Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Oι ''νεοαποικιοκράτες'' της ''τρόικας''ελέγχουν!''ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΕ΄΄


πηγή: iskra

Οι πέντε μεγαλύτερες πολυεθνικές ελεγκτικές εταιρείες (Grand Thornton, Deloitte & Touche, Ernst and Young, KPMG και PriceWaterhouse Coopers), μαζί με τον ΣΟΛ, έχουν αναλάβει, σύμφωνα με τις επιταγές του «νεοαποικιακού» μνημονίου, κάτω από πλήρη αδιαφάνεια, με άγνωστους όρους και με άγνωστους στόχους, καθώς η σχετική Σύμβαση δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, τον έλεγχο της λειτουργίας του κράτους αλλά και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Πρώτος στόχος Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά Ταμεία και Υπουργεία. Σε καθεστώς πλήρους υποτέλειας η χώρα.

Αυτός ο πρωτοφανής καθολικός, σχεδόν, έλεγχος, αφορά πρωταρχικά τη χρήση πόρων και ιδιαίτερα των ανθρώπινων, την εξοικονόμηση δαπανών, την παραγωγικότητα και την ορθολογική λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, μέχρι την καταλληλότητα και αποτελεσματικότητα των κοινωνικών προγραμμάτων. Οι εταιρείες αυτές θα ελέγχουν και θα συμβάλλουν στην κατάρτιση των προϋπολογισμών-προγραμμάτων των φορέων της γενικής κυβέρνησης που θα έχουν τριετείς προβλέψεις για τις εξελίξεις των οικονομικών τους μεγεθών.


Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, πέραν από την πλήρη και αναλυτική καταγραφή των δαπανών των υπουργείων που θα κάνουν οι ιδιωτικές εταιρείες μαζί με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), στο στόχαστρο των ελέγχων θα βρεθούν αρχικά τρία νοσοκομεία και τέσσερα ασφαλιστικά Ταμεία: Τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αττικόν» και «Γ. Γεννηματάς» και τα ασφαλιστικά Ταμεία ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Σε επόμενο στάδιο και μόλις ολοκληρωθεί η «μεταρρύθμιση» του «Καλλικράτη», οι ελεγκτικές εταιρείες αναμένεται να εισέλθουν στα λογιστήρια και των ΟΤΑ.

Το κράτος και οι δημόσιες υπηρεσίες μετατρέπονται, επί της ουσίας, με ευθύνη της κυβέρνησης, σε Ανώνυμες Εταιρείες για να υπαχθούν σε ελέγχους εταιρειών που αξιολογούν ισολογισμούς επιχειρήσεων, τη στιγμή μάλιστα που οι εν λόγω πολυεθνικές εταιρείες δεν διαθέτουν καμία αξιοπιστία και είναι συνυπεύθυνες για τη διεθνή κρίση!! Η Ελλάδα φαίνεται να έχει μετατραπεί σε «νεοαποικία» που κατευθύνεται από νέου είδους «εταιρείες Ανατολικών Ινδιών».

Από σήμερα οι νέοι έλεγχοι της τρόικα. Προανάκρουσμα για νέα επαχθή μέτρα από το φθινόπωρο

Ξεκίνησαν σήμερα, οι έλεγχοι από το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων της τρόικα για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας βάσει του Μνημονίου. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι δαπάνες των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ και των Νοσοκομείων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής», υπάρχει έντονη ανησυχία στο Υπ. Οικονομικών καθώς μεγάλος είναι ο κίνδυνος να εντοπιστούν νέα χρέη πέραν των προβλεπομένων και να προστεθούν στο ήδη υψηλό δημόσιο χρέος. Το υπουργείο Οικονομικών καλείται, επίσης, να παρουσιάσει το σχέδιο για την ανάκαμψη των εσόδων στο β' εξάμηνο του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο τα έσοδα έτρεξαν με ρυθμό 7,2%, όταν ο στόχος είναι 13,7%. Τεχνικά, αυτό σημαίνει ότι για να προσεγγιστεί ο στόχος του «μνημονίου» απαιτούνται μηνιαίοι ρυθμοί 15%, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο. Υπερδιπλασιασμός δηλαδή του ρυθμού αύξησης των εσόδων στη διάρκεια του β' εξαμήνου του 2010.

Πρακτικά μιλάμε για νέα επαχθή μέτρα σε βάρος των εργαζομένων από τον Σεπτέμβριο. Μέτρα τα οποία θα πλήξουν ακόμα περισσότερο τα εισοδήματά τους. Στο «πλάνο» της «τρόικας» υπάρχουν οι περικοπές στο 13ο και το 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Στο μεσοδιάστημα, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών θα προσπαθήσουν να «τρέξουν» κατά το δυνατόν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει ζητήσει η «τρόικα», όπως για παράδειγμα το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων και του πακέτου των αποκρατικοποιήσεων, με πρώτους στόχους τον ΟΣΕ, τις τράπεζες και τη ΔΕΗ.

Το πόρισμα της Κομισιόν αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στα μέσα Αυγούστου, στο τέλος του ίδιου μήνα αναμένεται το πόρισμα του ΔΝΤ και στόχος είναι έως τα μέσα Σεπτεμβρίου η χώρα μας να έχει εκταμιεύσει τη β' δόση. Η τρόικα θα επανέλθει το φθινόπωρο για νέο «τσεκ άπ» στην ελληνική οικονομία πριν αποφασίσει την εκταμίευση της τρίτης δόσης τον Δεκέμβριο, που είναι επίσης ύψους 9 δισ. ευρώ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι απαραίτητη όσο ποτέ η συνεργασία και η κοινή δράση της αριστεράς αλλά και η δημιουργία ενός πλατιού λαϊκού κινήματος με άμεσα αιτήματα την απεμπλοκή από το μνημόνιο, την επαναδιαπραγμάτευση δημόσιου-ιδιωτικού χρέους και την εθνικοποίηση των τραπεζών

Επίκαιρη Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στην μετατροπή του Κράτους και της δημόσιας διοίκησης σε Α.Ε.

Eπίκαιρη ερώτηση, η οποία θα συζητηθεί αυτή την Πέμπτη (29/07/2010), κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνης για τη μετατροπή του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης σε Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.) υπό τον έλεγχο των πολυεθνικών ελεγκτικών εταιρειών.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, ρωτά:

1. Ποιοι είναι οι Γενικοί Όροι οι οποίοι με βάση το μνημόνιο θα διέπουν τους ελέγχους των ως άνω εταιρειών στις λειτουργίες και δαπάνες της δημόσιας διοίκησης και των δημόσιων νομικών προσώπων;

2. Πως είναι δυνατόν κρίσιμες κρατικές λειτουργίες και στην ουσία οι πιο στρατηγικές πολιτικές επιλογές να έχουν παραδοθεί προς έλεγχο και διαμόρφωση σε ιδιωτικές εταιρείες; «Μπανανία» και «προτεκτοράτο» έχει καταντήσει η χώρα μας;

8 σχόλια:

  1. Κάποιος κάποτε έπρεπε να τους ελέγξει. Διαφωνείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν εχω αντιρρηση. Στα ανταλλάγματα μόνο διαφωνώ. Ειναι πολυ ακριβοι και επιπλεον επιλεκτικοι ως προς το ποιοι θα πληρωσουν τον κοπο τους

    cynical

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αγαπητές μου bloger

    Δηλαδή σύμφωνα με την Iskra είναι κακός ο έλεγχος γενικώς, ή είναι κακός που γίνεται από το ΔΝΤ; Τα τεράστια κεφάλαια από τους κόπους του λαού που μπαίνουν στις τσέπες των μεσαζόντων και των πολιτικών που δήθεν τους ελέγχουν, να τα αφήσουμε να χάνονται;Ή μήπως τους έπιασαν τα εθνικοπατριωτικά τους και ενοχλούνται που ξένοι μας ελέγχουν. Ας έκανε τον έλεγχο το Αριστερό ρεύμα. Δεν το είδα όμως να κάνει σημαία του τη διαφθορά που βυθίζει την κοινωνία και τους εργαζόμενους πιο βαθιά στο τέλμα; Ή μήπως εμπιστεύονται την κυβέρνηση να κάνει τον έλεγχο; Ή μήπως τους συνδικαλιστές ( χα χα). Από αυτή την άποψη για την χώρα είναι μια ευκαιρία. Το ζήτημα είναι αν ο έλεγχος και το μάζεμα της κλοπής θα αποβεί σε όφελος του λαού. Αν τα νοσοκομεία θα γίνουν καλύτερα, αν η εκπαίδευση θα δουλέψει, αν, αν.... Εκεί πρέπει να σημαδεύει η Αριστερά και όχι στον έλεγχο που κάνουν οι ξένοι. Αλλά πάνω απ΄όλα ο εθνικισμός και λαιοκοπατριωτισμός της "αριστεράς".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Leo

    δεν προκειται ν' απολογηθω για κανενα ρευμα ή συνιστωσα της αριστερας, για το τι κανει, ή για το τι εκανε.

    Η προσωπικη μου δυσφορια δεν ειναι αν τον ελεγχο τον κανει γαλλος γερμανος ή κογκολεζος, αλλα το τιμημα που πληρωνω για τον δηθεν "εξορθολογισμο" της υγειας, της παιδειας κλπ.

    Γνωριζω οτι οτιδηποτε θα "εχω" απο δω και μπρος, θα πρεπει να το πληρωνω αδρα, και επειδη δεν θα εχω να το πληρωσω, δεν θα το εχω, δλδ δεν θα εχω ουτε παιδεια, ουτε υγεια.
    Επισης ξερω οτι ο,τι στραγγιζει απο πανω μου ο γαλλος, πορτογαλος, κογκολεζος ελεγκτης δεν θα γυρισει ποτε στις δικες μου τσεπες, αλλα θα παει στις τσεπες αυτονων που ηδη με εκμεταλλευονται.

    Απο κει και περα, το τι λεει η iskra, η miskra και η diskra δεν μ' ενδιαφερουν.

    Υ.Γ. Γραφω σαν cynical. Οτι λεω ειναι δικες μου και μονον αποψεις. Αλλιμονο αν ταυτιζομουν με οσα αρθρα εχουμε ανεβασει εδω περα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αγαπητέ leo,λάθος κατάλαβες.

    Δεν πρόκειται για διαχειριστικό έλεγχο αλλά αν κατάλαβα καλά για λογιστικό,για κρυφές δαπάνες ψάχνουνε οι άνθρωποι όχι για μίζες.Καμία σχέση λοιπόν με αυτό που θα περίμενε ο κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος (πού πήγαν τα λεφτά?).

    Και κάτι που έχει και αυτό τη σημασία του: τις δαπάνες για τις προμήθειες του τομέα Υγείας τις υπογράφει το υπουργείο Ανάπτυξης και όχι η διοίκηση του κάθε νοκομείου,αυτό για να ξέρουμε ποιός έχει την κύρια ευθύνη (ακούτε κύριοι δημοσιογράφοι?).Οχι ότι στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν και εκεί θύλακες ενθυλάκωσης αλλά μη μας λέει και ο κάθε υπουργός Ανάπτυξης ότι δεν ξέρει,ούτε άκουσε ποτέ τίποτα (για το χ7 εννοώ τη "νόμιμη" προσαύξηση που ακολουθεί όλα τα μεγάλα έργα ή την άλλη ονομασία της Ελλάδας για τους "εταίρους" μας στο εξωτερικό.

    Τάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Sorry Cyn αν κατάλαβες ότι σε ψέγω για κάτι. Προφανώς και αναφέρομαι στην πηγή και όχι σε σας. ΚΑι βέβαια το θέμα είναι που πάει το χρήμα.
    Τάκη πρόκειται για έλεγχο και ελπίζω να είναι διαχειριστικός και λογιστικός και απόλα. Οι τύποι τα λεφτά τους θέλουν να πάρουν και για να γίνει αυτό πρέπει να μην χρεοκοπήσουμε. Προφανώς και η κλοπή γίνεται με την καθοδήγηση της εξουσίας, νομίζω το ξεκαθάρισα. Άρα το θέμα δεν είναι ποιος ελέγχει αλλά ποιος κλέβει και ποιος χάνει. Η προσπάθεια να εμφανιστεί ότι το κακό είναι στον έλεγχο από τους ξένους σημαίνει ότι μόλις φύγουν, τα πράγματα θα γυρίσουν εκεί που ήταν και χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Leo,

    ενταξει βρε!, απλώς ξεσπάθωσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. <<>

    Η ιδέα μου,αλλά νομίζω ότι ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει:
    για να τα πάρουνε πρέπει να χρεοκοπήσουμε.

    Τάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.