Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Τα stress tests …της πλακας!


Πηγή: Sofokleous10

Ακόμη και η Αγροτική που «κόπηκε» θα χρειασθεί μόνο 242,6 εκατ. ευρώ νέων κεφαλαίων – Έκτακτη αύξηση κεφαλαίου από την Εθνική με ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης 450 εκατ. ευρώ – Σε slow motion η εξέταση όλων των εναλλακτικών σεναρίων από την κυβέρνηση: στο τραπέζι αποκρατικοποιήσεις, αλλά και το σενάριο της «Νέας Εθνικής Τράπεζας» με τετραπλή συγχώνευση ΑΤΕ-Τ.Τ.- Παρακαταθηκών και Τρ. Αττικής
Τελικά, τα stress tests, που αναμένονταν με αγωνία από τις αγορές, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αποδείχθηκε χθες βράδυ ότι ήταν… φαρσοκωμωδία: από τις ελληνικές τράπεζες είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η ATEbank πέρασε κάτω από τον πήχη του 6%, αλλά ακόμη και αυτή έχει στη χειρότερη περίπτωση ένα «έλλειμμα» κεφαλαίων μόνο 242,6 εκατ. ευρώ! Ύστερα από αυτά τα αποτελέσματα είναι πολύ αμφίβολο αν θα αποκατασταθεί, έστω και ελάχιστα, η αξιοπιστία του ευρωπαϊκού –και του ελληνικού- τραπεζικού συστήματος, ώστε να αρχίσει και πάλι να λειτουργεί ομαλά η διατραπεζική, ενώ τα σενάρια για «γάμους» μεταξύ ελληνικών τραπεζών μπαίνουν σε… αργή κίνηση.
Πάντως, σε μια εξέλιξη αρκετά ενδιαφέρουσα, η οποία σημειώθηκε αιφνιδίως χθες και έγινε για μερικές ώρες πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times, η Εθνική Τράπεζα έκανε μια γρήγορη κίνηση ενίσχυσης της κεφαλαιακής της βάσης, με την έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, ύψους 450 εκατ. ευρώ.
Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΤΕ, τα ομόλογα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του Lower Tier II. Ενδεικτικό της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού προς την ΕΤΕ είναι ότι η έκδοση έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης, με αποτέλεσμα η διάθεσή της να ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα τεσσάρων εργασίμων ημερών.
Ο εν λόγω ομολογιακός τίτλος θα εκδοθεί την 3 Αυγούστου 2010 από τη θυγατρική NBG Finance Plc, που εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία, με εγγύηση της ΕΤΕ και θα εισαχθεί για διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Ο ομολογιακός τίτλος θα έχει διάρκεια δέκα (10) έτη, με δικαίωμα πρόωρης εξαγοράς από τον εκδότη με τη συμπλήρωση 5ετίας και σε κάθε επόμενη ημερομηνία καταβολής τόκων το δε ετήσιο επιτόκιο για τα πρώτα 5 έτη είναι σταθερό 7%. Σε περίπτωση που δεν ασκηθεί το δικαίωμα πρόωρης εξαγοράς, το ετήσιο επιτόκιο για τη δεύτερη 5ετία αυξάνεται σε 9,5%.
Με την έκδοση αυτή ενισχύονται τα Εποπτικά Ίδια Κεφάλαια της ΕΤΕ με 450 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερα ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I ratio) ενισχύεται κατά 34 μονάδες βάσης και ο δείκτης Συνολικών Ιδίων Κεφαλαίων (Total Capital ratio) ενισχύεται κατά 66 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διοίκησης της Εθνικής.
Κοροϊδεύοντας τις αγορές…
Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές κατηγορούνται ήδη από τους αναλυτές της αγοράς, ότι έστησαν ένα θεατρικό έργο με τα διαβόητα πλέον τεστ, με σκοπό να παραπλανήσουν τις αγορές, δίνοντας την εντύπωση ότι όλα βαίνουν καλώς στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι:
n  Σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που διέρρευσε στο “Bloomberg”, η αξιολόγηση του κινδύνου για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών από την κρίση χρέους που σαρώνει την Ευρώπη έγινε με… σημαδεμένη τράπουλα. Οι απομειώσεις αξίας των ομολόγων που υπολογίσθηκαν στο «κακό» σενάριο ήταν πολύ μικρές (μέχρι 23%, στην περίπτωση των ελληνικών τίτλων), ενώ μετρήθηκαν οι επιπτώσεις μόνο στα εμπορικά χαρτοφυλάκια. Όμως, όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν φροντίσει να περάσουν το μεγαλύτερο όγκο κρατικών ομολόγων υψηλού κινδύνου στα χαρτοφυλάκια διακράτησης ως τη λήξη, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην μετρηθούν οι επιπτώσεις που θα είχε για τις τράπεζες μια νέα «βουτιά» στην αξία των ομολόγων, πολύ δε περισσότερο κάποιας μορφής χρεοκοπία στην Ευρωζώνη (όπως, για παράδειγμα, η αναδιάρθρωση χρέους).
n  Η «χαλαρότητα» των ελέγχων ήταν τέτοια, που ακόμη και οι πιο αδύναμες γερμανικές τράπεζες κατάφεραν να περάσουν τον πήχη της επάρκειας βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier 1 μεγαλύτερο του 6% στο «κακό» σενάριο). Η μόνη τράπεζα που «κόπηκε» από τις γερμανικές ήταν η HYPO, που βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση, ώστε αν περνούσε τον έλεγχο να ήταν αυτό αρκετό για να γελοιοποιηθούν πλήρως τα τεστ. Ένα άλλο περίεργο, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ήταν ότι η Bank of Ireland ανακοίνωσε ότι πέρασε το τεστ, αλλά θα αυξήσει την κεφαλαιακή της βάση κατά 2 δις. ευρώ! Με τέτοια αποτελέσματα, αναλυτές περιμένουν ότι τα διατραπεζικά επιτόκια, που ήδη βρίσκονταν σε ανοδική τροχιά και έφθαναν το 0,80% σε τρίμηνη διάρκεια, ποσοστό που είχε να σημειωθεί από τον Αύγουστο του 2009, είναι πολύ αμφίβολο αν θα αρχίσουν να μειώνονται, όπως περίμεναν οι ευρωπαϊκές αρχές. Και τούτο, διότι τα τεστ κρίνονται ανεπαρκή για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ώστε να αρχίσουν πάλι να εξομαλύνονται οι ροές των διατραπεζικών πιστώσεων.

Ραντεβού… αργότερα για τους «γάμους»

Με αυτά τα αποτελέσματα των ελέγχων, η πίεση στις ελληνικές τράπεζες και την κυβέρνηση για κινήσεις αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος εκτιμάται ότι εξασθενεί σοβαρά. Ακόμη και η ΑΤΕ μπορεί να συνεχίσει την πορεία της αυτόνομα, αφού στη χειρότερη περίπτωση θα χρειασθεί 242 εκατ. ευρώ κεφαλαιακής ενίσχυσης, την οποία μπορεί άνετα να αντλήσει από το Δημόσιο, χωρίς να χρειασθεί η εξέταση σεναρίων αποκρατικοποίησης.
Δεν είναι τυχαίο, ίσως, ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων αποφασίσθηκε να γίνει ο ορισμός συμβούλων του Δημοσίου για τραπεζικά θέματα την επόμενη εβδομάδα. Οι σύμβουλοι θα έχουν εντολή να εξετάσουν όλα τα σενάρια, από την πλήρη αποκρατικοποίηση των δύο βασικών τραπεζών του Δημοσίου, μέχρι την πρόταση Πανταλάκη για τη δημιουργία μιας «Νέας Εθνικής Τράπεζας», με τη συγχώνευση της ΑΤΕ, του ΤΤ, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Τρ. Αττικής. Οι τραπεζίτες, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα επιδιώξουν τώρα να «παγώσουν» το παιχνίδι των αναδιαρθρώσεων και να «κρατήσουν άμυνα» μέχρι το τέλος του χρόνου, για να αποφύγουν «ανεπιθύμητες» εξελίξεις, όπως η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ή η κατάλυση της αυτονομίας των πιστωτικών τους ιδρυμάτων, με συγχωνεύσεις που θα πρέπει να γίνουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.