ΠΗΓΗ: antinews
Ένα νέο κίνημα «Δεν Πληρώνω» οργανώνεται και προτρέπει τους πολίτες να μην καταβάλουν μέσω της ΔΕΗ το νέο «χαράτσι» με την έκτακτη εισφορά.
Φορείς και οργανώσεις πολιτών ετοιμάζουν κινήσεις διαμαρτυρίας και συντάσσουν ειδικές «φόρμες» τις οποίες θα συμπληρώνουν οι πολίτες που θα αρνούνται να πληρώσουν το τέλος. Νομικοί έχουν μάλιστα ετοιμάσει ήδη και προσφυγές κατά του μέτρου και ζητούν από τους φορολογούμενους να στραφούν κατά του υπουργείου Οικονομικών.
Ιστοσελίδες προτρέπουν τους πολίτες να προχωρήσουν στην άρνηση καταβολής της έκτακτης εισφοράς χαρακτηρίζοντάς της παράνομη και αντισυνταγματική.
Καλούνται επίσης οι πολίτες να καταθέσουν στην αρμόδια ΔΟΥ στην οποία ανήκουν μια «δήλωση ρητής επιφύλαξης» με την οποία θα διεκδικήσουν να τους επιστραφούν τα χρήματα που θα πληρώσουν σε περίπτωση που το ειδικό τέλος κριθεί αντισυνταγματικό.
Καλούνται επίσης οι πολίτες να καταθέσουν στην αρμόδια ΔΟΥ στην οποία ανήκουν μια «δήλωση ρητής επιφύλαξης» με την οποία θα διεκδικήσουν να τους επιστραφούν τα χρήματα που θα πληρώσουν σε περίπτωση που το ειδικό τέλος κριθεί αντισυνταγματικό.
Στο μεταξύ τα κόμματα της Αριστεράς καλούν σε μαζική άρνηση πληρωμής των έκτακτων φορολογικών εισφορών.
«Κανένας δεν πρέπει να φοβηθεί και να σκύψει το κεφάλι. Η άρνηση πληρωμής είναι νόμιμη πράξη για τις λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια αλλά και χρέος και πράξη αλληλεγγύης για όσες οικογένειες ακόμα αντέχουν», επισημαίνει το ΚΚΕ. Σωματεία του ΠΑΜΕ ετοιμάζονται να συγκεντρώσουν τα εντάλματα πληρωμής (εισοδήματος, ακίνητης περιουσίας) και να τα επιστρέψουν ομαδικά.
Ο ΣΥΝ «θα επιδιώξει με κάθε τρόπο την προστασία όσων αδυνατούν να πληρώσουν αυτό το χαράτσι καθώς και την απόφαση της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ να μην μετατραπεί η ΔΕΗ σε τιμωρητικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό, βυθίζοντας στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά». Επίσης, καλεί τους επιστημονικούς φορείς, και κυρίως τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τα πανεπιστήμια, και ιδιαίτερα τις νομικές σχολές, να διαμορφώσουν το πλαίσιο νομικής αλλά και πρακτικής υποστήριξης.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην μας κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα και να μην πληρώνουμε τους πρόσθετους φόρους που έχει ενσωματώσει η κυβέρνηση στους λογαριασμούς της;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπροστά στο νέο χαράτσι που επιβλήθηκε με την μορφή του «ειδικού τέλους ακινήτων» η μόνη ριζική λύση είναι η στάση πληρωμών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αν δεν πληρώσει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού τους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι προφανές ότι την άλλη μέρα αυτή η κυβέρνηση θα καταρρεύσει. Όμως κάποιοι καταναλωτές της ΔΕΗ είναι επιφυλακτικοί σε μια τέτοια προοπτική, είτε γιατί φοβούνται, είτε γιατί έχουν σοβαρούς λόγους και δεν επιθυμούν να διακινδυνεύσουν την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι ή την επιχείρησή τους. Όμως υπάρχει και γι' αυτούς λύση ώστε να μην πληρώσουν αυτό το χαράτσι και να μην διακινδυνεύσουν την διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Το κράτος έχει επιβάλει είσπραξη φόρων (εισφορά για την ΕΡΤ, δημοτικά τέλη κλπ) μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.Είναι άλλο ζήτημα η επιβολή ενός φόρου και άλλο ζήτημα ο μηχανισμός είσπραξής του. Ας, αφήσουμε στην άκρη κατά πόσο είναι δίκαιη η επιβολή φόρου της ΕΡΤ, των δημοτικών τελών ή του πρόσφατου τέλους της για την ακίνητη περιουσία και ας εξετάσουμε το θέμα της είσπραξης τους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Η σύμβαση ενός πολίτη με την ΔΕΗ είναι για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Επειδή δεν υπάρχει άλλος πάροχος είναι αναγκαστική γιατί δεν έχει άλλη επιλογή. Αν υπήρχε άλλος πάροχος, τότε είναι προφανές κάποιος πολίτης που ήθελε να καλύψει τις ανάγκες για ηλεκτρικό ρεύμα θα είχε επιλογή και θα διάλεγε εκείνον που δεν κάνει αυτές τις κρατήσεις. Η είσπραξη φόρων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ μπορεί να εφαρμοστεί εφόσον την αποδέχεται και ο Πολίτης/πελάτης της ΔΕΗ.
Αν ο Πολίτης/Πελάτης της ΔΕΗ δεν αποδέχεται την είσπραξη των πρόσθετων φόρων και τελών που περιλαμβάνονται στον λογαριασμό της ΔΕΗ τότε θα πρέπει να πληρώσει μόνον τον λογαριασμό του ηλεκρικού ρεύματος που προβλέπει η σύμβασή του για την παροχή ηλεκρικού ρεύματος. Αν πληρώσει αυτό το ποσό, η ΔΕΗ δεν έχει κανένα δικαίωμα να του διακόψει το ρεύμα, διότι έχει τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις.
Για να γίνει αυτό λοιπόν πηγαίνει ο Πολίτης/Πελάτης της ΔΕΗ και ζητάει να μην πληρώσει τον πρόσθετο φόρο για τα ακίνητα ή όλους τους φόρους που περιλαμβάνονται στον λογαριασμό. Αν ο υπάλληλος της ΔΕΗ δεν δεχτεί να εισπράξει αυτά που του ζήτησε ο πελάτης, τότε πηγαίνει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ μόνο το ΠΟΣΟ της υπηρεσίας που αποδεχόμαστε (ηλεκτρικό ρεύμα) και όχι το υπόλοιπο.
Για μεγαλύτερη σιγουριά, το γραμμάτιο κατάθεσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μπορεί να επιδοθεί στον πιστωτή (ΔΕΗ) με δικαστικό επιμελητή. Με τον τρόπο αυτό ο πιστωτής (ΔΕΗ) δεν θα έχει πλέον δικαίωμα να μας κόψει το ρεύμα. Το υπόλοιπο ποσό μπορεί η ΔΕΗ να το διεκδικήσει δικαστικά. Ας κάνει λοιπόν αγωγή και να δούμε αν θα την κερδίσει. Μη ξεχνάμε επίσης - όσο υπάρχει Ε.Ε. - υπάρχει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο...
( http://enosy.blogspot.com/2011/09/blog-post_452.html )