Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Αλληλεγγύη στην Ελλάδα που αντιστέκεται







ill. Jorge Colombo

Οι Ελληνες των Βρυξελλών φτιάχνουν το δικό τους «Αριστερό Βήμα»

Πηγή: Αριστερό Βήμα

του Παναγιώτη Φραντζή

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η πρώτη εκδήλωση που οργάνωσε στις Βρυξέλλες η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Ελλάδα που αντιστέκεται» την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου. Σε μια πόλη που δεν φημίζεται ιδιαίτερα για την κυκλοφορία των ιδεών που αποκλίνουν από το κυρίαρχο πλαίσιο της ΕΕ, τη μέρα της Συνόδου Κορυφής, δεκάδες εργαζόμενοι και νέοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Espace Marx για να ακούσουν για προοπτικές αντικαπιταλιστικές και την εμπειρία εκείνων που έχουν μπει στο στόχαστρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας.

Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν « De la Grèce et l΄Irlande à l΄Amérique Latine: mouvements et alternatives au capitalisme» και όπως είπαμε διοργανωτής της βραδιάς η «Initiative de Solidarité à la Grèce qui résiste». Ολες οι λεπτομέρειες είχαν ρυθμιστεί, από τις 6 παρά τέταρτο ήταν όλοι στις θέσεις τους. Οι κοπέλες που προσφέρθηκαν να κάνουν διερμηνεία από ελληνικά προς αγγλικά και γαλλικά. Τα ελληνικά κεφτεδάκια και σαλάτες που τίμησαν ιδιαίτερα οι αρκετοί Βρυξελλιώτες που βρέθηκαν στο χώρο. Οι ηχολήπτες, οι βιντεολήπτες, οι φίλοι της πρωτοβουλίας, οι ομιλητές. Νευρικός ο Γιώργος, δεν μπορούσε να υπολογίσει σε τι επίπεδα θα κινηθεί η προσέλευση, ετοίμαζε την εισαγωγική του παρέμβαση ως συντονιστής του πρώτου πάνελ. Σε μισή ώρα που η αίθουσα είχε γεμίσει ασφυκτικά διέκρινες τη χαρά στα πρόσωπα όλων.

Από την Ελλάδα μίλησαν ο Χάρης Γολέμης από το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» και ο Κώστας Μάρκου από την εφημερίδα «Πριν».  Ο πρώτος αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινής δράσης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής ανεξάρτητα από το πώς βλέπουμε τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το κοινό νόμισμα. Ενώ ο δεύτερος επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατίας και της συγκρότησης του μαζικού κινήματος, του βασικού υποκειμένου που μπορεί να επιβάλει την αλλαγή πολιτικής. Τόνισε επίσης τη λογική της αποχώρησης από το ευρώ σε συνδυασμό με μέτρα υποστήριξης του λαϊκού εισοδήματος. Σημαντικό μέρος της ομιλίας του Κ. Μάρκου αφιερώθηκε στη σύνδεση των εξεγέρσεων του Μαγκρέμπ με την κατάσταση που διαμορφώνεται στις ευρωπαϊκές χώρες, και στην ανάγκη επαναθεμελίωσης του κομμουνιστικού προγράμματος σήμερα.
Παρά την επίμονη προσπάθεια των διοργανωτών, δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην εκδήλωση.

Από τις υπόλοιπες εισηγήσεις ξεχώρισαν: Ο Μπράιαν Κάρτυ από το Σιν Φέιν που μίλησε για την κατάσταση στην Ιρλανδία, θυμίζοντάς μας τόσο πολύ τη δική μας περίπτωση και τονίζοντας πολύ εύστοχα ότι η συνταγή της ΕΕ στη συγκεκριμένη φάση είναι πολύ χειρότερη από τη γραμμή που παραδοσιακά ακολουθούσε το ΔΝΤ. Ο Πασκάλ Φρανσέ από την CADTM, που μας ενημέρωσε για την πρωτοβουλία διεθνούς ελέγχου του δημόσιου χρέους που υποστηρίζει στη χώρα μας το Αριστερό Βήμα και μια σειρά πολιτικά πρόσωπα και φορείς. Ο Πέδρο Παές, πρώην υπουργός του Εκουαδόρ που τόνισε τη συστημική διάσταση της κρίσης και τα περιθώρια πολιτικών κινήσεων από την πλευρά των χωρών που απειλούνται άμεσα από την κρίση χρέους.

Σύντομα το υλικό της εκδήλωσης θα είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο στην ιστοσελίδα solidarity-greece.blogspot.com οπότε και θα επανέλθουμε.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Πρωτοβουλία ξεκίνησε από μια ομάδα νέων παιδιών ελληνικής καταγωγής που εργάζονται στις Βρυξέλλες. Άνθρωποι διαφορετικών πολιτικών καταβολών, είτε έχουν κάποια σχέση με την Αριστερά είτε κινούνται στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα προς μια ριζοσπαστική κατεύθυνση προσεγγίζουν την ιδέα της κοινής δράσης και του διαλόγου για την ανατροπή της επίθεσης, όχι απλώς των αγορών κατά της χώρας μας, αλλά της ίδιας της κατάστασης που επιβάλλει η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση στον ελληνικό λαό.

Η Ασημίνα, 28 χρονών, ζει στις Βρυξέλλες εδώ και πέντε χρόνια. Δεν ανήκει στην Αριστερά, παρακολούθησε όμως με μεγάλο ενδιαφέρον τη συζήτηση. «Το μόνο καλό με την κρίση είναι ότι όλοι σκεφτόμαστε περισσότερο, έτσι βλέπω κόσμο για πρώτη φορά να συζητάει για αυτά τα πράγματα. Πώς θα μπορέσουμε να διώξουμε τον Παπανδρέου και την πολιτική του, πώς θα διαμορφώσουμε μια άλλη πρόταση που θα πείθει και όχι με τον κλασικό τρόπο και φρασεολογία ».
Η Μαρίνα, επτά χρόνια στις Βρυξέλλες, είδε στην εκδήλωση κόσμο που δεν περίμενε. «Το ενδιαφέρον είναι πως ο κόσμος ήρθε να ακούσει μια κουβέντα με θέμα “εναλλακτικές στον καπιταλισμό”. Επίσης πως στο πάνελ συναντήθηκαν άνθρωποι από διάφορα ρεύματα της Αριστεράς: κι ας διαφωνούν, δεν πειράζει, ας κουβεντιάζουν κι ας διαφωνούν, αν συμμετέχουν και δρουν μαζί. Με εντυπωσίασε η ομιλία του Κάρτυ, πόσο κοντινά πράγματα βιώνουν Ιρλανδοί και Έλληνες».

Η αίσθηση ότι κάτι κινείται ήταν έντονη στα πηγαδάκια και στις κουβέντες στις παρέες μετά την εκδήλωση. Ο Γρηγόρης μας έλεγε ότι ήταν για αυτόν ευχάριστη έκπληξη το ενδιαφέρον των ντόπιων για την εκδήλωση. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του κλίματος, μας ήρθε βέβαια τη νύχτα της επιστροφής μας στην Αθήνα. Ο νυσταγμένος ταξιτζής από τη δεκάωρη βάρδια του μιλώντας νηφάλια και πολύ σοβαρά για την πολιτική κατάσταση έλεγε: «Ξέρετε τι έπρεπε να κάνουμε; Εξοδο από το ευρώ, έλεγχο του νέου νομίσματος, και εκβιασμό στις αγορές… Και μετά από δύο χρόνια η χώρα θα ήταν μια χαρά». Στην ερώτησή μας πού τα έχει ακούσει αυτά, η απάντησ
ή του ήταν «Μόνος μου τα σκέφτηκα».

1 σχόλιο:

  1. "Παρα την επίμονη προσπάθεια των διοργανωτών, δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην εκδήλωση".

    Γαμώ τον Λένη μας, γαμώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.