Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Η «ΙΣΚΡΑ» ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗ CITY GROUP ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ» ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ!


ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ
«Εθελοντική» βλέπει η Citigroup την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση που αυτή συμβεί, αν και θεωρεί ότι μπορεί αυτό το ενδεχόμενο να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες σε σχέση με ορισμένες εβδομάδες πριν, αλλά είναι πολύ δύσκολο να συμβεί 
Η EKΘΕΣΗ ΤΗΣ CITYGROUP
Σύμφωνα με την Citigroup, στην σημερινή της έκθεση με τίτλο «A Greek Exit from the Euro Area: A Disaster for Greece, a Crisis for the World» (ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη: καταστροφή για την Ελλάδα, κρίση για τον κόσμο), η αμερικανική επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι είναι περισσότερο πιθανό να εξωθηθεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη εάν η ΕΚΤ ή το ευρωσύστημα όλο αρνηθεί να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες την ώρα που αυτές παρέχουν ως collateral ελληνικά ομόλογα, παρά από το ενδεχόμενο η τρόικα να σταματήσει να χορηγεί την ελληνική οικονομία.




Εάν η Ελλάδα εξωθηθεί από την ευρωζώνη μη εθελοντικά, μία βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους, με μεγάλη συμμετοχή των ιδιωτών και σημαντικές απώλειες στην καθαρή παρούσα αξία των ομολόγων, θα μπορούσε να συμβεί.
Τι θα συμβεί σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη σύμφωνα με τη Citigroup: 
Το κόστος εξόδου από την ευρωζώνη για την Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά υψηλό, με σοβαρές ζημίες στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων της χώρας, σύμφωνα με την Citigroup.
Εάν υποτεθεί ότι η «νέα δραχμή», ή το νέο νόμισμα που θα εισάγει η Ελλάδα, θα υπάρξει σοβαρή υποτίμηση, ενώ θα έχει διαμορφωθεί μία σύγχυση με τις μετατροπές που θα πρέπει να γίνουν. Οι συνεχείς υποτιμήσεις θα επηρεάσουν τόσο πολύ τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων, που ένα κύμα χρεοκοπιών και λουκέτων θα πλήξει την ελληνική οικονομία.
Την ίδια ώρα, η έλλειψη επιπλέον κεφαλαίων που θα χρειαστεί η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας θα παραμείνει ελλειμματική ενώ δεν θα τη δανείζει κανείς λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, θα πρέπει να καλυφθεί με σοβαρότατες περικοπές δαπανών, τα οποία και θα σημάνει σκληρή λιτότητα για τους Έλληνες. Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός εντός της Ελλάδας θα καλπάζει λόγω της υποτίμησης, ενώ και η ανεργία αναμένεται από την διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας, να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, η εμπιστοσύνη των αγορών θα καταρρεύσει. Όλες οι απαιτήσεις των τραπεζών και των κυβερνήσεων από την Ελλάδα θα πρέπει να μεταφραστούν σε δραχμές, ενώ την ίδια ώρα το νέο νόμισμα θα υποτιμάται προκαλώντας σημαντικές ζημιές στους ισολογισμούς. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να στηρίξουν τους αδύναμους και ευπαθείς κρίκους, προκαλώντας νέο γύρο αβεβαιότητας αφού τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν θα είναι μεγάλα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΚΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ CITYGROUP: 
H ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΜΕ ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΛΛΑ ΕΛΠΙΔΑ!

Είναι φυσικό, φυσικότατο, η Citigroup να καταστροφολογεί σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Και είναι φυσικό, διότι η έξοδος μιας χώρας, έστω μικρής, από το ευρωνόμισμα θα έπληττε και ίσως θανάσιμα, τα συμφέροντα του χρηματιστικού κεφαλαίου, της ίδιας της ευρωζώνης και ασφαλώς τα συμφέροντα και την οικονομία των ΗΠΑ.
Η Citigroup στην έκθεσή της έχει δίκιο για τις οδυνηρότατες επιπτώσεις της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στην ευρωζώνη και στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.
Εκεί που δεν έχει δίκιο η Citigroup είναι στις καταστροφικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, λόγω εξόδου της τελευταίας από το ευρώ.
Ας κάνουμε μερικές σκέψεις σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όχι φυσικά για να καλύψουμε συνολικά το θέμα των επιπτώσεων και των συνεπειών αλλά περισσότερο για να προβληματίσουμε, σκιαγραφώντας συνοπτικά και αρκετά σχηματικά αυτές τις επιπτώσεις και συνέπειες.
Το πρώτο που πρέπει να σημειώσουμνε είναι ότι η έξοδος από το ευρώ και η συγκρότηση ενός νέου εθνικού νομίσματος (ΕΝ), με το οποίο θα γίνει η ανταλλαγή του ευρώ, θα (πρέπει να) συνοδευθεί, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες κρισιακές περιστάσεις, με δύο κινήσεις.
Πρώτον: Με άμεση στάση πληρωμών της χώρας μας, τουλάχιστον, για το εξωτερικό χρέος, με στόχο διαπραγματεύσεις για τη διαγραφή του (συντριπτικά) μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Είναι προφανές ότι αν οι διαπραγματεύσεις δεν ευδοκιμήσουν, τότε η στάση πληρωμών επί του εξωτερικού, τουλάχιστον, χρέους, θα παγιοποιηθεί.
Δεύτερον: Με γενναία υποτίμηση του νέου νομίσματος, η οποία θα χρειασθεί ειδική μελέτη για να καθορισθεί το ύψος της, που μπορεί να κυμανθεί και στο 50%! Αυτό σημαίνει ότι αν, για παράδειγμα, γίνει ανταλλαγή ευρώ και νέου ΕΝ (εθνικού νομίσματος) ένα προς ένα, τότε θα ακολουθήσει υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 50%. 
Και οι τρεις αυτές κινήσεις της χώρας μας: νέο εθνικό νόμισμα, υποτίμηση, στάση πληρωμών, είναι προφανές ότι θα έχουν σεισμικές, αν όχι διαλυτικές, επιτπώσεις στην ευρωζώνη και στην οικονομία των ΗΠΑ.
Και μόνο η εκδήλωση σοβαρής και αξιόπιστης απειλής της Ελλάδας για έξοδο από το ευρώ, μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις, πρώτα από όλα στην ευρωπεριφέρεια, που θα οδηγήσουν στη διάλυση της ευρωζώνης και στην επιστροφή των χωρών-μελών της σε εθνικά νομίσματα, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετικές αναδιαρθρώσεις των κρατικών χρεών σε όλη την ευρωζώνη.  
Η Citigroup καταστροφολογεί για την έξοδο από το ευρώ σε σχέση με τη λιτότητα και τις δαπάνες, τους ισολογισμούς και τα λουκέτα επιχειρήσεων, τον πληθωρισμό, την ανεργία κλπ
Η Citigroup κινδυνολογεί και μάλλον μοιάζει αυτή η κινδυνολογία να ταιριάζει περισσότερο με τις άγριες επιπτώσεις από την εφαρμογή των μνημονιακών προγραμμάτων στη χώρα μας.
Μπαίνουμε στην ουσία.
Η συγκρότηση ενός εθνικού νομίσματος θα συνοδευτεί με μια Εθνική Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα τεθεί υπό άμεσο πολιτικό, δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο και θα εφαρμόσει μια νέα προοδευτική εθνική νομισματική πολιτική με αποκλειστικά αναπτυξιακά, παραγωγικά, κοινωνικά και οικολογικά κριτήρια.
Στο πλαίσιο αυτής της νέας εθνικής νομισματικής πολιτικής θα υπάρξουν.
1. Ευνοϊκή ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού.
2. Άμεση εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και δημοκρατική κοινωνικοποίηση της λειτουργίας του, ως αναγκαίας εξέλιξης  εξαιτίας της στάσης πληρωμών και της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους αλλά και για την εφαρμογή μιας νέας εθνικής νομισματικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής. 
3. Διαμόρφωση των επιτοκίων της νέας Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας σε επίπεδα πολύ χαμηλά και ίσως μηδενικά.

ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ
Διαμόρφωση νέων πλαισίων ευνοϊκής προνομιακής χρηματοδότησης της Κεντρικής Τράπεζας στο ελληνικό δημοσιο για τη στήριξη μιας νέας αναπτυξιακής, επενδυτικής, παραγωγικής πολιτικής.
Την ίδια ώρα η μεγάλη υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος θα μειώσει πάρα πολύ τις τιμές των εγχώριων προϊόντων και υπηρεσιών, τονώνοντας  έτσι  σημαντικά την εγχώρια οικονομική βάση και την απασχόληση, η οποίες αν στηριχθούν με τις κατάλληλες πολιτικές μπορεί να αρχίσουν να αναβαθμίζονται και να απογειώνονται.
Την ίδια ώρα θα πρέπει να εθνικοποιηθούν και να ανασυγκροτηθούν για να λειτουργήσουν με ένα νέο σύγχρονο, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο όλες οι στρατηγικές επιχειρήσεις στους στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας.

Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ
Ασφαλώς η μεγάλη υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος θα αυξήσει σημαντικά τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.
Το γεγονός αυτό δεν είναι καθόλου προς θάνατο και μάλλον είναι επιδιωκτέο για τη μεγάλη πλειοψηφία των εισαγωγών.
Ασφαλώς η αύξηση των τιμών των εισαγωγών μπορεί να προκαλέσει κύμα ακρίβειας, το οποίο, όμως, είναι δυνατόν να ανακοπεί σε σημαντικό βαθμό με ένα αυστηρό και ουσιαστικό έλεγχο τιμών, ο οποίος έτσι και αλλιώς, πρέπει να επιβληθεί, ιδιαίτερα στην πρώτη φάση.

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ -ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Προφανώς, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον, τα μέτρα εξόδου από το ευρώ και η στάση πληρωμών θα επιφέρουν την ''απομόνωση'' της χώρας από τις αγορές και από την τρόϊκα.
Αυτή, όμως, η ''απομόνωση'' θα είναι προσωρινή και αντιμετωπίσιμη!
Και αυτό διότι η χρηματοδότηση της τρόϊκα, η οποία θα διακοπεί, δεν κατευθύνεται σε μισθούς και συντάξεις αλλά πρώτα και κύρια στην καταβολή των τόκων και χρεολυσίων του χρέους.
Αλλά αυτούς τους τόκους και τα χρεολύσια θα έχει πάψει να πληρώνει η χώρα και ο ελληνικός λαός, λόγω της στάσης πληρωμών.
Τέλος, το κράτος, το οποίο θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί πλήρως και σε βάθος σε μια νέα αξιοκρατική και αποδοτική κατεύθυνση, για να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του, θα μπορεί να προστρέχει στον εσωτερικό δανεισμο και να έχει αρωγό τη σχεδιασμένη ευνοϊκή προνομιακή χρηματοδότηση της νέας Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας. 

ΝΕΕΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Η καταστροφολογία της Citigroup για την έξοδο από το ευρώ δεν έχει καμία απολύτως βάση!
Πολύ περισσότερο που η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να προκαλέσει "ντόμινο" ανάλογων εξελίξεων στις χώρες ιδιαίτερα της ευρωπεριφέρειας!
Μήπως αυτό σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα;
Αλοίμονο, όχι!
Η στάση πληρωμών και η έξοδος από το ευρώ θα συνοδευτούν από αυτονόητα προβλήματα και δυσκολίες, που έχουμε, ήδη, υπαινιχθεί.
Τα προβλήματα αυτά, όμως, και οι δυσκολίες θα είναι προσωρινά και αντιμετωπίσιμα και όχι ανυπέρβλητα, ενώ μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα ανοίξουν νέες ελπιδοφόρες και αναγεννητικές προοπτικές για τη χώρα.
Αν το μνημόνιο εγγυάται την καταστροφή, η στάση πληρωμών, η έξοδος από το ευρώ και μια νέα προοδευτική πορεία εγγυώνται μια νέα ανεξάρτητη Ελλάδα.  Μια νέα ανεξάρτητη Ελλάδα, με ένα λαό που θα ανακτά την αυτοπεποίθησή του για μια νέα πορεία, που με σοβαρή δουλειά και μεγάλες προσπάθεις, μπορεί να δώσει ελπίδα, αισιοδοξία και θετική προοπτική στη χώρα !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.