Η διάσπαση της Ευρωζώνης θα καταστούσε δυνατή την επιστροφή της ανάπτυξης σε όλην την Ευρώπη, τόνισε ο Κρίστοφερ Σμόλγουντ, οικονομολόγο του γραφείου Cabinet Economics, που υποστηρίζει την επιστροφή στο σύστημα των εθνικών νομισμάτων ως μοχλού για την ανάκαμψη στη Γηραιά Ήπειρο.
«Για το συμφέρον της οικονομικής υγείας και της μελλοντικής επιτυχίας στην ΕΕ, η Ευρωζώνη θα πρέπει να διαλυθεί», υποστηρίζει το λονδρέζικο γραφείο.
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, τα πλέον αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία (στις οποίες αναφέρονται, λόγω των ακρώνυμών τους και ως PIIGS) κινδυνεύουν να έλθουν αντιμέτωπες για πολλά χρόνια, ακόμη και για δεκαετίες, με ύφεση και αποπληθωρισμό», εκτιμά ο Σμόλγουντ.
Παράλληλα, «η Γερμανία θα συνεχίσει να βασίζει την ανάπτυξή της στις εξαγωγές, καταποντίζοντας τις προοπτικές των εταίρων της για εξαγωγές», εξηγεί ο ίδιος.
Στην ουσία, «η Γερμανία, παρά το θεόρατο εμπορικό πλεόνασμά της, αρνείται να επιτρέψει την αύξηση της κατανάλωσής της, την ώρα που κάτι τέτοιο θα επωφελούσε τις πιο αδύναμες οικονομίες», εξαναγκάζοντας αντίθετα τις χώρες αυτές να λάβουν πλέον αποπληθωριστικά μέτρα, τα οποία διογκώνουν έτι περισσότερο τα ελλείμματά τους, προσθέτει.
«Η κατάσταση τούτη θα οδηγήσει σε μία μακροπρόθεσμη πτώση της απόδοσης στην Ευρωζώνη, κάτι το ανήκουστο δεδομένου ότι ένα από τα κύρια επιχειρήματα για την εφαρμογή του ευρώ ήταν η βελτίωση της οικονομικής ευμάρειας», υπογραμμίζει ο Σμόλγουντ.
Κατά συνέπεια, τα PIIGS θα μπορούσαν να φύγουν από την Ευρωζώνη και να υιοθετήσουν τα παλαιά εθνικά τους νομίσματα, αφήνοντάς τα να διολισθήσουν, «απαλείφοντας στο σύνολό της, ή μέγα μέρος, της αδυναμίας ανταγωνισμού τους και να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους», προτείνει ο οικονομολόγος.
Ωστόσο, για τον ίδιο, «η καλλίτερη λύση για την Ευρώπη» είναι μία πλήρης διάλυση της Ευρωζώνης, με την επιστροφή όλων των χωρών στο εθνικό τους νόμισμα, και ιδίως στο γερμανικό μάρκο.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ:
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ:
Κρούγκμαν: Η Ελλάδα και ο Νότος ίσως φύγουν από το ευρώ
Διαλύεται... η ευρωζώνη όχι κάτω από επαναστατικές διεργασίες ανατροπής του υπάρχοντος συστήματος, αλλά από αυξανόμενα σενάρια οικονομολόγων, όπως ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν ή ο Βρετανός Ρότζερ Μπουτλ.
Σε τηλεφωνική του συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της προηγούμενης Παρασκευής της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας «Ιλ Σόλε 24 Ορε», ο Κρούγκμαν υποστηρίζει ότι η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες ίσως εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν το ευρώ.
«Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν μία ή δύο χώρες εξαναγκάζονταν να το εγκαταλείψουν», τονίζει ο γνωστός οικονομολόγος, απαντώντας στο ερώτημα αν πρόκειται για κρίση του ευρώ ή για μία κρίση χρέους που αφορά ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. «Δεν πιστεύω ότι το ευρώ είναι καταδικασμένο να αποτύχει», επισημαίνει ο Κρούγκμαν, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα υποστεί αποπληθωριστικές πιέσεις τα επόμενα 5 χρόνια, καθώς οι τιμές και οι μισθοί είναι ιδιαιτέρως υψηλοί σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη και είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση με τέτοιο επίπεδο χρέους.
Ενδεχομένως να εξαναγκαστούν
«Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένα κοινό νόμισμα για μία περιοχή που ουδέποτε τήρησε τα κριτήρια για να ενταχθεί στο νόμισμα. Η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Ιρλανδία ενδεχομένως να εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν το ευρώ, αλλά θα ήταν πραγματικά έκπληξη αν η Γαλλία, η Γερμανία και η Μπενελούξ (σ.σ. Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο) δεν διατηρήσουν ένα κοινό νόμισμα στο μέλλον», τονίζει, τασσόμενος έμμεσα υπέρ των κυοφορούμενων σεναρίων για δημιουργία σκληρού πυρήνα του ευρώ, με συμμετοχή μόνο των χωρών του αναπτυγμένου Βορρά.
**Σε παρόμοιο μήκος κύματος ο συντηρητικός Βρετανός οικονομολόγος Ρότζερ Μπουτλ, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Capital Economics, υποστηρίζει ότι η διάλυση της ευρωζώνης θα βοηθούσε τα κράτη-μέλη της να βγουν από τη χρόνια οικονομική στασιμότητα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των ασθενέστερων κρατών, καθώς και την εσωτερική ζήτηση στη Γερμανία.
«Η επαπειλούμενη διάλυση της ευρωζώνης, την οποία πολλοί βλέπουν ως καταστροφή, θα ανοίξει την πόρτα για αναζωπύρωση της οικονομικής ανάπτυξης, όχι μόνο των ασθενέστερων χωρών της ευρωζώνης, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης», αναφέρει η έκθεση της Capital Economics, η οποία δημιουργήθηκε το 1999 και διαθέτει περισσότερους από 600 πελάτες (hedge funds, επενδυτικές τράπεζες κ.λπ.). Ο ιδρυτής της, Ρότζερ Μπουτλ, θεωρείται εξέχων οικονομολόγος του Σίτι, με θητεία στην τράπεζα HSBC, αλλά και στο επιτελείο οικονομικών συμβούλων της κυβέρνησης Μέιτζορ τη δεκαετία του '90.
Οπως και ο Κρούγκμαν, η Capital Economics υποστηρίζει ότι οι ασθενείς οικονομίες της Ευρώπης θα αντιμετωπίσουν «για χρόνια οικονομικό πόνο» λόγω της προσπάθειας να μειώσουν τα κόστη και τις τιμές για να ανταγωνιστούν τη Γερμανία. Επιπλέον, θεωρεί ότι η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα περιόριζαν ταχύτατα το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας αν επέστρεφαν στα δικά τους νομίσματα, τα οποία θα υποτιμούνταν επιτρέποντας στις εξαγωγές να αναπτυχθούν.
Το... Κλαμπ του Βερολίνου
**Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Σπίγκελ», που κυκλοφορεί σήμερα, το γερμανικό σχέδιο περί «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» μιας υπερχρεωμένης χώρας του ευρώ, θα προβλέπει τη μείωση μέρους του οφειλόμενου χρέους. Το σχέδιο το οποίο έχουν καταρτίσει τα γερμανικά υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης προβλέπει, σύμφωνα πάντα με το «Σπίγκελ», το οποίο δεν κατονομάζει πηγή, τη δημιουργία του «Κλαμπ του Βερολίνου», με τη συμμετοχή των χωρών που θα επιβλέπουν τέτοιου είδους χρεοκοπίες.
Οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων θα αποδέχονται το λεγόμενο «κούρεμα» με την εγγύηση του 50% της ονομαστικής αξίας του ομολόγου, η οποία θα λειτουργεί ως κίνητρο για να δεχτούν την αναδιάρθρωση χρέους. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πρώτη προειδοποίηση!
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.
Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.