Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Φαρμακοποιοί χωρίς φαρμακείο


 
Μου άρεσε πολύ η προσπάθεια κάποιων φαρμακοποιών που εργάζονται ως υπάλληλοι στα φαρμακεία-χρυσωρυχεία κάποιων μεγαλοφαρμακοποιών που μεταβιβάζουν τις άδειες μόνο στα παιδιά τους (και όχι πίσω στη νομαρχία) και το σάπιο ελληνικό σύστημα τους έχει μετατρέψει κάτι σαν ευγενείς του μεσαίωνα με κληρονομικά δικαιώματα... Δεν είναι τυχαίο που η ευγενής αυτή τάξη των ιδιοκτητών φαρμακείων υπερεκπροσωπείται στην βουλή. Ούτε είναι τυχαίο (για όσους ξέρουν) ότι οι φαρμακοποιοί ή πολλοί από αυτούς, κερδίζουν περισσότερα από ότι μικρές βιομηχανικές μονάδες την ώρα που οι νέοι φαρμακοποιοί ξεροσταλιάζουν ως υπάλληλοί τους, περιμένοντας τι; Διαβάστε τι γράφουν με αφορμή κάποιο δημοσίευμα που έλεγε ότι οι φαρμακοποιοί δεν είναι δήθεν κλειστό επάγγελμα....:
 

"...Κλειστό ονομάζεται ένα επάγγελμα, που για να το ασκήσει κάποιος πρεπει να πληρώσει υπέρογκα ποσά για αγορά αδειας, κλειστό είναι και όταν υποκειται σε περιορισμούς, γεωγραφικούς/ πληθυσμιακούς, που εμποδίζουν την ελευθερη επαγγελματική επιλογή. Γι'αυτο, νέες άδειες ιδρύσεως δίνονται μόνο εκεί που ένας Νόμος περιορισμών επιτρέπει, δηλ 1 φαρμακείο ανα 1500 κατοίκους και το 2ο φαρμακείο απο 3001. Αν αυτό δεν είναι κλειστό επάγγελμα, ποιό είναι;

Ας απαντήσει ο Σύλλογος των ιδιοκτητών φαρμακείων, όταν σε λίγο χρονικό διαστημα σε κάθε χωριό και νησί της Ελλάδας υπάρχει και ενα φαρμακείο, πως και που θα εργαστούν οι νέοι απόφοιτοι των Πανεπιστημίων; Ή δεν υπάρχει μέριμνα γι'αυτούς και κατ'επέκταση και τις οικογένειες τους;
 

Θα θυμίσουμε την περίπτωση των Λειψών, που τόσο πολύ διαφημίζει ο Σύλλογος, όπου με την παρέμβαση της Ιταλικής Πρεσβείας, εθελοντικά, άνοιξε φαρμακείο Ιταλός που γνώριζε Ελληνικά και παραθέριζε πολλά χρόνια στο νησί. Παρ' όλο που ο Ιταλός φαρμακοποιός προσέλαβε Ελληνίδα υπάλληλο, του αφαιρέθηκε η άδεια από τον Σύλλογο, για δήθεν μη επάρκεια στην Ελληνική γλώσσα. Αυτοί, λοιπόν, που τόσο μάχονται για την Δημόσια Υγεία, την πολέμησαν με όποιον τρόπο μπορούσαν, όταν ενας πολίτης της Ευρωπαικής Ένωσης θέλησε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους νησιώτες των Λειψών.
 

Είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ, ένας Νόμος να περιορίζει την ελεύθερη επαγγελματική επιλογή ατόμων, που με δικά τους κεφάλαια και όχι της Πολιτείας, ή του Συλλόγου, προσπαθουν να ασκήσουν το επάγγελμα τους. Αν κάποιοι επιθυμούν να “ρισκάρουν” σε ενα αστικό κέντρο, είναι δικαίωμα τους, αλλά δεν μπορεί ενας Σύλλογος να μάχεται εναντίον όλων αυτών που έχουν όλα τα τυπικά, σύμφωνα με το Νόμο προσόντα. Αυτό, βάζει σε σκέψεις, οποιονδήποτε πολίτη αυτής της χώρας, περί διατήρησης των οικονομικών κεκτημένων αυτών που ήδη εξασκούν το συγκεκριμένο επάγγελμα και γι'αυτο προσπαθούν να αποφύγουν κάθε ανταγωνισμό. Βρίσκουμε λοιπόν, ιδιαίτερα υποκριτικό το ενδιαφέρον των μεγάλων φαρμακείων του κέντρου της Αθήνας για τα ακριτικά νησιά.

Αποτελεί Γκεμπελική προπαγάνδα, η αναφορά “διαδοχής” 70άρηδων φαρμακοποιών, καθώς οι ίδιοι προσπαθούν εδώ και χρόνια να πολεμήσουν με κάθε δικαστικό μέσο την εφαρμογή αυτού του Νόμου, ακόμα και τώρα που έχει τελεσιδικήσει στο ΣτΕ. Οι ίδιοι σε περιοδικό του ΦΣΑ (ΣΕΛ 6) http://www.fsa.gr/Circulars/eg0810.pdf αναφέρουν:

“Το Δ.Σ. του Φ.Σ.Α. καταβάλλει προσπάθειες για την επίτευξη πολιτικής λύσης, θεσπίζοντας παράταση για την πώληση των φαρμακείων εκείνων, των οποίων οι φαρμακοποιοί είχαν προσφύγει και εκείνων των οποίων οι άδειες εξακολουθούν να ανακαλούνται και σήμερα που έχει ήδη κριθεί το ζήτημα από το Σ.τ.Ε.”
 

Με αυτό τον τρόπο μάχονται υπέρ της περιβόητης “δημόσιας υγείας ”.

Ορίζεται παράταση, μετά την απόφαση του Σ.τ.Ε. για υποχρεωτική συνταξιοδότηση στα 70, ώστε να πουλήσουν τα φαρμακεία τους!!!
 

Μέχρι μάλιστα να βρεθεί αγοραστής “προτάθηκε από τον Φ.Σ.Α., με έγγραφό του προς τα αρμόδια υπουργεία, η εφαρμογή του μέτρου λειτουργίας των φαρμακείων αυτών με άλλον υπεύθυνο φαρμακοποιό.”

Αυτοί είναι οι συνδικαλιστές της αμεσης εφαρμογης του Νόμου που αφορά την υποχρεωτική συνταξιοδότηση στα 70 έτη. Η πώληση των αδειών αυτών, απαιτεί υπέρογκα ποσά , από 200.000- 2.000.000 ευρώ, αναλόγως που βρίσκεται το φαρμακείο που πωλείται. Η προσπάθεια τους, αφορά ΠΑΛΙ την οικονομική εκμετάλευση νεοεισερχόμενων στο επάγγελμα φαρμακοποιών και όχι, φυσικά, την διευκολυνσή τους, ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης της χώρας.
 

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερκορεσμός φαρμακείων, ούτε άριστη κατανομή. Είναι μάλλον ατυχής η σύγκριση με την Ευρώπη, και συμφέρουσα, αποκρύπτοντας σοβαρά και σημαντικά στοιχεία. Στην Ευρώπη, τα φαρμακεία δεν είναι ατομικές επιχειρήσεις, αλλά συνεταιριστικές, με μεγάλες μονάδες πολλών μετόχων φαρμακοποιών (π.χ στην Ολλανδία βρίσκονται μέχρι και 13 μέτοχοι σ'ενα φαρμακείο και απασχολούν μόνο φαρμακοποιούς, ανάλογα με τον τζίρο). Επίσης στην Ευρώπη, δεν μεταβιβάζονται οι άδειες από τους ιδιώτες, αλλά από την Πολιτεία, λαμβάνοντας υπ'οψην επετηρίδα, βαθμό πτυχίου κλπ. Στην Δανία, δεν υπάρχει ούτε 1 φαρμακείο σε χωριό. Μήπως κινδυνεύει η Δημόσια Υγεία; Στην Ευρώπη δεν μεταβιβάζονται οι άδειες στα τέκνα των φαρμακοποιών, αλλά μετά την συνταξιοδότηση επιστρέφουν στη Νομαρχία. Άρα για ποια Ευρώπη μιλάνε οι συνδικαλιστές των ιδιοκτητων φαρμακείων;;;
 

Εξακολουθεί, λοιπόν, αυτή η προπαγάνδα με την εσκεμμένη απόκρυψη σοβαρών στοιχείων από τους Έλληνες πολίτες, να μας εξοργίζει και να μας κάνει να τοποθετούμαστε συνεχώς και με ακλόνητα στοιχεία απέναντι σε όσα γράφουν, όσο κι αν αγοράζουν ολοσέλιδες διαφημίσεις σε Κυριακάτικα φύλλα.
 

Εμείς, ως ομάδα ανέργων, στην καλύτερη περίπτωση μισθωτών υπαλλήλων τους, δεν διαθέτουμε αυτά τα υπερβολικά ποσά για να εκθέσουμε την αλήθεια, παρά μόνο ευελπιστούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες, μέσω επιστολών μας και με την βοήθεια ορισμένων, αμερόληπτων δημοσιογράφων και bloggers.
 

Με εκτίμηση

 
Φαρμακοποιοί χωρίς Φαρμακείο"

 
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο blog:

efimereyon.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.