Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Το Μνημόνιο σαρώνει και την υγεία.



Πηγή: ΔΡΟΜΟΣ
Έλενα Κατσαρού
Αλλάζει ριζικά ο νοσοκομειακός χάρτης της χώρας, αφού υπό τις διαταγές της τρόικας κλείνουν πάνω από τα 2/3 των νοσοκομείων πανελλαδικά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο βήμα στην ιδιωτικοποίηση της υγείας και μέσω αυτού ολοκληρώνεται ένα βαθύ χτύπημα σε έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες του, ως τώρα υποτιθέμενου, κοινωνικού κράτους.
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, 2 έως και 5 νοσοκομεία ενοποιούνται κάτω από μία διοίκηση ενώ δημιουργούνται 5 ομάδες υγειονομικών μονάδων. Πρόκειται για 5 μορφές συγχωνεύσεων, οι οποίες θα έχουν ως άξονες «κοινό διοικητή, κοινή διοίκηση, συγχώνευση μονάδων στο εσωτερικό νοσοκομείων, συνεργασίες μεταξύ νοσοκομείων και μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε ιατρεία πλήρους εξειδίκευσης». Μέσω αυτού του ψαλιδίσματος οι νοσοκομειακές διοικήσεις από 158, πλέον δε θα ξεπερνούν τις 40 πανελλαδικά.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα τα νοσοκομεία θα χωριστούν σε ομάδες με το μεγαλύτερο να αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο. Το νοσοκομείο-συντονιστής θα διαθέτει και το περισσότερο προσωπικό.
Η «ανασύνταξη δυνάμεων», όπως αποκαλείται από τον αρμόδιο υπουργό, Α. Λοβέρδο, μπαίνει σε εφαρμογή αρχής γενομένης από τα νοσοκομεία της Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα συγχωνεύονται τα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία των Αμπελοκήπων «Αλεξάνδρα», «Αρεταίειο», «Λαϊκό» και Ιπποκράτειο». Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει το ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» με τα «Σπηλιοπούλειο» και «Ελπίς». Η τρίτη την Πολυκλινική, το νοσοκομείο του ΙΚΑ και τον «Ευαγγελισμό», η τέταρτη το «Σισμανόγλειο», το «Αμαλία Φλέμινγκ» και το «ΚΑΤ» και η πέμπτη τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού».
Ακόμη, οι υπηρεσίες του νοσοκομείου Πατησίων θα ενσωματωθούν σε αυτές των «Αγίων Αναργύρων» και το κτίριο θα διατεθεί για άλλου τύπου υγειονομικές υπηρεσίες. Στο «Αττικό» νοσοκομείο αναμένεται να μεταφερθούν τα τμήματα του γενικού νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα». Αλλαγή λειτουργίας θα προταθεί για την Πολυκλινική της Πλατείας Ομονοίας, η οποία πρόκειται να μετατραπεί σε κέντρο παροχής ειδικών υπηρεσιών για εξειδικευμένες παθήσεις.

Ισοπέδωση και στην επαρχία
Δύο έως τρεις διοικήσεις προβλέπονται για τα 14 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η οποία ακολουθεί το «πρότυπο» της Αθήνας. Υπό συγχώνευση είναι μικρά και μεγάλα νοσοκομεία μεταξύ των οποίων τα «Γ. Γεννηματάς», το πανεπιστημιακό «ΑΧΕΠΑ», «Γεώργιος Παπανικολάου», «Θεαγένειο», «Ιπποκράτειο».
Το σχέδιο-νυστέρι, όσον αφορά τα νοσοκομεία της επαρχίας, προβλέπει κάθε διοικητική περιφέρεια να μη διαθέτει πάνω από τρεις διοικήσεις νοσοκομείων. Επίσης, μεγάλες πόλεις που διαθέτουν νομαρχιακά αλλά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία, όπως η Πάτρα, η Λάρισα, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα και η Αλεξανδρούπολη, εξυπακούεται ότι θα έχουν μία διοίκηση για όλες τις δομές υγείας της περιοχής.
Έτσι στην Πάτρα συγχωνεύονται τα νοσοκομεία που μέχρι σήμερα διέθετε, μαζί με άλλα της Δυτ. Ελλάδας αλλά και μικρότερα όμορων νομών σε δύο ομάδες.
Ενιαία διοίκηση αποκτούν στα Γιάννενα τα κέντρα υγείας, δεκάδες αγροτικά ιατρεία και τα 2 μεγάλα νοσοκομεία της πόλης, Γεν. Πανεπιστημιακό νοσοκομείο και «Γ. Χατζηκώστα», τα οποία ως τώρα εξυπηρετούσαν την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.
Ψαλίδι θα πέσει και στα νοσοκομεία της Κρήτης, της οποίας η γεωγραφική ιδιαιτερότητα «σηκώνει» μία έως και τρεις διοικήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο Νομό Λασιθίου όπου οι τέσσερις μονάδες του θα συγχωνευτούν σε μία υπό κοινό κτίριο και διοίκηση. Το ίδιο συμβαίνει και με δύο μεγάλα νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας του Ηρακλείου.
Έλενα Κατσαρού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.