Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Παύση πληρωμών προς το Δημόσιο;


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ (29/8)
του Νικολόπουλου Γρ.

Ενας νέος κίνδυνος απειλεί την ελληνική οικονομία, καθώς η μείωση της κατανάλωσης, οι υψηλοί φόροι, η αδυναμία δανεισμού και ο φόβος για το αύριο δημιουργούν συνθήκες απελπισίας. Ο κίνδυνος είναι να διαμορφωθεί κίνημα για την παύση πληρωμών προς το Δημόσιο από αυτούς που είτε δεν έχουν τη δυνατότητα εξαιτίας της μείωσης του εισοδήματός τους είτε αντιδρούν υπό το βάρος των φόρων. Ο κίνδυνος αυτός αποτυπώνεται στις απόψεις των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που απάντησαν σε έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ. 

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ και αφορούν την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι τραγικά. Η αγορά έχει διαλυθεί με περισσότερες από 88.000 θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους και να απειλούνται με λουκέτο 175.000 επιχειρήσεις στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το πιο ενδιαφέρον όμως συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων μικροεπιχειρηματιών προτείνει την παύση πληρωμών προς το Δημόσιο ως την ενδεδειγμένη στάση για τη διάσωση της επιχείρησής τους. Η παύση πληρωμών προς το Δημόσιο θεωρείται από αυτούς τους μικρούς επιχειρηματίες αναγκαία για την επιβίωσή τους ελλείψει ρευστότητας. 
Δεν μπορούν, με λίγα λόγια, εξαιτίας της μείωσης του τζίρου τους να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο Μαξίμου και στο υπουργικό συμβούλιο επεκράτησε πολύ σοβαρός προβληματισμός μετά τη δημοσίευση της έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, αλλά στο υπουργείο Οικονομίας θεωρούν ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι μονόδρομος τουλάχιστον ως το Πάσχα του 2011. Και αυτό διότι θέλει να εξασφαλίσει τις επόμενες δόσεις του δανείου της τρόικας, οι οποίες εξαρτώνται από την εφαρμογή του μνημονίου και μόνο. Είναι πεπεισμένο πλέον το υπουργείο Οικονομίας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει η χώρα να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές τουλάχιστον ως το πρώτο τρίμηνο του 2011, συνεπώς θεωρεί ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει την ίδια φορολογική πολιτική με την ελπίδα- πόθεν προκύπτει αυτή ουδείς γνωρίζει- ότι θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Η οικονομία έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο όπου η ύφεση περιορίζει το ΑΕΠ και δεν φέρνει φορολογικά έσοδα, ενώ η όποια φορολογική συνείδηση κινδυνεύει να χαθεί από την αδυναμία πληρωμής των δυσβάσταχτων φόρων. 

Αποδεικνύεται σήμερα ότι η πολιτική που ακολουθείται δεν είναι η ενδεδειγμένη για το πρόβλημα της οικονομίας και ότι η τρόικα αποσκοπεί στο να μπορέσει το Δημόσιο να μαζέψει φόρους για να πληρώσει τα ομόλογα που έχουν στα χέρια τους οι ξένοι πιστωτές. Αυτό δηλαδή που γίνεται σήμερα είναι η αφαίμαξη του εισοδήματος των ελλήνων πολιτών προκειμένου να πληρωθούν οι ξένοι δανειστές. Η πολιτική αυτή όμως οδηγεί σε αδιέξοδο, διότι σε λίγο δεν θα υπάρχει ούτε δυνατότητα ούτε και διάθεση για την πληρωμή των φόρων. 

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει τον ορατό πλέον κίνδυνο οι πολίτες να προχωρήσουν σε παύση πληρωμών προς το Δημόσιο. Αν αυτή η σκέψη αποκτήσει κινηματική διάσταση, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει ξαφνικά και σύντομα, η οικονομία θα καταρρεύσει άμεσα. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να δώσει οδηγίες προκειμένου να υπάρξει μείωση των φόρων και αναθέρμανση της οικονομίας, προτού φτάσει σε αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους και παύση πληρωμών, ενδεχομένως νωρίτερα και από το Πάσχα του 2011. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.