ΠΗΓΗ: ISKRA
ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
ΥΣΤΑΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ
Η διοίκηση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (FED) αποφάσισε χτες την αγορά κρατικών αμερικανικών ομολόγων 600 δις δολαρίων!
Η γιγαντιαία αυτή επιχείρηση εκτύπωσης χρήματος αποτελεί την ύστατη προσπάθεια του αμερικάνικου καπιταλισμού να ανακάμψει, καθώς από το ξέσπασμα της παρούσας οικονομικής κρίσης έως σήμερα η πραγματική οικονομία παραμένει βυθισμένη σ’ ένα πρωτοφανές τέλμα –παρά την τυπική έξοδο από την ύφεση-, με την επίσημη ανεργία να προσεγγίζει το 10% και την αμερικανική μεσαία τάξη να φτωχοποιείται με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς.
Το ανακοινωθέν που προέκυψε από τη διήμερη συνεδρίαση της διοίκησης της FED αναφέρει ότι η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 600 δισ. δολ. το προσεχές διάστημα και μέχρι το καλοκαίρι του 2011. Σε μηνιαία βάση η κεντρική τράπεζα θα αγοράζει περί τα 75 δισ. δολ., ενώ στα ποσά αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι αγορές ομολόγων με τα κεφάλαια που προκύπτουν από τόκους προηγούμενων τοποθετήσεων (η Fed αγόρασε την τελευταία διετία τίτλους αξίας 1,7 τρισ. δολ.).
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Fed Νέας Υόρκης (που είναι αρμόδια για τις αγορές τίτλων), το σύνολο των αγορών θα υπερβεί τα 850 δισεκατομμύρια δολ., προσεγγίζοντας τα 900 δισ. δολ. (περί τα 110 δισ. δολ. μηνιαίως), ενώ η μέση διάρκεια των ομολόγων που θα αποκτηθούν θα είναι 5-6 χρόνια (μόλις το 6% θα αφορά τίτλους διάρκειας μεγαλύτερης των 10 ετών). Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι προσωρινά δεν θα ισχύσει το όριο του 35% για το μερίδιο που μπορεί να κατέχει η κεντρική τράπεζα σε μια συγκεκριμένη έκδοση.
Η Διοίκηση της Fed θα επανεξετάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την κατάσταση της οικονομίας και θα αποφασίζει αναλόγως για την πορεία του προγράμματος. Στο ανακοινωθέν επαναλαμβάνεται η δέσμευση διατήρησης των επιτοκίων σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για «παρατεταμένη χρονική περίοδο», καθώς και η σύνδεση της δέσμευσης αυτής με συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη (βαθμό αξιοποίησης παραγωγικού δυναμικού, τάσεις και προσδοκίες για τον πληθωρισμό), χωρίς όμως να διατυπώνονται σαφείς ποσοτικοί στόχοι. Ως αιτία της απόφασης αναφέρεται ότι «ο ρυθμός της ανάκαμψης του ΑΕΠ και της απασχόλησης παραμένει εξαιρετικά αργός», ενώ για μία ακόμη φορά με την απόφαση διαφώνησε το μέλος της διοίκησης, Τόμας Χάνιγκ.
Πάντως, η τακτική αυτή της εκτύπωσης χρήματος και της εν γένει ποσοτικής και νομισματικής χαλάρωσης καταδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει όχι μόνο ο αμερικανικός αλλά και ο παγκόσμιος καπιταλισμός. Άλλωστε, μέτρα ποσοτικής και νομισματικής χαλάρωσης έχουν λάβει και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες – αν και όχι τόσο ριζικά σαν τη FED- όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ηΤράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Τα αποτελέσματα όμως δεν οδήγησαν σε καμία περίπτωση στην ανάκαμψη της οικονομίας και είχαν πενιχρή επίδραση στην πραγματική οικονομική δραστηριότητα. Η χρόνια στασιμότητα του κυρίαρχου δυτικού καπιταλισμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μέτρα νομισματικής πολιτικής αλλά και ούτε με προσωρινές «ενέσεις» κεϋνσιανού τύπου, που ευαγγελίζονται κάποιοι οικονομολόγοι (π.χ Κρούγκμαν) προκειμένου να ενισχυθεί η ζήτηση και νατονωθεί η οικονομία. Πλέον ο παγκόσμιος καπιταλισμός βρίσκεται σε τρομακτικό αδιέξοδο, το οποίο θα «αρθεί» είτε με την τερατώδη σκλήρυνση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και την καταστολή – όπως συμβαίνει σήμερα παγκοσμίως και πρώτ’ απ’ όλα στη χώρα μας- είτε με την ανατροπή του. Οι λαοί θα αποφασίσουν!
Τα κόλπα με τα νομίσματα δεν δια-
ΑπάντησηΔιαγραφήσώζουν τον παραπαίοντα Καπιταλισμό.
Ας το έχουν υπ΄οψη τους και μερικοί ''δικοί'' μας οικονομολόγοι.
Συγγνώμη για το διαφορετικό, επείγον θέμα:
ΑπάντησηΔιαγραφή22 τώρα τα ΝΕA ΗΦΑΙΣΤΕΙA που ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ για ενδεχόμενο πολυετή ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟ ΧΕΙΜΩΝΑ και οι εγωμανείς πολιτικάντηδες εμποδίζουν ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ-ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ... ΩΣ ΠΟΤΕ;;;
http://www.youtube.com/watch?v=hxtcNWdm6Vw
http://news.yahoo.com/s/ap/20101101/ap_on_sc/as_indonesia_disasters
http://www.youtube.com/watch?v=NP2nOiWh4MU
http://www.youtube.com/watch?v=GoNHk_pJlRo
Φανταστείτε πόσο μεγάλη είναι η κρίση που ρίχνουν ακόμη 600 δις δολάρια με το ελικόπτερο και ακόμη η οικονομία δεν ανακάμπτει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣπαμμεράκο, μας τα'πρηξες με τα ηφαίστεια. TITS OR GTFO.
ΑπάντησηΔιαγραφή