Η 30χρονη γυναίκα έπινε κόκκινο κρασί και ατένιζε την Ακρόπολη. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, μεγάλωσε στο Βερολίνο, βρέθηκε εδώ πριν από λίγες ημέρες και ήταν αποφασισμένη να ηγηθεί της κατάληψης της Ντόιτσε Μπανκ και των διαδηλώσεων που ακολούθησαν ζητώντας την υποστήριξη της χώρας μας.
Η Μαργαρίτα Τσώμου ήδη προχώρησε στη δικτύωση γερμανικών οργανώσεων σε μια ομάδα, που εκφράστηκε υπέρ της χώρας μας και εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης στις αρχές του καλοκαιριού. Γιατί, όπως λέει, «η κυβέρνηση Μέρκελ με το επιχείρημα "πληρώνουμε την ελληνική κρίση" προσβάλλει την καταγωγή μου». Η ίδια εκδίδει ένα περιοδικό, είναι δημοσιογράφος και επιμελήτρια. «Στη διαδήλωση υποστήριξης της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Βερολίνο, συμμετείχαν 40.000 διαδηλωτές».
Ξεκίνησε απευθυνόμενη σε 30 γερμανικές οργανώσεις που εκδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα. Παράλληλα 20 νέοι μορφωμένοι Ελληνες, που ζουν στο Βερολίνο, έφτιαξαν μια ομάδα. «Δημιουργήσαμε ένα blog (infomanufakturberlin.wordpress.com). Εκμεταλλευτήκαμε το Διαδίκτυο και άλλα μέσα ενημέρωσης μεταφράζοντας και αναδημοσιεύοντας κείμενα της "Ελευθεροτυπίας" σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι η καθημερινή πληροφόρηση των Γερμανών για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα».
Θυμός και Μνημόνιο
Θυμώνει όταν μιλάει για τη δεύτερη πατρίδα της, τη Γερμανία. Γιατί, όταν ξέσπασε η κρίση, «η Ελλάδα αποτελούσε το πρώτο θέμα σε όλα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Εκπρόσωποι της γερμανικής κεντρικής τράπεζας δήλωσαν ότι το Μνημόνιο ήταν αναγκαίο για τη σταθερότητα του ευρώ και επιπλέον για να μη φεσωθούν γερμανικές τράπεζες και ιδιώτες στους οποίους οφείλει το ελληνικό κράτος». Τότε αποφάσισε να παρέμβει.
Θεώρησε όμως ότι οι παρεμβάσεις πρέπει να πείθουν. «Μελετούσα και έγραφα σχετικά με τις αιτίες που προκάλεσαν την κρίση. Βρήκα συμμάχους σε οργανώσεις της Αριστεράς, το συνδικάτο του Βερολίνου, το γερμανικό τμήμα της ATTAC.
Δημιουργήθηκε σύνδεσμος που ξεκίνησε να συσπειρώνεται το 2008, με την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν δόθηκαν 350 δισ. για εγγυήσεις στις γερμανικές τράπεζες. «Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας» έλεγαν. Ηταν οι μόνοι που δεν καταδίκαζαν την Ελλάδα, θεωρώντας την ελληνική κρίση -όχι ως μεμονωμένο γεγονός- αλλά ως σύμπτωμα που προκλήθηκε το 2008 από τη χρηματοπιστωτική κρίση των τραπεζών.
Και να που η κρίση σήμερα σήμερα εμφανίζεται και στη Γερμανία: «Το γερμανικό χρέος εκτοξεύτηκε και η ζωή των Γερμανών αλλάζει αργά και σταθερά. Η κ. Μέρκελ ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν θυσίες. Ο Γερμανός φορολογούμενος πίστεψε ότι ότι τα χρήματά του δόθηκαν στους Ελληνες, οι οποίοι είναι τεμπέληδες και ανοργάνωτοι. Εμείς απαντάμε ότι δόθηκαν χρήματα στην Ελλάδα για να πληρωθούν γερμανικά χρέη, ν' αγοραστούν εξοπλισμοί από τη Γερμανία. Οτι τα χρήματα επιστρέφονται στους Γερμανούς».
Η πρώτη δυναμική εμφάνιση των 30 οργανώσεων πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου. Ακολούθησε και δεύτερη διαδήλωση, όταν ανακοινώθηκε το πακέτο λιτότητας από την γερμανική κυβέρνηση. Αυτή τη φορά κατέβηκαν στο δρόμο 40.000 Γερμανοί. Το κάλεσμα ήταν αφιερωμένο στην Ελλάδα: «Ελληνες και Γερμανοί έχουν την ίδια μοίρα στην κρίση».
Λιτότητα αλά Μέρκελ
Διευκρινίζει ότι και στη Γερμανία «σαλαμοποιούνται οι κοινωνικές παροχές. Το πακέτο λιτότητας της κυβέρνησης Μέρκελ είναι το σκληρότερο στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Περικόπτει 80 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό (μέχρι το 2014). Τα 37 δισ. από αυτά αφαιρούνται από κοινωνικές παροχές των χαμηλότερων εισοδημάτων όπως σε άνεργες μητέρες, επιδόματα σε μονογονεϊκές οικογένειες, κόβονται επιδόματα ανεργίας και θέρμανσης».
Οι περικοπές όμως τροφοδότησαν το ρατσισμό, που υφίσταται και σήμερα: «Διότι το επιχείρημα της γερμανικής κυβέρνησης ήταν πως ο γερμανικός λαός πληρώνει τους Ελληνες. Η προπαγάνδα της κρίσης πρόσβαλλε την καταγωγή μας. Οταν ανακοινώθηκε το γερμανικό πακέτο λιτότητας, μια αλυσίδα ανθρώπων απέκλεισε το γερμανικό Κοινοβούλιο. Προβάλλουμε ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα της κρίσης. Δημιουργήθηκε ένα κίνημα αλληλεγγύης που παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις στην Ελλάδα και διοργανώνει δράσεις», καταλήγει η 30χρονη ακτιβίστρια.
Ελληνογερμανική κατάληψη της Ντόιτσε Μπανκ
Κατάληψη για δύο ώρες του κεντρικού καταστήματος της Ντόιτσε Μπανκ στο Βερολίνο, καθώς και σε 70 καταστήματα της ίδιας τράπεζας στη Γερμανία πραγματοποίησαν χθες το πρωί Ελληνες και Γερμανοί ακτιβιστές.
Περίπου 200 ακτιβιστές στο Βερολίνο και δεκάδες σε κάθε γερμανική πόλη παρέμειναν στην είσοδο των τραπεζών, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία και ζητώντας από τη γερμανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την Ελλάδα καταγγέλλοντας το νέο πακέτο λιτότητας που εξήγγειλε η καγκελάριος Μέρκελ.
Γ.Δ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πρώτη προειδοποίηση!
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.
Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.