«Αλουμινένια καγκελάριος», «Γερμανίδα δαμάστρια» είναι ορισμένοι από τους νέους τίτλους που αποδίδει ο γερμανικός Τύποις στην Άγκελα Μέρκελ μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης. Στη χώρα πάντως, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις κύκλων του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού για το Σύμφωνο για το Ευρώ.
ΠΗΓΗ: TVXS
«Μήπως τώρα να τη συνδέσουμε με ένα μαλακότερο μέταλλο και να την πούμε "αλουμινένια καγκελάριο"; Οπωσδήποτε δεν μπορεί πια να γίνεται λόγος για "σιδηρά κυρία", που απαιτεί από τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης αυστηρή λιτότητα και απορρίπτει περιφρονητικά τα αιτήματα βοήθειας», γράφει η Hannoversche Allegemeine.
Πρώτα η Ελλάδα, μετά η ασπίδα διάσωσης και τώρα η ενίσχυσή της και το «Ναι» στην επαναγορά ομολόγων χρέους, η Α. Μέρκελ καθιστά τον Γερμανό φορολογούμενο συνεγγυητή της Ευρωζώνης. Γι’ αυτό υπάρχουν καλοί λόγοι – έστω και αν η λέξη σκεπτικισμός λίγα λέει για τη διάθεση των Γερμανών πολιτών. Περίπου 2/3 των γερμανικών εξαγωγών πηγαίνουν στην ΕΕ και μόνο 43% στην Ευρωζώνη, συνεχίζει η εφημερίδα.
«Σύμφωνα με στοιχεία του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, η κοινή εσωτερική αγορά εξασφαλίζει στη Γερμανία περίπου 5,5 εκατ. θέσεις εργασίας. Η εναλλακτική λύση στις γερμανικές εγγυήσεις, δηλαδή το να αφεθούν να χρεοκοπήσουν κράτη σαν την Ιρλανδία και την Ελλάδα ή να επιστρέψουμε στο μάρκο, δεν θα συνεπαγόταν μόνο οικονομικές απώλειες. Το συνολικό ευρωπαϊκό εγχείρημα θα ετίθετο υπό αμφισβήτηση: Ποιος μας λέει ότι η προωθούσα την ανάπτυξη εσωτερική αγορά θα επιβίωνε από ένα τέτοιο υπαρξιακό πολιτικό ρήγμα εμπιστοσύνης;».
Αυτό δεν σημαίνει ότι η εναλλακτική που επελέγη τώρα δεν κρύβει κινδύνους. Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα να μην αποπληρωθεί η δανειακή βοήθεια. Ωστόσο η Μέρκελ δεν πήρε αυτό το ρίσκο χωρίς ανταλλάγματα – πιστή στο σύνθημα που εξέφρασε στις Βρυξέλλες περί «Δούναι και λαβείν». Όλα τα κράτη της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν με μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων, η οποία δεν περιέχει μεν άμεσες κυρώσεις, αλλά δεν είναι και τόσο ‘νερωμένη’, όπως λένε οι επικριτές της. Πολλοί Ευρωπαίοι πρέπει να είναι έτοιμοι για σκληρές περικοπές – η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα έχουν εδώ τον πιο μακρύ δρόμο να διανύσουν και οι Ιρλανδοί αναμένεται να ακολουθήσουν, καταλήγει Hannoversche Allegemeine.
Σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Γερμανίδα δαμάστρια», η Handelsblatt παρουσιάζει τη Μέρκελ ως εκείνη που δίνει την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η Ε.Ε. και η ευρωζώνη και υπογραμμίζει ότι η Νομισματική Ένωση προσανατολίζεται πολιτικοοικονομικά στη γραμμή της Γερμανίας, την οποία κατόρθωσε να "περάσει" η Καγκελάριος, δεδομένου ότι θεσπίστηκε το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που ήταν απαίτηση της Γερμανίας.
«Χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία ένιωσαν άμεσα το σκληρό χέρι της καγκελαρίου, αφού η Μέρκελ δεν τους χαρίστηκε σε τίποτα και οι τέσσερις προβληματικές χώρες θα πρέπει για κάθε παραχώρηση από την πλευρά της Μέρκελ να καταβάλουν ένα πολιτικό τίμημα».
Για θρίαμβο της Γερμανίδας καγκελαρίου στη Σύνοδο Κορυφής κάνει λόγο η Teleghraph, που σημειώνει χαρακτηριστικά: «Όποιος θέλει δανειοδότηση θα πρέπει να εκπληρώσει πιστά τους όρους μας» ήταν η γραμμή Merkel και φαίνεται ότι αυτή η γραμμή πέρασε ολοκληρωτικά στη Σύνοδο Κορυφής. Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ήταν η άνευ όρων παράδοση τριών χωρών (Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία) στην Γερμανική γραμμή και μερικές απώλειες της κυριαρχίας των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης.
Για την Ελλάδα ιδιαίτερα επώδυνο θεωρείται το πακέτο αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ μέσα σε 4 χρόνια, που είναι 10πλάσιο (5 δισ. ευρώ) από αυτό που εξαγγέλθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου πριν από ένα χρόνο. Κρατικές επιχειρήσεις όπως τα ΕΛΤΑ, ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ, το λιμάνι του Πειραιά, το Ελληνικό αεροδρόμιο της Αθήνας, η Εταιρία Υδάτων Θεσσαλονίκης και η Αγροτική Τράπεζα, οι οποίες δρομολογούνται για ιδιωτικοποίηση δεν μπορούν ν’ αποφέρουν πάνω από 15 δισ. ευρώ».
Αντιδράσεις στη Γερμανία
Στη Γερμανία, πάντως, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις κύκλων του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού στο Σύμφωνο για το Ευρώ, που αποφασίστηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 17 κρατών- μελών της ευρωζώνης, όπως γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, καθώς και η γερμανική υπηρεσία του Reuters.
Τα δημοσιεύματα αναφέρονται στις δηλώσεις Γερμανών βουλευτών, που αντιδρούν κυρίως στην απόφαση ότι να μπορεί το Ταμείο διάσωσης να αγοράζει ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών. «Μεγάλος αριθμός βουλευτών των κομμάτων CDU, CSU και FDP άσκησαν δριμεία κριτική στη συμφωνία των 17 κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ, βάσει της οποίας ο μηχανισμός διάσωσης θα μπορεί να αγοράζει απευθείας ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών.
Ο βουλευτής του CSU Thomas Silberhorn θεωρεί ότι υπήρξε υπέρβαση της “κόκκινης γραμμής” που είχε θέσει το κοινοβούλιο στην καγκελάριο Μέρκελ. Η στάση των κοινοβουλευτικών ομάδων της κυβέρνησης είναι σημαντική, γιατί το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσει στην αλλαγή του νόμου για το μηχανισμό διάσωσης. Άλλοι πολιτικοί κομμάτων της Ένωσης όπως ο εκπρόσωπος για ευρωπαϊκά θέματα, Michael Stübgen εκφράστηκαν μεν θετικότερα, δεν απέκρυψαν ωστόσο και τη δυσαρέσκειά τους για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, σημειώνοντας πως «κάτι τέτοιο προσεγγίζει τα όρια της αναδιανεμητικής Ένωσης”, δήλωσε ο Meister».
Την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο θα διεξαχθεί ψηφοφορία επί της θέσης των κοινοβουλευτικών ομάδων CDU/ CSU και FDP, βάσει της οποίας θα ζητείται από την κυβέρνηση να εμποδίσει οποιαδήποτε προοπτική δημιουργίας μιας αναδιανεμητικής Ένωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πρώτη προειδοποίηση!
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.
Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.