Αρχισαν οι πρώτες καταλήψεις στα ανώτατα Ιδρύματα. Συμβολικού χαρακτήρα από λίγες σχολές (10 σε Αθήνα και άλλες τόσες στην περιφέρεια) και μόνο για χθες, ημέρα της πρώτης μαζικής διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στην παιδεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας.
Για νέο, πιο δυναμικό γύρο συνελεύσεων την ερχόμενη εβδομάδα προειδοποιούν οι φοιτητές ενόψει και της συνόδου των πρυτάνεων στην Κρήτη το επόμενο Σαβββατοκύριακο, οπότε και θα παρουσιαστεί από την υπουργό Παιδείας το τελικό κείμενο διαλόγου για τον νέο νόμο-πλαίσιο. Ηδη έχει αποφασιστεί η διοργάνωση αντι-συνόδου (στο ίδιο μέρος) και αρκετοί σύλλογοι ετοιμάζονται για την κάθοδό τους στο νησί.
10 σχολές
Η πορεία διαμαρτυρίας, χθες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, από φοιτητές σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου ουσιαστικά σηματοδότησε την έναρξη των μαζικών αντιδράσεων της φοιτητικής κοινότητας που συντονίζεται και με αρκετούς εκπροσώπους πανεπιστημιακών που αντιδρούν στις επικείμενες αλλαγές. Χθες, έμειναν κλειστές πέντε σχολές του Πολυτεχνείου καθώς και οι Ιατρική, Νομική, Φυσικό, ΕΜΜΕ και Παιδαγωγικό (το μόνο μέχρι και τη Δευτέρα λόγω των μειωμένων αποσπάσεων εκπαιδευτικών) του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι εκπρόσωποί τους (μαζί με μια ομάδα από τη Φιλοσοφική Αθηνών, η οποία ωστόσο δεν τελεί υπό κατάληψη) δήλωσαν το «παρών» στη χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατέληξε στη Βουλή με κεντρικό σύνθημα το «Οχι στον διάλογο».
Σήμερα όλα τα Ιδρύματα λειτουργούν κανονικά. Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει ο νέος γύρος γενικών συνελεύσεων, οπότε και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τριήμερες καταλήψεις ώστε να οργανωθεί το κίνημα με στόχο «να μην ξεκινήσει καν ο διάλογος στις σχολές για τις αλλαγές», όπως λένε χαρακτηριστικά εκπρόσωποι σχολών.
Η αντι-σύνοδος πάντως, που διοργανώνεται από κοινού από τον φοιτητικό και τον σύλλογο μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα σηματοδοτήσει τις αντιδράσεις στον νέο νόμο-πλαίσιο. Ηδη αρκετές σχολές της Αθήνας αλλά και μεγάλων αστικών κέντρων ετοιμάζονται να κατεβούν στην Κρήτη και μάλιστα με πρόθεση κάνουν έντονη την παρουσία τους. Γεγονός που, σύμφωνα με πληροφορίες, προβληματίζει το υπουργείο Παιδείας ειδικά σε ό,τι αφορά την ημέρα προσέλευσης της κ. Διαμαντοπούλου στις εργασίες της συνόδου.
Πάντως, χθες, στο κέντρο της Αθήνας ήταν πολλές οι φωνές διαμαρτυρίας. Στην πλατεία Συντάγματος, δεκάδες μαθητές από μουσικά σχολεία της Αθήνας διαμαρτυρήθηκαν για τις μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Με τα μουσικά όργανα ανά χείρας ζήτησαν καθηγητές, βιβλία και αναλυτικά προγράμματα. Λίγες ώρες αργότερα, το υπουργείο ανακοίνωσε την πρόσληψη 63 αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τις ειδικότητες γενικής παιδείας. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πρώτη προειδοποίηση!
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.
Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.