ΠΗΓΗ: ISKRA
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ!
του ΠΟΛ ΝΤΕ ΓΚΡΑΟΥΒΕ
Ο Πώλ Ντε Γκράουβε είναι διεθνούς φήμης Βέλγος οικονομολόγος , ο οποίος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις νομισματικές ζώνες και έχει συγγράψει επ' αυτών βιβλία.
Γι' αυτό η άποψή του , μαζί με το γεγονός ότι είναι σύμβουλος της Κομισιόν και του προέδρου της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για τις εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ έχει βαρύνουσα σημασία.
Η ΙΣΚΡΑ, προφανώς, κινείται σε διαφορετικό ιδεολογικό και πολιτικό μήκος κύματος σε σχέση με τον Πώλ Ντε Γκράουβε.
Οι απόψεις του , όμως, για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, όπως καταγράφονται στην συνέντευξή του στη Real News (24/12), που ακολουθεί ,είναι άκρως ενδιαφέρουσες και θα λέγαμε αποκαλυπτικές.
Ο Πόλ Ντε Γκράουβε λέει ωμά ότι ο Μόνιμος Μηχανισμός χρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης του χρέους για τις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, που αποφασίστηκε πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής είναι σκέτη αποτυχία! Ισχυρίζεται απροκάλυπτα ότι οι ηγέτες της ΕΕ με την απόφαση τους ζημίωσαν την Ελλάδα ,αφήνοντας βαρύτατα εκτεθειμένο τον Γ. Παπανδρέου που συμφώνησε με αυτήν την απόφαση!
Ο Πώλ Ντε Γκράουβε υποστηρίζει ως λύση (κακώς κατά την γνώμη μας, όπως πολλάκις έχουμε εξηγήσει από τις στήλες της ΙΣΚΡΑ) την έκδοση ευρωομολόγων (πρίν από την αναδιάρθρωση και για την πρόληψη της και όχι μετά ,όπως προτείνει η Γερμανική Σοσιαλδημοκρατία).
Είναι αξιοσημείωτο και αποκαλυπτικό το σκεπτικό με το οποίο στηρίζει τη λύση των ευρωομολόγων, αφού, όπως ισχυρίζεται ,με αυτόν τον τρόπο θα δεσμευθούν όλες οι χώρες με την στήριξη του ευρώ (!!!) και θα πειθαναγκασθούν (!!!) να προχωρήσουν σε δημοσιονομική (άρα και πολιτική ) Ένωση !!!
Το σκεπτικό του Ντέ Γκράουβε είναι άκρως ενδεικτικό της απελπισίας στην οποία έχουν περιέλθει οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ αλλά και της μυωπικής στάσης στην οποία επιδίδονται και οι πλέον οξυδερκείς εξ αυτών, αφού αδυνατούν να αντιληφθούν ότι με τα ευρωομόλογα πολύ σύντομα το πρόβλημα των spread της περιφέρειας θα καταστεί πρόβλημα συνολικά της ευρωζώνης και θα επιφέρει τα ίδια αδιέξοδα. Αδυνατούν επίσης, να αντιληφθούν ότι η δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση δεν μπορούν να επιτευχθούν παρά μόνο ως κίνημα λαών για μεγάλους φιλολαϊκούς στόχους η αλλιώς, κάτω από τις επιλογές του νεοφιλελευθερισμού και του καπιταλισμού, δεν μπορούν να υπάρξουν, πάρεξ ως ακραία αντίδραση και αυταρχοποίηση!!!
Η αλλαγή στις χώρες μέλη και την ΕΕ όπως έχουμε επανειλημμένα επιχειρηματολογήσει στην ''ΙΣΚΡΑ'' ,δεν μπορεί να προκύψει με επιμέρους μεταρρυθμίσεις αλλά μόνο με μεγάλες προοδευτικές και σοσιαλιστικές ανατροπές σε κάθε χώρα μέλος και στην ΕΕ ως σύνολο!
Όπως ο καπιταλισμός έτσι, πολύ περισσότερο, η ΕΕ δεν μεταρρυθμίζεται η δεν επαναθεμελιώνεται , προκειμένου να καταστεί βιώσιμη και ανθρώπινη. ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ μέσα από ένα μεταβατικό προοδευτικό πρόγραμμα σοσιαλιστικής προοπτικής!
Η ΙΣΚΡΑ, παραθέτει ολόκληρη τη συνέντευξη του Πωλ Ντε Γκράουβε που πήρε ο εξαίρετος δημοσιογράφος ΘΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ για τη Real News (24/12). Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΖΗΜΙΩΣΑΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
του ΠΟΛ ΝΤΕ ΓΚΡΑΟΥΒΕ
Συνέντευξη στο Θ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
«Οι ευρωπαίοι ζημίωσαν τα συμφέροντα της ελληνικής κυβέρνησης», δηλώνει στη Real money ο Πολ ντε Γκράουβε, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λέουβεν, τακτικό μέλος της δεξαμενής σκέψης CEPS και σύμβουλος της Κομισιόν και του προέδρου της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., τονίζει ότι «μετά την ανακοίνωση των 27 ηγετών, είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα είναι ο επόμενος υποψήφιος για αναδιάρθρωση του χρέους».
Ερώτηση: Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής σε σχέση με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης του ευρώ.
Το ότι ο μηχανισμός «τακτικής χρεοκοπίας» διατηρήθηκε είναι εξαιρετικά άσχημο. Είναι ο λόγος που θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης στην ευρωζώνη, επειδή όποτε οι επενδυτές θα εκτιμούν ότι μια χώρα βρίσκεται σε προβληματική θέση θα σταματούν τις τοποθετήσεις τους εκεί, από τον φόβο ότι η εν λόγω χώρα θα χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό για να αντλήσει χρηματοδότηση και θα εξαναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, αλλάζοντας το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του ή με «haircuts». Θα πηγαίνουμε από τη μία κρίση στην άλλη. Είναι μια πολύ κακή ιδέα, είναι ο καλύτερος τρόπος να διαιωνίσουμε την κρίση...
Ερώτηση: Εκτιμάτε ότι αυτό θα συμβεί και με την Ελλάδα, παρότι βρίσκεται στο πρόγραμμα της τρόικας;
Τώρα είναι πια ξεκάθαρο ότι το Συμβούλιο έδωσε το σήμα πως αν κάτι «ξανασυμβεί» στην Ελλάδα, τότε οι κανόνες για τους ομολογιούχους θα εφαρμοστούν. Κατά συνέπεια, οι ομολογιούχοι θα συνεχίσουν να ζητούν υψηλά επιτόκια για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να βγει από τη σημερινή δυσχερή θέση. Η κατάσταση θα γίνει μόνιμη: η Ελλάδα θα δανείζεται ακριβά και έχει πάντα τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Είναι μια πολύ κακή ιδέα.
Ερώτηση: Δηλαδή αργά ή γρήγορα, ίσως και το 2013 που πιθανά η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές δεν θα μπορέσει και πάλι να δανειστεί και θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει την αναδιάρθρωση;
Ακριβώς. Μετά την ανακοίνωση των 27 ηγετών, είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα είναι ο επόμενος υποψήφιος για αναδιάρθρωση του χρέους. Οι ευρωπαίοι ζημίωσαν τα συμφέροντα της ελληνικής κυβέρνησης! Και πάλι, με μια λογική αυτο-εκπλήρωσης, φέρνουν πιο κοντά αυτό που φοβούνται. Επαναλαμβάνω ότι η αναδιάρθρωση επισπεύδεται λόγω της απόφασης του Συμβουλίου.
Ερώτηση: Η απόφαση αυτή θα αυξήσει και τις πιέσεις προς την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο;
Ασφαλώς! Είναι μια πολύ λυπηρή κατάσταση. Είναι άσχημο να λαμβάνονται αποφάσεις με γνώμονα το συναίσθημα. Εδώ έχουμε μια συναισθηματική απόφαση των βόρειων χωρών (Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία και Φιλανδία) που λέει «πρέπει να τιμωρήσουμε κάποιους λαούς».
Ερώτηση: Τι εκτιμάτε σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγων ή κάποιο άλλο σχέδιο από κοινού δανεισμού της ευρωζώνης;
Είναι και πάλι ατυχές και λυπηρό ότι, αντί οι ηγέτες να επιλέξουν αυτή την κατεύθυνση, αποφάσισαν ό,τι αποφάσισαν. Είναι απαραίτητο να εκδοθούν ευρωομόλογα. Όχι μόνο για δημοσιονομικούς, αλλά και για ψυχολογικούς λόγους. Αν το κάνουμε «δεσμεύουμε» τα κράτη – μέλη, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει εξαρχής, στο άρμα του ευρώ. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου οι αγορές αμφισβητούν το μέλλον του κοινού νομίσματος. Οι κρίσεις, πλέον, όπου και αν εκδηλώνονται απειλούν τη σταθερότητα του νομίσματος. Πρέπει να ξεριζώσουμε τον φόβο των αγορών ότι το σύστημά μας θα καταρρεύσει. Και ο καλύτερος τρόπος να το επιτύχουμε είναι οι κυβερνήσεις να διασυνδέσουν τα χρεόγραφά τους, να εκδώσουν χρεόγραφα, είτε όλοι μαζί, είτε από κοινού ομάδες, είτε διακρατικά. Να φαίνονται πλέον από κοινού υπεύθυνοι και δεσμευμένοι. Αυτό θα δώσει το σήμα στις αγορές ότι οι κυβερνήσεις είναι σοβαρές και θέλουν να κρατήσουν τη ζώνη του ευρώ ενωμένη. Το γεγονός ότι δεν το κάνουν είναι και πάλι ένα σήμα ότι δεν μπορούν να δεσμευτούν πως το νόμισμα θα συνεχίσει να υπάρχει και αυτό είναι καταστροφικό.
Ερώτηση: Οι Γερμανοί, πάντως απαντούν επισήμως ότι αν υπάρξει κοινή έκδοση ομολόγων, θα εκλείψει ο ηθικός κίνδυνος και τα κράτη – μέλη δεν θα έχουν κίνητρο για δημοσιονομική πειθαρχία....
Αυτή η σκέψη των Γερμανών είναι εντελώς λανθασμένη. Εξαρτάται από το πώς θα τα σχεδιάσεις. Υπάρχουν πολλές προτάσεις, μία είναι ο κοινός δανεισμός να αντιστοιχεί στο 60% του δημόσιου χρέους. Συνεπώς, το άλλο 40% παραμένει κρατική ευθύνη και άρα το κίνητρο παραμένει. Το χρέος της Ελλάδας, για παράδειγμα, είναι 130%; Το υπόλοιπο θα πρέπει να αναζητηθεί στις αγορές. Θα υπάρχει και τότε τιμωρητικό επιτόκιο για την κακή δημοσιονομική κατάσταση. Όμως, με τον συνδυασμό των δύο, θα μπορεί κανείς να δημιουργήσει ευκολότερα συνθήκες ανάπτυξης.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΑ
Ερώτηση: Θεωρείται ότι η δημιουργία μιας ένωσης των προϋπολογισμών θα πρέπει να προηγηθεί;
Όχι, ακριβώς το αντίθετο. Τα ευρωομόλογα πρέπει να προηγηθούν. Θα μας αναγκάσουν σε κάποιο σημείο να πάμε ακριβώς προς την κατεύθυνση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών, στη δημοσιονομική ένωση. Ο κοινός δανεισμός θα δεσμεύσει τις χώρες αναμεταξύ τους, ώστε το μέλλον θα είναι απαραίτητη η δημοσιονομική ένωση. Και νομίζω ότι πρέπει να πάμε εκεί. Όμως σήμερα κανείς δεν έχει την πολιτική βούληση να ξεκινήσει μια δημοσιονομική ένωση. Πρέπει να τους εξαναγκάσουμε με τα ευρωομόλογα.
Ερώτηση: Η αναδιάρθρωση θα πρέπει να προηγηθεί των ευρωομολόγων, όπως λέει το SPD στη Γερμανία;
Όχι. Είναι η λάθος λύση. Θα δοθεί το σήμα στους επενδυτές να σπεκουλάρουν και στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία και σε όποιον άλλον είναι στη γραμμή. Ποιος είναι στη σειρά; Η Ισπανία. Ας κερδοσκοπήσουμε ενάντια στην Ισπανία. Τα επιτόκια θα ανέβουν, η χρεοκοπία θα γίνει πιο πιθανή. Και μετά ποιος; Το Βέλγιο;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πρώτη προειδοποίηση!
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.
Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.