ΠΗΓΗ: Iskra
Του ΤΑΚΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ*
*Δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία, 26.02.2011
Η εξαπάτηση του Ελληνικού λαού από τη κοινοβουλευτική χούντα για τα αίτια της μεγαλύτερης μεταπολεμικής κρίσης και τον τρόπο εξόδου από αυτή έχει φθάσει σε όρια που είναι πρωτόγνωρα ακόμη και για την Ελληνική πολιτική σκηνή. Ο λόγος είναι βέβαια η επίσης πρωτόγνωρη (αν εξαιρέσουμε την περίοδο της στρατιωτικής χούντας) παντελής έλλειψη νομιμοποίησης που χαρακτηρίζει σήμερα τα ανδρείκελα των ντόπιων και ξένων ελίτ που παριστάνουν τη κυβέρνηση του τόπου, με την καθοριστική βοήθεια των ΜΜΕ (με επικεφαλής τα κρατικά –που εξαναγκαζόμαστε να τα πληρώνουμε κιόλας-- του «ποιητού»-Υπουργού που τα διαχειρίζεται και δεν έχουν να ζηλέψουν σχεδόν τίποτα απο τα χουντικά της 7ετίας) και των ΜΑΤ στους δρόμους που επιτίθενται να πνίξουν κάθε φωνή διαμαρτυρίας που μπορεί ν ακούσει ο Χουντικός «λόχος» ο οποίος στηρίζει την «κυβέρνηση»....
Έτσι, με απάτη έγινε η υφαρπαγή της ψήφου το 2009. Με απάτη παρουσιάστηκε σαν «μονόδρομος» το καταστροφικό Μνημόνιο. Με απάτη και συνοπτικές διαδικασίες πέρασαν τα κτηνώδη μέτρα για τη Λατινοαμερικανοποίηση της χώρας . Με απάτη έγιναν ψευτο-«διάλογοι» με τις άμεσα πληττόμενες κοινωνικές ομάδες, όταν οι βασικές αποφάσεις ήταν ήδη ειλημμένες. Με την απάτη της δήθεν «αξιοποίησης» θα ξεπουληθεί ο κοινωνικός πλούτος της χώρας. Τέλος, με απάτη θα γίνει απόπειρα νέας υφαρπαγής της ψήφου, η οποία μάλιστα, εάν επιτύχει, θα δώσει δίκαια στη χώρα το παγκόσμιο ρεκόρ...μαζοχισμού, τη στιγμή που σε όλες τις άλλες χώρες στην Ευρώπη, από την Ουγγαρία και την Ισλανδία μέχρι την Ιρλανδία, τα κόμματα που επέβαλαν αντίστοιχα μέτρα θάφτηκαν κάτω από τη λαϊκή οργή!
Όμως, υπάρχει διέξοδος από την κρίση, πέρα από τον δήθεν «μονόδρομο» ο οποίος θα συσσωρεύει συνεχείς καταστροφές στα λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα τώρα που με το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες της περιφέρειας, θα καταδικαστεί σε μόνιμη συμπίεση των μισθών και ημερομισθίων και αποδιάρθρωση κάθε κοινωνικής υπηρεσίας, ώστε να βελτιώνεται τεχνητά η ανταγωνιστικότητά της για χάρη της σταθερότητας του Ευρώ; Όπως έχω αναπτύξει επανειλημμένα από τη στήλη και συστηματικά σε ειδικό βιβλίο για το θέμα (που «θάβεται» συστηματικά από τα ελεγχόμενα από τις ελίτ ΜΜΕ για ευνόητους λόγους)[1], τα βραχυπρόθεσμα/μεσοπρόθεσμα μέτρα για να σταματήσουμε τη καταστροφική κρίση περνούν μέσα από την ανάκτηση μιας στοιχειώδους οικονομικής κυριαρχίας που με την ένταξή μας στην ΕΕ και την ΟΝΕ, και τώρα με το Μνημόνιο, τη χάσαμε εντελώς. Έτσι, η έξοδος από την ΕΕ θα επέτρεπε την επανεισαγωγή της δραχμής και τη σχετική υποτίμησή της (μαζί με μέτρα στήριξης της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων) την εθνικοποίηση των Τραπεζών, τη δραχμοποίηση του χρέους που θα κτυπούσε τις ελίτ και όχι τα ασφαλιστικά μας ταμεία, και στη συνέχεια την επαναδιαπραγμάτευση του (επιμήκυνση και «κούρεμα») με τελικό στόχο να πληρώσουν όλο το χρέος οι ελίτ που το δημιούργησαν. Εναλλακτικά, θα μας επιβάλουν οι ελίτ τους όρους τους, μετά τη βέβαιη πια χρεοκοπία που προβλέπουν πολλοί διεθνείς οικονομολόγοι.
Απο την άλλη μεριά, το κίνημα κατά των μέτρων, βασικά καθοδηγούμενο απο κόμματα και οργανώσεις, αναλώνεται είτε σε «παρελάσεις» (κρατικοσοσιαλιστές), είτε σε μαχητικές διιαδηλώσεις (ελευθεριακοί) –μέθοδοι που έχουν αποδειχθεί εντελώς ανίσχυρες να ανατρέψουν τις σημερινές κοινοβουλευτικές χούντες και τα μέτρα τους. Στην πραγματικότητα, μόνο ένα μαζικό, σαφώς πολιτικό, απεργιακό κίνημα με αίτημα την απόσυρση όλων των μέτρων, το οποίο θα κορυφωνόταν σε μια γενική απεργία διαρκείας, θα μπορούσε να παραλύσει τον κρατικό μηχανισμό και να οδηγήσει στην ανατροπή της χούντας. Υποθέτοντας ότι η απεργία αυτή θα κατέληγε στη δημιουργία εξεγερσιακών (αλλά όχι επαναστατικών) συνθηκών, θα μπορούσε να οδηγήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης λαϊκής ενότητας που θα στηριζόταν από τη λαϊκή βάση όλων των κομμάτων στην υπάρχουσα Βουλή (που θα υποχρέωναν τους βουλευτές τους να ψηφίσουν τη νέα κυβέρνηση) και θα προχωρούσε σε δημοψήφισμα για την ανατροπή όλων των μέτρων της χούντας, κάτω από συνθήκες ισότιμης παρουσίασης όλων των απόψεων για τα μέτρα από τα ΜΜΕ. Σε περίπτωση που εγκρινόταν η απόσυρση των μέτρων, η κυβέρνηση αυτή θα έπαιρνε τα αναγκαία άμεσα μέτρα για να σταματήσει η έξοδος κεφαλαίου από τη χώρα κ.λπ. αλλά και θα προχωρούσε στη διεξαγωγή εκλογών για να εκφραστεί ο νέος συσχετισμός δυνάμεων σε μια Βουλή που θα μπορούσε να είναι αναθεωρητική, ώστε να περάσουν οι απαιτούμενες ριζικές αλλαγές στο Σύνταγμα. Δηλαδή, αλλαγές που θα υιοθετούσαν την απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών (υγεία, εκπαίδευση, μεταφορές κ.λπ.), τη ριζική αποκέντρωση πολιτικής και οικονομικής εξουσίας στις τοπικές κοινότητες, καθώς και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη δημιουργία μιας αυτοδύναμης (όχι αυτάρκους) οικονομίας που θα μας απάλλασσε οριστικά από χρέη και εξαρτήσεις--θέμα για το οποίο θα πρέπει να επανέλθουμε.
[1] Η Ελλάδα ως προτεκτοράτο της υπερεθνικής ελιτ, (Γόρδιος, Νοεμ. 2010) κεφ 10
*Δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία, 26.02.2011
Η δραχμοποίηση του χρέους είναι πολύ σημαντική παράμετρος στην επίλυση του προβλήματος. Γιατί κατά το ποσό κατά το οποίο θα υποτιμάται το νόμισμα (μας συμφέρει έως 30% το πολύ), αυτόματα θα υποτιμάται και το εξωτερικό χρέος αφού θα έχει μεταφραστεί σε εσωτερικό νόμισμα! Αρα πάει περίπατο το επιχείρημα ότι πολ/ζεται το εξωτερικό χρέος με την υποτίμηση του νομίσματος...(ασε που και αυτό το επιχείρημα αντικρούεται αν σκεφτείς ότι και μέσα στο ευρώ θα αυξάνει το πραγματικό χρέος ως προς την ικανότητα αποπληρωμής του αφού υποτιμώνται όλες οι εσωτερικές αξίες, πέφτουν οι τιμές και τα εισοδήματα που μπορούν να συμβάλλουν στην αποπληρωμή του χρέους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΨ-στέργιο, νομίζω κάνεις λάθος. Το εσωτερικό χρέος μπορεί να μειωθεί, όντας σε δραχμές, το εξωτερικό όμως χρέος που είναι σε ξένο συνάλλαγμα θα αυξηθεί διοτι θα πρέπει να αποπληρωθεί στο νόμισμα στο οποίο εκδόθηκε.
ΑπάντησηΔιαγραφήH δραχμοποίηση του χρέους σημαίνει ότι θα πληρώσεις το χρέος σε δρχ και όχι στο νόμισμα που έχει εκδοθεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠες ότι βγαίνουμε από το ευρώ με αναλογία 1:1 (δεν παίζει ρόλο η αναλογία) και έχουμε χρέος 1000 ευρώ. Δραχμοποίηση θα πει το μετατρέπω αμέσως σε 1000 δρχ. Αρα όταν υποτιμηθεί το νόμισμα θα έχω πάλι χρέος 1000δρχ αλλά ο ξένος θα παραμείνει με απαιτήσεις από εμάς όχι 1000 ευρώ αλλά λιγότερο από 1000 ευρώ (γιατί το χρέος θα έχει μεταφραστεί σε δρχ και 1000 δρχ θα έχουν λιγότερο πλέον από 1000 ευρώ αξία). Εν'λίγοις θα χάνει ευρώ από κάθε υποτίμηση που θα γίνεται. Αρα αυτό εννοούσα ίσως δεν το διατύπωσα σωστά) θα υποτιμάται και το χρέος, όχι για εμάς αλλά για τους ξένους κατόχους που έχουν ευρώ.