Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Η αναδιάρθρωση του χρέους άρχισε!


ΠΗΓΗ: Capital gr
Του Γιάννη Αγγέλη


Τα νέα που έρχονται στην Αθήνα από την Ιρλανδία τα τελευταία 24ωρα δεν είναι... καλά. Η πρόσφατα διασωθείσα κρατική πλέον τράπεζα Anglo Irish Bank καλεί τους κατόχους ομολόγων της ύψους 2 δισ. ευρώ να δεχθούν μία ανταλλαγή: να παραδώσουν τα τραπεζικά ομόλογα και να πάρουν σε αντάλλαγμα κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας ίσης με το 20% αυτών που θα παραδώσουν!



Με άλλα λόγια να δεχθούν μείωση της αξίας των ομολόγων που κατέχουν κατά 80%!



Σε περίπτωση που δεν το δεχθούν (η ανταλλαγή θα είναι οικειοθελής) η εναλλακτική θα είναι να πάρουν σε ρευστό ένα ποσό μικρότερο από το 20% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που σήμερα κατέχουν...



Πρόκειται για την πρώτη και σημαδιακή πράξη αναδιάρθρωσης χρέους στην Ευρωζώνη και μάλιστα σε επίπεδα χαμηλότερα εκείνων που προβλέπει η αγορά, καθώς τα συγκεκριμένα ομόλογα για τα οποία προτείνεται η ανταλλαγή μέχρι την παραμονή της ανακοίνωσης διαπραγματεύονταν στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.



Η κίνηση αυτή ουσιαστικά «μεταφράζει» στην πράξη το πώς εννοείται η προ ημερών ανακοινωθείσα απαίτηση της κ. Μέρκελ να «μπει» και ο ιδιωτικός τομέας στην διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους της ευρωζώνης.



Αναλυτές της αγοράς θεωρούν ότι η πρόσφατη σημαντική ανοδική τάση στα spreads των ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη αυτή και έχει προφανώς προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις αγορές των ομολόγων.



Στον γερμανικό οικονομικό Τύπο έχουν ήδη διατυπωθεί εκτιμήσεις ότι η απαίτηση της κ. Μέρκελ για «συμμετοχή» του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του χρέους θα προκαλέσει ένα νέο κύκλο κρίσης στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.



Η κίνηση της ιρλανδικής κυβέρνησης με την αναδιάρθρωση του χρέους της ΑΙΒ φαίνεται να ακολουθεί αυτή την κατεύθυνση και έχει χτυπήσει το καμπανάκι για τα τραπεζικά ομόλογα όλων των τραπεζών που συνδέονται με το κρατικό χρέος των «προβληματικών» χωρών της Ευρωζώνης. Η πράξη αυτή ερμηνεύεται ως προμήνυμα αποφάσεων που έχουν ληφθεί συνολικά για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.



Για την Αθήνα αυτά σίγουρα δεν είναι καλά νέα αλλά έχει ήδη προβλεφθεί μια γραμμή άμυνας που θα οικοδομηθεί στα αποτελέσματα των stress test που έχουν προγραμματισθεί στα τέλη του Νοεμβρίου στην βάση των απαιτήσεων του Μνημονίου.




3 σχόλια:

  1. Βέβαια όταν λέει ο αρθρογράφος "για την Αθήνα δεν είναι καλά τα νέα" εννοεί ότι δεν είναι καλά για τις Ελληνικές τράπεζες,για τις οποίες και μόνο ενδιαφέρεται ο τύπος!
    Όταν κυκλοφορούν τέτοια άρθρα γίνεται εύκολα αντιληπτή η τερατώδης διαπλοκή του τύπου με συγκεκριμένα συμφέροντα είς βάρος του Ελληνικού λαού!
    80% κούρεμα λοιπόν και εδώ έχουμε μια κυβέρνηση με τους συνοδοιπόρους της (ΝΔ,ΛΑΟΣ,ΔΗ.ΑΡΙ και Ντόρα)που δεν τόλμησαν και δεν τολμούν ούτε καν να προτείνουν στους ομολογιούχους να αντικαταστήσουν τα λήγοντα ομόλογα με μεταγενέστερα για να κερδίσουμε τουλάχιστον λίγο χρόνο!
    Και από την άλλη τον Τσίπρα και την Παπαρήγα να κοιμούνται τον Ύπνο του δικαίου!
    Πότε θα μιλήσει κάποιος για το ειδικό δικαστήριο που είναι το μόνο που οφείλουμε όλοι εμείς στους Κουίσλιγκς του Ελληνικού λαού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. niko ο ραγιαδισμός όπως βλέπεις, ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα. Δεν θα αργήσει όμως να έρθει η ώρα, όπου κανένα ΜΜΕ δεν θα μπορεί να κρατάει κοιμισμένους τους "υπηκόπους"-πελάτες του...
    υπομονή, ακόμη λίγο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά Γιάννη μου ,μακάρι να έχεις δίκιο αλλά την παροιμία την ξέρεις που λέει:
    "Υπομονή,υπομονή ..
    χάσαμε τον &%λο
    χάσαμε και το $%!νί;"
    Μάλλον εδώ είμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.