Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Αποκάλυψη σοκ από Γιούνκερ: "Σας αφήσαμε να χρεωκοπήσετε"


ΠΗΓΗ: newsit
- "Εγώ δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα", δήλωσε ο Γιούνκερ
- Γαλλία και Γερμανία έπαιξαν παιχνίδι εις βάρος της χώρας μας
- Ενώ ήξεραν οι Ευρωπαίοι συνέχιζαν να μας δανείζουν βγάζοντας χρήματα στις πλάτες των Ελλήνων

Όλοι φαίνεται πως γνώριζαν ότι σε λίγο καιρό η Ελλάδα θα έφτανε στο χείλος του γκρεμού όμως κανείς δεν είπε τίποτα γιατί όπως φαίνεται τους βόλευε. Το εξοργιστικό είναι όμως όχι ότι γνώριζαν, αλλά βλέποντας την καταστροφή της Ελλάδος, συνέχιζαν να μας δανείζουν, βγάζοντας λεφτά στις πλάτες μας, αλλά και για να έρθουν μετά ως "σωτήρες" με το μνημόνιο.
 
Ο επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, δήλωσε σήμερα, χωρίς να έχει τύψεις, ότι οι Ευρωπαίοι γνώριζαν "ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει" την δημοσιονομική κρίση που την έπληξε στις αρχές του έτους.
 
"Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά όχι με την αντιμετώπιση της το τελευταίο έτος, έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν απο δυο ή τρεις δεκαετίες", δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
 
"Αλλά ήταν φανερό ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το είδος του προβλήματος, και ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα έφθανε, διότι συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Τσισέ στην ΕΚΤ, η Επιτροπή (ευρωπαϊκή) και εγώ ο ίδιος, για τις προοπτικές γιαυτό που δεν ήταν τότε γνωστό, όπως αυτό που αποκαλούμε ελληνική κρίση", είπε.
 
Ο Γιούνκερ παραδέχθηκε ότι Γαλλία και Γερμανία φρόντισαν να αποσιωπήσουν το θέμα γιατί κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την χώρα μας. "Ήξερα, ήξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά απο τις εξαγωγές τους (...) προς την Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά.
 
Και το χειρότερο που είπε; "Εγώ δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα".
 
Γιατί δεν μπορούσε όμως να το πει δημόσια. Τα συμφέροντα που είχαν οι ευρωπαϊκές χώρες αν η χώρα μας οδηγείτο στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα είναι τεράστια αφού πλέον εις βάρος μας μπορούν και βγάζουν ακόμη περισσότερα εκατομμύρια ευρώ, ενώ με το μνημόνιο μας έχουν πλέον στο χέρι.


17 σχόλια:

  1. Το λένε πλέον ανοικτά.Μας βουλιάξανε για να σωθούνε.
    Αυτό που μας μένει.Να τους πάρουμε μαζί μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να δω τώρα με τι μούτρα θα ξαναβγεί ο Σπυράδωνης Γεωργιάδης να πει ότι... μας έσωσε ψηφίζοντας υπέρ του Μνημονίου.

    Αυτό είναι να το πάρουμε και να το τρίψουμε στη μάπα όλων ανεξαιρέτως των δημοσιοκάφρων που σκούζουν για το πόσο καλό είναι το Μνημόνιο και πόσο άσχημα πράττουμε που αντιδρούμε...

    Και είναι ό,τι πρέπει για να το τρίψουμε στη μάπα και πολλών άλλων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή... αν η Ελλάδα (λέμε τώρα) παράπεμπε τον Γιούγκερ μαζί με ΟΛΕΣ αυτές τις κωλο-τράπεζες σε δίκη για απάτη σε εξακολούθηση, και τους έβαζε ποινή μετά εκατοντάδων δις, θα φαινόταν... εθνολαϊκιστική?

    Αλλού ΠΟΥ να κάνουν τέτοιο πράμα οι ευρω-δίαιτοι, γλοιώδεις χαφιέδες του κλεπτευρωπαϊδισμού και του ντόπιου κλεψαρπαχτιδισμού....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ομιλία Δ.Καζάκη σήμερα στο Αργοστόλι στο Εμπορικό Επιμελητήριο 6.30 μμ
    Θ ακολουθήσει ολονύκτια αντι-επιχειρηματολογια Καζάκη-Στέλιου.
    Λες το νέο ΕΑΜ να ξεκινήσει από εδώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν έβγαινε η Μουντις και έλεγε ότι ήξερε ότι η φούσκα των στεγαστικών δανείων που ξεκίνησε προ δεκαετίας θα σκάσει με πάταγο, αν έβγαινε και έλεγε ότι ήξερε ότι η Λημαν Μπροδερς θα χρεωκοπούσε αλλά παρόλα αυτά την βαθμολογούσε λίγες μέρες πριν την χρεωκοπία με τον μεγαλύτερο βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας (ΑΑΑ), ήθελα να ήξερα πως θα αντιδρούσαν οι σχολισαστές του συγκεκριμένου θρεντ.
    Τι είπε ο Γιούνκερ? Ότι εδώ και τρεις δεκαετίες "είχαμε" αυξημένο χρέος, με άλλα λόγια δηλαδή ότι "καταναλώναμε περισσότερα από όσα παράγαμε". Μόνο που το ίδιο μας είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Σημίτης το 1985 με το διετές "σταθεροποιητικό" πρόγραμμα, το ίδιο μας είπε ο Μητσοτάκης το 1991, το ίδιο ο Σημίτης ξανά το 1995 με τον "εκσυγχρονισμό", το ίδιο το 2001 με το νομοσχέδιο Γιαννίτση για το ασφαλιστικό, το ίδιο ο Καραμανλής και ο Αλογοσκούφης το 2004 με την απογραφή. Με άλλα λόγια, ο Γιούνκερ είπε ότι κακώς αντιδράσαμε σε όλες τις προηγούμενες επιθέσεις και ότι αυτό που συμβαίνει τώρα ήταν "μοιραίο".
    Υπάρχει δυστυχώς τόσο έντονη η παράδοση του πατριωτισμού στην ελληνική αριστερά που την εμποδίζει να καταλάβει ότι η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση είναι όντως κρίση, ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι κομμάτι αυτής της κρίσης και η κρίση είναι εγγενής στο σύστημα είναι όντως από τους καπιταλιστές που θριαμβολοογούσαν (μεταξύ αυτών και ο Γιουνκερ) τα προηγούμενα χρόνια. Τα πατριωτικά γυαλιά προτιμάνε να βλέπουν το πρόβλημα με όρους κα΄ποιας συνομοσίας κατά της ελλάδας και να καταπίνουν αμάσητη όλη την φιλολογία περί του ότι "για χρόνια καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε". Λοιπόν, σύντροφοι και συνφορουμίτες, αν ο Γιούνκερ όντως ήξερε τότε αυτός που διακιώνεται δεν είναι η αριστερά όπως νομίζετε. Είναι ο Μητσοτάκης που έλεγε ακριβώς το ίδιο πράγμα σε όλες τις συνεντέυξεις του τα τελευταία 15 χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ίσκρα παπαγαλίζεις κάτι χωρίς να συνειδητοποιείς τι λες και δημιουργείς εντυπώσεις σε βάρος ενός εργαζόμενου π.χ. ή ενός συνταξιούχου που όλα αυτά τα χρόνια έπαιρνε αύξηση ίση με ένα κουλούρι ημερησίως:




    Αυτό που συνέβαινε στην πραγματικότητα ίσκρα ήταν ότι τα ΕΣΟΔΑ του Δημοσίου δεν αντιστοιχούσαν στις Δαπάνες του,ίσκρα,ήταν δηλαδή πολύ μικρότερα από τα έξοδα.Τα ΕΣΟΔΑ. Εσοδα όμως είναι γενικά όσα θα έπρεπε να εισπράττει το δημόσιο και για διαφορους λόγους ΔΕΝ τα εισέπραττε. Εκεί βρίσκεται η αιτία του ελείμματος και όχι στο υψηλό χρέος ή στη δήθεν μεγαλύτερη κατανάλωση ανάλογα με αυτό που παράγαμε.

    Αν πας να πείς σε έναν απλό εργαζόμενο των 700 ευρώ ή στον συνταξιούχο των 600 ευρώ ότι κατανάλωνε περισσότερα από όσα έβγαζε να είσαι έτοιμος για άσχημες αντιδράσεις.

    Μα είναι το ίδιο (είτε πεις το ένα είτε πεις το άλλο)?

    Οχι φυσικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. iskra,

    Η φάρα των Παπανδρέου, Μητσοτακαίων (και μαζί όλοι οι παρατρεχάμενοί τους) δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλάει.

    Γιατί τόσα χρόνια στέρησαν από την Ελλάδα τη δυνατότητα να παράγει προϊόντα ικανά να εξαχθούν. Καλύτερα λοιπόν όλοι αυτοί που τώρα λένε "αχ καλέ τι να κάνουμε, ψοφήστε της πείνας γιατί δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική" να κάνουν χαρακίρι. Είναι το μόνο αξιοπρεπές πράγμα που μπορούν να κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς iskra
    Ωστε δικαιώνεται ο βρυκόλακας Μητσοτάκις ,οΣημίτης, ο Γιούγκερ κ.α. καπιταλιστές που τα ΄΄έλεγαν΄΄!?
    Ολοι αυτοί που μας σκάβανε το λάκκο!
    Οι περιουσίες τους πρέπει να δημευθούν και να περάσουν Λαϊκό Δικαστήριο με συνοπτικές διαδικασίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Ήξερα, ήξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά απο τις εξαγωγές τους (...) προς την Ελλάδα",

    Το να αγανακτείς με αυτό είναι "ενδειξη πατριωτισμού της αριστεράς". Πράγματι. Το γιατί αυτό είναι κατακριτέο από Ελληνες, δεν έχω καταλάβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και τώρα που ξέρουμε και επίσημα από τον Γιούνκερ που οφείλεται το πρόβλημα τι κάνουμε;
    Συνεχίζουμε το μνημόσυνο;
    Σίγουρα κανένας εργαζόμενος των 700 ευρω δεν ξόδευε περισσότερα απ όσα παρήγαγε, αυτά όμως που ξόδευε πήγαιναν στις ξένες πολυεθνικές που έχουν ανοίξει τα μαγαζιά τους, κλείνοντας ή εξαγοράζοντας τα Ελληνικά, και έκαναν αφαίμαξη. Κάθε παραγωγική δραστηριότητα αντιμετώπισε απροστάτευτη τον διεθνή αθέμιτο ανταγωνισμό και με αρωγό το κράτος σχεδόν ποινικοποιήθηκε, για να έχουν πρόσφορο έδαφος οι ξένοι παραγωγοί. Προφανώς όλοι μας καταναλώναμε πράγματα που δεν παράγαμε.
    Μήπως ήρθε η ώρα να στρέψουμε την πλάτη στα προϊόντα τους;

    Ξεκίνησε η «Κίνηση Πολιτών» με σύνθημα «Καταναλώνουμε ότι παράγουμε»

    «Ενενήντα προσωπικότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ΑΕΙ, τους Δικηγορικούς, Τεχνικούς και Ιατρικούς Συλλόγους και Επιμελητήρια, τον Επιστημονικό, Καλλιτεχνικό κόσμο και τον Τύπο μαζί με Προέδρους των ανώτατων και ανώτερων Συνδικαλιστικών Οργάνων των εργαζομένων, Προέδρους Εμπορικών Επιμελητηρίων, Συλλόγων και Συνδέσμων του Εμπορίου και της Αγοράς κ.λ.π., πήραν την πρωτοβουλία να συγκροτήσουν ‘’Κίνημα Πολιτών’’ και με Προσκλητήριο να καλέσουν όλους τους Έλληνες να μετάσχουν στον αγώνα για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, να μειωθεί η ανεργία, να σταματήσει το κλείσιμο καταστημάτων, να στηριχθεί ο εγχώριος τουρισμός, οι αγρότες μας, οι Έλληνες παραγωγοί.
    Για την επιτυχία του αγώνα θα πρέπει να γίνει πράξη το σύνθημα «καταναλώνουμε ότι παράγουμε», ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά.
    Στο Προσκλητήριό μας υπενθυμίζεται ότι:
    οι Έλληνες σχεδιαστές, τεχνίτες και εργαζόμενοι κατασκευάζουν ωραία, κομψά και καλής ποιότητας ρούχα , παπούτσια κ.λ.π. είδη.
    η ελληνική διατροφή διαφημίζεται διεθνώς ως η πιο υγιεινή
    η Ελλάδα εντάσσεται στις ωραιότερες και πιο ενδιαφέρουσες τουριστικές χώρες.
    Συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή από τους
    Κωνσταντίνα Μπέη, Υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς
    Κώστα Μουτζούρη, Καθηγητή, τ. Πρύτανη ΕΜΠ
    Γιάννη Παναγόπουλο, Πρόεδρο ΓΣΕΕ
    Σπύρο Παπασπύρου, Πρόεδρο ΑΔΕΔΥ
    Δημήτρη Παξινό, Πρόεδρο ΔΣΑ
    Δημήτρη Ασημακόπουλο, Πρόεδρο ΓΣΕΒΕΕ
    Βασίλειο Κορκίδη, Πρόεδρο ΕΣΕΕ
    Πάνο Σόμπολο, Πρόεδρο ΕΣΗΕΑ
    Έργο της Επιτροπής θα είναι ο συντονισμός του αγώνα και η συνεργασία με όλα τα ΜΜΕ για να φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας το Προσκλητήριο με σύνθημα «καταναλώνουμε ότι παράγουμε».
    Το ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ δίδει την πρώτη του συνέντευξη τύπου την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010, στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) Σας προσκαλούμε στην πρώτη μας ‘’παρέμβαση’’ με τη δήλωση ότι για την επιτυχή πορεία του «Προσκλητηρίου» στηριζόμαστε και στην προσωπική σας ενεργή συμπαράσταση. H Συντονιστική Επιτροπή»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κοινό σχόλιο στο tvxs και στο you pay your crisis:

    Εγώ βγάζω τον Μητσοτάκη στον αφρό ή εσείς? Εγώ θέλω να ξεχασατεί ότι υπάρχει τεράστιος πλούτος στην Ελάδα ή εσείς? Εγώ θέλω να ξεχαστεί ότι η Εθνική τράπεζα εξαγόρασε μόνο την Φινανςμπανκ για 5 (ολογρράφως πέντε) δισ. ευρώ ή εσείς? Οσο για τα κέρδη των εξαγωγών της Γερμανίας και της Γαλλίας από την Ελλάδα (από μια οικονομία ισχυρή μεν αλλά σε σ΄χεση με το σύτνολο της ευρωζώνης αντιστοιψχεί στο 2,5%) είναι για γέλια. Δηλαδή έδιναν τα ομόλογά τους οι ευρωπαικές τράπεζες για να βγάλουν το 5% σε τόκο και να χάσουν το 100% σε κεφάλαιο? Και γιατί δεν βάζουν και την Τουρκία τότε στην Ε.Ε. να την απομυζήσουν και αυτή? ποιο μεγάλη οικονομία έχει από την ελλάδα στο κα΄τω κάτω (όχι κατα κεφαλή αλλά σε απόλυτα νούμερα). Όαο η αριστερά ξεχνάει την επέκταση του ελληνικού καπιταλισμού τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά, όσο αποδέχεται την φιλολογία ότι το πρόβλημα είναι το εμπορικό έλλειμμα (που χτες το βράδυ π[αρεπιτπόντως το άκουσα να το εμφανίζει ως "επιχείρημα" ο Παπαδημητρίου του Σκάι), τότε στην ουσία ξεχνάει την κρίση του καπιταλισμού και αποδέχεται ότι "καταναλώναμε λιγότερα από όσα παράγαμε". Αν το αποδεχτεί αυτό τότε άντε να πείσει τον ελληνικό λαό για μονομερή σταση πληρωμών και διαγραφή χρέους, με "επιχειρήματα" του στυλ να "φάμε" τα δάνεια των ευρωπαίων γιατί και οι "ξένοι" δεν "μας" φέρηκαν καλά. Και να δούμε πόσο κομματι του ελληνικού λαού θα πείσει και δευτερευόντως πόσο κομάτι του γερμανικού λαού θα πείσει ότι δεν "πληρώνουν τα σπασμένα των τεμπέληδων ελλήνων". Αν το αποδεχτεί αυτό δίνει συγχωροχάρτι στο καπιταλιστικό σύστημα που έχει βάλει όλο τον πλανήτη στην περιπέτεια της κρίσης και της λιτότητας χωρίς τέλος και το μόνο που προτείνει είναι έναν πιο "ανεξάρτητο" ελληνικό καπιταλισμο.
    Η μόνη δυνατότητα για την αριστερά είναι να πείσει ότι υπάρχει διέξοδος από τον καπιταλισμό σε νια άλλη κοινωνία. Αν προσπαθήσει να τον πείσει ότι υπάρχει ένας "καλύτερος" ελληνικός καπιταλισμός τότε είμαστε χαμένοι από χέρι, δεν πρόκειται να πείσουμε κανέναν ότι τα μέτρα δεν είναι "μονόδρομος". Για όσους ενδιαφέρονται ποια κατά τη γνώμη μου είναι η σωστή στάση ας ρίξουν μια ματιά σε αυτά τα άρθρα: http://www.dea.org.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3023&Itemid=46 και http://www.dea.org.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3024&Itemid=46

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. και θα παρακαλούσα όσοι θελήσουν να μου απαντήσουν, να κάνουν τον κόπο πρώτα να κάνουν ένα σχόλιο για την "επιτροπή" που αναφερει ο deyr με τις ...πράγματι εντυπωσιακά "επαναστατικές" και "αντικαπιταλιστικές" υπογραφές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δηλαδή για να "πείσουμε" το γερμανό και το γάλλο προλετάριο [ισκρα] θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι επί χρόνια την κάναμε ταράτσα με τα δικά τους λεφτά και ότι η εργασία μας δεν άξιζε μία[ή σχεδόν].

    Οχι τίποτις άλλο αλλά κρίμας οι απεργίες [λέμε] και οι αγώνες [ξαναλέμε]

    [α]Πτυχία πού μοιράζουν είπαμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι ο καπιταλισμός γενικά και ο ελληνικός καπιταλισμός ειδικότερα που έχει συσσωρεύσει τεράστιο πλούτο από τον ιδρώτα των εργαζομένων και ότι μας χρωστάνε και δεν χρωστάμε τίποτα. Όσοι αποδέχονται ότι το πρόβλημα είναι το εμπορικό έλλειμμα και η "έλλειψη ανταγωνιστικότητας" της Ελλάδας, τότε αποδέχονται στην ουσία την κυρίαρχη προπαγάνδα ότι "όλοι μαζί τα φάγαμε γιατί καταναλώναμε περισσότερα από όσα παράγαμε". Και εντάξει ας πούμε ότι η ανάγκη να πείσουμε τους γερμανούς και τους Γάλλους εργαζόμενους δεν χρειάζεται και είναι δική μου διεθνιστική "ιδιοτροπία". πόσους έλληνες εργαζόμενους νομίζεις ότι ότι μπορείς να πείσεις με τέτοια "επιχειρήματα", ότι ο Πάγκαλος δεν ε΄χει δίκιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. δηλαδή ή Σκύλα ή Χάρυβδη:

    ή παράγαμε περισσότερα απ'όσα καταναλώναμε ή λιγότερα.Αλλο δεν υπάρχει βρε ισκρα?


    Να το ξεκουβαριάζαμε μήπως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. πως δεν υπάρχει. Υπάρχει η περίπτωση να "παράγμαμε ακριβως όσο καταναλώναμε" και για καμια 30αριά χρόνια τώρα οι ελληνες καπιταλιστές δεν έβγαλαν φραγκο υπεραξία από την εκμετάλευση των εργατών (ντόπιων και μεταναστών) αλλά "δούλευαν για την ψυχή της μάνας τους"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @iskra
    Οι υπογραφές δεν είναι ούτε «επαναστατικές» ούτε «αντικαπιταλιστικές» (αν και δεν τους γνωρίζω όλους) όμως είναι υπογραφές ανθρώπων που έχουν πρόσβαση στα ΜΜΕ και ίσως περάσουν ένα μήνυμα διαφορετικό μέσα στη κρίση.
    Αυτό γιατί σε χαλάει;
    Ισοπεδώνεις τον καπιταλισμό τον εγχώριο με τον ξένο (και όχι άδικα) αλλά σου ξεφεύγει ότι ο ξένος μειώνει τις θέσεις εργασίας, αφήνει ελεύθερες τις τριγωνικές συναλλαγές και άλλα πολλα.
    Για μια κοινωνία με την μικρότερη δυνατή εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο είμαι σύμφωνος, αλλά αυτό είναι πολύ μεγάλο σχέδιο, θέλει πολλα και στο τέλος χανόμαστε στο δρόμο. Αυτό που προτείνω είναι απλό και αν θες είναι μια πρώτη δοκιμή κατά πόσο μπορούμε να συμπεριφερθούμε συλλογικά σαν λαός έστω και μέσα στον καπιταλισμό. Σε παραπέμπω στο http://dyer-dyers.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.