πηγή: Hellenic Business News
Η INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE σε άρθρο σύνταξης υπό τον τίτλο «Το μέλλον του ευρώ» (The euro’s future) υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πέρασαν από τον «πανικό» της οικονομικής κρίσης στον «εφησυχασμό», γεγονός που κρίνεται «επικίνδυνο» καθώς δεν επιλύει κανένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη και, πρωτίστως, οι αδύναμες χώρες μέλη της.
Στο άρθρο επισημαίνονται τα εξής: «Η δημοσιονομική λιτότητα και η οικονομική ανάκαμψη δεν επαρκούν από μόνες τους» και, κυρίως, χωρίς τη λήψη «δύσκολων» αποφάσεων από τις πλουσιότερες χώρες για τη στήριξη των ασθενέστερων. Οι χώρες με ελλείμματα όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία οφείλουν να κάνουν πολλά κι επίπονα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης των φόρων, της μείωσης των υπηρεσιών και της αναβολής αναγκαίων δημοσίων επενδύσεων. Για να πληρώσουν τα οφειλούμενα θα πρέπει, επίσης, να αυξήσουν σημαντικά τις καθαρές εξαγωγές τους». Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει εάν οι χώρες με αποθέματα στο εμπορικό ισοζύγιο δεν κάνουν μία παράλληλη προσπάθεια για τη συγκράτησή τους.
«Κανείς δεν ζητά από τους Γερμανούς εργάτες να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικοί. Ωστόσο, η κοντόφθαλμη, εκ μέρους του Βερολίνου, υιοθέτηση αυστηρών δημοσιονομικών πολιτικών θα καθιστούσε αδύνατη για άλλες χώρες οποιαδήποτε προσπάθεια να εξέλθουν από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα».
«Ενώ η ευρωζώνη είχε πάντοτε σαφείς κανόνες για τα επιτρεπόμενα ελλείμματα, ποτέ αυτοί οι κανόνες δεν εφαρμόστηκαν καταλλήλως. Η Ελλάδα ξεγλιστρούσε με πλαστά στοιχεία επί χρόνια έως ότου ξέσπασε η κρίση, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία έσπασαν επανειλημμένως τους κανόνες για το έλλειμμα, χωρίς ποτέ να τιμωρηθούν γι’αυτό» -αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας την άποψη ότι η Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να προωθήσουν άμεσα ένα σύστημα πολιτικών και οικονομικων κυρώσεων.
«Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό» -καταλήγει χαρακτηριστικά.
Για όποιον/αν ξέρει γαλλικά, αξίζει και η συνέντευξη του οικονομολόγου Jean-Paul Fitoussi που ισχυρίζεται ότι η γερμανικής εμπνεύσεως πανευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας, πέρα από τη ζημιά που κάνει στην ίδια την Ευρώπη, ισοδυναμεί διεθνώς με ανταγωνιστική υποτίμηση του νομίσματος α λα 1930, παρασύροντας και την παγκόσμια οικονομία στον γκρεμό:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.marianne2.fr/La-rigueur-c-est-le-protectionnisme-d-aujourd-hui-1-2_a195792.html
http://www.marianne2.fr/La-rigueur-c-est-le-protectionnisme-d-aujourd-hui-2-2_a195803.html