηθείς πώς είναι δυνατόν να μπει η χώρα σ' έναν τέτοιο προθάλαμο αποχώρησης από το ευρώ από τη στιγμή που δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη, η μια εκ των δυο πηγών ανέφερε ότι είχε βρεθεί κάποιο νομικό πάτημα σε παλαιότερη Συνθήκη για να προχωρήσει.
Ομως, η άλλη πηγή τόνισε ότι το σχέδιο καραντίνας σκόνταψε σε δυο σημεία όταν εξετάσθηκε από νομικής πλευράς. Πρώτον, οι νομικοί αποφάνθηκαν ότι χρειάζεται αλλαγή της Συνθήκης και δεύτερον, η ΕΚΤ δεν έχει εντολή να «υπερασπίζεται» μια τέτοια ισοτιμία του ευρώ έναντι άλλου νομίσματος έστω κι αν αποκαλείτο ευρώ-2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.