Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΝ "ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ" ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ!



ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
GREENSPAN: ΘΕΜΑ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!
ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ!
Δεν έπεσε καθόλου ως «βόμβα» η είδηση από τη Γερμανία ότι η Ελλάδα βαδίζει ολοταχώς, υπό Γερμανικό σχεδιασμό, σε «συντεταγμένη χρεοκοπία», η οποία ήδη έχει ξεκινήσει (!) και θα εξελιχθεί «σταδιακά» (;) το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με το σύμβουλο του Γερμανού υπουργού οικονομικών Β. Σόιμπλε, καθηγητή οικονομίας της Οξφόρδης Κλέμεντ Φουστ, η «συντεταγμένη χρεοκοπία» θα προβλέπει διαγραφή («κούρεμα») ελληνικού χρέους ύψους 50% – 60%, η οποία, προφανώς, θα γίνει κάτω από πρωτοφανούς σκληρότητας όρους, μιας και ο ίδιος ο Φουστ προβλέπει ότι η χώρα θα δει «φως στο τούνελ» μετά από μια δεκαετία!
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ίσκρα» μια τέτοια «διαγραφή χρέους» θα συνοδευτεί με μια μείωση μισθών και συντάξεων που θα ξεπερνά το 50%, με το τέλος κάθε ίχνους προνοιακής πολιτικής και κοινωνικής ασφάλισης και με το ξεπούλημα της χώρας!
Η «συντεταγμένη» χρεοκοπία, ως ύστατη λύση, για το ευρωπαϊκό και εγχώριο κατεστημένο,προκειμένου να προχωρήσει, πρέπει να ξεπεράσει μεγάλες πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν ανυπέρβλητες.


Κατ’ αρχάς μια ελληνική «συντεταγμένη χρεοκοπία» απαιτεί τη στήριξη των απωλειών των τραπεζών, η χρηματοδότηση των οποίων, σε μια τέτοια περίπτωση, θα συναντήσει μεγάλες πολιτικές δυσκολίεςστη Γερμανία αλλά και σε όλες τις βόρειες χώρες, αφού θα θεωρηθεί ως ενίσχυση των "τεμπέληδων" της Ελλάδας!
Την ίδια ώρα, επίσης, οι κυρίαρχοι κύκλοι φοβούνται ότι μια «συντεταγμένη χρεοκοπία» της Ελλάδας θα αναστατώσει τις αγορές και θα λειτουργήσει ως «ντόμινο» και για άλλες «συντεταγμένες χρεοκοπίες» στην ευρωπεριφέρεια, πράγμα που δεν μπορούν να αντέξουν.
Τέλος, το μεγαλύτερο και πλέον δισεπίλυτο εμπόδιο, είναι ότι οι όροι μιας «συντεταγμένης χρεοκοπίας», που θα κάνουν το μνημόνιο να μοιάζει με περίπατο, θα ξεσηκώσουν τον ελληνικό λαό, που θα ματαιώσει μια τέτοια προοπτική.
Είναι προφανές, όπως πολλές φορές έχουμε εξηγήσει, πως όταν η «Ίσκρα» μιλάει για την ανάγκη «στάσης πληρωμών» επί του χρέους («χρεοκοπία»), η αναφορά της δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη λεγόμενη «συντεταγμένη χρεοκοπία» που ενδεχομένως προτείνει η Γερμανία.
Η στάση πληρωμών, κατά την Ίσκρα, πρέπει να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της Ελλάδας και να διεκδικήσει, την, χωρίς όρους, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ως αφετηρία μιας νέας προοδευτικής πορείας της χώρας.
Με σκοπό τη σφαιρικότερη ενημέρωσή σας παραθέτουμε σχετικά ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες και κυρίαρχα ΜΜΕ:


ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ «ΓΕΝΝΑΙΟ» ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Του ΧΡ. ΚΙΤΣΙΟΥ
Ανοικτό είναι πια το ενδεχόμενο βαθύτερου κουρέματος του ελληνικού χρέους, με άμεση αναθεώρηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου καθώς εντείνονται οι πιέσεις , εντός και εκτός Ευρώπης, για να υπάρξει άμεσο πρόγραμμα επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με ταυτόχρονη μείωση των απαιτήσεών τους, έναντι της Ελλάδος, ως και 50%. 

Μετά τις χθεσινά «είπα- ξείπα» Βενιζέλου στο ενδεχόμενο, τη σκυτάλη σήμερα πήρε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Wolfgang Schaeuble.

Από την Ουάσιγκτον, όπου παραβρίσκεται για τη φθινοπωρινή σύνοδο Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Schaeuble δήλωσε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας ενδεχομένως να χρειαστεί να αναθεωρήσουν τους όρους της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας της χώρας.

«Θα με εξέπληττε αν άλλαζαν οι όροι για την εκταμίευση της δόσης Σεπτεμβρίου, αλλά δεν θα με εξέπληττε αν άλλαζαν οι όροι για το πρόσθετο πρόγραμμα βοήθειας» δήλωσε ο κ. Schaeuble, διατυπώνοντας, κυνικά, αυτό που προεξοφλούν οι διεθνείς αγορές εδώ και μερικές ημέρες.

Στο ενδεχόμενο αναφέρθηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΝΕΑ», και ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος. Ο Αντιπρόεδρος ανέφερε τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος με το καλύτερο εξ αυτών την αναδιάρθρωση με «κούρεμα» 50%. Έσπευσε όμως να διευκρινίσει, "είναι επικίνδυνο να το ζητήσουμε εμείς. Αυτό απαιτεί συμφωνημένη και συντεταγμένη προσπάθεια πολλών".
Η αναφορά Βενιζέλου εκλήφθηκε από την αγορά ως προάγγελος επαναδιαπραγμάτευσης των όρων για το roll-over του ελληνικού χρέους, πυροδοτώντας σειρά αντιδράσεων, που επιχείρησε να «μαζέψει» ο Αντιπρόεδρος διαψεύδοντας τα σενάρια.

Πρακτικά ο κ. Βενιζέλος προέβη σε μια χλιαρή διάψευση επαναλαμβάνοντας απλά ότι η Ελλάδα έχει λάβει την οριστική απόφαση να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως και εμπροθέσμως όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίουπου είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρωζώνη αλλά και για την ίδια την Ελλάδα.

Απέφυγε δηλαδή να διαψεύσει ότι θα συζητούσε η κυβέρνηση – και μάλιστα μετά χαράς- ενδεχόμενη πρόταση από την Ευρώπη για βαθύτερο κούρεμα του χρέους. Παρότι παριστάμενοι βουλευτές διευκρίνισαν ότι δεν υπήρξε σαφής αναφορά Βενιζέλου σε σενάριο haircut του ελληνικού χρέους κατά 50%, οι αναφορές βρήκαν πρόσφορο έδαφος στις αγορές οι οποίες προεξοφλούν εδώ και αρκετές ημέρες ότι εντός των επομένων μηνών το ελληνικό χρέος θα περικοπεί κατά 50% επ ευκαιρία της ανάγκης άμεσης επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαικών τραπεζών.

«Αφού όλοι αφαιρούν ήδη από τα κεφάλαια των ευρωπαικών τραπεζών το 50% και πλέον της έκθεσης τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, ανοίγει ο δρόμος και για αντίστοιχο κούρεμα του ελληνικού χρέους» σημειώνει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας.

Βάσει των δηλώσεων Schaeuble, το πιθανότερο είναι να τεθεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο τροποποίησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στο σκέλος του PSI για το ελληνικό χρέος και του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα». 

Να αυξηθεί, δηλαδή, η απομείωση της απαίτησης των ιδιωτών που συμμετέχουν στο roll over από ως 21% σε υψηλότερα επίπεδα, ώστε σε συνδυασμό με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και την μείωση των τόκων να μειωθεί το ελληνικό χρέος κατά περίπου 50%. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το υπόλοιπο πλαίσιο θα παραμείνει ως έχει. Δηλαδή στο PSI θα ενταχθούν ομόλογα που λήγουν ως τον Ιούλιο του 2020, με αντίστοιχες των σημερινών επιλογές μετακύλησης ή ανταλλαγής.

Αγκάθι βέβαια για την τροποποίηση των όρων αποτελεί το γεγονός ότι το πακέτο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου έχουν ήδη εγκριθεί από τα κοινοβούλια 4 χωρών μελών της Ευρωζώνης μεταξύ των οποίων και η Γαλλία.
Τι σημαίνει βαθύτερο κούρεμα στο roll over για τις ελληνικές τράπεζες 
Τραπεζίτες με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία το Euro2day σημειώνουν ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοια σενάρια, επαναλαμβάνοντας ότι προτεραιότητα για την Ελλάδα θα πρέπει να αποτελεί η τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε και η έγκριση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Αν τεθεί το ενδεχόμενο βαθύτερου κουρέματος, πάντως, από την Ευρώπη, οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να εγγράψουν υψηλότερες ζημιές για τα ομόλογα με τα οποία έχουν δηλώσει εθελοντικά ότι θα συμμετάσχουν στο PSI.

Εξέλιξη που σε συνδυασμό με τις περαιτέρω προβλέψεις που θα απαιτηθούν από τον έλεγχο των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων που διενεργεί η BlackRock θα αυξήσει τον κίνδυνο κρατικοποίησης κάποιων τραπεζών. 

Η συνολική ζημιά των ελληνικών τραπεζών εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 15 δις ευρώ, αν το haircut για τα ομόλογα που λήγουν ως το 2020 φθάσει στο 40% ενώ για τις κυπριακές τράπεζες η επίπτωση παραμένει μικρή.

Την ίδια στιγμή, όμως, η αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων που δεν συμμετέχουν στο roll over θα αυξηθεί, εφόσον το χρέος πέσει κάτω του 100% επί του ΑΕΠ και κριθεί από τις αγορές βιώσιμο.
Πηγή: euro2day.gr

ΜΕΡΚΕΛ: ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΙΛΟΓΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ 
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανέφερε την Παρασκευή ότι η ελληνική χρεοκοπία δεν αποτελεί για αυτήν και ότι οι συνέπειες από μια χρεοκοπία θα ήταν ανυπολόγιστες, μεταδίδει το Reuters.

"Μια ελληνική χρεοκοπία θα δημιουργούσε κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης μετάστασης" δήλωσε η κ. Μέρκελ.

"Δεν αποτελεί επιλογή για μένα. Οι συνέπειες θα ήταν αδύνατο να υπολογιστούν" πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Σημειώνεται, ότι σήμερα υπήρξαν δηλώσεις για ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία, με τον Ολλανδό, Klaas Knot, να δηλώνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα ελληνικό χρεοστάσιο και τον Wofgang Schaeuble να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων της βοήθειας προς την Ελλάδα.
Πηγή: euro2day.gr

Η "ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ" ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ, ΛΕΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΟΪΜΠΛΕ
Η διαδικασία της «συντεταγμένης χρεοκοπίας» της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει, υποστηρίζει, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, ο σύμβουλος του Β. Σόιμπλε, καθηγητής Οικονομίας της Οξφόρδης, Κλέμενς Φουστ.
Όπως λέει ο κ. Φουστ, μόνο εάν διαγραφθεί το 50% με 60% του ελληνικού χρέους, μπορεί η χώρα, έπειτα από μία δεκαετία, να δει φως στο τούνελ.
"Βασίζω την άποψη μου στο γεγονός, ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχει ήδη διαπραγματευτεί την μερική αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως για παράδειγμα την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων. Αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα μιας διαδικασίας πτώχευσης, όπως επίσης η μείωση των τόκων και η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων", επισημαίνει.
Ο κ. Φουστ δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διένεξη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία μετά τις δηλώσεις του προέδρου των Φιλελευθέρων και υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, για την αναγκαιότητα συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας, καθώς πιστεύει ότι γίνεται στα πλαίσια του προεκλογικού αγώνα.
«Υπό το φως των δεδομένων, υποστηρίζει, η διαδικασία της ελληνικής πτώχευσης έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως επισημαίνει ο κ. Φουστ, η διαγραφή του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι της τάξεως του 50% με 60%. «Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα είχε η χώρα μια προοπτική», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι και μετά το «κούρεμα» η Ελλάδα θα χρειαστεί μια δεκαετία για να ευημερήσει.
Η χώρα έχει μπροστά της μια πολύ δύσκολη διαδικασία προσαρμογής. Το ζητούμενο είναι, αυτή η διαδικασία και οι συνέπειές της να είναι «κάπως ανεκτές» στους Έλληνες όπως επίσης και στους πιστωτές, που θα χάσουν μέρος των δανείων που έχουν δώσει.
Η ελεγχόμενη πτώχευση, εκτιμά ο κ. Φουστ, θα ξεκαθάριζε το τοπίο, θα οδηγούσε στην επανάκτηση της σιγουριάς για τους ξένους επενδυτές και θα περιόριζε τα βάρη τα οποία θα πρέπει να επωμισθεί ο ελληνικός λαός. Ερωτηθείς αν η περικοπή του χρέους θα είναι απότομη, ο Κλέμενς Φουστ απαντά:
«Δεν νομίζω ότι θα γίνει μονομιάς. Πιστεύω ότι η μείωση του χρέους θα γίνει βήμα προς βήμα. Θα είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια».
Ο μεγαλύτερος ίσος πονοκέφαλος μιας πτώχευσης από οικονομικής πλευράς είναι το τι μέλει γενέσθαι με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς οι τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 67 δισ. ευρώ.
«Σε περίπτωση πτώχευσης θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν. Αυτό θα εξασφαλισθεί μάλλον μόνον μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης, EFSF, όταν αυτό αρχίσει να λειτουργεί, μετά την επικύρωση του σχετικού συμφώνου από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης», σημειώνει.
πηγή: Deutsche Welle

GREENSPAN: ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σήματα κινδύνου εκπέμπουν οι αγορές σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Federal Reserve Alan Greenspan ο οποίος έκανε λόγο για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών από την Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες εάν δεν καταβληθεί η επόμενη δόση.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Greenspan μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον τόνισε ότι οι “αγορές φοβούνται πως κάτι θα ξεσπάσει και η Ελλάδα βρίσκεται εβδομάδες μακριά από τη στάση πληρωμών εάν δεν καταβληθεί η επόμενη δόση”.

Αναφερόμενος στο δεύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Federal Reserve (QEII) ο Greenspan σημείωσε πως είχε ως θετικό αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του δολαρίου το οποίο όμως αντισταθμίστηκε από την εξασθένιση και του ευρώ.

Εάν η Federal Reserve ήθελε θα μπορούσε “να αντιμετωπίσει τα πράγματα με λίγες οικονομικές συνέπειες”, σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Η Fed θα μπορούσε να κάνει μία συναλλαγή εκτός αγοράς με το υπουργείο Οικονομικών να ενεργεί ως μεσάζοντας.
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.