Πηγή: euro2day
Οι ελληνικές τράπεζες αναζητούν ρευστότητα εν μέσω φόβων ότι η σοβούσα στην ευρωζώνη κρίση θα παρατείνει την εξαίρεσή τους από τη διεθνή αγορά δανεισμού και θα πυροδοτήσει περαιτέρω μείωση των καταθέσεων.
Απαντώντας στις τραπεζικές ανησυχίες, το υπουργείο Οικονομικών αυτήν την εβδομάδα δέσμευσε 20 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών εγγυήσεων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν γιαχρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Κάθε μία από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Εθνική,Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς) θα μπορούσε να λάβει 3 - 4 δισ. ευρώ, λένε αναλυτές.
Οι διεθνείς αγορές είναι κλειστές για τις ελληνικές τράπεζες γιατί θεωρείται μεγάλος ο κίνδυνοςη κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους. Traders στο Λονδίνο επισημαίνουν πως οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανόν να καταφέρουν διμερείς συμφωνίες, όμως οι ημέρες κατά τις οποίες ένα ίδρυμα μπορούσε να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με έναν dealer κανονίζοντας δάνειο έχουν παρέλθει - τουλάχιστον προς το παρόν.
Οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και τα spreads που καλείται να πληρώσει υψηλότερα του γερμανικού bund είναι κάποιοι ακόμη λόγοι που λειτουργούν αποτρεπτικά στο να αποκτήσουν οι τράπεζες πρόσβαση σε ρευστότητα. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν αξιολόγηση junk από τη Moody's και τη Standard & Poors, ενώ τo spread για τον δανεισμό της χώρας είναι κοντά στο 9%, πιο πάνω από το γερμανικό 10ετές.
"Για την Ελλάδα είμαστε κλειστά από την αρχή του έτους. Γιατί να δανείσει κάποιος στην Ελλάδα; Ενώ η ευρωπαϊκή κρίση συνεχίζεται, είναι απίθανο να βρεθεί κάποιος να προσφέρει στις ελληνικές τράπεζες χρήματα. Η χώρα είναι η πιο αδύναμη οικονομία της περιοχής και θα χρειαστεί πολύς χρόνος έως ότου η εμπιστοσύνη επιστρέψει". Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά ένας senior dealer σε χρηματιστηριακή του City.
Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσαν ότι συγκέντρωσαν 4,7 δισ. και 3 δισ. ευρώ αντίστοιχα σε συμφωνίες repo με ωρίμανση έως 12 μήνες. Οι υπόλοιπες διαπραγματεύτηκαν με διεθνείς δανειστές έναν αριθμό βραχύτερων διμερών συμφωνιών, λένε αναλυτές. Τέτοιες συμφωνίες, σε συνδυασμό με την αύξηση των καταθέσεων το καλοκαίρι και την επιβράδυνση των πιστώσεων, επέτρεψαν στις ελληνικές τράπεζες να μην εξαρτώνται τόσο πολύ από τη ρευστότητα που προέρχεται από την ΕΚΤ.
Στο τέλος Οκτωβρίου η συνολική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ προς τα ελληνικά ιδρύματα βρέθηκε στα 92,4 δισ. ευρώ, 2% χαμηλότερα έναντι του προηγούμενου μήνα, όμως οι επαναγορές αποδεικνύονται ακριβές για τους δανειζομένους.
"Αν τα repos υποστηρίζονται από ελληνικά κρατικά ομόλογα, δέχονται haircut τουλάχιστον 20% επί των επιτοκίων της ΕΚΤ και περισσότερο αν για εγγύηση χρησιμοποιηθούν άλλοι τίτλοι", σημειώνει αναλυτής από την Αθήνα. Η μέση πτώση κατά 80% στα καθαρά κέρδη εννεαμήνουλόγω της συρρικνούμενης οικονομίας και της φορολογίας προστίθεται στις προκλήσεις που οι τράπεζες αντιμετωπίζουν.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σχεδόν στο 10% και ο αριθμός τους δεν αναμένεται να κορυφωθεί πριν από το 2012, ενώ οι τράπεζες είναι έτοιμες για νέες εκροές καταθέσεων αυτόν τον μήνα. Οι καταθέσεις υποχώρησαν κατά 26,7 δισ. ευρώ τους πρώτους 10 μήνες του έτους. Ορισμένοι προβλέπουν πτώση καταθέσεων κατά 20 ακόμη δισ. κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, καθώς η Ελλάδα εισέρχεται στο τρίτο συνεχόμενο έτος ύφεσης.
"Τα χρήματα φαίνεται να φεύγουν ξανά, αλλά τα νοικοκυριά επιστρατεύουν τις οικονομίες τους λόγω της μείωσης των διαθέσιμων εσόδων και οι επιχειρήσεις τα αποθέματά τους", λέει η κ. Ιωάννα Τελιούδη, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της HSBC Παντελάκης Securities.
Οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει έναν κύκλο αυξήσεων κεφαλαίου και πώλησης στοιχείων ενεργητικού σε μια προσπάθεια να μειώσουν την πίεση. Η Εθνική, ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας, σχεδιάζει να αντλήσει περίπου 1 δισ. ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους πουλώντας το 20% της τουρκικής θυγατρικής Finansbank μέσω του τουρκικού χρηματιστηρίου.
Ήδη συγκέντρωσε 1,8 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης τον Σεπτέμβριο. Η Πειραιώς σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η οποία θα ακολουθηθεί από έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού 250 εκατ. ευρώ. Η Eurobank απέκλεισε αύξηση κεφαλαίου, αλλά προτίθεται να πουλήσει την πολωνική τραπεζική της μονάδα έναντι περίπου 600 εκατ. ευρώ.
"Σε συνέχεια αυτών των κινήσεων, οι τράπεζες κανονικά θα είναι σε θέση να αντέξουν μία διετία ζημιών λόγω προβλημάτων στην ποιότητα ενεργητικού. Όμως, αυτή είναι μια κατάσταση που μπορεί να αλλάξει γρήγορα", λέει η κ. Τελιούδη.
Εμπρος στο δρόμο που χάραξε η Ιρλανδία για 32% έλλειμμα (αν καταπέσουν οι εγγυήσεις)!!
ΑπάντησηΔιαγραφή