Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Οι ΗΠΑ συμπαρασύρουν την παγκόσμια οικονομία


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Τσερεζόλε Ε.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/08/2010


Σκοτεινιάζει επικίνδυνα ο ορίζοντας της διεθνούς οικονομίας, καθώς οι "ατμομηχανές" της, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Ε.Ε., η Ιαπωνία, αλλά και η Κίνα, φαίνεται ότι εισέρχονται σε νέο κύκλο ύφεσης, προαναγγέλλοντας ίσως μια νέα οικονομική κρίση... Έτσι, αυτό που την άνοιξη οι αναλυτές χαρακτήριζαν "αρχή της ανάκαμψης" της παγκόσμιας οικονομίας δείχνει πλέον σοβαρά σημάδια υποχώρησης, με τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία να καταγράφουν περισσότερες απώλειες τις τελευταίες εβδομάδες... Καθοριστικό ρόλο στη διεθνή οικονομική σκηνή παίζουν βέβαια οι ΗΠΑ, από τις οποίες οι ειδήσεις τις τελευταίες εβδομάδες είναι εξόχως ανησυχητικές. Έτσι, πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η αμερικανική οικονομία ξαναπέφτει σε φάση ύφεσης και μάλιστα ορισμένοι υποστηρίζουν ότι "σε ποσοστό 40%, οδεύουμε προς νέα διεθνή οικονομική ύφεση", υιοθετώντας έτσι τις θέσεις του γνωστού από την πρόβλεψή του για την κρίση του 2008, Νούριελ Ρουμπίνι. Η ίδια η FED δεν έχει σταματήσει να υπενθυμιζει ότι η ύφεση που προκάλεσε η "φούσκα" στα ακίνητα το 2007 υπήρξε τόσο μεγάλη και βαθειά, ώστε η ανάκαμψη που επιχειρείται "θα είναι πολύ επώδυνη", όσο και "άτονη".
Έτσι, μετά από τη μείωση των πωλήσεων κατοικιών (μειώθηκαν κατά 27,2% τον Ιούλιο σε σύγκριση με ένα μήνα πριν, φθάνοντας σχεδόν στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας), τη συρρίκνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και με το ποσοστό της ανεργίας να εξακολουθεί να φλερτάρει το 10%, χθες ήταν η σειρά της αναθεώρησης προς τα κάτω της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Συγκεκριμένα, η αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του έτους έφτασε μόλις το 1,6% σε ετήσιο ρυθμό, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση που γίνεται για την ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους στις ΗΠΑ, η οποία ανακοινώθηκε χθες από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Ο αριθμός αυτός είναι χαμηλότερος κατά 0,8% της πρώτης εκτίμησης για την ανάπτυξη, που είχε ανακοινωθεί στα τέλη Ιουλίου (2,4%). Ωστόσο είναι κατά λίγο υψηλότερος από το 1,4% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ της πρώτης οικονομίας παγκοσμίως είχε αυξηθεί κατά 3,7%. Τα νέα αυτά νούμερα επιβεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη υπονομεύθηκε από το εξωτερικό εμπόριο, που συνιστά χρόνιο πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου η προς τα κάτω αναθεώρηση της προόδου του ΑΕΠ "αντανακλά μια αναθεώρηση προς τα πάνω των εισαγωγών και μια αναθεώρηση προς τα κάτω των αποθεμάτων των επιχειρήσεων και των εξαγωγών". Εισάγοντας πολύ περισσότερα από ό,τι εξάγουν, οι ΗΠΑ έχασαν 3,37 μονάδες ανάπτυξης κατά το δεύτερο τρίμηνο - κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ από το 1947. Η ανάπτυξη διασφαλιζόταν από τις άλλες μεγάλες συνιστώσες του ΑΕΠ. Η αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, που σημείωσε ελαφρά άνοδο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, φθάνοντας το 2%, έπαιξε τον κινητήριο ρόλο στην αμερικανική οικονομία και έφερε 1,38 μονάδα ανάπτυξης. Αν και υποχώρησε σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η επένδυση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών προσέφερε 2,75 μονάδες ανάπτυξη και οι δημόσιες δαπάνες, που είχαν υποχωρήσει στη διάρκεια του χειμώνα, αυξήθηκαν και προσέφεραν 0,86 μονάδα ανάπτυξη στο ΑΕΠ.

Στο "κόκκινο" σημαντικοί δείκτες...
Χθες εξάλλου γινόταν γνωστό ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Reuters σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν διολίσθησε στα τέλη Αυγούστου σε σύγκριση με τη μέτρηση στις αρχές του μήνα - εμφανίστηκε βελτιωμένος σε σχέση με τα τέλη Ιουλίου. Ο δείκτης που αποτυπώνει τις καταναλωτικές διαθέσεις των Αμερικανών διαμορφώθηκε στο 68,9 από 69,6 στις αρχές Αυγούστου 67,8 στα τέλη Ιουλίου, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μέτρηση περί το 69,6.
Εξάλλου, σε άρθρο του στην "Ουάσιγκτον Ποστ", ο διευθύνων σύμβουλος της επενδυτική εταιρείας Pacific Investment Management Company (Pimco), που είναι το μεγαλύτερο fund ομολόγων στον κόσμο, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Συγκεκριμένα, ο Ελ Εριάν αναφέρεται στη διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, στη συρρίκνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις στη χορήγηση δανείων, επισημαίνοντας παράλληλα πως η αύξηση των δημοσίων δαπανών και το πρόγραμμα της Fed για ενίσχυση της ρευστότητας μέσω επιπλέον αγορών ομολόγων πιθανότατα να μη στηρίξουν την αμερικανική οικονομία. "Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν ήταν πιο ανησυχητικά", αναφέρει στο άρθρο του και συμπληρώνει: "Η τρέχουσα πολιτική προσέγγιση στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό είναι μάλλον απίθανο να οδηγήσει σε διαρκή και ισχυρή αμερικανική ανάκαμψη". "Οι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται και πάλι υπό πίεση, ενώ οι αποδόσεις των treasuries έχουν καταρρεύσει, γεγονός που αντικατοπτρίζει την εντεινόμενη ανησυχία των αγορών για τις αδύναμες προοπτικές της οικονομίας", καταλήγει ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά τους δείκτες των σημαντικών χρηματιστηριακών αγορών, αυτοί παρουσίασαν σοβαρή πτώση μέσα στον Αύγουστο: ο DAX της Γερμανίας για το ίδιο διάστημα εμφανίζει πτώση 2,9%, ο γαλλικός CAC 40 πτώση 4,2%, ο DJ Euro Stoxx -4,4%, ο FTSE/Mibtel του Μιλάνου -6,3% και ο DJ Stoxx 600 -2,3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.