Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Φωνές αγωνίας απ’ όλο τον κόσμο



Η γενικευμένη οικονομική κρίση που βιώνεται σε πολλά επίπεδα και σε όλο τον κόσμο βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, των ανησυχιών και των αγώνων σε όλες τις χώρες, τους λαούς, τις κοινωνίες, τους ανθρώπους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.


Του Μπάμπη Μπίκα

Η Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με την έναρξη της ΔΕΘ, την άνοδο της κυβέρνησης στην πόλη, μαζί με τους χιλιάδες εργαζόμενους - διαδηλωτές από όλη την Ελλάδα που συνέρευσαν αυτό το Σαββατοκύριακο, για να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική πολιτική άγριας λιτότητας στο πλαίσιο του μνημονίου των ΔΝΤ - ΕΕ.
Ανάμεσα στις διάφορες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας στους χώρους της Θεολογικής σχολής και της Νομικής σχόλης του ΑΠΘ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι αναλύσεις για τα αίτιά της, η συσχέτισή της με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και η αναζήτηση διεξόδων και εναλλακτικών λύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο καταγράφηκαν ιδέες, σκέψεις, εμπειρίες, δράσεις, πρωτοβουλίες από καλεσμένους ακτιβιστές και διανοούμενους που ήρθαν από όλο τον κόσμο.
Όπως ο δήμαρχος της αυτοδιοικούμενης με πλήρη ισότητα των δημοτών κωμόπολης Μαριναλέτα της Ανδαλουσίας Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο, ο οικονομολόγος Πίτερ Μπόμερ από το δίκτυο Ζnet, ο Γέλε Μπρούισμα της πρωτοβουλίας “Η Ελλάδα είναι παντού” στην Ολλανδία, ο Κλαούντιο Κατανέο από το κατειλημμένο αγρόκτημα στη Βαρκελόνη, ο Φεντερίκο Ντεμαρία από το αυτόνομο πανεπιστήμιο της Βαρκελόνης, ο εκδότης του περιοδικού “Κομουναλίσμ” Ερικ Εϊγκλαντ, ο δοκιμιογράφος Σέρτζιο Γκιράρντι από την Ιταλία, ο κοινωνιολόγος Μπερχούζ Σαφνταρί από το Ιράν, ο Λαρς Ρομ από το αναρχοσυνδικαλιστικό συνδικάτο της Γερμανίας FAU και ο θεωρητικός των καταστασιακών αντιλήψεων Ραούλ Βανεγκέμ.
Πλούτος ιδεών και δράσεων που προκάλεσαν συζητήσεις σε εύρος θεμάτων όπως: η κρίση στον χώρο της εργασίας, τα όρια του παραδοσιακού συνδικαλισμού, η αναγκαιότητα ανάπτυξης αυτόνομων εργατικών αγώνων, η αναζήτηση εναλλακτικών στον καπιταλισμό λύσεων, η πρόταση περί αντιεξουσιαστικής οικονομίας, η κριτική σε επιμέρους τομείς όπως η γεωργία, η ενέργεια, η παραγωγή, η κατανάλωση, αλλά και η πρόταση για αποανάπτυξη σε αντίστιξη με την κυρίαρχη αέναη ανάπτυξη που στραγγαλίζει εργαζόμενους και φυσικό περιβάλλον, τα ποικίλα ανά τον κόσμο τοπικά κοινωνικά κινήματα με την προώθηση των αμεσοδημοκρατικών αρχών λειτουργίας και στη βάση των αρχών της αυτοδιαχείρισης, έως τα οράματα της γενικευμένης αυτοδιεύθυνσης.
Η “ΜτΚ” βρήκε στον χώρο του ΑΠΘ κάποιους από τους καλεσμένους, με τους οποίους συνομίλησε και σας μεταφέρει ενδιαφέρουσες εμπειρίες τοπικών πρωτοβουλιών και πρωτότυπων ιδεών.


Ραούλ Βανεγκέμ: Για μια διεθνή του ανθρώπινου είδους

Ο παγκοσμίως γνωστός βέλγος διανοούμενος Ραούλ Βανεγκέμ, εκ των πρωτεργατών της περίφημης Καταστασιακής Διεθνούς, οι επεξεργασίες της οποίας πλούτισαν το Διεθνές Ελευθεριακό Κίνημα και συνέβαλαν στην εξέγερση του γαλλικού Μάη, τίμησε με την παρουσία του το Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον Βανεγκέμ στο φεστιβάλ, το οποίο απόλαυσε και για τον πλούτο των συζητήσεων και για την παρουσία του κόσμου.
Μας επισήμανε τη διαπίστωση ότι γίνονται πολλά πράγματα παγκοσμίως με την ανάπτυξη κοινωνικών κινημάτων αντίστασης, αλλά παράλληλα μας τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η σύγκλιση όλων αυτών των επιμέρους ή τοπικών κινημάτων κατά της εμπορευματικής κοινωνίας και υπέρ της δημιουργίας θυλάκων χαριστικότητας. Όπως γράφει και στο τελευταίο του κείμενο: Το ζήτημα είναι να προωθήσουμε εγχειρήματα που να διαπνέονται από ευτυχία και τόλμη και που να απαιτούν από μας να εφαρμόζουμε στην πράξη σχέδια αυτοδιαχείρισης και συνελεύσεις αμεσοδημοκρατικές. Όπως τόνισε, “δεν είμαστε παράδειγμα, είμαστε πείραμα”. Κι ακόμη: “Το μοναδικό μας κριτήριο είναι η ανθρώπινη πρόοδος, η γενναιοδωρία, ο εμπλουτισμός της καθημερινότητας”.


Γέλε Μπρούισμα: Η Ελλάδα είναι παντού

Ο Γέλε Μπρούισμα ήρθε το φεστιβάλ ως εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας “Η Ελλάδα είναι παντού” που αναπτύχθηκε στην Ολλανδία με αφορμή την ελληνική οικονομική κρίση.
Το πρώτο που τον ρωτήσαμε ήταν “Γιατί η επικέντρωση στην ελληνική περίπτωση;” “Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα μάς αφορά όλους, αφού τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα έρχονται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα είναι παντού, γιατί αποτελεί πειραματόζωο”, μας απάντησε.
“Από την άλλη, θυμόμαστε τις ριζοσπαστικές αντιδράσεις των Ελλήνων στη δολοφονία του Γρηγορόπουλου και τις δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Έτσι δεν είστε μόνο πειραματόζωα, αλλά και παράδειγμα για μας”.
Στη συνεχεία μας μίλησε για την περίπτωση της χώρας του, με την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων που θα αναλάβουν τον κυβερνητικό ρόλο. Τέλος, μας επισήμανε την αναγκαιότητα να διεκδικήσουμε ξανά την έννοια της δημοκρατίας και να οδηγηθούμε στο όραμα της δημιουργίας συμμετοχικών κοινοτήτων. Το ζήτημα, για τον Μπρούισμα, είναι η αποτελεσματικότητα των επιμέρους κινημάτων στη συνολική ρήξη.


Μαρίζα Ντε Φατίμα Λουζ: Αγροτική μεταρρύθμιση στη Βραζιλία

Η Μαρίζα Ντε Φατίμα Λουζ είναι γραμματέας του πολιτικού συντονισμού του Κινήματος των Χωρίς Γη στη Βραζιλία και μας μεταφέρει τις εμπειρίες της από τη διεκδίκηση αγροτικών γαιών από τα τεράστια τσιφλίκια της χώρας της.
“Δεν είναι εύκολος ο αγώνας μας, ο οποίος είχε να αντιμετωπίσει ένα πανίσχυρο πολυεθνικό κεφαλαίο με μακρύ χέρι καταστολής κρατικούς και παραστρατιωτικούς. Είχαμε πολλή βία και πολλούς νεκρούς στην αρχή του κινήματός μας τη δεκαετία του ‘60. Έτσι, μετά από αυτά, αναπτύχθηκε ένα σιωπηρό κίνημα αυτοχθόνων, το οποίο πέτυχε τη χρήση και την καλλιέργεια γαιών”. Όπως μας είπε: “Η νομιμοποίηση για μας είναι η σύνδεση και η συνεργασία των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας. Αυτά μας οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός κινήματος ακτημόνων, με στόχο μια αγροτική μεταρρύθμιση υπέρ μιας οικολογικής γεωργίας. Ιδιαίτερα στη Βραζιλία, όπου τεράστιες εκτάσεις καλλιεργούνται με γενετικώς τροποποιημένα φυτά για μαζική παραγωγή και εξαγωγή στον αναπτυγμένο Βορρά. Παράλληλα εμβαθύνουμε τα ενδιαφέροντά μας στην εκπαίδευση αλλά και στη δημιουργία κολεκτίβων, που ενισχύουν την άμεση δημοκρατία και την αυτοδιαχείριση των αναγκών μας”.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.