Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Φόρους εσείς; Επιστροφή κεφαλαίου εμείς



ΠΗΓΗ: Capital

Εναλλακτικές οδούς για την παράκαμψη της αυξημένης φορολογίας μερισμάτων αναζητούν οι εισηγμένες, 
με την επιστροφή κεφαλαίου να είναι μια από αυτές.

Πως οι εισηγμένες ξεπερνούν τον σκόπελο της υπερφορολογήσεις

Με τον συνυπολογισμό των μερισμάτων στην κλίμακα και την εκτόξευση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 45% (!), δεν είναι πλέον λίγες οι εισηγμένες εταιρείες που, ανακοινώνοντας την επίτευξη κερδοφορίας, δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν την έκτακτη εισφορά (που οδεύει προς... μονιμότητα), αλλά και την επιπλέον φορολόγηση μέσω της υψηλότερης κλίμακας του φορολογικού συντελεστή επί των μερισμάτων που διανέμουν.

Η υψηλή φορολόγηση των μερισμάτων το μόνο που επιτυγχάνει είναι να υποχρεώνει όχι μόνο τους επενδυτές, αλλά και, πολύ περισσότερο, τις επιχειρήσεις, στην αναζήτηση τρόπων αποφυγής της, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ίδια την οικονομία. Φυσιολογικό επακόλουθο (και αναμενόμενη, εν πολλοίς, από τους ουδέτερους παρατηρητές της αγοράς) η διαδικασία που ακολουθούν ολοένα και περισσότερες εταιρείες, επιλέγοντας την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους τους, αντί για τη διανομή μερισμάτων, για καθαρά φορολογικούς λόγους.

Έπειτα από τις αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση, όλα τα κέρδη (αδιανέμητα και διανεμόμενα) θα φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή 20%. Στη συνέχεια, για όσα κέρδη διανεμηθούν η επιχείρηση θα παρακρατά φόρο με συντελεστή 20%-25%. Από την παρακράτηση θα απαλλάσσονται τα νομικά πρόσωπα που έχουν έδρα σε χώρα της Ε.Ε. και κατέχουν πάνω από 10% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης τουλάχιστον για δύο χρόνια (πολυεθνικές που έχουν θυγατρικές στην Ελλάδα).

Αν ο μερισματούχος είναι φυσικό πρόσωπο, θα δηλώνει στη φορολογική του δήλωση το μέρισμα, το οποίο θα προστίθεται στα υπόλοιπα εισοδήματά του και, έτσι, θα φορολογείται στην κλίμακα. Αν το εισόδημά του από άλλες πηγές είναι μικρό, θα του επιστρέφεται μέρος του παρακρατηθέντος φόρου επί μερισμάτων.

Τούτων δοθέντων, πολλές εισηγμένες επέλεξαν τη λύση της επιστροφής κεφαλαίου, καθώς επιτυγχάνουν χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση, με στόχο να συνεχίσουν να προσφέρουν απόδοση στους μετόχους τους, πόσω μάλλον όταν αυτοί είναι επενδυτικά κεφάλαια μακροπρόθεσμου χαρακτήρα που ελέγχουν σημαντικό ποσοστό του μετοχικού τους κεφαλαίου. Υπάρχει, βέβαια, και ένα «αδύνατο σημείο», καθώς η επιστροφή κεφαλαίου, όταν πραγματοποιείται μέσω μείωσης μετοχικού κεφαλαίου, βελτιώνει τον δείκτη «αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων», αλλά επιβαρύνει τον δείκτη «ξένα/ίδια κεφάλαια».

Παρ΄ όλα αυτά, αρκετά είναι τα παραδείγματα επιστροφής κεφαλαίου μεταξύ των εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης:

Η Coca-Cola ανακοίνωσε πως θα προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων την επιστροφή κεφαλαίου μέσω μείωσης μετοχικού κεφαλαίου (0,50 ευρώ), αφού πρώτα αυξηθεί η ονομαστική αξία της μετοχής μέσω κεφαλαιοποίησης αποθεματικών. Η εταιρεία και στην προηγούμενη χρήση είχε επιστρέψει ποσό 1,50 ευρώ ανά μετοχή.

Η Τιτάν θα δώσει μέρισμα 0,0776 ευρώ και επιστροφή κεφαλαίου 0,1024 ευρώ. Έτσι, τα επιστρεφόμενα κεφάλαια προς τους μετόχους θα είναι αντίστοιχα των περσινών.

Η Motor Oil για τη χρήση 2009 είχε δώσει μέρισμα 0,70 ευρώ και για τη χρήση 2010 θα δώσει 0,25 ευρώ ανά μετοχή. Όμως, αναμένεται να το ενισχύσει με επιστροφή κεφαλαίου, το ύψος του οποίου δεν έχει αποφασισθεί ακόμα.

Το ίδιο έχει επιλέξει και η Frigoglass (περίπου 0,17 ευρώ), αλλά και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, που, εκτός της διανομής μερίσματος 0,15 ευρώ, θα «επιστρέψουν» και 0,10 ευρώ.

Την επιστροφή στους μετόχους συνολικού ποσού 1,054 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,09 ευρώ ανά μετοχή, ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση της Flexopack.

Αντίστοιχες κινήσεις πραγματοποιούν ή ανακοίνωσαν ότι θα προτείνουν προς έγκριση στη γενική συνέλευση των μετόχων οι εταιρείες MIG, S&B, Πετρόπουλος, Κρι-Κρι, MLS, Υγεία, Μύλοι Λούλη, Κανάκης, FHL Κυριακίδης κ.ά.

Η έκτακτη εισφορά «βαρίδι» στο Χ.Α.
Αντιμέτωπες με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, υπό τον μανδύα της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής ευθύνης, συνεχίζουν να βρίσκονται οι εισηγμένες επιχειρήσεις. Τα καταμερισθέντα ποσά της έκτακτης εισφοράς για το 2009 ξεπέρασαν τα 750 εκατ. ευρώ, αλλοιώνοντας σε σημαντικό βαθμό την κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α. και αποστερώντας τις από πολύτιμα κεφάλαια για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, μείωση δανεισμού και υποχρεώσεων, εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, νέες επενδύσεις κ.ο.κ. Τη μερίδα του λέοντος κλήθηκαν να καταβάλουν οι τράπεζες, με τον κλάδο να συνεισφέρει ένα ποσό περίπου 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 60% αφορούσε τις ΕΤΕ και Alpha Bank. Σχεδόν 45 εκατ. ευρώ προήλθαν από τους ομίλους Συμμετοχών, με επικεφαλής αυτούς των MIG, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ και Fourlis. Ένα ποσό σχεδόν ισόποσο των 45 εκατ. ευρώ κλήθηκαν να πληρώσουν ΕΛΠΕ και Motor Oil. Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η συμβολή των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, καθώς αμφότεροι πλησίασαν τα 190 εκατ. ευρώ, ενώ στη ΔΕΗ ο «πήχης» ανέβηκε στα 70 εκατ. ευρώ.

Πάντως, από τη χρήση του 2010 το Δημόσιο δεν θα πρέπει να προσδοκά την είσπραξη σημαντικών ποσών, αφού η κερδοφορία των εισηγμένων, σε όσες περιπτώσεις δεν μειώθηκε, αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση...

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 2ας Απριλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.