Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Τέλος εποχής;

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Πετρόπουλος Α.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/10/2010
Περιθωριοποίηση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, αλλά και ταυτόχρονη υποβάθμιση των θεμάτων που σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις, την οικονομία και το ασφαλιστικό, επιδιώκει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, δρομολογώντας σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας την ίδρυση “Παρατηρητηρίου Κοινωνικών και Οικονομικών Εξελίξεων και Πολιτικών" και μάλιστα με προικοδότηση - μαθούθ που φθάνει συνολικά τα 8,7 δισ. ευρώ!
Χρηματοδότηση - μαμούθ από το υπουργείο Εργασίας στο υπό ίδρυση "Παρατηρητήριο Κοινωνικών και Οικονομικών Εξελίξεων και Πολιτικών"
Συγκεκριμένα, το ποσό των 6,2 εκατομυρίων ευρώ για την περίοδο του ΕΣΠΑ και των 2,5 εκατομυρίων για το 2010 θα πάρει ο Τομέας Ανθρώπινου Δυναμικού (δηλαδή το ΚΕΚ) του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, σύμφωνα με απόφαση, που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, του γενικού γραμματέα διαχείρισης κοινοτικών και άλλων πόρων (υπουργείο Εργασίας) για τη χρηματοδότηση της πράξης “Ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ”. Πέρα από το ύψος του ποσού, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι το ΚΕΚ του ΙΝΕ θα χρηματοδοτηθεί για δραστηριότητες τις οποίες ήδη πραγματοποιεί το καθεαυτό ΙΝΕ και μάλιστα με πολύ χαμηλότερο κόστος.
Σύμφωνα πάντα με την απόφαση του γενικού γραμματέα το βασικό παραδοτέο που χρηματοδοτείται είναι ένα “Παρατηρητήριο κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων και πολιτικών”, το οποίο θα ασχοληθεί με τη γενική θεματολογία, που είναι το αντικείμενο της δραστηριότητας του ΙΝΕ, από την οποία όμως απουσιάζουν (παραδόξως) τα καυτά θέματα της σημερινής ιδιαίτερα περιόδου, όπως το ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις. Φαίνεται λοιπόν οτι το ΚΕΚ χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εργασίας για να υποκαταστήσει το ΙΝΕ, με μια σοφτ εκδοχή παρακολούθησης των οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων, ενώ είναι γνωστό ότι δεν διαθέτει ούτε το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό ούτε τη σχετική εμπειρία.
Όπως είχε αναφέρει έγκαιρα η "Αυγή" και επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη παρουσίαση της έκθεσης του Ινστιτούτου για την ελληνική οικονομία, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όπως εκφράζεται από το δίδυμο Παναγόπουλου-Μπουζούλα, πέρα από την κριτική που ασκεί στις εκθέσεις του ΙΝΕ, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι "τα ευρήματα των εκθέσεων, είναι χρήσιμα, αλλά δεν μπορούν να δεσμεύουν τη Συνομοσπονδία", έχει προαναγγείλει τη δημιουργία Παρατηρητηρίου δημοσιονομικών εξελίξεων, στο οποίο θα συμμετάσχουν ακόμα και Ευρωπαίοι οικονομολόγοι και κοινωνιολόγοι!
Στην ίδια εκδήλωση για την ελληνική οικονομία, ο επιστημονικός διευθυντής και καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης, είχε τονίσει το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής του Μνημονίου, λέγοντας ότι θα οδηγήσει αναπόφευκτα λόγω απουσίας αναπτυξιακής πολιτικής σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους, σημειώνοντας ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει σύντομα το δίλημμα αναδιαπραγμάτευση του χρέους ή πτώχευση!
Να προσθέσουμε ακόμα ότι συνδικαλιστικά στελέχη που αντιδρούν σε αυτή την εξέλιξη, τονίζουν πως η προσπάθεια περιθωριοποίησης του ΙΝΕ δεν είναι άσχετη με τα όσα υποστήριξε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ για το "τέλος των κινητοποιήσεων", ενώ συμπίπτει και με την κυβερνητική επιδίωξη καταστολής διαφορετικών απόψεων, αλλά και εκδήλωσης αγωνιστικών κινητοποιήσεων των συνδικάτων κατά του Μνημονίου, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει νέες εστίες αντιπαράθεσης στη Συνομοσπονδία, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο όσον αφορά τη συνοχή της.
Επισημαίνουν τέλος σχετικά με το κόστος του εγχειρήματος για το Παρατηρητήριο Κοινωνικών και Οικονομικών Εξελίξεων και Πολιτικών, ότι το κόστος της ετήσιας έκθεσης του ΙΝΕ για την οικονομία και την απασχόληση δεν ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ. Και προσθέτουν ότι αποτελεί σήμερα τη μόνη ετήσια ελληνική έκθεση η οποία ασκεί συστηματική κριτική σε όλες τις πλευρές των κυβερνητικών πολιτικών, και τη μόνη επίσης που προβάλλει εναλλακτικές προτάσεις, τόσο σε ειδικά θέματα, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό ή οι εργασιακές σχέσεις, όσο και σχετικά με τις γενικές κατευθύνσεις οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.