πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Τέσσερις μήνες μετά το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, ύψους 110 δισ. ευρώ, η χώρα δεν έχει ακόμα αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο στο παρελθόν «μαγείρεψε» τα στοιχεία για το χρέος της, δηλώνει ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ.
«Δεν έχουμε δει τα πραγματικά αρχεία», είπε ο κ. Ραντερμάχερ, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Υπενθυμίζεται ότι η Eurostat έχει ζητήσει αυτά τα στοιχεία (κυρίως για τις συμφωνίες swap με την Goldman Sachs την περίοδο 2000-2001) από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ο επικεφαλής της Eurostat προσθέτει ότι το κλιμάκιο της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, που θα έρθει αργότερα τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα (μαζί με στελέχη της ΕΚΤ και της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν) θα ακολουθήσει αυστηρή στάση, ώστε να αποκαλύψει το συνολικό ύψος του κρατικού χρέους που απεκρύβη με αυτά τα σύνθετα χρηματοοικονομικά εργαλεία.
«Πρόκειται για μία νέα εποχή», τονίζει χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα, είπε, είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που είπε ψέμματα για τις συμφωνίες swap (ανταλλαγής), έπειτα από την κίνηση της Eurostat προς τις χώρες-μέλη να αναφέρουν αυτού του είδους τις συμφωνίες, το 2008.
Η κρίση χρέους που ξέσπασε στην Ελλάδα στα τέλη του 2009 έστρεψε την προσοχή σε αυτές τις συμφωνίες, με έμφαση τα currency swaps με την Goldman Sachs, το 2000 και το 2001.
Με αυτά τα εργαλεία η Ελλάδα μείωσε το εξωτερικό χρέος σε ευρώ, κατά 2,367 δισ. ευρώ και μείωσε το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 103,7% από 105,3%.
Ωστόσο, η Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat, έχει πει ότι υπήρξαν και άλλες ανάλογες συμφωνίες, μικρότερου μεγέθους σε σύγκριση με την Goldman.
«Υπάρχουν πολλές ανάλογες συμφωνίες, που πρέπει να ξεκαθαριστούν», τόνισε ο κ. Ραντερμάχερ. «Η υπόθεση με την Goldman Sachs ήταν μόνο η αρχή», σημείωσε.
Μάλιστα, συνέκρινε την προσπάθεια αποκάλυψης των στοιχείων για το ελληνικό χρέος με την ανακαίνιση του σπιτιού του.
«Ξεκινάς την ανακαίνιση και όταν φτάνεις στους τοίχους έρχεσαι αντιμέτωπος με ορισμένες εκπλήξεις, αυτή είναι, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, και η υπόθεση της Ελλάδας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μετά την αλλαγή του κανονισμού από την Eurostat το 2008, οι συμβάσεις που γίνονται με τη μορφή swaps πρέπει να υπολογίζονται στο δημόσιο χρέος.
Τον περασμένο Απρίλιο, η Eurostat δεν επικύρωσε τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι είναι πιθανή μία αύξηση κατά 7%, έπειτα από την εξέταση των «εκκρεμοτήτων», μεταξύ των οποίων και οι συμφωνίες swap.
Τέλος, είπε ότι αναμένει πως θα συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία για τα swaps ώστε να υπάρξει σχετική αναφορά στην εξαμηνιαία έκθεση της Eurostat για τα ελλείμματα και τα χρέη στην ευρωζώνη, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πρώτη προειδοποίηση!
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.
Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.