Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΤΟΞΙΚΕΣ - ΛΗΣΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ!



xrimatistiria_katarefsiΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ

ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ’29, Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤAΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ!
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
Με τεράστια κύματα αδιαφανών αγορών ομολόγων πολλών εκατοντάδων δις ευρώ επιχειρεί η ΕΚΤ, καταληστεύοντας τους ευρωπαϊκούς λαούς, να συγκρατήσει την άνοδο των spreads στην ευρωζώνη και κατ' επέκταση να συγκρατήσει την κατάρρευση τωνχρηματιστηρίων.
Την ίδια ώρα δίνουν και παίρνουν, ανάλογες παρεμβάσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές, ιδιαίτεραθεσμικές παρεμβάσεις των χρηματισητριακών αρχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού,προκειμένου να χαλιναγωγήσουν τις ακραίες κερδοσκοπικές πρακτικές και επομένως να φοβίσουν, ώστε να μην εκδηλωθούν οι πτωτικοί κατήφοροι στα χρηματιστήρια.


Θεωρείται πολύ αμφίβολο, όμως, αν με τέτοια μέσα και κυρίως με τη διαρκή αφαίμαξη των λαών, μπορεί να ανακοπεί η εφιαλτική υποτροπή της καπιταλιστικής κρίσης και πολύ περισσότερο ηεπερχόμενη νέα μεγάλη ύφεση, η οποία έχει ήδη διαφανεί στον ορίζοντα!
Όπως φάνηκε και από τη χθεσινή μέρα (Δευτέρα 8/8) τόσο οι δηλώσεις Ομπάμα και τα ανακοινωθέντα τωνG-7 όσο και η γιγάντια παρέμβαση της ΕΚΤ, με την καταλήστευση των ευρωπαϊκών λαών, στην αγορά ομολόγων δεν κατόρθωσαν να αναχαιτίσουν τις πιέσεις που δέχονται τα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται σε δεινή θέση.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το νέο κλείσιμο των χρηματαγορών σε Ασία (9.8) και ΗΠΑ (8.8) όπου ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έχασε πάνω από 4% υποχωρώντας κάτω από το όριο των 9.000 μονάδων, για πρώτη φορά μετά τις 17 Μαρτίου, ενώ ο Topix υποχώρησε 3,9% και διαμορφώθηκε στις 752.47 μονάδες.
Στη Σεούλ ο Kospi έκανε «βουτιά» 7,3%, την ώρα που στην Αυστραλία ο ASX υποχωρούσε 4,7%. «Βουτιά» 7,3% και για το Hang Seng λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς του Χονγκ Κονγκ.
Χθες (8.8), η Wall Street Dow Jones υποχώρησε 5,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Οκτώβριο του 2008, ενώ ακόμα χειρότερα ήταν τα πράγματα για τον Nasdaq που υποχώρησε 6,9%, και τον S&P 500 που παρουσίασε απώλειες 6,7%, τις μεγαλύτερες από το Δεκέμβριο του 2008, με όλες τις μετοχές του να έχουν αρνητικό πρόσημο.
Και να φανταστεί κανείς ότι η «ελεύθερη πτώση» των δεικτών του αμερικανικού χρηματιστηρίου δεν αποφεύχθηκε ούτε από την ενεργοποίηση του κανόνα 48 της αμερικανικής χρηματαγοράς, που τέθηκε σε εφαρμογή για την αποφυγή ακραίας μεταβλητότητας στις τιμές των μετοχών στην έναρξη των συναλλαγών.
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (19:00) οι δείκτες S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, της Wall Street, σημείωναν κατά τις πρώτες ώρες της σημερινής (9.8) συνεδρίασης, κέρδη κατά 2,26%, 1,90% και3,09% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η άνοδος οφειλεται στην αναμονή πως η Ομοσπονιδακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, θα ανακοινώσει και άλλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης - QE (τύπωμα χρήματος ουσιαστικά) για να στηρίξει την παραπαίουσα αμερικάνικη οικονομία.
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στις 21:15 ώρα Ελλάδος. 


ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΤ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΑΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΜΕ "ΤΙΜΗΜΑ" ΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

To άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, χαρακτηρίστηκε από ισχυρότατες πτωτικές τάσεις, οι οποίες φάνηκε να ανακόπτονται πρόσκαιρα προς το μεσημέρι, σε ορισμένα χρηματιστήρια. 
Τελικά, οι τοξικές - ληστρικές παρεμβάσεις της ΕΚΤ, κατάφεραν να οδηγήσουν σήμερα ορισμένους δείκτες στο "πράσινο".
Το Λονδίνο (FTSE - 100) και το Παρίσι (CaC - 40), έκλεισαν με κέρδη 2,10% και 1,99%, ενώ η Φρανκφούρτη (DAX) είχε οριακές απώλειες (-0,10%), μετά όμως από το χθεσινό "μινι - κραχ" του5,02%.  
Στην ιβηρική χρεσόνησο, οι δείκτες IBEX (Ισπανία) και PSI - 20  (Πορτογαλία) παρουσίαζαν επίσης απώλεις με -0,36% και -0,99% αντίστοιχα.
Μόνο του χρηματιστήριο του Μιλάνου, εμφάνισε ένα οριακά θετικό αποτέλεσμα με τον MIB, να κλέινει στο+0,52%.
Η παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων, όπως φάνηκε το μόνο που κατόρθωσε ήταν να μασαζάρει ορισμένους μόνο δείκτες. 

Την ίδια ώρα οι κυρίαρχοι ευρωπαϊκοί κύκλοι, εγκλωβισμένοι στην αδιέξοδη προσκόλληση τους στομονεταριστικό δόγμα του νεοφιλελεύθερο μοντέλου, επιχειρούν με διαχειριστικού τύπου παρεμβάσεις να αλλάξουν το κλίμα, αποτυγχάνοντας όμως οικτρά.
Κάτι τέτοιο είναι, μάλιστα, απόλυτα φυσιολογικό, καθώς για να αντιμετωπιστεί η κρίση που μαστίζει τηζώνη του ευρώ απαιτείται από αυτούς να αναιρέσουν τους ίδιους τούς τους εαυτούς και να στραφούν σεεκ διαμέτρου αντίθετες από τις ακολουθούμενες πολιτικές.
Παράλληλα η γενίκευση της εξέγερσης του Λονδίνου στο σύνολο, σχεδόν, της Αγγλίας, αποτυπώνει εύγλωττα τον κοινωνικό αντίκτυπο που έχουν οι πολιτικοοικονομικέ εξελίξεις στην Ευρώπη και συνιστά μια εικόνα από το μέλλον.
Ένα μέλλον στο οποίο οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν παρά να αντιπαρατάξουν τους μαζικούς τουςαγώνες απέναντι στην καταλήστευση και τη λεηλασία τους από το τις ευρωπαϊκές ελίτ. Αγώνες οι οποίοι οφείλουν να αποκτήσουν ριζοσπαστικά και προοδευτικά χαρακτηριστικά προκειμένου να οδηγήσουν στο μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών κοινωνιών σε νέες προοδευτικές και σοσιαλιστικές κατευθύνσεις.

ΣΕ ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Στην Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης, κατάφερε μετά κόπων και βασάνων να σταθεροποιηθεί στο +0,19%ξεπερνώντας οριακά το ψυχολογικό όριο των 1.000,13 μονάδων.
Σε μια κίνηση πανικού, απέναντι στο "μινι - κραχ" της χθεσινής συνεδρίασης (-6%) η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, απαγόρευσε το short selling, δηλαδή την πρακτική ανοιχτών πωλήσεων από αύριο (Τρίτη 9.8) και για τους επόμενους δύο μήνες.
Όλοι οι αναλυτές κάνουν λόγο για εξαέρωση του ελληνικού χρηματιστηρίου και βύθισή του στην ανυποληψία, καθώς πλέον κινείται σε "αχαρτογράφητα" επίπεδα!
Ταυτόχρονα τα αδιέξοδα που κυριαρχούν στη χώρα σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδοεντείνονται με τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε διεθνές επίπεδο να επιδεινώνουν την ήδη δυσχερή θέση της χώρας.
Με την κυβέρνηση και την τρόικα να οξύνουν την επίθεση τους στους εργαζόμενους, είναι αναγκαία εδώ και τώρα η συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων για την ανάπτυξη ενωτικών, μαζικώνταξικών αγώνων οι οποίοι θα αναχαιτίσουν τη νεοφιλελεύθερη επίθεση που δέχεται η ελληνική κοινωνία και θα θέσουν τις βάσεις για μια μεγάλη προοδευτική, σοσιαλιστική ανατροπή στη χώρα.
Θεμελιώδης αφετηρία για μια αριστερή συμπαράταξη και για μια νέα προοδευτική σοσιαλιστική πορεία είναι η άμεση διακοπή αποπληρωμής του χρέους, η άμεση έξοδος από το ευρώ στο πλαίσιογενικότερης σύγκρουσης με την ΕΕ, η εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των τραπεζών, ηριζοσπαστική αναδιανομή πλούτου και ένα πρόγραμμα παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. 

«ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ»


ΔΕΥΤΕΡΑ 8/8: ΒΑΤΕΡΛΩ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΤ!
ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ -  ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 1.000 ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕ ΠΤΩΣΗ 6%!
ΛΗΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, Η ΕΚΤ!
Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ!
Η γιγαντιαία παρέμβαση εκατοντάδων δισεκατομυρίων ευρώ της ΕΚΤ, για την εφαρμογή τουπρογράμματος αγοράς ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, φαίνεται πως δεν κατάφερε τελικά να ανακόψει την εξέλιξη της χρηματιστηριακής κατάρρευσης στην Ευρώπη σήμερα!
Πλέον, όλος ο πλανήτης βρίσκεται, μάλλον, ενόψει σημαντικότατων ανακατατάξεων σε όλα τα επίπεδα, καθώς η μεν Ευρωζώνη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη 'γάγγραινα" που πλέον χτυπάει τον πυρήνα της, ενώ οι ΗΠΑ, φαίνεται πως κλονίζονται από το παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό βάθρο τους!
Την ίδια στιγμή, μάλιστα ο ΟΟΣΑ, διαβλέπει σοβαρές υφεσιακές τάσεις, ακόμα και σε χώρες οι οποίες θεωρούνται ατμομηχανές της παγκόσμιας ανάπτυξης, όπως η Βραζιλία και η Κίνα (για περισσότερα βλέπε εδώ)

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΤ ΚΑΙ  Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΑΓΟΡΩΝ

Χρησιμοποιώντας έναν πακτωλό χρημάτων των ευρωπαίων φορολογουμένων, ο Τρισέ και οι υπόλοιποι κεντρικοί τραπεζίτες αλλάζουν την έως τώρα γραμμή πλεύσης τους προσπαθώντας νακατευνάσουν τις αγορές, χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίζουν στην ουσία της την κρίση χρέους που έχει οδηγήσει την ευρωζώνη στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Προσωρινά στο άνοιγμα οι ευρωαγορές έδειξαν να ανταποκρίνονται θετικά στην κίνηση αυτή της ΕΚΤκαθώς άνοιξαν με άνοδο των βασικών ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών, το πρωί τηςΔευτέρας. Παράλληλα εμφανίστηκε και μια τάση αποκλιμάκωσης των spreads και των CDs στα ομόλογα των χωρών της ευρωπεριφέρειας.
Συγκεκριμένα, ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, οEuro Stoxx 50 άνοιξε με κέρδη 2,06%, για να κλείσει με μεγάλη πτώση κατρακυλώντας στο -3,72%.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, ΠΕΦΤΕΙ, ΠΕΦΤΕΙ...

Στην Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε τελικά με πτώση 6%(!!) σημειώνοντας ουσιαστικά άλλο ένα μίνι κραχ!! Η σημερινή συνεδρίαση έχει μάλιστα και άλλο ένα αρνητικό στοιχείο: την πτώση του Γενικού Δείκτη, κάτω και από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, για πρώτη φορά από το 1997, καθώς έκλεισε στις998,24 μονάδες. 
Κατά τις τελευταίες 11 συνεδριάσεις, ο δείκτης έχει χάσει 22,4%
Σε μια κίνηση πανικού, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, απαγόρευσε το short selling, δηλαδή την πρακτική ανοιχτών πωλήσεων από αύριο (Τρίτη 9.8) και για τους επόμενους δύο μήνες.
Όλοι οι αναλυτές κάνουν λόγο για εξαέρωση του ελληνικού χρηματιστηρίου και βύθισή του στην ανυποληψία, καθώς πλέον κινείται σε "αχαρτογράφητα" επίπεδα!
Γενικά το ελληνικό χρηματιστήριο, αποτυπώνει εδώ και 2 περίπου χρόνια, με τον πιο γλαφυρό τρόπ, την τραγική πορεία της ελληνικής οικονομίας, με εταιρείες να φεύγουν από το ταμπλό και τη συνολική χρηματιστηριακή αποτίμηση να  φτάνει σήμερα αυτήν που είχαν από κοινού η Εθνική Τράπεζα και ηCoca Cola 3E το 2007!

 ΜΑΥΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στην ευρώπη οι αγορές άνοιξαν με μικρή άνοδο, καθώς οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ, δημιούργησαν ένακλίμα τεχνητής ευφορίας. Σύντομα όμως, ήδη από τις πρώτες ώρες των συνεδριάσεων, όλα, τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, άρχισαν να κατρακυλούν...
Αναλυτικά, στο Λονδίνο ο FTSE 100 αρχικά κατέγραψε άνοδο 0,65% αλλά τελικώς έκλεισε στο -3,39%
Ο γερμανικός DAX άνοιξε και αυτός με οριακά κέρδη, για να φτάσει να σημειώσει "μίνι - κραχ" κλείνοντας στο -5,02%(!) ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 από το +1,52% του ανοίγματος έκλεισε επίσης με "μίνι κράχ" στο -4,68%!
Στην Ιταλία, ο MIB του χρηματιστηρίου του Μιλάνο, από το +4,26% το πρωί έκλεισε με πτώση -2,35%. 
Στην ιβηρική χερσόνησο, ο ισπανικός IBEX, αν και άνοιξε με +3,46% έκλεισε και αυτός, τσακισμένος στο -2,44%, ενώ στην Πορτογαλία ο PSI, έκλεισε στο -3,13% από την πρωϊνή άνοδο του 1,78%.

ΤΕΧΝΗΤΑ ΦΤΙΑΣΙΔΩΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΩ ΕΚΤ

Σε ότι αφορά την αγορά ομολόγων, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, υποχωρεί (περίπου 20:00 ώρα Ελλάδας), με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 303 μονάδες βάσης (-57,69 μ.β.). Αντίστοιχα, το spread του ισπανικού 10ετούς τίτλου υποχωρεί στις 289 μ.β., (-75,48 μ.β.).
Εν τω μεταξύ, το spread του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου κινείται στις 837 μ.β. (-32,89 μ.β.), τουιρλανδικού στις 769 μ.β. (+1,18 μ.β) και του ελληνικού στις 1.312 μ.β (+27 μ.β).
Φυσικά, οι ως άνω μειώσεις των spread, δεν αποτυπώνουν τίποτα άλλο από το τεχνητό φούσκωμα των αγοραίων αξιών των κρατικών ομολόγων, λόγω αύξησης της ζήτησής τους από την ΕΚΤ...

ΣΕ ΒΑΘΥ "ΚΟΚΚΙΝΟ" ΚΑΙ Η WALL STREET!

Εν τω μεταξύ το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κινείται αυτήν την ώρα (20:00) επίσης καθοδικά, "ενσωματώνοντας" προφανώς την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ από την S&P. 
Συγκεκριμένα, οι δείκτες S&P 500, Dow Jones και Nasdaq σημειώνουν αυτήν την ώρα (20:00), πτώση3,63%2,89% και 4,02% αντνίστοιχα. 

ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ!

Η ιστορικά πρωτοφανής υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του αμερικανικού δημοσίου σε συνδυασμό με την εκρηκτική τροπή που έχει πάρει η ευρωπαϊκή κρίση χρέους επιτείνουν τις δύσκολες ώρες που περνάει ο πλανήτης, πανικοβάλλοντας παράλληλα τους κυρίαρχους κύκλους διεθνώς.
Μετά από μία βδομάδα κατάρρευσης, σχεδόν, των διεθνών χρηματαγορών, των ευρωπαϊκώνσυμπεριλαμβανομένων, τα πρώτα δείγματα γραφής για τη βδομάδα που ξεκίνησε τα οποία έρχονται από τα ασιατικά χρηματιστήρια προμηνύουν συνέχεια του «χρηματιστηριακού κράχ» το οποίο φαίνεται ότι διάγουμε.
Ταυτόχρονα και οι τιμές του πετρελαίου διεύρυναν τις πρόσφατες μεγάλες απώλειές τους, υποχωρώντας κάτω από τα 85 δολ/βαρέλι, καθώς εκτιμάται πως η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης αργού.
Σε ότι αφορά τις ασιατικές χρηματαγορές, οι δείκτες σημείωσαν κατακόρυφη πτώση, αφού στο Τόκιοο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 2,2%, στη Σαγκάη οι απώλειες κινούνται στα επίπεδα του 2%, ενώ απώλειες 4% καταγράφονται στις αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης.

Οι μεγαλύτερες απώλειες -σχεδόν 7%- σημειώθηκαν στο Χρηματιστήριο της Κορέας, όπου προσωρινά διεκόπησαν οι συναλλαγές.


Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της η Ίσκρα παραθέτει ρεπορτάζ από άλλες ιστοσελίδες αναφορικά με τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις των G-7 και της ΕΚΤ το Σαββατοκύριακο αλλά και την πορεία των ασιατικών χρηματαγορών.

«ΒΟΥΤΙΑ» ΣΤΑ ΑΣΙΑΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
Τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά τους ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση «των εντάσεων που προκύπτουν από τις σημερινές προκλήσεις για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το χρέος και την ανάπτυξη», δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7 καλωσορίζοντας «τις αποφασιστικές πράξεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης».
Εν τω μεταξύ, τα ασιατικά χρηματιστήρια κατέγραφαν σημαντικές απώλειες μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ από την S&P και τις παρενέργειες της απόφασης, ενώ οι τιμές του πετρελαίου διεύρυναν τις πρόσφατες μεγάλες απώλειές τους, υποχωρώντας κάτω από τα 85 δολ/βαρέλι, καθώς εκτιμάται πως η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης αργού.
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρούσε 4% στις 20.109,49 μονάδες, την ώρα που στο Τόκιο ο Nikkei κατέγραφε απώλειες 1,3% και διαμορφωνόταν στις 9.178,03 μονάδες. Στη Σεούλ ο δείκτης KOSPI έπεφτε πάνω από 6% (απώλειες 6,3% λίγο μετά τις 08.00 ώρα Ελλάδος, όταν λίγο μετά το άνοιγμα έχανε 1,3%). Τέλος, στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχωρούσε 1,8% στις 4.030,80 μονάδες, ενω οι δείκτες σε Σιγκαπούρη και Ταϊβάν έκαναν «βουτιά» 3,7% και 2,6% αντίστοιχα. Στην Κίνα ο Shanghai Composite έχανε 3%.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα μέλη της G7 μετά από τηλεφωνική τους συνδιάσκεψη, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:
«Είμαστε δεσμευμένοι να αντιμετωπίσουμε τις εντάσεις που προκύπτουν από τις σημερινές προκλήσεις για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το χρέος και την ανάπτυξή μας και καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές πράξεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν μεταρρυθμίσεις που θα αποφέρουν ουσιαστική μείωση του ελλείμματος μεσοπρόθεσμα. Στην Ευρώπη, η Σύνοδος Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αποφάσισε ουσιαστικά μέτρα με τα οποία θα προωθηθεί η βελτίωση της (οικονομικής) κατάστασης της Ελλάδας και άλλων κρατών που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα, χάρη κυρίως στην ευελιξία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σχετικά με την εκτέλεση των ειλημμένων συμφωνιών, καλωσορίζουμε τις δηλώσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και τις αποφάσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».
«Δεσμευόμαστε», συνεχίζει η ανακοίνωση, «να προβούμε σε συντονισμένες ενέργειες όπου χρειάζεται, ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα και να υποστηριχθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, να υπάρξει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Αυτές οι ενέργειες, σε συνδυασμό με προσπάθειες για συνεχή δημοσιονομική πειθαρχία, θα επιτρέψουν μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα, ενώ δεν θα σημειωθεί καμία αλλαγή στις θεμελιώδεις εγγυήσεις που πήραν η Ισπανία και η Ιταλία, μετά τις πρόσφατες οικονομικές αναταραχές που αντιμετωπίζουν».
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ξεκάθαρο πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα είναι ένα ασυνήθιστο μέτρο, που αποφασίστηκε εξαιτίας ιδιαίτερων και μοναδικών καταστάσεων, και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κανένα άλλο μέλος της ευρωζώνης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των G7 που καταλήγει: «Επιβεβαιώσαμε το κοινό ενδιαφέρον που έχουμε για ένα δυνατό και σταθερό διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή τις ερχόμενες εβδομάδες, ώστε να συνεργαστούμε ως ενδείκνυται, έτοιμοι να αναλάβουμε δράση που θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα και τη ρευστότητα στις αγορές».
Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης των G7 χαιρέτισε και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σε δήλωσή της ανέφερε:
«Χαιρετίζω τις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των Γάλλων και Γερμανών ηγετών και της G7 και την ανανεωμένη δέσμευσή τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά τρόπο συντονισμένο ώστε να εγγυηθούν τη σταθερότητα και τη ρευστότητα στις χρηματαγορές».
«Η συνεργασία αυτή», εκτίμησε, «θα συντείνει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης και θα ευνοήσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».
Αργά το βράδυ της Κυριακής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των κορυφαίων στελεχών της, ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ καλωσορίζει τις αποφάσεις της Ισπανίας και Ιταλίας να προχωρήσουν σε νέα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα και προτρέπει τις δύο κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην εφαρμογή τους ταχέως.
Νωρίτερα, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να εφαρμόσουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ώστε να διευκολυνθεί η επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Εκφράζουν εξάλλου την ευχή τα εθνικά κοινοβούλια στην ευρωζώνη, «έως τα τέλη Σεπτεμβρίου» να εγκρίνουν τη συμφωνία αυτή.
Στην ίδια ανακοίνωση η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ κι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί δίνουν έμφαση «στη δέσμευσή τους να σταθεροποιηθούν οι χρηματαγορές στην ευρωζώνη».
Οι δύο ηγέτες χαρακτηρίζουν συγχρόνως «σημαντικές» τις κινήσεις που κάνουν οι κυβερνήσεις στην Ιταλία και την Ισπανία, με τον σκοπό να μειώσουν τα δημόσια ελλείμματα, εκφράζοντας την επιθυμία "αυτές να υλοποιηθούν, ταχέως».
Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.