πηγή: ΑΥΓΗ 25/07/2010
του Κώστα Λαπαβίτσα
Οι προτάσεις της αριστεράς στη συγκυρία που διανύουμε είναι απαραίτητο να στηρίζονται στην ανάλυση των αιτίων της κρίσης. Αν δεν προσδιορίσουμε τη φύση του προβλήματος, θα βρεθούμε εκτός θέματος. Δεν φτάνει βεβαίως να ειπωθεί ότι οι κρίσεις πηγάζουν από τις αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος και ότι θα εκλείψουν μόνο με την ανατροπή του. Αυτό είναι απλώς το σημείο εκκίνησης της μαρξιστικής ανάλυσης. Όπως μας έμαθε ο Λένιν, απαιτείται συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κρίσης. Τότε μόνο οι προτάσεις της αριστεράς θα έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο. Η παρούσα κρίση έχει καταφανέστατο δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό χαρακτήρα. Είναι συνέχεια της παγκόσμιας αναταραχής του 2007-9, που πήρε μορφή οξύτατης κρίσης δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη, φέρνοντας την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας. Η προσωρινή αποφυγή της χρεοκοπίας έγινε με δανεισμό του οποίου το τίμημα ήταν εφιαλτική λιτότητα. Οι προτάσεις της αριστεράς θα πρέπει να ερμηνεύουν αυτά τα φαινόμενα, δίνοντας λύσεις και ωθώντας παράλληλα την κοινωνία προς την κατεύθυνση του σοσιαλισμού.
Από πού όμως προκύπτει η αφλογιστία των συγγραφέων; Πιστεύω ότι πηγάζει από την ανάλυσή τους για τα αίτια της κρίσης. Διατείνονται, λοιπόν, ότι η κρίση δεν οφείλεται στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κεφαλαίου εντός της Ευρωζώνης και στο συναφές έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Αν κατάλαβα καλά, οφείλεται μάλλον στην ισχύ του ελληνικού κεφαλαίου. Επιχειρώντας ρήξη με την "αστική προβληματική", ισχυρίζονται ότι οι χώρες της Ευρωζώνης με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, στηρίχτηκαν σε δυναμική αναδιάρθρωση κεφαλαίου, βελτίωση της παραγωγικότητας και άνοδο του ποσοστού κέρδους. Τα υψηλά ποσοστά κέρδους συμπαρέσυραν και τις χρηματοπιστωτικές αποδόσεις, ελκύοντας έτσι κεφάλαια των χωρών του κέντρου. Το πλεόνασμα που δημιουργήθηκε στους κεφαλαιακούς λογαριασμούς επέτρεψε στις χώρες της περιφέρειας να εισάγουν περισσότερα απ' όσα εξήγαγαν. Με δυο λόγια, οι αθρόες εισροές δανειστικού κεφαλαίου από το κέντρο δημιούργησαν τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών της περιφέρειας.
Καλή βέβαια η ρήξη με την "άστική προβληματική", καλύτερη όμως η θεμελιώδης οικονομική ανάλυση. Διότι όπως λέει η εισαγωγική θεωρία του ισοζυγίου πληρωμών, οι χρηματοπιστωτικές ροές έχουν μεν τη δική τους αυτοτέλεια, αλλά σε καθαρή βάση εξισορροπούν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Πράγμα που είναι λογιστικά απαραίτητο για να έρθει σε συνολική ισορροπία το ισοζύγιο πληρωμών. Η διακήρυξη του αντιθέτου δεν αποτελεί ρήξη με την "αστική προβληματική", αλλά παραλογισμό. Το λάθος είναι εμφανές, χωρίς καν αναφορά στη θεωρία. Ας υποθέσουμε ότι όντως η Ελλάδα εισήγαγε περισσότερα απ' όσα εξήγαγε, διότι παρατηρήθηκε άφθονη εισροή δανειστικού κεφαλαίου λόγω των υψηλών αποδόσεων στη χώρα μας. Και ερωτώ: γιατί οι δανειζόμενοι δαπάνησαν τα νεοαποκτηθέντα κονδύλια σε προϊόντα εισαγωγής και όχι εγχώριας παραγωγής; Και γιατί οι εξαγωγές δεν ανέβηκαν αντιστοίχως; Προφανώς διότι τα προϊόντα της αλλοδαπής ήταν φθηνότερα και καλύτερης ποιότητας. Ή αλλιώς, διότι το ελληνικό κεφάλαιο δεν ήταν επαρκώς ανταγωνιστικό. Καταλήγουμε λοιπόν εκεί ακριβώς που δεν θέλαμε να πάμε.
Τι επιδιώκουν οι συγγραφείς με το πολύπλοκο και λανθασμένο αυτό επιχείρημα; Πρώτον να προκαταλάβουν τις ευθύνες του ευρώ για την κρίση. Δεύτερον να τονίσουν την υποτιθέμενη ισχύ του ελληνικού κεφαλαίου και άρα να μην τους κολλήσει η ρετσινιά του "η Ελλάδα πάνω από όλα". Και καταλήγουν να προτείνουν την αναδιανομή ως λύση στο καυτό πρόβλημα χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας! Πώς να μην πιστεύει μετά η κοινωνία ότι η αριστερά δεν έχει τίποτε να πει για τη συγκεκριμένη κρίση; Η πραγματικότητα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δομική κρίση της Ευρωζώνης που πηγάζει από την απώλεια ανταγωνιστικότητας των περιφερειακών χωρών, η οποία με την σειρά της οφείλεται στην τεράστια πίεση επί των εργατών του κέντρου. Η κρίση αντανακλά τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα της νομισματικής ένωσης και την αντίθεση κέντρου-περιφέρειας στην Ευρώπη. Το αίτημα της παύσης πληρωμών και εξόδου από το ευρώ καταδεικνύει τον ρόλο της Ευρωζώνης, ενώ αναγνωρίζει ευθέως τις νομισματικές και δημοσιονομικές πλευρές της κρίσης.
Ακριβώς επειδή η κρίση οφείλεται στον χαρακτήρα της Ευρωζώνης, οι περιφερειακές χώρες βρίσκονται μπροστά σε ένα αμείλικτο δίλημμα. Η αντιμετώπιση της κρίσης θα γίνει, είτε εντός της Ευρωζώνης, που σημαίνει τραγική λιτότητα για πολλά χρόνια, είτε μέσω εξόδου από την Ευρωζώνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το αδιαπραγμάτευτο του διλήμματος αυτού δεν έχει ακόμη γίνει επαρκώς αντιληπτό από την αριστερά. Πολλοί έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή μετάλλαξη της Ευρωζώνης, επιτρέποντας την αναδιανομή, και μάλιστα μέσα στα εξαιρετικά στενά χρονικά περιθώρια της κρίσης. Άλλοι πάλι προτείνουν αντίσταση στο Μνημόνιο, που είναι φυσικά απολύτως απαραίτητη, αλλά χωρίς εναλλακτική πρόταση. Δεν ξεφεύγουν δηλαδή από τα πλαίσια του συνδικαλισμού.
Η Πρωτοβουλία Οικονομολόγων δεν έκρυψε ποτέ ότι η έξοδος από το ευρώ θα έχει κόστος. Η υποτίμηση και μόνο θα φέρει άνοδο των τιμών των εισαγομένων, μειώνοντας το λαϊκό εισόδημα. Κόστος επίσης θα έχει και η αναπόφευκτη νομισματική αναταραχή. Κάνουν λάθος όμως οι Μηλιός και Λαπατσιώρας όταν ισχυρίζονται ότι η Πρωτοβουλία επιδιώκει την υποτίμηση. Το σωστό είναι ότι επιδιώκουμε την έξοδο από το ευρώ διότι έχουμε γνώση του διλήμματος που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Η υποτίμηση είναι επακόλουθο της εξόδου, με θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Λάθος είναι επίσης ότι η έξοδος θα έχει συνέπειες χειρότερες του Μνημονίου για τους εργαζόμενους. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η παύση πληρωμών και η υποτίμηση έχουν σαφώς μικρότερο κόστος για την εργατική τάξη από την παρατεταμένη λιτότητα που υπόσχεται η συμμετοχή στην Ευρωζώνη. Εδώ ακριβώς μπορεί να παίξει ρόλο η αναδιανεμητική πολιτική, που θα γίνει δυνατή με την έξοδο από το ευρώ. Η μεταφορά εισοδήματος από τα πλουσιότερα στα φτωχότερα στρώματα μπορεί να μειώσει τα αρνητικά αποτελέσματα της υποτίμησης για την εργατική τάξη.
Όσον αφορά τώρα τους άλλους κινδύνους της εξόδου, όπως για παράδειγμα την κερδοσκοπία κατά της νέας δραχμής, την έξοδο κεφαλαίων, την κατάρρευση των τραπεζών, την πίεση επί των ασφαλιστικών ταμείων, κ.λπ., τους έχουμε αναφέρει επανειλημμένως. Ακριβώς γι’ αυτό προτείνουμε τη διαμόρφωση συνολικού προγράμματος που θα επιφέρει κοινωνική αλλαγή υπέρ της εργασίας. Το ελάχιστο θα ήταν δημόσιος έλεγχος και ιδιοκτησία επί των τραπεζών και άλλων μεγάλων συγκεντρώσεων κεφαλαίου, έλεγχος των κεφαλαιακών ροών, έλεγχος των συναλλαγματικών ροών, ακόμη και έλεγχος ταξιδίων στο εξωτερικό για ένα διάστημα. Σε βάθος χρόνου θα χρειαστεί βιομηχανική πολιτική και συστηματική αλλαγή των δομών της οικονομίας προς πιο παραγωγική κατεύθυνση.
Θα κλείσω όμως με δυο λόγια για την "επαναστατική ρήξη με τον καπιταλισμό" που κάνει ξαφνική εμφάνιση στο κείμενο των Μηλιού και Λαπατσιώρα. Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει τέτοια ρήξη χωρίς αντιπαράθεση με τη βασική επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης να συμμετέχει στο ευρώ με οποιοδήποτε κόστος; Τι επαναστατική ρήξη είναι αυτή που μπρος στη βαθύτερη κρίση του ελληνικού κεφαλαίου για δεκαετίες προτείνει αναδιανομή και οργάνωση της κοινωνικής αλληλεγγύης; Οι προτάσεις αυτές, εκτός του ότι είναι ανέφικτες εντός της Ευρωζώνης, περιορίζουν την αριστερά στον ρόλο του κοινωνικού σχολιαστή και της φωνής διαμαρτυρίας. Η πραγματική ρήξη βρίσκεται στις ιδέες της Πρωτοβουλίας, δηλαδή στον πυρήνα προγράμματος για την αλλαγή της ισορροπίας υπέρ της εργασίας. Είναι η βάση για τον σχηματισμό μετώπου που μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση μέσω της εξόδου από το ευρώ, προωθώντας παράλληλα τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Το κόστος της εξόδου θα το σηκώσει θεληματικά η εργατική τάξη, αρκεί να πειστεί ότι οδεύει προς την κοινωνική αλλαγή.
1. Γράφει ο Κώστας Λαπαβίτσας για να αποδείξει την χαμηλή ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κεφαλαίου: «Και ερωτώ: γιατί οι δανειζόμενοι δαπάνησαν τα νεοαποκτηθέντα κονδύλια σε προϊόντα εισαγωγής και όχι εγχώριας παραγωγής; Και γιατί οι εξαγωγές δεν ανέβηκαν αντιστοίχως; Προφανώς διότι τα προϊόντα της αλλοδαπής ήταν φθηνότερα και καλύτερης ποιότητας.» Όμως, αυτό το «προφανώς» δεν είναι και τόσο προφανές. Για πολλά καταναλωτικά προϊόντα δεν μπορεί να γίνει αυτή η σύγκριση γιατί απλώς δεν υπάρχουν - αλλά και δεν υπήρχαν ποτέ - αντίστοιχα ελληνικά προϊόντα όπως, αυτοκίνητα, οθόνες, εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών κλπ, κλπ. Επίσης ορισμένα ελληνικά προϊόντα, ήταν και συνεχίζουν να είναι καλύτερα από τα εισαγόμενα όπως για παράδειγμα οι «ηλιακοί θερμοσίφωνες» και να κατέχουν σημαντικό μερίδιο της εσωτερικής αγοράς. Επίσης η μείωση ή η αύξηση της ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κεφάλαιου δεν αφορά το σύνολό του, αλλά μερίδες του. Σαν γενική παρατήρηση μπορούμε να πούμε πως σοβαρή μείωσης της ανταγωνιστικότητας παρατηρείται στις μερίδες του κεφάλαιου που είχαν και συνεχίζουν να έχουν ως κύριο πελάτη τους το ελληνικό δημόσιο όχι μόνον ως προμηθευτές αλλά και ως πάροχοι υπηρεσιών και παραγωγοί έργων. Το φαινόμενο αυτό διευρύνθηκε στην χώρα μας από την διαχείριση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Πολλές ιδιωτικές εταιρείες εξασφαλίζοντας εύκολο και σίγουρο κέρδος από το ελληνικό κράτος προφανώς δεν είχαν κανένα κίνητρο για να αυξήσουν την «ανταγωνιστικότητά» τους. Άλλες όμως που παρείχαν προϊόντα και υπηρεσίες στην ελεύθερη αγορά αναγκάστηκαν για να επιβιώσουν να γίνουν ανταγωνιστικές. Κάποιες απ’ αυτές μάλιστα έκαναν και εξαγωγές κεφαλαίων και μετέφεραν την έδρα τους εκτός της χώρας μας...
ΑπάντησηΔιαγραφή2. Όμως νομίζω ότι το κύριο πολιτικό πρόβλημα που προκύπτει είναι στο τέλος κλείσιμο του κειμένου: Το κόστος της εξόδου θα το σηκώσει θεληματικά η εργατική τάξη, αρκεί να πειστεί ότι οδεύει προς την κοινωνική αλλαγή. Αν λάβουμε υπ’ όψη μας ότι προηγουμένα αναφέρει ότι αυτό το κόστος περιλαμβάνει …ακόμη και έλεγχο ταξιδίων στο εξωτερικό για ένα διάστημα. προβάλει η εικόνα ενός σοσιαλισμού τύπου …Αλβανίας. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο να «πειστεί» η εργατική τάξη, αλλά στο ποια είναι αυτή η «κοινωνική αλλαγή» για την οποία αγωνιζόμαστε. Και εκεί ακριβώς βρίσκεται το μεγάλο πρόβλημα της Αριστεράς, που στερείται ενός νέου οράματος που προφανώς δεν θα ταυτίζεται με την εμπειρία του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Η Αριστερά σήμερα δεν μπορεί να αποκτήσει οργανικούς δεσμούς με την κοινωνία για αυτό ακριβώς τον λόγο και όχι γιατί δεν προβάλει καθαρά αντιευρωπαϊκά αιτήματα ή δεν έχει την (διαχειριστική ή αντικαπιταλιστική) γραμμή «στάση πληρωμών – έξοδο από την ΟΝΕ»….
http://nosferatos.blogspot.com/2010/07/blog-post_26.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΓράφει ο αρθρογράφος:
ΑπάντησηΔιαγραφή" Η παρούσα κρίση έχει καταφανέστατο δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό χαρακτήρα"
Αυτο το “προφανώς” τα σκίζει όλα!!!!!
Αλλά πάμε και λίγο παρακάτω
"Η απάντηση στην κρίση είναι να πληρώσουν οι πλούσιοι".
Αλλά αν η κρίση έχει δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό χαρακτήρα, πως θα πληρώσουν οι πλούσιοι;
άλλο προφανές:
"Προφανώς διότι τα προϊόντα της αλλοδαπής ήταν φθηνότερα και καλύτερης ποιότητας".
Γιατι όμως είναι φτηνότερα; Εδω δεν μας λέει κάτι η ανάλυση! (για το καλύτερης ποιότητας το αφήνω, αυτός που αγοράζει κινεζικο σκόρδο, δεν το κάνει για την ποιότητα) Επίσης, ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη σε ΟΛΑ όσα παράγει.
Ακόμα για να σπυρει στάρι θέλει ανταλακτικά για τα άροτρα, θέλει σπόρους, θέλεις θεριστικές μηχανές και θέλει ανθρώπου να αγαπάνε τη γη, για να την κάνουν αποδοτική. Προς το παρόν θέλει και χημικά, γιατι η διάβρωση του χώματος είναι πολύ προχωρημένη.
Για τα λοιπά, όπως κινητα κάθε μορφης, τα παω στην άκρη. ΕΠίσης θέλει φάρμακα και μηχανηματα ιατρικά, αλλιως θα πεθαίνουμε σαν τις μύγες, έτσι που εχουμε γινει νωθροί και μαλακοί και ανίκανοι να ρίξουμε ακόμα και βεντούζες. Αντε να κηρύξεις σταση πληρωμων και να βγεις στην αγορά να ζητησεις παραμάνες!!!!
παρακάτω:
"Ή αλλιώς, διότι το ελληνικό κεφάλαιο δεν ήταν επαρκώς ανταγωνιστικό"
και πότε θα γίνει επαρκώς ανταγωνιστικό;; Όταν θα καταργηθεί πλήρως το κράτος πρόνοιας και οι μισθοί θα γίνουν 1 ευρω / ημέρα;
Οχι βέβαια, αυτό το ξεκαθαρίζει ο αρθρογράφος παρακάτω.
Όμως και εδω είναι το θέμα:
Αλλο απο το να βγούμε απο το Ευρώ, δεν δηλώνει ούτε και κάνει κάποια πρόταση για την άρθρωση μιας διαφορετικής οικονομικής πολιτικής:
Ήτοι και δηλαδή, τι χες Γιάννη, τι χα παντα. Αλβανοποίηση της Ελλάδας, απομόνωση και το δημόσιο χρεος με τη δραχμη να εκτοξευθει σε πολλαπλάσια επίπεδα, με πληθωρισμό 500 και 1500% και μια Ελλάδα έτοιμη να υποδουλωθεί σε "φίλους" και εχθρούς!
Η Ελλάδα πρέπει να δώσει μάχη για μια άλλη κοινωνία ΜΕΣΑ στην Ευρώπη! Να κάνει συμμαχίες, να δώσει μάχες για μια Ευρώπη των λαών, με κοινωνικό πρόσωπο, όπου ΠΡΟΦΑΝΩΣ σε μια τέτοια Ευρώπη ο ανταγωνισμός του κεφαλαίου θα έρθει σε τρίτη μοίρα μέχρι να εξαφανιστεί.
Πως θα επιτευχθεί αυτό, μα πολύ απλά: Παίρνοντας το νήμα της καταστροφής απο την ΑΝΑΠΟΔΗ!!
Οχι φτηνά εισαγόμενα, αλλά εισαγόμενα που εχουν παραχθεί με τις ίδιες συνθήκες αμοιβών και μισθών. ΗΤΟΙ ΔΑΣΜΟΙ! Γιατί η ΜΒ ήταν κάποτε κυρίαρχη; Γιατί απαγόρευε τις εισαγωγές, το ίδιο και οι ΗΠΑ.
Ας μην επεκταθούμε πιο πολύ. Η αριστερά δεν μπορεί να αρθρώσει λόγο γιατί προσπαθεί με δημοσιονομικά ελλείμματα να βγάλει άκρη, σαν να έχει ξεχάσει ποιος δημιουργεί και ποιoς ωφελείτο απο αυτές τις χρηματοπιστωτικές λοβιτούρες.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν ξέρω τι έχει παει ο blogger και δημοσιεύει τα σχόλια πολλαπλώς
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα σχόλια των με κάθε τίμημα απολογητών της ΕΕ γίνονται όλο και πιο σουρεαλιστικά μέρα με την ημέρα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ μεν μας λέει ότι ο Λαπαβίτσας θέλει την επιστροφή του "υπαρκτού" και να μας κάνει... Αλβανία, ο δε μας λέει να βάλουμε... δασμούς εντός της ΕΕ!! (κάτι που δε γίνεται βέβαια!).
Για σοβαρευτείτε λίγο παιδιά.
Νομίζω ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουγγαρία μας λύνουν τις απορίες και θέτουν το δίλημμα στην πραγματική του βάση.
Εκεί, μια κυβέρνηση (μάλιστα, μια... δεξιά κυβέρνηση) κατατρόπωσε τους σοσιαλιστές, που είχαν τηρήσει κατά γράμμα το αντίστοιχο πρόγραμμα σταθερότητας υπό ΔΝΤ-ΕΕ. Η νέα κυβέρνηση, αν και δεξιά, εκλέγεται με την υπόσχεση ότι θα ανακουφίσει κάπως τα λαϊκά στρώματα από τη λιτότητα. Προτείνει λοιπόν ένα πολύ απλό μέτρο: να φορολογήσει τις τράπεζες, με έναν πολύ συντηρητικό φόρο, για να μετριάσει λίγο τη λιτότητα, δεσμευόμενη ταυτόχρονα ότι θα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος σταθερότητας. Η αντίδραση ΕΕ-ΔΝΤ ήταν αυστηρότατη και ακαριαία. "Ούτε να το συζητάτε", τους είπαν. Απείλησαν ότι θα τους διακόψουν αμέσως τη χρηματοδότηση. Και μιλάμε για έναν πολύ συντηρητικό φόρο. Καμία σχέση με τη φιλολαϊκή "αναδιανομή" που ευαγγελίζονται οι Μηλιός-Λαπαβίτσας.
Νομίζω ότι δεν κομίζω γλαύκας εις Αθήνας, τα διαβάσατε και μόνοι σας στις εφημερίδες.
Συμπέρασμα: ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ δεν είναι δυνατή εντός της ΕΕ, με την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ πάνω από το κεφάλι μας. ΚΑΜΙΑ. Χωνέψτε το. Τουλάχιστον, ας είστε ελικρινείς, όπως οι "ανανεωτικοί" σας πρώην σύντροφοι, που ορκίζονται στο όνομα της ΕΕ και ετοιμάζονται να συνδράμουν το Μνημόνιο και το ΠΑΣΟΚ.
Εγώ πάντως, αν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθήσει να μην συζητά καθόλου την έξοδο από το ευρώ και συνεχίσει να πουλάει φούμαρα περί δήθεν σοσιαλιστικής αναδιανομής εντός της ευρωζώνης, στις επόμενες εκλογές θα το ρίξω ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Κ.Π.
Διόρθωση:
ΑπάντησηΔιαγραφή<> και όχι βέβαια Μηλιός-Λαπαβίτσας.
Κ.Π.
Διόρθωση:
ΑπάντησηΔιαγραφήKαμία σχέση με τη φιλολαϊκή "αναδιανομή" που ευαγγελίζονται οι Μηλιός-Λαπατσιώρας - και όχι βέβαια Μηλιός-Λαπαβίτσας.
Κ.Π.
ανώνυμε απο ποτε ενα νομισματικό μέτρο οπως η επιστροφή στη δραχμή έγινε ..αριστερό μέτρο; Ολοι θυμουνται την εποχή της δραχμής και τις συνεχείς υποτιμήσεις και οσοι ειναι εργαζομενοι -μισθωτοί τις θυμουνται με πόνο..
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί βεβαια σημαιναν αγριες και αυθαιερετες περικοπές στον πισθό...
Η προταση Λαπαβίτσα συνδεεται με βιαη και μεγαλη υποτιμηση εναντι του ευρώ;
Αν ναι γιατί πρπει να ενδιαφερει τους μισθωτους και την αριστερα; Τους επιχειρηματιες ναι..Τους εδω καπιταλιστες ναι ..Τους ..εξαγωγεις ναι..
Αλλά τους μισθωτους; Γιατί;
εξηγησε σε μας πριν ψηφισεις ..Αντασρυα
Υποτίμηση της εργασίας
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ έξοδος από το ευρώ και η αναγκαστική υποτίμηση έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και των συνταξιούχων. Δηλαδή μια αναδιανομή, με όρους απόλυτης υπεραξίας, προς όφελος του κεφαλαίου.
Δεν θα μιλάμε πλέον για «γενιά των 700 ευρώ», αλλά για «γενιά των 350 ευρώ»!
Μια τέτοια θέση, όταν εκφέρεται από την αριστερά, αποτελεί μια πρόταση ταξικής συμμαχίας με τις πιο καθυστερημένες μερίδες του κεφαλαίου που στηρίζονται στην εξαγωγή απόλυτης υπεραξίας. Καλούνται δηλαδή οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν αποτελέσματα χειρότερα του Μνημονίου, με το επιχείρημα ότι, «πιθανότατα», θα υπάρξει μεγέθυνση της καπιταλιστικής οικονομίας (από την οποία κατόπιν και αυτοί θα ωφεληθούν).
Αποτελεί παράδοξο για την αριστερά να διεκδικεί ως διέξοδο από την κρίση την πτώση των μισθών στη διεθνή αγοραστική τους δύναμη, με αντάλλαγμα μια μελλοντική «ανάπτυξη» που θα εξαρτηθεί από την αλλαγή της σύνθεσης του συνολικού κοινωνικού κεφαλαίου. Αξίζει μάλιστα να επισημάνουμε ότι, μέχρι πρόσφατα, πολλοί από τους θιασώτες του «Νέου ΕΑΜ» και υποστηρικτές της πρότασης εξόδου από το ευρώ υποστήριζαν την αύξηση των ελληνικών μισθών στο μέσο επίπεδο της Ευρωζώνης: «κατώτατος μισθός 1.300 ευρώ» κ.λπ.
Πρόκειται για στρατηγική που υποτάσσει τους εργαζόμενους στο σύνθημα «πάνω από όλα η Ελλάδα», ως όρο για τη μελλοντική κάλυψη των αναγκών τους.
απο το Μηλιου Λαπατσιωρα
http://nosferatos.blogspot.com/2010/07/blog-post_26.html
Αγαπητέ μου Νοσφεράτε, λυπάμαι, αλλά είσαι άλλος ένας απολογητής της ΕΕ που παραληρεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταρχήν, δεν απαντάς στο κύριο ερώτημά μου: πώς θα γίνει αναδιανομή εντός της ευρωζώνης και με την Τρόικα και το Μνημόνιο πάνω από το κεφάλι μας;
Σε αυτό σφυρίζεις αδιάφορα.
Αλλά ας εξετάσουμε τα ζητήματα που θέτεις εσύ:
Πρώτον. Λες, τις υποτιμήσεις της δραχμής οι εργαζόμενοι τις θυμούνται με πόνο. Πράγματι, ΑΛΛΑ: συγκρίνονται οι επιπτώσεις των παλιότερων νομισματικών υποτιμήσεων με τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση και τα άλλα, που ετοιμάζεται να πάρει; Όχι βέβαια. Η λιτότητα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι η χειρότερη ταξική επίθεση στη μεταπολεμική ιστορία του ελληνικού κράτους και δεν συγκρίνεται με καμία υποτίμηση.
Δεύτερον. Λες, η πρόταση εξόδου από το ευρώ συμφέρει μόνο τους επιχειρηματίες και τους καπιταλιστές και όχι τους εργαζόμενους. Αυτό είναι πραγματικά ανέκδοτο. Μα αν είναι έτσι, αγαπητέ μου Νοσφεράτε, τότε γιατί δεν την πρότειναν οι ίδιοι; Μας λυπήθηκαν; Γιατί όλη η κυβερνητική και η καθεστωτική προπαγάνδα μας λέει: προς θεού, παιδιά, μην βγούμε από το ευρώ; Εκτός κι αν θεωρείς ότι έχουμε πράγματι μια... σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία θυσιάζει τα πραγματικά συμφέροντα του κεφαλαίου, για να μας κρατήσει στο ευρώ! Αστεία πράγματα.
Κ.Π.
Ενα ενα
ΑπάντησηΔιαγραφή''. Μα αν είναι έτσι, αγαπητέ μου Νοσφεράτε, τότε γιατί δεν την πρότειναν οι ίδιοι; Μας λυπήθηκαν; ''
Φυσικά και θυμομαστε οτι την προτση και προτροπή εξδου από την ευρωζώνη την πρωτοεκαναν οι ακροδεξιοι ευρωσκεπτικιστές της Ευρωπης ..Και για ενα μεγάλο διστημα το ηλπιζε και η Μέρκελ και αλλοι ..Την προτειναν και την παραπροτειναν εμμεσεως και αμεσως
ΑΛΛΑ: συγκρίνονται οι επιπτώσεις των παλιότερων νομισματικών υποτιμήσεων με τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση και τα άλλα, που ετοιμάζεται να πάρει; Όχι βέβαια.
ΑπάντησηΔιαγραφήκατ αρχάς ΝΑΙ ..συγκρινονται.
Δευτερον η προταση για επιστροφή στη δραχμή συνοδευεται απο μια πολύ μεγαλη Υποτιμηση ( ψαξε και θα δεις οτι εχω δικιο )
της ταξης του 40-50 τοις εκατό
αλλιως βεβαια δεν θαχει νοημα
Ε λοιπόν αυτο σημαινει η δεν σημαινει αυτοματα περικοπή μισθών κατα το αντιστοιχο 40- 50 %
ε;
Καταρχήν, δεν απαντάς στο κύριο ερώτημά μου: πώς θα γίνει αναδιανομή εντός της ευρωζώνης και με την Τρόικα και το Μνημόνιο πάνω από το κεφάλι μας; ''
ΑπάντησηΔιαγραφήH ουσια των αρθρων Μηλιου Λαπατσιωρα ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ
αλλά και αλλων π.χ του Γκαλπμπρεηθ υιου
ειναι οτι πρεπει να γινει παλη για την αναδιανομή ΜΑΖΊ με τους εργαζομενους της Ε.Ε
Διοτι η επιθεση του κεφαλαιου οπως φανηκε ΔΕΝ αφορά μόνο την Ελλ΄δα αλλά ολους τους εργαζομενους της ΕΕ
και οχι σε μια εθνολαικιστικη δηθεν αριστερη βαση
στην ουθσια Υπερ του μιζαδόρικου ντοπιου κεφαλαιου της αρπαχτής
και οσως εχουν ηδη βγαλει τα λεφτα τους στο εξωτερικό και πονταρουν σε μια υποτιμηση για να αγοράσουν οτι κινειται ή δεν κινειται κοψοχρονιάς
Νοσφεράτε, μου φαίνεται ότι θες να μας τρελάνεις τελείως...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτον. Ποιοι είναι οι "ακροδεξιοί ευρωσκεπτικιστές" που ζήτησαν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ? Ο Καρατζαφέρης μήπως, και δεν το πήραμε χαμπάρι? Ή μήπως αναφέρεσαι σε τίποτα Ευρωπαίους ακροδεξιούς (και ποιους;) και εν πάση περιπτώσει, από πού και ως πού ταυτίζονται αυτοί με τα συμφέροντα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ κεφαλαίου (το οποίο δηλώνει, σε κάθε ευκαιρία, ότι επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ);
Δεύτερον. Λυπάμαι, όχι, αλλά καμία παλιότερη υποτίμηση της δραχμής δεν συγκρίνεται με αυτό που ζούμε τώρα. Check it out. Αν βάλεις μέσα και τον πληθωρισμό, που στην Ελλάδα είναι υψηλότατος, πολύ σύντομα θα έχουμε μάλιστα όλες τις αρνητικές συνέπειες μιας πολύ γερής νομισματικής υποτίμησης, χωρίς καμία από τις θετικές.
Τρίτον. Πιστεύεις πραγματικά ότι το κεφάλαιο περιμένει την... υποτίμηση για να τα αγοράσει όλα κοψοχρονιά στην Ελλάδα και ότι χωρίς αυτήν... θα συγκρατηθεί; Μα πού ζεις, αγαπητέ μου Νοσφεράτε; Σε ποια χώρα, σε ποιον γαλαξία; Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο ΟΣΕ, οι συγκοινωνίες, τα πάντα που ετοιμάζεται να τα πουλήσει η κυβέρνηση κοψοχρονιά, όλα αυτά δεν σου λένε τίποτα;
Κ.Π.
H oυσιά της προτασης για επιστροφή στην Δραχμή ειναι η δυνατοτητα Υποτιμησης
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι φυσικά μεγάλης υποτιμησης . Αλλιως δεν θα είχε νοημα ..
Τωρα πειτε μου.. Τι αλλο νοημα θα μπορουσε να εχει η υποτιμηση ως μέσο τονωσης των εξαγωγών και μειωσης των εισαγωγών
Παρα αυτο της συμπιεσης του κόστους της εργατικής δυναμης
καθως και της μειωσης της αγοραστικής δυναμης των εργαζομένων-μισθωτών ωστε να στραφει στα ..εγχωρια προιοντα ;
Να γιατί η Αρστερά(συτη που πανω απο ολα εβαζε τα συμφεροντα των εργαζομένων και οχι της...''εθνικής αστικήας ταξης'' ΠΟΤΕ
ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΥΠΈΡ ΤΩΝ υΠΟΤΙΜΉΣΕΩΝ..
''Ποιοι είναι οι "ακροδεξιοί ευρωσκεπτικιστές" που ζήτησαν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ?
ΑπάντησηΔιαγραφήφυσικά δεν εννοώ ελληνες .. Εννοώ Αγγλους , Γερμανους ..Την ιδια την Μέρκελ οταν υπαινισσοταν οτι η οικονομια της Ελλ΄δας αντιπροσωπευει μόν το 2, 5% Αμερικανους "Αναλυτες"κ.α
Στην αρχή ολοι αυτοι προσπαθησαν να εμφανισουν το προβλημα ως αποκλειστικά εληνικο προβλημα..
Φυσικά τωρα φαινεται οτι ειναι Ευρωπαικο προβλημα .. Και η επιθεση του κεφαλαιου αφορά συνλικά στους ευρωπαιους εργαζομενους.
Δεύτερον. Λυπάμαι, όχι, αλλά καμία παλιότερη υποτίμηση της δραχμής δεν συγκρίνεται με αυτό που ζούμε τώρα. Check it out. Αν βάλεις μέσα και τον πληθωρισμό, που στην Ελλάδα είναι υψηλότατος,
ΑπάντησηΔιαγραφήτην προηγουμενη επι δραχμής υποτιμηση που θυμαμαι ηταν της ταξης του15%
επι δραχμής επισης θυμαμαι τον πληθωρισμό να φτανει -το 1991 αν θυμαμαι καλά το 30 % αλλά και να κινειται γυρω στο 15 - 20 %
περαν αυτών η υποτιμηση που προτεινουν οσοι λένε για επιστροφή στη δρραχμή ειναι της ταξης του του 40%με 50%
Και φυσικά τιποτε δεν εγγυαται οτι δεν θα υπάρξουν κιαλλες οπως και πληθωρισμός ..
Περαν τουτου
αν φυγουμε απο την ευρωζωνη αλλά μεινουμε στην Ε.Ε τοτε θα δημιουργηθει και μια τεραστια μαυρη αγορά συναλλαγματος .
Άιντε πάλι, κόλλησε η βελόνα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ υποτίμηση δεν μειώνει το εισόδημα των εργαζόμενων, αλλά ακριβαίνει τα εισαγόμενα προϊόντα και κάνει πιο ελκυστικές τις εξαγωγές.
Όταν ως χώρα έχεις πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, είναι ο πιο ανώδυνος για τους εργαζόμενους τρόπος να μειωθεί το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Ο άλλος τρόπος είναι αυτό που έχουμε τώρα: άμεση μείωση του εργατικού κόστους. Ακόμα κι αν υπήρχε τρίτος δρόμος (π.χ. μείωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων) δεν θα μας άφηνε να τον πάρουμε η ΕΕ-ΔΝΤ.
Αν σε τρομάζει τόσο η ιδέα ότι θα ακριβύνουν πολύ τα laptop και δεν θα μπορείς να έχεις δεύτερο σπίτι σου, λυπάμαι πολύ. Πάντως, σκέψου ότι κάποιοι έχουν χάσει τη δουλειά τους και δεν πρόκειται να την ξαναβρούν μέσα στην ύφεση που μας βυθίζει η Τρόικα. Η υποτίμηση, αντιθέτως, δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές και μπορεί να απορροφήσει την ανεργία.
Κ.Π.
. Πιστεύεις πραγματικά ότι το κεφάλαιο περιμένει την... υποτίμηση για να τα αγοράσει όλα κοψοχρονιά στην Ελλάδα και ότι χωρίς αυτήν... θα συγκρατηθεί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟχι ακριβώς ..Πιστευω πως ενα τμημα του κεφαλαιου .. Το πιο μιζαδορικο ,, το πιο αρπαχτικό το πιο κομπιναδορικο- αυτοι που ειχαν αρκετα εκατομμυρια ευρώ για να τα βγαλουν στην Κυπρο Λονδινο κλπ πονταρει στην υποτιμηση ..
Οχι ολο το κεφαλαιο ..
Και φυσικά οι εμπειρια της ζωής δειχνει οτι περαν του κακου υπάρχει και το χειροτερο ..Ε ναι .. Η κατασταση ειναι χάλια και αρπακτική για το κεφαλαιο ..
Αλλά ο καθενας που εχει μια επαφή με την τρεχουσα πραγματικότητα αντιλαμβανεται οτι με ...επιστροφή στη δραχμή , εξοδο απο την ευρωζώνη η Ε.Ε ΄΄η λκατασταση θα γινει πολύ χειροτερη ..
πες μας εσύ τωρα που ολο ρωτάς .. Η ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ - η πολύ μεγαλή υποτιμηση που προτεινουν οσοι λένε επιστροφή στη δραχμή ειναι εις βαρος των εργαζομένων μισθωτών ;ειναι η δεν ειναι;
''Η υποτίμηση δεν μειώνει το εισόδημα των εργαζόμενων, αλλά ακριβαίνει τα εισαγόμενα προϊόντα και κάνει πιο ελκυστικές τις εξαγωγές.''
ΑπάντησηΔιαγραφήπως γινεται α)Η υποτίμηση δεν μειώνει το εισόδημα των εργαζόμενων,
αλλά
β)να ακριβαίνει τα εισαγόμενα προϊόντα
αυτο δεν προκυπτει απο την μειωση της αγοραστικής δυναμης των εργαζομένων;
Όσο για τους ακροδεξιούς ευρωσκεπτικιστές, ας σταματήσει πια αυτό το παραμυθάκι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν ξέσπασε η ελληνική δημοσιονομική κρίση, ακούστηκαν διάφορες απόψεις από διεθνείς οικονομολόγους υπέρ ή κατά της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Τόσο το ένα όσο και το άλλο στρατόπεδο είχε υποστηρικτές απ' όλο το πολιτικό φάσμα. Μεταξύ αυτών που υποστήριξαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ήταν ορισμένοι εξαιρετικοί οικονομολόγοι, ακόμα και νομπελίστες, πολλοί εκ των οποίων αριστερών πεποιθήσεων.
Θα βγάλεις δηλαδή τον Krugman, τον Stiglitz, τον Rubini, τον Whitney, τον Hudson και τόσους άλλους ακροδεξιούς? Έλεος...
Όταν ως χώρα έχεις πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, είναι ο πιο ανώδυνος για τους εργαζόμενους τρόπος να μειωθεί το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Ο άλλος τρόπος είναι αυτό που έχουμε τώρα: άμεση μείωση του εργατικού κόστους
ΑπάντησηΔιαγραφήH υποτιμηση δεν θα μειωνε - ναλογα με το πσοσοστο κκαι το εργατικό κοσμος ;
Θα βγάλεις δηλαδή τον Krugman, τον Stiglitz, τον Rubini, τον Whitney, τον Hudson και τόσους άλλους ακροδεξιούς? Έλεος...
ΑπάντησηΔιαγραφήξέρεις πολύ καλά οτι δεν εννοώ αυτους .. Ειπα Αγγλους και Γερμανους ακροδεξιους ευρωσκεπτικιστές .. Αν εχω λιγο χρόνο θα σου δωσω τα λίνκ ..Ακομα και την Μέρκελ για ενα αρχικο διαστημα
Ελεος επισης
Νοσφεράτε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω να κάνω το εξής σχόλιο τώρα που σε ξαναδιαβάζω.
Μου αρέσει που το παίζεις δήθεν μοντέρνος, διεθνιστής, αντιεθνικιστής, sophisticated, αντιλαϊκιστής κ.λπ. κ.λπ. ...
Δεν μου λες, ρε φίλε, αυτή την πανάρχαια, εντελώς αντιδραστική και απολύτως προβληματική διάκριση ανάμεσα σε:
- ένα κεφάλαιο "κακό", "ανήθικο", "ανεύθυνο", "παρασιτικό", "μιζαδόρικο" και "κομπιναδόρικο"¨(το οποίο δήθεν ονειρεύεται την υποτίμηση)
- και σε ένα κεφάλιο "καλό", "ηθικό", "υπεύθυνο", "παραγωγικό", "τίμιο" και "ντόμπρο" (το οποίο δήθεν προτιμά την παραμονή στο ευρώ)
Αυτή την διάκριση πού την βρήκες αγαπητέ μου φίλε; Στον Marx? Στο Mein Kampf (γερμανικό παραγωγικό κεφάλαιο versus παρασιτικό εβραϊκό)?
Το κεφάλαιο είναι κεφάλαιο. Και στην Ελλάδα και παντού στην Ευρώπη γουστάρει ευρώ.
Μήπως πρέπει να ξαναρχίσεις από τα βασικά?
Κ.Π.
/Η Ανώνυμος είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΆιντε πάλι, κόλλησε η βελόνα...
Η υποτίμηση δεν μειώνει το εισόδημα των εργαζόμενων, αλλά ακριβαίνει τα εισαγόμενα προϊόντα και κάνει πιο ελκυστικές τις εξαγωγές.''
δεν αντιλαμβανεσαι οτι υπάρχουν δυο τροποι να γινουν ακριβότερα τα εισαγομενα;
ο ενας οι Δασμοι που προτεινε η Αnge-ta
και ο αλλος η μειωση της αγοραστικής δυναμης των εργαζομένων;
Ε οταν λεμε Υποτιμηση αννοουμε
α) Μειωση αγοραστικής δυναμης για να γινουν τα εισαγομένα ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ
και β) μειωση του εργατικου κοστους για να γινουν τα ''εγχωρια '' φθηνοτερα
Και τα δυο σημαινουν ΕΝΑ μειωση του εισοδηματος των εργαζοομένων
Και οταν μιλάμε για Υποτιμηση κατα 50 % εννοουμε μειωση εισοδηματος μισθωτων κατά 50%..
απλο ..
(τωρα βεβαι υπάρχει η ελπίδα οτι τουλαχιστον τα εγχωρια προιοντα με την Υποτιμηση θα γινουν φθηνοτερα
Φθηνοτερα θα Γινουν ισως .. Αλλά οσι οσο φθηνη θα γινει η εργασια
αν φυγουμε απο την ευρωζώνη και μεινουμε στην Ε.Ε ..
ΓΙΑΤΊ ΤΑΠΡΟΙΟΝΤΑ ΘΑ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ κΥΡΙΩς ΓΙΑ ΤΙς ΑΓΟΡΈς της ΕΕ και οχι για την εγχωρια
ετσι το γιαουρτι π.χ θα φθηνυνει για τους Γερμανους αλλά θα γινει πιο ακριβό για τους ελληνες ..
Αν κλεισουμε βεβαι εντελώς τα συνορα και για εισαγωγές και για εξαγωγές το πραγμα αλλάζει ...)
(αν κλιεσουμε και το Ιντερνετ ...)
- ένα κεφάλαιο "κακό", "ανήθικο", "ανεύθυνο", "παρασιτικό", "μιζαδόρικο" και "κομπιναδόρικο"¨(το οποίο δήθεν ονειρεύεται την υποτίμηση)
ΑπάντησηΔιαγραφή- και σε ένα κεφάλιο "καλό", "ηθικό", "υπεύθυνο", "παραγωγικό", "τίμιο" και "ντόμπρο" (το οποίο δήθεν προτιμά την παραμονή στο ευρώ)''
---------------------------------
Φιλε κατ' αρχήν δεν το παιζω
δευτερον η διακριση σε τμηματα του κεφαλαιου(αλλά οχι αυτά που λές )
ειναι βασική και θεμελιωδης σε οποιον εχει στοιχειωδη θητεια σε οποιαδηποτε στρατευση της αριστεράς
τριτον δεν μιλησα για ''καλό '' κεφαλαιο..σΕ ΠΡΟΚΑΛΏ ΝΑ ΜΟΥ ΔΕΙΞΕΙς ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ..εΣΥ ΜΟΥ ΤΟ ΦΟΡΤΩΝΕΙς ..
τεταρτον αμφιβαλλεις οτι υπάρχουν κεφαλαια που εχουν παραχθει απο Μαυρο χρημα , παραοικονομια , Εγληματικοτητα , ναρκωτικά κλπ;
ΤΑ οποια με χιλιους τροπους εχει βγει εξω και ξεπλενεται το τελευταιο ιδιως διαστημα;
Αυτοι που εχουν βγαλει μερικά εκατομμυρια ευρώ σέ φορολογικους παραδεισους ιδιως το τελευταιο διαστημα -εσυ τι λές - Θαθελά Ναι η οχι την υποτίμηση
;
Απνατησε σε παρακαλώ χωρις χαρακτηρισμους ....
Ωραία Νοσφεράτε, να σου απαντήσω:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού θα ήθελαν την υποτίμηση, τότε γιατί δεν μας το λένε? Το κρατάνε μυστικό? Ντρέπονται?
Γιατί κανένα αστικό κόμμα δεν έχει βρεθεί να εκφράσει αυτή την επιθυμία του παράνομου "μαύρου" κεφαλαίου? (Τόσο ρατσιστές είναι;).
Γιατί όλα τα αστικά μέσα και όλα τα αστικά κόμματα είναι υπερ της παραμονής στο ευρώ?
Αυτό το μυστήριο εσύ μπορείς να μου το λύσεις; Γιατί νομίζω ούτε ο επιθεωρητής Κλουζώ δεν μπορεί.
Κ.Π.
και με συγχωρεις λλά μου κανει εντυπωση
ΑπάντησηΔιαγραφήθελεις να πεις οτι Δεν υπαρχου οσοι και πριν και τωρα - οι λεγομενοι ''κερδοσκοποι - στοιχηματιζουν τηννεξοδο της Ελλαδας σπο την Ευρωζωνη - η τα λεγομενα ασφαλιστρα κινδυνου κλπ;
Η πο την αλλη οταν λές οτι μετην υποτιμηση θα ωφεληθουν οι εξαγωγές εννοεις ουτι οσοι (θα)εξαγουν προιοντα δεν εχιναι τμηματα τουυ κεφαλαιου; Τι ειναι ..εργατες εξαγωγεις;
σαφηνω για λίγο ανωνυμε Φιλε.. Μεινε αν θελεις ..εχουμε πολλά να πουμε ..Αλλά χωρις ευκολους χαρκατηρισμους να χαρεις..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αν ειναι δυνατον απαντησε
Απο πότε η Υποτιμηση ευνοεει τους Μισθωτους;
το λένε? Το κρατάνε μυστικό? Ντρέπονται?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί κανένα αστικό κόμμα δεν έχει βρεθεί να εκφράσει αυτή την επιθυμία του παράνομου "μαύρου" κεφαλαίου? (Τόσο ρατσιστές είναι;).
Nμιζω οτι αντιλαμβανεσαι μόνο σου την απαντηση ..Αν το μαυρο κεφαλαιο της παρα(οικονομιας ..αυτοι που υποκριτικά βγαζοανε περι που 20.δις ευρω εξω και μετά κλαψουριζαν για τις τυχες της χωρας εξεφραζαν ανοιτα και επισημα οτι θελουν τοτε τι Μαυρο θατανε''; ε;
Ασπρο θατανε ..
Καλ΄δεν εχεις καταλάβει οτι αρχή του (καθε )κεφαλαιου ειναι η Υποκρισια; Διαβασε λίγο Μπαλζακ
Συνοψιζω και φευγω προσωρινά
ΑπάντησηΔιαγραφή- Υπαρχουν δυο τροποι για να συμπιεσθει το εισοδημα των εργαζομένων
1. ο ενας ειναι ΑΜΕΣΟς
Συμπιεση με αμεσες περικοπές του ονομαστικου μισθου
2. ο αλλος ειναι Εμμεσος
μεσω πληθωρισμου χωιας αναλογη αναπροσαρμογή μισθου
η μεσω Υποτιμησης
Ε η Κυβερνηση ΔΝΤ κανει σημερα το πρωτο Συμπιεζει με περικοπές τους ονομαστικους μισθους ( υπολογιζω χωρις να ειμαι σιγουρος 100% ΟΤΙ ΠΕΡΙΚΟΠΤΕΙ ΓΥΡΩ ΣΤΟ 30%..και κατι παραπάνω
------------------
Το παραδοξο ειναι πως οσοι προτεινουν εξοδο απο το ευρώ και Μεγαλη Υποτιμηση
Δηλαδή εμμεση συμπιεση Μισθων
(χωρια αυτην που πιθανά θα προκυψει απο τυχόν ανεξέλεγχτο πληθωρισμό ή και αλλες υποτιμησεις αν δεν πανε οπως τα υπολογιζαν τα πραγματα )
μιλανε για ποσοστο 40 με 50%
Δηλάδη ισοδυναμη συμπιεση της αγοραστικής δυναμης ..
..
Γιαυτο λένε οι Μηλιος και Λαπατσιωρας ..Αντις για 700 να μιλάμε για350 ευρώ και το αντιστοιχο τους σε δραχμές;
Κάθομαι και λογαριάζω!:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Ελληνικό ΑΕΠ 240 δις Ε.
Το κατα κεφαλήν εισόδημα 24000 Ε.
Οι μισοί είμαστε εργαζόμενοι!
Η δίκαια ετήσια αμοιβή επομένως 48000 Ε.
Η μέση αμοιβή του Έλληνα εργαζομένου:15.000 Ε!
Με την Υποτίμηση 50% η δίκαια αμοιβή 24000 Ε!
Εάν πάρω την δίκαια αμοιβή με συμφέρει ακόμη και με την υποτίμηση 50%!
Κερδίζω 9000 Ε τον χρόνο!
Αμ τι νομίζατε!
Τέρμα τα κορόιδα!
δεν τους καταλαβα τους συλλογισμους σου ανώνυμε και με συγχωρεις αλλά μηπως μπορεις να μας τους εξηγησεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη κουράζεσαι Δημήτρη
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγκεντρώσου στο
= Δίκαια αμοιβή =.
Δικαιη αμοιβή ε; ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτο δεν ηταν που κριτικαρε ο Μαρξ στην ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΚΟΤΑ;
τα περι ''δικαιης αμοιβής'';
Αυτά τα περι δικαιης αμοιβής δεν εχουν καμμια σχεση με μαρξιστική αναλυση . Καμμια απολυτως.
Δημήτρη
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ θα ήθελα να έχω εκτος από το γραμμα που έστειλες και το γραμματόσημο που δημιουργήσατε εσείς εκεί στην ανώτερη κομμουνιστική κοινωνία στην οποία βεβαίως ζεις και την απολαμβάνεις!
Έλα στο σήμερα παλλικάρι μου!
Και χαλάρωσε λίγο.
αγαπητέ ανώνυμε φίλε ..για το σήμερα μιλάω..
ΑπάντησηΔιαγραφήΠες μου τώρα εσύ τί εννοείς με την <>;
Να διαιρέσουμε το ΑΕΠ δια του αριθμού των κατοίκων; που το βρήκες αυτό;
τι ακριβώς σημαίνει και πως υπολογίζεται η ...δίκαιη αμοιβή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΛέει ο ανωνυμος φίλος
ΑπάντησηΔιαγραφή''Κάθομαι και λογαριάζω!:
Το Ελληνικό ΑΕΠ 240 δις Ε.
Το κατα κεφαλήν εισόδημα 24000 Ε.
Οι μισοί είμαστε εργαζόμενοι!
Η δίκαια ετήσια αμοιβή επομένως 48000 Ε.
Η μέση αμοιβή του Έλληνα εργαζομένου:15.000 Ε!
Με την Υποτίμηση 50% η δίκαια αμοιβή 24000 Ε!
Εάν πάρω την δίκαια αμοιβή με συμφέρει ακόμη και με την υποτίμηση 50%!
Κερδίζω 9000 Ε τον χρόνο!
Αμ τι νομίζατε!
Τέρμα τα κορόιδα!''
Ωραία! αν βγάλουμε απ'εξω τους άνεργους , τους συνταξιούχους και τα παιδιά αυτοί που θα μείνουν θα εχουν και την ...δίκαιη αμοιβή. Αυτό μάλλον εννοεί. Τώρα κατάλαβα...
Κάποιοι έχουν χεστεί που θα ακριβύνουν τα γκάτζετ τους σε μια ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ και υποτίμηση του νέου νομίσματος και φαντασιώνονται ...μαύρα κεφάλαια (εγχώρια κιόλας!) που απεργάζονται την έξοδο μας από το ευρώ (αλήθεια, ποιο κόμμα, οργάνωση, σύλλογος ή έστω κάποιο δημοσιογραφικό παπαγαλάκι προπαγανδίζει αυτή την ιδέα?).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤαυτόχρονα κάνουν την απίθανη εκτίμηση ότι μια υποτίμηση θα έχει νόημα μόνο αν είναι της τάξης του 40-50%, ξεχνώντας μες στην σύγχυση, ότι η υποτίμηση που έκανε ο σημίτης κατά 14% ήταν "αρκετή" για να διατηρήσει "ζωντανή" την ελληνική οικονομία για 12 χρόνια και μάλιστα σε συνθήκες παρατεταμένης διάλυσης της παραγωγής, και όχι φυσικά σε συνθήκες αναζωογόνησης της.
Και συγχέουν μες στον πανικό την υποτίμηση κατά ένα ποσοστό, με την αντίστοιχη ...υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, λες και δεν παράγουμε ή δεν θα παράξουμε απολύτως τίποτα σε αυτή την χώρα, και ζούμε αποκλειστικά από το εισαγόμενο μάννα.
Και τέλος αφού έχουν τερατολογήσει σε απίστευτο βαθμό, εγκαλούν τους συνομιλητές τους για ...έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα(!), την ίδια στιγμή που κοιτάζουν αλλού για αλλού, τώρα που πραγματοποιείται η πιο βίαιη "εσωτερική" υποτίμηση των μισθών μας, της δουλειάς μας της αξιοπρέπειας μας και των ζωών μας μπροστά στα μάτια μας!
ξεχνώντας μες στην σύγχυση, ότι η υποτίμηση που έκανε ο σημίτης κατά 14% ήταν "αρκετή" για να διατηρήσει "ζωντανή" την ελληνική οικονομία για 12 χρόνια και μάλιστα σε συνθήκες παρατεταμένης διάλυσης της παραγωγής, και όχι φυσικά σε συνθήκες αναζωογόνησης της.
ΑπάντησηΔιαγραφήαπαντηση
--------------
αν μιλάμε για υποτίμηση 14% με την επιστροφή στη δραχμη τοτε δεν καταλαβαίνω την τοση φασαρια .. Ουσιαστιά αυτό που κανει η κυβερνση και το ΔΝΤ ειναι μια ατυπη υποτιμηση πολύ μεγαλυτερη.
-----------------------------
Και συγχέουν μες στον πανικό την υποτίμηση κατά ένα ποσοστό, με την αντίστοιχη ...υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων
-------------------------------------
απ.
Τι αλλο ηταν η υποτιμηση που εσύ επικαλείσαι
η υποτίμηση που έκανε ο σημίτης κατά 14% ήταν "αρκετή" για να διατηρήσει "ζωντανή" την ελληνική οικονομία ...
παρά
αντίστοιχη ...υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων;
Υποτιμηση π.χ κατα 1 4% σημαινε ταυτοχρονα οτι η αγοραστική δυναμη υποτιμηθηκε κατά 14%
Δηλαδή αν τοτε επαιρνε καποιος ονομαστικό μισθό 100.000
με την υποτιμηση ο πραγματικός μισθος του γινοταν κατά 14% μικροτερος
απλό
----------------------------------
τους χαρακτηρισμους και την προσπαθεια Υποτιμησης οσων εχουν αντιθετη αποψη απο αυτους που βρισκουν ως εξυπνη λύση την επιστροφή στη δραχμη και την ...υποτιμηση
τους παραβλεπω .
Είναι προφανές οτι οσοι δεν εχουν το παραμικρο επιχειρημα καταφευγουνστην προσπαθεια υποτιμησης των συνομιλητών τους . Το μόνο που καταφερνουν ειναι να Υποτιμουν τον εαυτό τους και την νοημοσυνη μας .
Δημήτρη
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπορώ πως δεν κατάλαβες ότι λέω το εξής απλό:
Ότι σε μια κοινωνία που θα κυβερνούν οι εργαζόμενοι και δεν θα εκμεταλεύονται οι καπιταλιστές, όσο μεγάλες και αν είναι οι απώλειες λόγω μιας υποτίμησης ή της χρεωκοπίας του συστήματος τα πράγματα θα είναι καλύτερα για τους εργαζόμενους και τους άνεργους και τα παιδιά και τους συνταξιούχους ,κι αυτό φαίνεται από την τεράστια αναντιστοιχία που υπάρχει σήμερα σε σχέση με το ΑΕΠ και στο διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων ακόμη και αν προσθέσουμε σαυτό τις διάφορες κοινωνικές παροχές,άρα η αναδιανομή και μόνο μπορεί να καλύψει τις όποιες ζημίες από τις αλλαγές!
Ίσως το υπεραπλούστευσα πριν.
Το ζήτημα είναι πως φθάνουμε σε μια κυβέρνηση των εργαζομένων!Από εκεί και πέρα το μέσα η έξω από το ευρώ,δραχμή και υποτίμηση,αλλαγή ή όχι της Ευρωπαικής Ένωσης και γενικότερα η πορεία της χώρας και του κινήματος θα καθοριστούν από αυτήν την κυβέρνηση και τις αντιδράσεις του περιβάλλοντος!!
Για μένα έτσι πάει το πράγμα ,θέλω να πάρουμε οι εργαζόμενοι τα πράγματα στα χέρια μας και τα βήματα μετά θα έρθουν μόνα τους,ανάλογα με τις αντιδράσεις ,τη δυναμική μας και την αποφασιστικότητα μας!
Και όλη αυτή η διαμάχη για έξοδο από ΟΝΕ η διαπραγμάτευση μέσα σαυτήν για το χρέος ,προσοχή των οπαδών τους ιδίως και όχι των ίδιων των οικονομολόγων ,μου φαίνεται προσπάθεια διατήρησης διαχωρισμών και μικρομάγαζων του παρελθόντος!
Εμένα μου φτάνει να:
Είμαστε έτοιμοι για όλα μα όλα τα ενδεχόμενα για να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων!
Τόσο δύσκολο είναι να φθάσουμε σε ένα ελάχιστο κοινό πρόγραμμα που να λέει ξεκινάμε έτσι και αν δεν προχωράει βαδίζουμε διαφορετικά φθάνει να μην χάνουμε το τελικό στόχο από τα μάτια μας; Δεν νομίζω!
Εκτός και αν μας βολεύει να είμαστε στην γωνία αιώνιοι, ανεύθυνοι και διαμαρτυρόμενοι παρατηρητές!
Πολύ φοβάμαι ότι για μερικούς αυτό εξασφαλίζει την έύκολη και άκοπη επιβίωση τους!
Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν:
"Τους μήνες που δεν έχει ρο βάλτε στο κρασί νερό"
Βάλτε λίγο νερό στο κρασί σας όλοι γιατί το Σεπτέμβριο θα είναι πολύ αργά!
''Ότι σε μια κοινωνία που θα κυβερνούν οι εργαζόμενοι και δεν θα εκμεταλεύονται οι καπιταλιστές, όσο μεγάλες και αν είναι οι απώλειες λόγω μιας υποτίμησης ...''
ΑπάντησηΔιαγραφήαν εσύ εισαι που είπες το
''Κάθομαι και λογαριάζω!:
Το Ελληνικό ΑΕΠ 240 δις Ε.
Το κατα κεφαλήν εισόδημα 24000 Ε.
Οι μισοί είμαστε εργαζόμενοι!
Η δίκαια ετήσια αμοιβή επομένως 48000 Ε.
Η μέση αμοιβή του Έλληνα εργαζομένου:15.000 Ε!
Με την Υποτίμηση 50% η δίκαια αμοιβή 24000 Ε!
Εάν πάρω την δίκαια αμοιβή με συμφέρει ακόμη και με την υποτίμηση 50%!
Κερδίζω 9000 Ε τον χρόνο!
Αμ τι νομίζατε!
Τέρμα τα κορόιδα!''
----
πως θές να το καταλάβω οτι εννοουσες το πιο πάνω ;
Εκτος αν ηθελες να πεις οτι ο μισός καπιταλισμός της Ελλάδας ειναι καπιταλιστές ..
----
Τωρα
παρολαυτά που λές και που εν γενει με βρισκουν συμφωνο αν και μου φαινονται καπως μακρινα
επιμενω
στο
οτι μια Υποτιμηση σημαινει ταυτοχρονα και υποτιμηση της αγοραστικής δυναμης των εργαζομένων
και νομιζω οτι αν το σκεφτεις καλύτερα μαλλον θα συμφωνησεις κι εσύ.
Διορθωση :
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτος αν ηθελες να πεις οτι ο μισός καπιταλισμός της Ελλάδας ειναι καπιταλιστές ..
σεΕκτος αν ηθελες να πεις οτι ο μισός ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ της Ελλάδας ειναι καπιταλιστές ..
Αυτά περί "μισού πληθυσμού της Ελλάδας που είναι καπιταλιστές" ενώ εγώ είπα ότι οι μισοί Έλληνες είναι εργαζόμενοι να τα αφήσεις φίλε Δημήτρη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα αν επιμένεις να εμφανίζεσαι ότι δεν ξέρεις διαίρεση γγια να διαπιστώσεις το τεράστιο πρόβλημα και την αδικία κατανομής του ΑΕΠ της χώρας είναι δικαίωμα σου! 'Ισως γιατί δεν θέλεις να θίγεις τα κακώς κείμενα!
Για την υποτίμηση μπορώ να συμφωνήσω ότι θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων μόνο σε σχέση με τα εισαγόμενα προιόντα και θα τους στρέψει αναγκαστικά στην κατανάλωση εγχωρίως παραγομένων που είναι και το ζητούμενο για την μείωση της ανεργίας και αυτό μόνο στην περίπτωση που δεν θα παρθούν μέτρα αναπλήρωσης του εισοδήματος τους από το λίπος που θα αφαιρεθεί από τους δανειστές και τους κεφαλαιούχους! Αλλά για όλα τα υπόλοιπα που ανέφερα και δείχνεις ότι συμφωνείς τα παρέπεμψες σε κάποιον μακρινό πλανήτη ενώ είναι αυτά που προέχουν σήμερα και όχι η μίζερη και προπαντός στατική ματια που βλέπετε τα πράγματα και εσύ και δυστυχώς και οι άλλοι λες και η πραγματικότητα δεν διαμορφώνεται μέσα από διαρκώς ανανεούμενες και αλληλεπιδρούσες αντιθέσεις! Τελικά έχεις να προτείνεις κάτι για να πάμε ένα βήμα μπροστά ή θα επιμείνεις να καθορίζεσαι μέσα από την αντίθεση;
Εμένα αυτό με ενδιαφέρει και νομίζω καθέναν που ψάχνει να βρεί απαντήσεις για τα σημερινά αδιέξοδα!
αγαπητε ανωνυμε φιλε μιας και βλέπω οτι μεγαλο μερος των απαντησεων σου
ΑπάντησηΔιαγραφήεχει να κανει με αποριες σε σχεση με το μισο πληθυσμό της ελλαδας που Δεν ειναι εργαζομενοι συμφωνα με τα λεγομενα σου
και για να εκτονώσω λίγο το κλιμα
σου θυμιζω το ανεκδοτο με τον Βουλευτή της Εδα που στην δεκαετια του 60 τολμησε να πει στο κοινοβούλιο:
''οι μισοι βουλευτες ειναι Γαιδούρια ''
Να ανακαλέσεις του λεει ο Προεδρος
Ε λοιπόν ανακαλώ : λεει ο Βουλευτής
οι μισοι βουλευτές δεν ειναι γαιδουρια .
Tωρα σε σχεση με τι προτεινω
ΑπάντησηΔιαγραφή1) Προτεινω μετωπο μεταξύ εργαζομενων μισθωτών - εργατων υπαλληλων (και οχι μετωπο μαζί με εργοδοτες εγχωρια αστική ταξη κλπ
εναντια στις περικοπές μισθων του ΔΝΤ και της κυβερνησης
2)και επισης μετωπο ΜΑΖΙ ΜΕ
τους εργαζομενους ολης της Ε.Ε
εναντια στην προληπτική επιθεση του κεφαλαίου που αφορά σε ολη την Ευρώπη .
επιπλέον προτεινω να παρθουν μετρα ωστε να πληρωσουν την κριση τα κοινωνικά στρωματα που ευθυνονται γι αυτήν
επιπλεον νομιζω οτι ειναι μια θαυμασια ευκαιρια γι να απαλλαγουμε π.χ απο το βαρος 10.000 κληρικών που μσθοδοτουνται απο το κρατος
και να εθνικοποιηθει ενα μερος απο τηνν τεραστια κινητή και ακινητη περιουσια της Εκκλησιας
π.χ τα μερικά εκατομμυρια μετοχών που εχει η εκκλησια στην εθνική τραπεζα (ετσι θα επιτευχθει εν μέρει και η επανεθνικοποιηση
μερους των τραπεζων ...)
(και παρεμπιπτοντως θεωρώ πολύ περιεργό που δεν μπαινει επιτακτικά απο την Αριστερά αυτή η συλλογιστική για να πληρωσει και η εκκλησια της Ελλάδας μερος της κρισης .)
ΔΕΝ προτεινου πολιτικές εθνικου απομονωτισμου και στηριξης του εγχωριου κεφαλαιου και επιστροφή στην δραχμή με ταυτοχρονη υποτιμηση
που θεωρώ επιπλεον και καταστροφική ως προταση .