Αλλος βλέπει αναδιάρθρωση, άλλος διαψεύδει, άλλος καταστροφή και χρεοκοπία. Το σκηνικό περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους θυμίζει αυτό τής πριν από την έλευση της τρόικας εποχής, τότε που η Ελλάδα πήγαινε δεν πήγαινε στο ΔΝΤ, έως ότου τελικά πήγε...
Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι κυβερνήσεων της ευρωζώνης φέρεται να δηλώνουν στο πρακτορείο «Dow Jones Newswire» ότι η αναδιάρθρωση βρίσκεται καθ' οδόν και ότι εξετάζεται σενάριο για επέκταση του χρόνου αποπληρωμής έως και 30 χρόνια (!).
«Υπάρχει διαδεδομένη άποψη εντός της ζώνης του ευρώ ότι η ελληνική αναδιάρθρωση θα συμβεί κάποια στιγμή το επόμενο έτος. Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ πιστεύουν το ίδιο», φέρεται να δηλώνει ένας από τους προαναφερθέντες αξιωματούχους. Η αναδιάρθρωση, μάλιστα, θα περιλαμβάνει το σύνολο του ελληνικού χρέους, ύψους 340 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δήλωση άλλου αξιωματούχου στο ίδιο πρακτορείο, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. «Το σενάριο, που θα εξεταστεί αρχικά, θα περιλαμβάνει την επέκταση αποπληρωμών του χρέους έως και 30 χρόνια», φέρεται να δηλώνει.
Η Ε.Ε. εξακολουθεί να διαψεύδει, πάντως, τα περί πιθανότητας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ η ΕΚΤ δεν διστάζει να μιλήσει για «καταστροφικές συνέπειες» στην περίπτωση που υλοποιηθεί το σενάριο αυτό. «Δεν βλέπουμε την αναδιάρθρωση χρέους ως λύση», δήλωσε μιλώντας στο αμερικανικό ινστιτούτο Μπρούνκινγκς ο Ευρωπαίος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.
«Θεωρούμε ότι σε μία εύθραυστη ακόμη ευρωπαϊκή οικονομία υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η αναδιάρθρωση χρέους να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις μέσω του τραπεζικού τομέα και να έχει ως εκ τούτου σοβαρή επίπτωση στη δυνατότητα δανεισμού των τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», επισήμανε ο Ρεν.
Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, σε χθεσινή συνέντευξή του στην ιταλική οικονομική εφημερίδα «Ιλ Σόλε 24 Ορε», τονίζει ότι τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις, θα προκαλέσει κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και θα γονατίσει την οικονομία.
«Με βάση τη δική μας ανάλυση, μία αναδιάρθρωση χρέους θα είχε αποτέλεσμα να καταρρεύσει μεγάλο μέρος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», λέει ο Σμάγκι. «Η ελληνική οικονομία θα γονάτιζε με καταστροφικές επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή και τη διατήρηση της δημοκρατίας στη χώρα» (!), προσθέτει ο Ιταλός τραπεζίτης. «Επαφίεται στην Ελλάδα να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει, με δεδομένο ότι θα έχει τις χειρότερες επιπτώσεις. Οι άλλες χώρες θα πρέπει να αποφύγουν να τη σπρώξουν προς την καταστροφή».
Πιο ήπιος ο άλλος κεντρικός τραπεζίτης, ο Ισπανός Χοσέ Μανουέλ Γκονζάλες-Παράμο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές στις αρχές του επόμενου έτους, αν ακολουθήσει τους όρους του πακέτου διάσωσης Ε.Ε.-ΔΝΤ.
«Η εφαρμογή του προγράμματος είναι το κλειδί για την επιστροφή στην αγορά», επισήμανε, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής η αποτίμηση για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος ήταν «θετική».
Δεν είναι μόνο το κλίμα σεναρίων που θυμίζει την προ ΔΝΤ εποχή, αλλά και το νέο μπαράζ πικρόχολων σχολίων από Γερμανούς αξιωματούχους. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo, Χανς-Βέρνερ Σιν, έφτασε με νέες του δηλώσεις στο πρακτορείο «Dow Jones» να περιμένει «επίσημη πτώχευση» στο «άμεσο μέλλον». Ομως, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, είχε δηλώσει ότι θεωρεί την Ελλάδα χρεοκοπημένη και ότι πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους.
Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρέντερλε, δήλωσε σε συνέδριο στο Βερολίνο ότι «η ελληνική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική». Πρόσθεσε δε ότι, ενώ η Γερμανία έχει προχωρήσει σε αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, στην Ελλάδα κάποιος μπορεί να βγει στη σύνταξη στα 50. Δήλωση που θυμίζει περισσότερο «Μπιλντ», παρά υπουργό χώρας εταίρου μας στην ευρωζώνη. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πρώτη προειδοποίηση!
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.
Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.