Πηγή: Καθημερινή (29/7/2010)
Του Κωστα Ιορδανιδη
Για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, η χώρα απέκτησε κυβέρνηση φιλελευθέρων αντιλήψεων της πλέον προωθημένης ή ακραίας μορφής. Ούτε η μέντωρ του νεοφιλευθερισμού σε επίπεδο παγκόσμιο, η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας κ. Μάργκαρετ Θάτσερ, δεν απετόλμησε τόσο δραστικές αλλαγές, σε τόσο σύντομο διάστημα, όσο ο Eλλην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γιώργος Παπανδρέου και το υπουργικό συμβούλιό του.
Εντυπωσιακή υπήρξε και η ταχύτης αποδεσμεύσεως της κυβερνήσεως του κ. Γ. Παπανδρέου από την δουλεία της αντιλήψεως περί πολιτικού κόστους. Από την ανοχή προς τους απεργούς της COSCO ή τους ναυτεργάτες στον Πειραιά, στην πολιτική επιστράτευση των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, ελάχιστος είναι ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει.
Στη μεταπολιτευτική περίοδο, υποτίθεται ότι το κόμμα προαγωγής φιλελευθέρων αντιλήψεων ήταν η Νέα Δημοκρατία, αλλά με εξαίρεση την τριετή και άκαρπη πρωθυπουργία του κ. Κ. Μητσοτάκη, η συντηρητική παράταξη ουδέποτε συμφιλιώθηκε με τον φιλελευθερισμό.
Πριν ακόμη από τον διχασμό, ο ιδρυτής του Λαϊκού Κόμματος Δημήτριος Γούναρης, ο πρώτος ριζοσπάστης συντηρητικός ηγέτης, κατηγορήθηκε από την τότε φιλελεύθερη «Εστία» ως εισαγωγεύς «σοσιαλιστικών» αντιλήψεων στη χώρα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’30, ο ορκισμένος αντίπαλος των Φιλελευθέρων, ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, καθιέρωσε το οκτάωρο και τις κοινωνικές ασφαλίσεις. Τέλος, οι κρατικοποιήσεις της Ολυμπιακής και του Ομίλου Ανδρεάδη από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, κατά τη μεταπολίτευση, κατέστησαν το πρόγραμμα εθνικοποιήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου ανούσιο εγχείρημα.Το πλεονέκτημα του ΠΑΣΟΚ έναντι της Δεξιάς είναι ότι επί της ουσίας δεν συνιστά παράταξη, με την κλασική έννοια της λέξεως, αλλά ότι στην διάρκεια των ετών συνδύασε αυθαιρέτως, πλην όμως επιτυχώς, τον πατριωτικό λαϊκισμό του Δεληγιάννη, την βιαιότητα του ΕΑΜ και το καταχθόνιον του Ελευθερίου Βενιζέλου. Εξ ου και η δυνατότης προσαρμογών, μέχρι στιγμής.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παύει σταδιακώς να ενεργεί με τρόπο πολιτικό, όπως συνέβαινε επί δεκαετίες, και έχει υιοθετήσει μίαν απολύτως τεχνοκρατική προσέγγιση, που εν ονόματι των αριθμητικών συγκλίσεων έρχεται σταδιακώς αντιμέτωπη με όλη την κοινωνία.
Αναμένουν οι τεχνοκράτες του κ. Παπανδρέου ότι με την εξάρθρωση των παλαιών δομών θα αρχίσει το θαύμα, διότι αυτό γράφουν τα εγχειρίδια. Eνα θαύμα στο οποίο δεν έχει πλέον θέση η μικρή οικογενειακή επιχείρηση, η μεσαία αστική τάξη. Τελούμε εν αναμονή θαύματος ή καταρρεύσεως της πολιτικής.
μπράβο παιδιά πάρα πολύ καλή δουλειά στο blog σας!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήσυγχαρητήρια!!!!!!!!!
Συγχαρητήρια σε τι ρε φίλε;; Στις αναδημοσιεύσεις κειμένων άλλων;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να πει κανεις...
rso,
ΑπάντησηΔιαγραφήεσύ πώς και βρεθηκες απο δω; τυχαια περνουσες; αν οχι, κατι θα βρισκεις να διαβαζεις.
Μην απαξιωνεις τοσο ευκολα τη δουλεια που βρισκεται πισω απι τις "αναπαραγωγες", και την οποια αδυνατεις ν' αντιληφθεις.
cynical
αλεκος παπαδοπουλος: θα πρέπει να τελειώνουμε πια με τον μικροαστικό πολτό στην Ελλάδα…
ΑπάντησηΔιαγραφήKοίτα ποιος μιλαει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήCynical χαίρομαι που τσίμπισες αμέσως. Δε βρέθηκα απλώς από εδώ όπως λες... για να φύγω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι ο πιο τακτικός σου αναγνώστης και δεν το λέω για πλάκα.
Δυστυχώς στην "αναπαραγωγή/ανακύκλωση" αυτή που έχεις εμπλακεί και με τους απίστευτους ρυθμούς ανανέωσης του μπλογκ έχεις χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Πολύ fast-reading. Τι εννοώ;
Το θέμα είναι τι κριτήρια βάζεις για τα άρθρα που αναδημοσιεύεις; Τί θέλεις να αναδείξεις κάθε φορά και ποιο το σκεπτικό στις δημοσιεύσεις που επιλέγεις;
Και ποια είναι η απάντηση που έχεις δώσει; (δεν είναι τυχαίο ότι μου απάντησες εξάλλου αμέσως, και εκεί κρίνεσαι...)
Αναμεσα σε ομολογουμένως πολύ ενδιαφέροντα άρθρα ένα σωρό ανόητες απόψεις και κυρίως πολιτικά πολύ προβληματικές. Αναγκαστικά λοιπόν δεν κάνεις τίποτε άλλο, δεν ξέρω θελημένα ή αθέλητα ίσως και να μην έχεις όντως ιδέα, από το να εξισώνεις σοβαρές απόψεις με ένα σωρό βλακώδεις αναλύσεις που αναρωτιέται κανείς τι είδους συμφέροντα εξυπηρετούν. Όλα γίνονται ένας πολτός όπου τα πάντα μετατρέπονται σε ένα απολίτικο flatline. Όπως όμως φαντάζομαι ξέρεις: όλες οι απόψεις δε ζυγίζουν το ίδιο...
Αλήθεια το εγκεφαλογράφημα του μπλογκ είναι ευθεία γραμμή;
Πάνω από όλα όμως χωρίς μια ποιο συστηματική ανάλυση όλων αυτών. Εκτός κι αν θεωρείςότι: ό,τι κάνει ο καθένας μόνος του...
Τέλος, επειδή από ότι βλέπω το μπλογκ δεν έχει άποψη, τα χοντρά πολιτικά ζητήματα εδώ θα είμαι για να στα βάζω εγώ. Τέτοια λοιπόν μπλογκ για μένα αν δεν θες να απαξιώνονται (όχι από μένα αλλά ως προσπάθεια σε αυτά που θέτεις) δεν μπορεί να είναι η αναπαραγωγή του ό,τι ναναι.
Το πιασες τώρα μάγκα;
Ωπα του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν, οσο και να μην το πιστευεις, το μπλογκ κατα καιρους κινειται συνειδητα προς συγκεκριμενη κατευθυνση, χωρις να επιδιωκει να βγαλει γραμμη.
Κατευθυνση σημαινει ότι συμφωνα με οτι θεωρω σημαντικο τη δεδομενη συγκυρια προσπαθω να μαζεψω αρθρα που πραγματευονται ενα και μονο θεμα για βαθυτερη κατανοηση.
Για παραδειγμα θα σου επισημανω οτι ημασταν απο τους πρωτους που θεσαμε θεμα το πώς αντιμετωπιζονται πια οι απεργιες και αναδειξαμε την απεργια των ναυτεργατων σαν απτο παράδειγμα, χωρις να βγαζουμε γραμμη. Εντος ολιγων ημερων ειδαμε οτι τα κειμενα που προασπιζονταν την απεργια αρχισαν να πληθαινουν στον τυπο.
Δεν χρειαζεται να πω, πως σκαναραμε κυριολεκτικα τον τυπο, εφημεριδες και περιοδικα και βλογς για το θεμα του χρεους, στασης πληρωμων κλπ. Οποιος θελησει να κανει διδακτορικο θα βρει εδω περα μια σχεδον πληρη βιβλιογραφια. Αυτη ειναι μια σαφης κατευθυνση του βλογ και οχι γραμμή. Πώς αλλωστε;
Το βλογ δεν ειναι μονοθεματικο, οπως και η κριση δεν ειναι μονο οικονομικη, ουτε μονοπαραγοντικη. Η ελλ. κοινωνια αυτη τη στιγμη διχαζεται, σπαρασσεται και ψυχαναλυεται. Δεν μπορουμε να μεινουμε εξω απο τις ιδεολογικες μαχες που δινονται.
Επισης δεν μπορουμε να αφησουμε εξω το ευρω και την ΟΝΕ, ουτε τις δομες των αγορων των οικων αξιολογησης και των τραπεζων. Θα ηταν σαν να φορουσαμε παρωπιδες.
Μια αλλη συνειδητη κατευθυνση που εχουμε ειναι να μην εγκλωβιζομαστε σε ενα μονο μικρο-τμημα της αριστερας. Η δικη μου ευχη θα ηταν να υπηρχαν διαυλοι επικοινωνιας και καλης θελησης. Σκαναρω εξ ισου Ριζοσπαστη και Αυγη, και καποιες φορες υπερασπιστηκα τον πρωτο.
Οσον αφορα την πολιτικη αρθρογραφια, αυτη αντανακλα της αδυναμιες , και την αμηχανια της ιδιας της αριστερας. Και αυτο εχει την αξια του, αφου τωρα φαινεται και η αριστερα να ξυπναει και να προβληματιζεται.
Απο την αλλη μερια, αν εχεις υπ' οψιν σου αξιολογα κειμενα που μας εχουν διαφυγει μπορεις καλλιστα να τα μας τα προωθεις.
Αν θεωρεις την αναδειξη των διαφορετικων συνιστωσων της κρισης σαν πολτο, λυπαμαι αλλα θα πρεπει εσυ να διευρυνεις τους οριζοντες σου, και οχι εγω να περιορισω τους δικους μου.
Yμετέρα
cynical
Cynical
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά που έλεγα δεν τα έλεγα για να υπεραμυνθείς για το χαρακτήρα του μπλογκ. Το είπα και πριν: το μπλογκ το παρακολουθώ και ίσως να είμαι και από τους πιο τακτικούς αναγνώστες.
Και έχω 2 προτάσεις να κάνω σε σχέση με αυτά που έλεγα :
Πρώτον: Υπάρχουν πάρα πολύ καλά άρθρα και στο διεθνή τύπο για την κρίση και σε πιο ψαγμένα και πολιτικοποιημένα σάιτ. Θα μπορούσαν να έμπαιναν κάποια λινκ (πέρα δηλ. από λινκ βασικών ξένων αστικών εφημερίδων) και ακόμα καλύτερα όμως θα ήταν και αν γινότανε να μεταφράζονταν και κάτι από αυτά (αν και αυτό ξέρω ότι είναι πολύ πιο κοπιαστικό και δεν το λέω τώρα για να γίνει. Απλώς το ρίχνω και σαν ιδέα). Άρπα ένα λινκ που σου προτείνω: http://sites.google.com/site/radicalperspectivesonthecrisis/
Δεύτερον: πράγματι το μπλογκ έχει αναδείξει πολλές θεματικές σε διάφορα ζητήματα (αυτή που παρακολουθώ εγω περισσότερο είναι τα άρθρα για την αναδιάρθρωση του χρέους). Παρόλα αυτά, αν σκοπός σου είναι να αναδείξεις όπως λες διάφορες πτυχές του δημόσιου διαλόγου για διάφορα θέματα τότε θα προτιμούσα αυτό να γίνεται με μια μικρή κατάθεση από μέρους σου άποψης, θέσης και τι βρίσκεις ενδιαφέρον κάθε φορά σε ένα άρθρο ή μια σειρά άρθρων πάνω στο ίδιο θέμα. Να το κάνω πιο λιανά; Ένα μικρό σχολιασμό με τη δική σου θέση πριν την (ή πάνω από) ανάρτηση ενός άρθρου π.χ. για το Χ ή Ψ θέμα.
Προσοχή: Επειδή καταλαβαίνω πως η θεματολογία είναι τεράστια δεν απαιτώ να έχει κάποιος άποψη ή γνώμη για τα πάντα. Θα μπορούσε όμως να είναι ακόμα και τι βρίσκεις ενδιαφέρον ως ερώτημα που σου βάζει ένα άρθρο ή ως απορία που σου αφήνει.
Ποιο το σκεπτικό αυτού που λέω; Μα γιατί έτσι για μένα βοηθάς την ανάπτυξη του διαλόγου όπως λες(θα έχεις παρατηρήσει πως στο μπλογκ ελάχιστος διαλογος γίνεται και αυτός που γίνεται χάνεται κάτω από τους ρυθμούς αναδημοσίευσης)
Επανέρχομαι. Να λοιπόν τι λέω και βρίσκω σημαντικό: τη διεργασία της σκέψης μέσα από αυτά τα ερωτήματα και την αφορμή για προβληματισμό. Σημαίνει τώρα αυτό επιβολή ιδεολογικής γραμμής; Ασφαλώς και όχι.
Εκτός και αν (το είπα και πριν): θεωρείς ότι ό,τι κάνει κανείς μόνος του... Και για αυτό μίλησα για πολτό εννοώντας την απλή αναπαραγωγή χωρίς καμιά κριτική επεξεργασία (και όχι εδώ δεν εννοούσα προφανώς να κλείσει κανείς τους ορίζοντές του).
Ακόμα και αυτή η "αμηχανία" που λες καλό είναι να κατατίθεται γιατί μπορεί για άλλους να είναι γόνιμη. Αλλά το ζήτημα είναι πώς γίνεται αυτό. Και για μένα αυτό που θα περίμενα από το μπλογκ θα ήταν κάτι λίγο παραπάνω από την απλή αναπαραγωγή (χωρίς να γίνομαι υπερβολικός ή κουραστικός).
τι να κάνουμε ίσως είμαι πιο απαιτητικός :-)
Τώρα δε με βρίσκει σύμφωνο ότι αναδημοσιεύεις με τέτοιους ρυθμούς. Πραγματικά ίσως είσαι όλη μέρα (και όλη νύχτα πάνω από το "καβουρντιστίρι"!)
Cynical
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά που έλεγα δεν τα έλεγα για να υπεραμυνθείς για το χαρακτήρα του μπλογκ. Το είπα και πριν: το μπλογκ το παρακολουθώ και ίσως να είμαι και από τους πιο τακτικούς αναγνώστες.
Και έχω 2 προτάσεις να κάνω σε σχέση με αυτά που έλεγα :
Πρώτον: Υπάρχουν πάρα πολύ καλά άρθρα και στο διεθνή τύπο για την κρίση και σε πιο ψαγμένα και πολιτικοποιημένα σάιτ. Θα μπορούσαν να έμπαιναν κάποια λινκ (πέρα δηλ. από λινκ βασικών ξένων αστικών εφημερίδων) και ακόμα καλύτερα όμως θα ήταν και αν γινότανε να μεταφράζονταν και κάτι από αυτά (αν και αυτό ξέρω ότι είναι πολύ πιο κοπιαστικό και δεν το λέω τώρα για να γίνει. Απλώς το ρίχνω και σαν ιδέα). Άρπα ένα λινκ που σου προτείνω:
Δεύτερον: πράγματι το μπλογκ έχει αναδείξει πολλές θεματικές σε διάφορα ζητήματα (αυτή που παρακολουθώ εγω περισσότερο είναι τα άρθρα για την αναδιάρθρωση του χρέους). Παρόλα αυτά, αν σκοπός σου είναι να αναδείξεις όπως λες διάφορες πτυχές του δημόσιου διαλόγου για διάφορα θέματα τότε θα προτιμούσα αυτό να γίνεται με μια μικρή κατάθεση από μέρους σου άποψης, θέσης και τι βρίσκεις ενδιαφέρον κάθε φορά σε ένα άρθρο ή μια σειρά άρθρων πάνω στο ίδιο θέμα. Να το κάνω πιο λιανά; Ένα μικρό σχολιασμό με τη δική σου θέση πριν την (ή πάνω από) ανάρτηση ενός άρθρου π.χ. για το Χ ή Ψ θέμα.
Προσοχή: Επειδή καταλαβαίνω πως η θεματολογία είναι τεράστια δεν απαιτώ να έχει κάποιος άποψη ή γνώμη για τα πάντα. Θα μπορούσε όμως να είναι ακόμα και τι βρίσκεις ενδιαφέρον ως ερώτημα που σου βάζει ένα άρθρο ή ως απορία που σου αφήνει.
Ποιο το σκεπτικό αυτού που λέω; Μα γιατί έτσι για μένα βοηθάς την ανάπτυξη του διαλόγου όπως λες(θα έχεις παρατηρήσει πως στο μπλογκ ελάχιστος διαλογος γίνεται και αυτός που γίνεται χάνεται κάτω από τους ρυθμούς αναδημοσίευσης)
Cynical
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά που έλεγα δεν τα έλεγα για να υπεραμυνθείς για το χαρακτήρα του μπλογκ. Το είπα και πριν: το μπλογκ το παρακολουθώ και ίσως να είμαι και από τους πιο τακτικούς αναγνώστες.
Και έχω 2 προτάσεις να κάνω σε σχέση με αυτά που έλεγα :
Πρώτον: Υπάρχουν πάρα πολύ καλά άρθρα και στο διεθνή τύπο για την κρίση και σε πιο ψαγμένα και πολιτικοποιημένα σάιτ. Θα μπορούσαν να έμπαιναν κάποια λινκ (πέρα δηλ. από λινκ βασικών ξένων αστικών εφημερίδων) και ακόμα καλύτερα όμως θα ήταν και αν γινότανε να μεταφράζονταν και κάτι από αυτά (αν και αυτό ξέρω ότι είναι πολύ πιο κοπιαστικό και δεν το λέω τώρα για να γίνει. Απλώς το ρίχνω και σαν ιδέα). Άρπα ένα λινκ που σου προτείνω: http://sites.google.com/site/radicalperspectivesonthecrisis/
Δεύτερον: πράγματι το μπλογκ έχει αναδείξει πολλές θεματικές σε διάφορα ζητήματα (αυτή που παρακολουθώ εγω περισσότερο είναι τα άρθρα για την αναδιάρθρωση του χρέους). Παρόλα αυτά, αν σκοπός σου είναι να αναδείξεις όπως λες διάφορες πτυχές του δημόσιου διαλόγου για διάφορα θέματα τότε θα προτιμούσα αυτό να γίνεται με μια μικρή κατάθεση από μέρους σου άποψης, θέσης και τι βρίσκεις ενδιαφέρον κάθε φορά σε ένα άρθρο ή μια σειρά άρθρων πάνω στο ίδιο θέμα. Να το κάνω πιο λιανά; Ένα μικρό σχολιασμό με τη δική σου θέση πριν την (ή πάνω από) ανάρτηση ενός άρθρου π.χ. για το Χ ή Ψ θέμα.
Προσοχή: Επειδή καταλαβαίνω πως η θεματολογία είναι τεράστια δεν απαιτώ να έχει κάποιος άποψη ή γνώμη για τα πάντα. Θα μπορούσε όμως να είναι ακόμα και τι βρίσκεις ενδιαφέρον ως ερώτημα που σου βάζει ένα άρθρο ή ως απορία που σου αφήνει.
Ποιο το σκεπτικό αυτού που λέω; Μα γιατί έτσι για μένα βοηθάς την ανάπτυξη του διαλόγου όπως λες(θα έχεις παρατηρήσει πως στο μπλογκ ελάχιστος διαλογος γίνεται και αυτός που γίνεται χάνεται κάτω από τους ρυθμούς αναδημοσίευσης)
rso
Τ' είν' τούτος?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχει και απαιτήσεις για σχολιασμό από τις μπλόγκερς!
Ρωτάς (λέμε τώρα) αν έχουν χρόνο να σχολιάσουν?
Το ότι μαζεύουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αρθρογραφίας και των ειδήσεων που αφορούν την (ευρύτερη) κρίση, δεν είναι από μόνο του εξαιρετική συμβολή?
Στην τελική αν θες σχολιασμό (και εγώ θα ήθελα), άνοιξε δικό σου μπλογκ και γράψε ότι θες!
Το λινκ που προτείνεις "ψαγμένε" είναι ανενεργό από το 2009! Το πρόσεξες καθόλου? Τι να δούμε από αυτό?
rso
ΑπάντησηΔιαγραφήτο σχολιο σου ανεβηκε 4/5 φορες, κι απ' οτι ειδα ειναι το ιδιο. Εσβησα δυο απ' αυτα, αλλα για να μη γινει καμια παρεξηγηση σβησε αμα θελεις τους κλωνους, εκτος φυσικα απο το πρωτοτυπο.
Καπου σου απαντησα. σε καμια αναρτηση εδω γυρω θα ειναι .
cynical
αμάν!!!! δεν περίμενα ότι ένα καλό σχόλιο προς τους διαχειριστές αυτού του πολύ σημαντικού blog για την πολύ καλή δουλειά που κάνουν
ΑπάντησηΔιαγραφήθα τσιμπούσε σαν μολυσμένη μύγα τον κάθε κομπλεξικό που ούτε καν δικό του νικ δενέχει αλλά αναγραμματίζει νικ άλλων!!!!
πόση καφρίλα πιά;;
ναι ρε, μπράβο για τις αναδημοσιεύσεις και όχι μόνο και για τα λινκς τις συνεντεύξεις όλες αυτές τις πηγές που είναι εδώ μαζεμένες τα ντοκυμαντέρ τα βίντεο κλπ κλπ
απολιτικ αυτό το blog;;
καλό κι αυτό!!!!!
ο ίδιος του ο τίτλος you pay your crisis είναι κατεξοχήν πολιτικό με πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση για όσους δεν είναι φυσικά κακόπιστοι προβοκάτορες
από κει και πέρα όλα αυτά που προτείνεις ρε μάγκα γιατί δεν κάνεις δικό σου blog να τα πραγαμτοποιήσεις;;
παιδιά μην μασάτε!!!!!!! συνεχίστε την πολύ καλή δουλειά!!!!!!!!!!!!