Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Δημοσκόπηση της Eurostat: Τρεις Αναλύσεις


Παραθέτω τρεις διαφορετικές και αλληλοσυγκρουομενες αναλύσεις των αποτελεσμάτων της Eurostat σχετικά με τη στάση των Ελλήνων απέναντι στην ΕΕ. Τελικά τη θέλουμε την Ευρώπη ή δεν τη θέλουμε;

1. Η χαμένη γοητεία της ΕΕ


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
του Γ. Δελαστίκ 
Κατακρημνίζεται η εμπιστοσύνη όλων σχεδόν των Ευρωπαίων πολιτών και πρωτίστως των Ελλήνων στην ΕΕ εξαιτίας βεβαίως του απωθητικού προσώπου που αποκάλυψαν οι ηγέτες των "27" και τα θεσμικά όργανα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κατά τον χειρισμό της οικονομικής κρίσης. Αυτό αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα της εαρινής δημοσκόπησης της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Οι αρνητικές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα του φθινοπώρου του 2009 (η τεράστια αυτή δημοσκόπηση διεξάγεται από τη Γιούροστατ δύο φορές κάθε χρόνο) είναι εντυπωσιακές σε ορισμένους τομείς.
Για πρώτη φορά έχουμε πλέον την πλειοψηφία των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν να δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται την ΕΕ - το 47% συγκεκριμένα έναντι μόλις του 42% που συνεχίζει να την εμπιστεύεται. Μόλις προ εξαμήνου το 48% εμπιστευόταν την ΕΕ και μόνο το 40% δεν την εμπιστευόταν.
Το φιλο-ΕΕ κλίμα μεταξύ του ελληνικού πληθυσμού ανήκει πλέον στο παρελθόν - πράγμα πολύ φυσιολογικό λόγω της εξαιρετικά εχθρικής στάσης που τήρησαν απέναντι στη χώρα μας οι ηγετικές χώρες της ΕΕ και το ταπεινωτικό καθεστώς υποτέλειας που επέβαλαν στην πατρίδα μας.
Το φθινόπωρο του 2009, το 61% των ερωτηθέντων Ελλήνων είχε δηλώσει ότι θεωρεί την ένταξη της χώρας στην ΕΕ "καλό πράγμα", όπως το όριζε το ερωτηματολόγιο. Μέσα σε έξι μήνες όμως αυτό το ποσοστό καταποντίστηκε στο 44%! "Ενώ ειδικά μέτρα ελήφθησαν για να βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, η έρευνα -η οποία διενεργήθηκε όταν αυτά τα μέτρα δεν είχαν πλήρως τεθεί σε λειτουργία- διαπιστώνει τη μεγαλύτερη μείωση της υποστήριξης στη συμμετοχή στην ΕΕ μεταξύ αυτών που απάντησαν στη δημοσκόπηση στην Ελλάδα (-17 μονάδες).
Η αναλογία των Ελλήνων που αισθάνονται ότι η χώρα τους έχει κερδίσει από τη συμμετοχή στην ΕΕ επίσης έχει πέσει απότομα (-10 μονάδες)" σημειώνουν με εμφανή έκπληξη οι αναλυτές της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας στη συνοδευτική έκθεση που αναλύει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.
Προφανώς αδυνατούν να αντιληφθούν τα αισθήματα που έχει προκαλέσει η στάση της ΕΕ στους Ελληνες. Καθώς μάλιστα τα μέτρα δεν είχαν καν εξαγγελθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους τον Μάιο που έγινε η δημοσκόπηση, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα δηλώσουν οι συμπατριώτες μας που θα ερωτηθούν το φθινόπωρο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μόνο το 50% των ερωτηθέντων Γερμανών δήλωσε ότι θεωρεί "καλό πράγμα" τη συμμετοχή της Γερμανίας στην ΕΕ. Οσο για τους Κύπριους, μάλλον τραβούν τα μαλλιά τους που μπήκαν στην ΕΕ, καθώς μόλις το 33% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θεωρεί "καλό πράγμα" την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και πλέον μόνο το 42% νομίζει ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή στην ΕΕ.
Για πρώτη φορά το ευρωβαρόμετρο συμπεριέλαβε στοιχεία και για την Ισλανδία, την οποία η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση θέλει να εντάξει στην ΕΕ και μάλιστα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο από τώρα. Τα αποτελέσματα είναι... εμπρηστικά: μόνο το... 19% (!) των ερωτηθέντων Ισλανδών θεωρεί ότι η ένταξη στην ΕΕ θα είναι "καλό πράγμα", άρα είναι εξαιρετικά απίθανο υπ' αυτές τις συνθήκες να υπερισχύσει το "Ναι" στο δημοψήφισμα που θα γίνει υποχρεωτικά στην Ισλανδία για να εγκριθεί η ένταξη. "Οι Ισλανδοί που απάντησαν είναι προς στιγμήν (!) εντελώς απρόθυμοι να ενταχθούν στην ΕΕ", σημειώνουν διπλωματικά οι συντάκτες της έκθεσης.
Θεαματική είναι η αύξηση του ποσοστού των Ελλήνων που δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται την ΕΕ: έφτασε το 56%, το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των "27", μετά τους ακαταμάχητους σε αυτόν τον τομέα Βρετανούς, οι οποίοι δεν εμπιστεύονται την ΕΕ σε ποσοστό 68%, ενώ μόνο το 20% των Βρετανών δηλώνει ότι την εμπιστεύεται (και μόνο το 42% των Ελλήνων). Ακούγεται ως ανέκδοτο, αλλά ακόμη και στο Λουξεμβούργο, το μικροσκοπικό αυτό κρατίδιο που τόσο έχει ωφεληθεί από την ΕΕ, μόλις το 52% δήλωσε ότι την εμπιστεύεται. Ποτέ η ΕΕ ή η ΕΟΚ δεν ήταν τόσο απεχθείς στους ευρωπαϊκούς λαούς.
Δυσπιστία
Ποιος ηγετικός πυρήνας των "27";

Βαθύτερο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Σοβαρότερο από την εκφραζόμενη σχεδόν καθολική δυσαρέσκεια των πολιτών της Ευρώπης. Το σημαντικότερο είναι ότι η κρίση εμπιστοσύνης αγγίζει πλέον τα θεμέλια της ΕΕ, τις ηγεμονικές της δυνάμεις. Το 54% των Γερμανών δεν εμπιστεύεται την ΕΕ και μόνο το 37% την εμπιστεύεται. Το 51% των Γάλλων δεν εμπιστεύεται την ΕΕ και μόνο το 39% την εμπιστεύεται. Ας αφήσουμε τους Βρετανούς (68% κατά, 20% υπέρ). Μοιρασμένοι τώρα πια είναι ακόμη και οι Ιταλοί (42% υπέρ, 41% κατά). Μα υπό τις συνθήκες αυτές, όταν δηλαδή δεν εμπιστεύονται ούτε οι Γερμανοί ούτε οι Γάλλοι την ΕΕ, για ποιον ηγετικό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μπορεί να γίνει λόγος;

2. Περισσότερη Ευρώπη θέλουν οι Ευρωπαίοι


ΠΗΓΗ: freecity

Yπέρ μιας αυστηρότερης ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης τάσσονται οι πολίτες της ΕΕ, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο που διενεργήθηκε το Μάιο - στο αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Συγκεκριμένα, το 84% των Ελλήνων και το 75% των Ευρωπαίων (+2% σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2009 και +4% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2009) πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος συντονισμός των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ θα συνέβαλλε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Επίσης, διαπιστώνεται σημαντική μεταστροφή, σε σχέση με το φθινόπωρο, υπέρ μιας αυστηρότερης ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης σε αρκετές χώρες, και ιδίως στη Φινλανδία και στην Ιρλανδία (+13% σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2009), στο Βέλγιο και στη Γερμανία (+7%), στην Αυστρία, στο Λουξεμβούργο και στη Σλοβακία (+6%), και στις Κάτω Χώρες (+5%). Επιπλέον, το 72% των Ευρωπαίων υποστηρίζει την άσκηση αυστηρότερου ελέγχου στις δραστηριότητες των σημαντικότερων διεθνών χρηματοπιστωτικών ομίλων, από την πλευρά της ΕΕ.
Εξάλλου, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 80% των Ελλήνων, έναντι 74% των ευρωπαίων, φρονούν ότι πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως μέτρα για τη μείωση του εθνικού δημόσιου ελλείμματος και χρέους. Το ίδιο φρονούν το 85% των Σουηδών, το 84% των Ούγγρων, το 83% των Γερμανών, το 82% των Βέλγων και των Κύπριων, και το 80% των Τσέχων και των Σλοβένων.
Επιπλέον, στην ερώτηση "συμφωνείτε ή διαφωνείτε πως στη χώρα σας πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ευνοήσουν τις επόμενες γενιές, ακόμα και αν αυτό προϋποθέτει μεγαλύτερες θυσίες από τις σημερινές;", το 68% των Ελλήνων απάντησε ότι συμφωνεί, έναντι 71% των ευρωπαίων.
Επίσης, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, τα στοιχεία της κρίσης που ανησυχούν κυρίως τους Ευρωπαίους είναι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση (40%), η ανεργία (48%) και ή άνοδος των τιμών (20%).
 

3. Κακή βλέπει την κατάσταση της οικονομίας το 98% των Ελλήνων

ΠΗΓΗ: tvxs
«Εξαιρετικά κακή» βλέπει την κατάσταση της οικονομίας το 98% των Ελλήνων, σύμφωνα με το εαρινό ευρωβαρόμετρο, τη στιγμή που ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 77%. Όσον αφορά στις προοπτικές απασχόλησης, «άθλια» βλέπει το 99% των Ελλήνων την αγορά εργασίας.
Οι Έλληνες είναι οι πλέον απαισιόδοξοι ανά την ΕΕ, αναφορικά με το πώς βλέπουν το παρόν της οικονομίας, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, ενώ μόνο οι Βούλγαροι είναι πιο απαισιόδοξοι για τη δουλειά τους. Συγκεκριμένα, το 49% των Ελλήνων αναφέρει πως είναι άσχημη η κατάσταση στη δουλειά τους, με το 18% να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα. Κακή και η κατάσταση των νοικοκυριών απαντά το 63% των Ελλήνων –τρίτη υψηλότερη αναλογία στην ΕΕ.
Τα χειρότερα τώρα έρχονται λέει το 75% των Ελλήνων, ενώ οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η κρίση πλέον «φεύγει». Παράλληλα, σε ερώτηση ποια είναι τα δύο πιο μεγάλα προβλήματα που έχετε, το 54% απαντά «η οικονομική κατάσταση» και ακολουθούν η ακρίβεια με 50% (η αναλογία είναι χαμηλότερη από 11 άλλες χώρες), η ανεργία(23%), το συνταξιοδοτικό(17%) και η υψηλή φορολογία (13%).
Στην ερώτηση «τι περιμένετε να συμβεί τους επόμενους 12 μήνες», το 70% (μεγαλύτερη αναλογία με διαφορά στην ΕΕ) απαντά χειροτέρευση του οικονομικού τοπίου και το 74% αύξηση των πιέσεων στην απασχόληση (αύξηση 32% σε ένα εξάμηνο). Το 56% εκτιμά ότι στην οικογένειά του η κατάσταση θα χειροτερεύσει και το 35% βλέπει χειρότερες ημέρες στον εργασιακό του χώρο (έναντι 11% σε κοινοτικό επίπεδο).
Ωστόσο, το 70% λέει ότι πρέπει να γίνουν πιο πολλές μεταρρυθμίσεις για καλύτερο μέλλον και το 68% αναφέρει ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν ακόμα και με θυσίες της παρούσας γενιάς. Το 80% λέει ότι δεν μπορούν να αναβληθούν παρεμβάσεις μείωσης του ελλείμματος και του χρέους (74% ο κοινοτικός μέσος όρος). Το 46% δηλώνει έτοιμο να περιορίσει το επίπεδο διαβίωσης για να διασφαλίσει το μέλλον.
Στο μεταξύ, το 61% αναφέρει ότι η Ελλάδα βοηθήθηκε από τη συμμετοχή της στην ΕΕ, έναντι 53% κοινοτικού μέσου όρου, και το 42% λέει ότι εμπιστεύεται την ΕΕ πιο πολύ από την κυβέρνηση. Τη Βουλή εμπιστεύεται μόλις το 23% των ερωτηθέντων και την κυβέρνηση το 25%.
Για έξοδο από την κρίση, το 33% των Ελλήνων εμπιστεύεται περισσότερο την ΕΕ για να αναλάβει δράση, το 27% την κυβέρνηση (έναντι μόνο 19% εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων στις κυβερνήσεις τους) και το 9% το ΔΝΤ.
Γενικά, οι πολίτες της ΕΕ τάσσονται υπέρ μιας αυστηρότερης ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης. Στην Ελλάδα η αναλογία είναι 8 στους 10.
Η εξαμηνιαία δημοσκόπηση της Ε.Ε. διενεργήθηκε το Μάιο.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής αφενός παρατήρησε ότι η συγκεκριμένη έρευνα έγινε το Μάη, - όταν ήταν στην κορύφωση τόσο οι προσπάθειες και οι διαδικασίες προκειμένου να σταθούμε σαν χώρα- και αφετέρου υπογράμμισε ότι το σημαντικότερο εύρημα είναι η ωριμότητα των πολιτών.

2 σχόλια:

  1. http://tasosnastos.blogspot.com/2010/08/blog-post_4385.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΑ αποτελέσματα δεν είναι καθόλου αντικρουόμενα... απλώς οι ερωτήσεις τείθονται με τέτοιο τρόπο και ερμηνεύονται ώστε να βγαίνει το συμπέρασμα που θέλει. Γενικότερα με βάση την μορφή των ερωτήσεων ισχύει το άρθρο του δελαστίκ.
    π.χ. Αν με ρωτούσαν αν θέλω να κάνω θυσίες ώστε στο μέλλον να βελτιώσω την κατάσταση τότε θα έλεγα και εγώ το ίδιο ναι. Και ο περισσότερος κόσμος που προσπαθεί να σκεφτεί μακροπρόθεσμα αυτό θα έλεγε!!! Όμως προφανώς αυτές οι θυσίες δεν σημαίνει ότι αποδέχομαι τα σημερινά μέτρα!!!!

    ένα άλλο παράδειγμα είναι:

    "Επίσης, διαπιστώνεται σημαντική μεταστροφή, σε σχέση με το φθινόπωρο, υπέρ μιας αυστηρότερης ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης σε αρκετές χώρες, και ιδίως στη Φινλανδία και στην Ιρλανδία (+13% σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2009), στο Βέλγιο και στη Γερμανία (+7%), στην Αυστρία, στο Λουξεμβούργο και στη Σλοβακία (+6%), και στις Κάτω Χώρες (+5%). Επιπλέον, το 72% των Ευρωπαίων υποστηρίζει την άσκηση αυστηρότερου ελέγχου στις δραστηριότητες των σημαντικότερων διεθνών χρηματοπιστωτικών ομίλων, από την πλευρά της ΕΕ"

    Σε αυτό θα έλεγα και εγώ ναι!!! δεν θέλει κάποιος να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος των χρηματοπιστωτικών ομίλων;;;; Εγώ θέλω αυτό δεν σημαίνει ότι θέλω γενικά και αόριστα μια αυστηρότερη οικονομική διακυβέρνηση. Γιατί η φράση π.χ. αυστηρότερη οικονομική διακυβέρνηση μπορεί να αφορά περικοπές μισθών κτλ. Ενώ η ερώτηση είναι συγκεκριμένη και αφορά τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών ομίλων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.