ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Η προσπάθεια συστηματικού εκφοβισμού της κοινής γνώμης και του πολιτικού συστήματος της χώρας από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με διλήμματα του τύπου «Ψήφος στο Μεσοπρόθεσμο ή Χρεοκοπία», αποδείχθηκε χθες ότι αποτελεί μια... παραφουσκωμένη μπλόφα: το Reuters αποκάλυψε ότι, ακόμη και αν δεν εγκριθεί το Μνημόνιο 2 από τη Βουλή, η Ελλάδα δεν θα αφεθεί να χρεοκοπήσει τον Ιούλιο (πιθανότατα, μάλιστα, δεν θα χρειασθούν και τα τανκς του Θ. Πάγκαλου για να σταματήσουν τους εξοργισμένους καταθέτες μπροστά στα τραπεζικά καταστήματα...).
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έσπευσε λίγες ώρες πριν δει το φως της δημοσιότητας το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου να τονίσει ότι δεν υπάρχει «Σχέδιο Β» για την Ελλάδα, σε περίπτωση που καταψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πέμπτη δόση δεν θα εκταμιευθεί και η Ελλάδα θα αφεθεί να χρεοκοπήσει ατάκτως.
Πολλοί αναλυτές από καιρό έχουν υποστηρίξει ότι τέτοιες δηλώσεις από Ευρωπαίους ηγέτες απλώς αποτελούν μια μπλόφα, που θα ξεσκεπαστεί αμέσως μόλις τεθεί πράγματι ζήτημα χρεοκοπίας της Ελλάδας, μιας χρεοκοπίας που είναι αδύνατον να σηκώσει σήμερα το βάρος της το διαλυμένο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης. «Είναι σαν να απειλήσω την 7χρονη κόρη μου ότι, αν δεν διαβάσει τα μαθήματά της, θα κρατήσω την αναπνοή μου μέχρι να σκάσω», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του καθηγητή Γιάννη Βαρουφάκη.
Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε, η μπλόφα πράγματι ξεσκεπάστηκε, με την αποκάλυψη από το Reuters ότι, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επεξεργάζονται «Σχέδιο Β» για τη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία, ακόμη και αν οι βουλευτές απορρίψουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου, σε αυτή την περίπτωση θα βρεθεί μια χρηματοδοτική λύση για την Ελλάδα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. «Το βρίσκω δύσκολο να πιστέψω ότι δεν θα βρεθεί μια τράπεζα ή άλλος φορέας που θα ήταν έτοιμος να προσφέρει στην Ελλάδα άλλο ένα δάνειο. Με τους σωστούς όρους αυτό θα γίνει», τόνισε πηγή του πρακτορείου.
Πηγές που επικαλείται το πρακτορείο τονίζουν -σε αντίθεση με όσα δηλώνουν επίσημα οι κυβερνήσεις- ότι, υπάρχει προβληματισμός εδώ και αρκετό καιρό για το «Σχέδιο Β», ενώ άλλες πηγές επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει «ενεργός σχεδιασμός» για παρέμβαση, σε περίπτωση απόρριψης του Μεσοπρόθεσμου από τη Βουλή.
Οι πηγές του πρακτορείου δεν αποκάλυψαν ποιο είναι το σχέδιο που τώρα εξετάζεται, αλλά απέκλεισαν το ενδεχόμενο να δοθεί ένα δάνειο-γέφυρα από την Ε.Ε. στην Αθήνα, όπως είχε συμβεί στην περίπτωση της Πορτογαλίας πριν τις εκλογές που διεξήχθησαν εκεί.
Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, ακόμη και αν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ υποχρεωθούν να πουν «όχι» στην εκταμίευση της διαβόητης πέμπτης δόσης, ύστερα από μια απορριπτική ψήφο των Ελλήνων βουλευτών, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν μεριμνήσει στο παρασκήνιο για να διασωθεί η Ελλάδα από τη χρεοκοπία, η απειλή της οποίας απλώς χρησιμοποιείται τεχνηέντως για να μεγιστοποιηθεί η πίεση στους βουλευτές και στην κοινή γνώμη και να γίνει αποδεκτό το σκληρό Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Αυτή η παρέμβαση, βέβαια, δεν θα έχει την αφετηρία της στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά θα καθοδηγηθεί καθαρά από οικονομικούς υπολογισμούς. Πολύ απλά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι σε κάθε περίπτωση υποχρεωμένες να προστατεύσουν τις τράπεζές τους από τις παρενέργειες μιας άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, εξήγησε ίσως καλύτερα από τους πολιτικούς τι ακριβώς διακυβεύεται και γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να αφεθεί στη χρεοκοπία, όσο και οι πολιτικοί επισείουν τον «μπαμπούλα» της χρεοκοπίας για να εκμαιεύσουν πολιτικές αποφάσεις και συναίνεση της κοινής γνώμης σε μέτρα πρωτοφανούς σκληρότητας.
«Αν η Ελλάδα είναι μόνη της (σ.σ.: στη χρεοκοπία), είναι ήδη αρκετά μεγάλη υπόθεση», τόνισε ο Άκερμαν. «Αλλά αν παρασυρθούν και άλλες χώρες μέσω των μηχανισμών μετάδοσης της κρίσης, αυτή θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες διαστάσεις από την κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman», προειδοποίησε.
Ίσως, λοιπόν, τελικά οι Έλληνες βουλευτές να έχουν πολύ περισσότερα περιθώρια για ψήφο κατά συνείδηση, όσο και αν η κυβέρνηση εξυπηρετείται πολιτικά από το δίλημμα «θετική ψήφος ή χρεοκοπία της χώρας». Γιατί, μέσα στις ουκ ολίγες αδυναμίες της, η ελληνική οικονομία έχει ένα μάλλον θλιβερό προνόμιο: μπορεί ανά πάσα στιγμή με μια ανεξέλεγκτη κατάρρευσή της να προκαλέσει εξίσου ανεξέλεγκτους μετασεισμούς σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και στο τραπεζικό σύστημα. Μια τόσο δυνατή «βόμβα» δεν αφήνεται εύκολα να εκραγεί, ό,τι και αν λέει ο Β. Σόιμπλε, για να φανεί αρκετά σκληρός στη γερμανική κοινή γνώμη...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πρώτη προειδοποίηση!
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.
Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.