Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Το χρέος, το ευρώ και οι θέσεις της αριστεράς (Β' μέρος)


Πηγή: ΑΥΓΗ
Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ

Στο πρώτο μέρος του άρθρου που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Κυριακήςσχολιάζοντας την κριτική του Κώστα Καλλωνιάτη από το φύλλο της "Αυγής" την Κυριακή 4 Ιουλίου, αναλύθηκαν τα ζητήματα του ευρώ και του χρέους, οι δυνατότητες διαχείρισης για τις σημερινές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας καθώς και η περίπτωση παραγραφής εντός ΟΝΕ. Αναλύσαμε επίσης και την περίπτωση επιστροφής στη δραχμή. Σήμερα ακολουθεί το δεύτερο μέρος του άρθρου.
Για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος, η υποτίμηση θα δημιουργήσει πεδίο κερδοσκοπίας για τους κάτοχους του ευρώ. Θα χρειαστούν, λοιπόν, άμεσος έλεγχος των κεφαλαιακών ροών και συνεχής παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος για να ελεγχθεί η κίνηση της ισοτιμίας και να μην αφεθεί στην τύχη της. Η υποτίμηση θα φέρει επίσης πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με νομισματική πολιτική αλλά και έλεγχο τιμών. Ο πληθωρισμός, από την άλλη, θα ασκήσει πίεση στο λαϊκό εισόδημα και άρα θα χρειαστεί άμεση πολιτική αναδιανομής του εισοδήματος και του πλούτου. Η υποτίμηση, όμως, θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας παραγωγής, θα τονώσει τις εξαγωγές και άρα θα προστατεύσει την απασχόληση. Τα επιχειρήματα του κ. Καλλωνιάτη στο συγκεκριμένο δεν πείθουν. Το πιθανότερο είναι ότι μια μικρή και σχετικά ανοιχτή οικονομία, όπως η ελληνική, θα αντιδράσει θετικά στην υποτίμηση. Ο τουρισμός και μόνο είναι περίπου 20% του ελληνικού ΑΕΠ. Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2010 το ευρώ έχει υποτιμηθεί γύρω στο 15% και ως εκ τούτου οι ελληνικές εξαγωγές εκτός Ευρωζώνης έχουν σημειώσει ουσιαστική ανάκαμψη. Το πιθανότερο είναι ότι θα ανακάμψουν και προς τις χώρες της Ευρωζώνης, αν η νέα δραχμή υποτιμηθεί.

Είναι προφανές ότι όλα αυτά θα πρέπει να συμβούν με δημόσιο έλεγχο και ιδιοκτησία επί των τραπεζών αλλά και άλλων μεγάλων τομέων της οικονομίας. Θα δημιουργηθεί έτσι βάση για βιομηχανική πολιτική που θα επιδιώξει την παραγωγική αναδιάρθρωση της οικονομίας, έξω από το ασφυκτικό πλαίσιο της ΟΝΕ. Περιττό να ειπωθεί ότι θα χρειαστεί ριζική αναδιάθρωση του κράτους με λαϊκό έλεγχο και δημοκρατικές διαδικασίες. Όσοι θεωρούν ότι αυτές τις προτάσεις συνιστούν διαχείριση του καπιταλισμού δείχνουν πόσο λίγο κατανοούν το περιεχόμενο της κοινωνικής αλλαγής. Δεν είναι περίεργο ότι ακούγονται τέτοιες φωνές, δεδομένου ότι εδώ και δύο δεκαετίες η ελληνική αριστερά αρκείται σε ασκήσεις επί χάρτου, ενώ περισσεύει η επαναστατική κενολογία. Στην πραγματικότητα οι προτάσεις της πρωτοβουλίας προωθούν την αλλαγή ισορροπίας υπέρ της εργασίας και ανοίγουν τον δρόμο για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό.
Ξαφνιάζει όμως που ο κ. Καλλωνιάτης, οι απόψεις του οποίου για την ΟΝΕ ουσιαστικά δεν έρχονται σε ρήξη με την επίσημη προσέγγιση, επικαλείται τον επαναστατικό διεθνισμό. Παρουσιάζει δε τις ιδέες της πρωτοβουλίας ως διχαστικές του "διεθνούς εργατικού κινήματος". Εθελοτυφλεί, δηλαδή, ως προς τον πραγματικό χαρακτήρα της ΟΝΕ, όπως αυτός φάνηκε στην πορεία της κρίσης. Ούτε τη συναδέλφωση των εργαζομένων ευνοεί, ούτε αποτελεί διευρυμένο πεδίο πάλης. Είναι ένα εκμεταλλευτικό κατασκεύασμα που βάθυνε τον διαχωρισμό κέντρου-περιφέρειας στην Ευρώπη και ήδη μεταλλάσσεται προς ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση.
Οι ιδέες της πρωτοβουλίας προωθούν ριζοσπαστική κοινωνική τομή. Είναι βαθιά διεθνιστικές διότι πηγάζουν από τις ιστορικότερες παραδόσεις του εργατικού και σοσιαλιστικού κινήματος. Αν οι Έλληνες εργαζόμενοι  κάνουν το πρώτο βήμα σπάζοντας τη μέγγενη της ΟΝΕ, θα ανοίξουν τον δρόμο και για τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει η αριστερά να μη φοβάται το διεθνές κεφάλαιο, να εμπιστεύεται τον εαυτό της και να έχει σοσιαλιστικό όραμα. Ας ελπίσουμε ότι η παρούσα συζήτηση θα συμβάλει σε μια τέτοια εξέλιξη.

16 σχόλια:

  1. Το πιθανότερο είναι ότι μια μικρή και σχετικά ανοιχτή οικονομία, όπως η ελληνική, θα αντιδράσει θετικά στην υποτίμηση. Ο τουρισμός και μόνο είναι περίπου 20% του ελληνικού ΑΕΠ. Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2010 το ευρώ έχει υποτιμηθεί γύρω στο 15% και ως εκ τούτου οι ελληνικές εξαγωγές εκτός Ευρωζώνης έχουν σημειώσει ουσιαστική ανάκαμψη. Το πιθανότερο είναι ότι θα ανακάμψουν και προς τις χώρες της Ευρωζώνης, αν η νέα δραχμή υποτιμηθεί.''
    ----------------------------------
    Οι εξαγωγές μπορει να ανακαμψουν
    ομως γιατί αυτό θα σημανει ανακουφιση για τους Μισθωτους; ..Αν η υποτιμηση και η.επιστροφή στη δραχμή γινεται για να αυξηθουν οι εξαγωγές προς τις χωρες της ευρωζώνης -απο την οποια θαχουμε φυγει - αυτο δεν θα σημαινει οτι τα οποια προιοντα μας θα γινουν φθηνότερα μεν για τους Ευρωπαιους κατα πολύ ακριβοτερα ομως για τους εληνες μισθωτους; (που θα πληρωονονται πλεον με την ..υποτιμημένη δραχμή; )

    Εκτος αν μαζί με την υποτιμηση εχουμε και αυξηση μισθων ..Αλλά τοτε δεν εξουδετερώνονται το υποτιθεμενα (για την ..εθνική οικονομια) οφέλη καθως ηαυξηση των μισθων θα μετακυλισει γρηγορα και στις τιμές και θαχει γινει μια Τρυπα στο νερό; Και μέτά ; Ξανά υποτιμηση;

    Και τι θα εμποδισει (αν φευγοντας απο το Ευρώ παραμενουμε στην Ε.Ε να δημιουργηθει παραλληλα με την ηδη υπάρχουσα Μαυρη Οικονομια μια παραλληλη μανια αγοράς ευρώ ..και μια παραλληλη μαυρη αγορά συναλλαγματος;Αυτό θα ειναι καλό ή κακό;

    Να υπάρχει ενα στρωμα εληνων πολιτων που θα κατεχει -με διφορους τροπους ευρώ -για τους οποιους προφανώς θα ειναι πιο φθηνές καποιες υπηρεσιες και προιοντα οπως ο Τουρισμ΄ς)και μια αλλη μαλλον μεγαλύτερρη πλειοψηφια μισθωτών που με τις δραχμές του θα μπορει να αγοράζει ελαχιστα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει όμως ένα caveat εδώ. Μέτρα ίδια με αυτά που πήραμε εμείς επιβλήθηκαν σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Έτσι, δε μου φαίνεται καθόλου πιθανό να συνεχιστεί η ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών, αφού το πλεονέκτημα που επέφερε η εσωτερική υποτίμηση εξανεμίζεται ξανά. Σε ό,τι αφορά τώρα τον τουρισμό, η αύξηση του ΦΠΑ δεν προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Οι εξαγωγές μπορει να ανακαμψουν
    ομως γιατί αυτό θα σημανει ανακουφιση για τους Μισθωτους; ..Αν η υποτιμηση και η.επιστροφή στη δραχμή γινεται για να αυξηθουν οι εξαγωγές προς τις χωρες της ευρωζώνης -απο την οποια θαχουμε φυγει - αυτο δεν θα σημαινει οτι τα οποια προιοντα μας θα γινουν φθηνότερα μεν για τους Ευρωπαιους κατα πολύ ακριβοτερα ομως για τους εληνες μισθωτους; (που θα πληρωονονται πλεον με την ..υποτιμημένη δραχμή; )»
    ___________________________________

    Τα προϊόντα που παράγονται ήδη στην ελλάδα, αλλά και τα προϊόντα που θα αρχίσουν να παράγονται στην ελλάδα λόγω του ότι η νέα ισοτιμία θα ρίξει το κόστος παραγωγής για ένα σωρό προϊόντα, θα κοστίζουν φθηνότερα για τους έλληνες καταναλωτές. Τρόφιμα, αγορά κατοικίας, διακοπές και οποιαδήποτε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες παράγονται ήδη ή θα παράγονται στην ελλάδα θα στοιχίζουν φθηνότερα για τους ελλήνες. Βασικά και απαραίτητα προϊόντα που δεν παράγονται εδώ ή δεν γίνεται να παραχθούν εδώ, (πχ πετρέλαιο) θα μπορούσαν να τύχουν μειωμένης φορολόγησης-δασμολόγησης

    Επιπλέον, η ανασύνταξη του παραγωγικού ιστού θα ρίξει κατακόρυφα την ανεργία, αυξάνοντας συνακόλουθα και την συνολική αγοραστική δύναμη.

    Όσον αφορά τώρα τα διάφορα χάι-τεκ γκάτζετς και λοιπά καπιταλιστικά μπιχλιμπίδια, ναι η τιμή αυτών των προϊόντων θα αυξηθεί, αλλά και αυτό θα είναι μάλλον ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο. Και αυτό γιατί μετά την υποτίμηση και λαμβάνοντας υπόψη, ότι το ελληνικό εργατικό δυναμικό είναι εδώ και αρκετό καιρό μεσαίας-υψηλής μόρφωσης, η χώρα θα φαίνεται για πολλές εταιρίες του χώρου ως παράδεισος επενδύσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μισό λεπτό. Ποιος θα έρθει να ανοίξει γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα με το αλλοπρόσαλλο φορολογικό καθεστός όπου αλλάζει καθε μέρα και ο επιχειρηματίας δεν ξέρει τι του ξημερώνει και τι προγραμματισμό ενεργειών να κάνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα προϊόντα που παράγονται ήδη στην ελλάδα, αλλά και τα προϊόντα που θα αρχίσουν να παράγονται στην ελλάδα λόγω του ότι η νέα ισοτιμία θα ρίξει το κόστος παραγωγής για ένα σωρό προϊόντα, θα κοστίζουν φθηνότερα για τους έλληνες καταναλωτές.''


    Δεν ισχυριστηκα οτι δεν θα γινουν φθηνοτερα ..Ισχυριστηκα οτι θα προοριζονται κυριως για εξαγωγές δεν θα γινουν και ΤΟΣΟ φθηνοτερα..
    Και επειδή και οι μισθοι θα γινουν πολύ φθηνοτεροι απο τις τιμές (αλλιως το πλεονεκτημα εξανεμιζεται ) δεν παμε απλώς στα ιδια αλλά στην δημιουργια δυο ομαδων καταναλωτών ..Αυτων που θα μπορουν να συναλλασσονται με ευρω και αλλα ξενα νομισματα (μεσω παραοικονομμιας που καθώς θα ειμαστε περικυκλβωμένοι απο την ευρωζώνη θα ειναι παρα πολύ ευκολη και τους υποιλοπυς για τους οποιους φυσικά οι τιμές θα αυξάνονται διαρκώς ..καθώςθα ανταγωνιζονται τις τμές σε ευρώ και μεσα στην ελλαδα λόγω παραοικονομιας ..
    )
    Και φυσικά η δραχμή συνδεοταν πάντα στα μυαλά των παλιοτερων με συνεχη φοβο υποτιμησης ..Ε ολοι μα ολοι θα προσπαθησουν να μετατρεπουν τις δραχμές τους σε ευρώ ..Απλή μνημη χρειαζεται για να το καταλαβουμε αυτό .
    Εκτος αν κλεισουμε εντελώς τα συνορα οπως η Αλβανία του Χότζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η πρόταση επαναφοράς της δραχμής (υποτιμημένης φυσικά), στην πράξη σημαίνει παράλληλη κυκλοφορία 2 νομισμάτων στον Ελλαδικό χώρο. Ένα ταξιδάκι μέχρι τη Σόφια, το Βελιγράδι, τα Σκόπια ή το Σεράγεβο, πρωτεύουσες χωρών που έχουν ακόμη επίσημα το ξεχωριστό (εθνικό τους) νόμισμα, θα πέισει τον καθένα για το τί εννοώ: Όλοι δέχονται (και) ευρώ ως μέσο πληρωμής, από όσους έχουν ευρώ, φυσικά.
    Το θέμα είναι βέβαια, σε μιά Ελλάδα και πάλι της δραχμής, ποιοί θα έχουν Ευρώ (και μιλάμε για πολλά Ευρώ). Και η σχέση ισοτιμίας. Ωραίο κόλπο, για όσους έχουν ήδη τα παχειά assets τους στο City ή σε offshore της Τορτούγκα και των Παρθένων Νήσων.
    Άχ, οι αιώνιοι, πολυμήχανοι Έλληνες "αστοί όλο φιγούρα! Χα χα χα, "θέση της αριστεράς", φέξε μου και γλύστρησα, σιγά μη τσιμπήσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. O κ. Λαπαβίτσας βέβαια, στο Α' μέρος του άρθρου - απάντησης, δέχεται ότι "θα υπάρξει αναταραχή τιμών, η οποία θα κρατήσει μερικούς μήνες, ώσπου να προσαρμοστεί η οικονομία στο νέο νόμισμα και να εκλείψει το ευρώ από την εγχώρια κυκλοφορία".
    Αλλά στην πραγματικότητα δεν θα εκλείψει! Τα μεγαλο-"μεσαία" στρώματα συμπολιτών που έχουν βάλει τις "οικονομίες" τους στο City, στα ακίνητα του Hampstead ή στους οίκους της Καραιβικής έχουν πολύ συσσωρευμένο λίπος, που φτάνει και για να πορεύονται οι απόγονοί τους.
    Το Ευρώ είναι ασπίδα προστασίας του εργαζομένου. Αλλά πολύ βαρειά για τα πλαδαρά μπράτσα των Ελλήνων μεγαλο-μεσοαστών. Αυτό όμως δεν είναι λόγος να τους κάνουμε το χατήρι, να ξαναγίνουμε "χώρα του Συμφώνου της Βαρσοβίας" (η μόνη αυτή τη φορά) και να τρέχουμε πάλι στο Γευγελή (που θα ανήκει εν τω μεταξύ στην ΕΕ) για ν' αγοράσουμε μπανάνες, όπως το 1975.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Το Ευρώ είναι ασπίδα προστασίας του εργαζομένου. Αλλά πολύ βαρειά για τα πλαδαρά μπράτσα των Ελλήνων μεγαλο-μεσοαστών."
    ___________________________________

    χαχαχα!
    Καλό!

    Γιαυτό σύσσωμες η ένωση ελληνικών τραπεζών, ο ΣΕΒ, ο ΕΒΕΑ, το ΙΟΒΕ και όλα τα αστικά ΜΜΕ, προσπαθούν σε όλους τους τόνους να πείσουν τους έλληνες εργαζόμενους ότι πρέπει να βγούμε από το ευρώ.
    Για τα συμφέροντα των μεγαλοαστών μπρε! :-p

    Όσο για το άλλο που λες περί κυκλοφορίας δύο νομισμάτων, σε πληροφορώ (μιας και έχεις γεννηθεί από ότι φαίνεται μετά το 2001), ότι προ εκείνης της χρονιάς όλοι μα όλοι στην χώρα, έλληνες και ξένοι (τουρίστες κτλ), χρησιμοποιούσαν την δραχμή για τις συναλλαγές τους.

    Και σχετικά με τον φόβο που υπάρχει, των συνεχών υποτιμήσεων, αυτός είναι υπαρκτός, μόνο στον βαθμό που την έξοδο από το ευρώ, την εκ νέου υιοθέτηση της δραχμής, αλλά και την γενικότερη άσκηση της εξουσίας την διατηρήσει κάποιο από τα υπάρχοντα η μελλοντικά αστικά κόμματα.
    Στο πλαίσιο μιας εναλλακτικής πολιτικής εξουσίας σε προοδευτική κατεύθυνση, αυτό ο κίνδυνος δεν εξαλείφεται μεν (ειδικά τα πρώτα χρόνια μέχρι να πατήσει η οικονομία σε γερές βάσεις), αλλά σίγουρα περιορίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. φίλε Alsino,
    Γεννήθηκα στη Σαλονίκη, το μακρινό 1952, και είμαι υπερήφανος που έχω πάει πολλές φορές για μπανάνες στο Γευγελή και στο Μοναστήρι, τότε στα ωραία seventies.
    Χα χα, πρίν το 2001 οι τουρίστες άλλαζαν τις στερλίνες και τα μάρκα τους σε δραχμές σε κάποια ισοτιμία, και σ' αυτήν την ισοτιμία αναφέρθηκα, άν κατάλαβες.
    Όσοι βιομήχανοι κτλ έχουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα φυσικά και δεν θέλουν πίσω τη δραχμή, χαζοί είναι; Για τους άλλους μιλώ, εφοπλιστές, ΠΡΩΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ και νύν ραντιέρηδες και καταθέτες τραπεζών εκτός Ευρωζώνης, offshoreατζήδες κτλ, που είναι οι πιό πολλοί, να πάρει ο διάολος, και τα "κανάλια" τους.
    Ο.Κ., ομολογώ ότι προτιμώ ως συμμάχους όσους έχουν επενδύσει εντός Ελλάδος, από τους εφοπλιστές, ραντιέρηδες, City-καταθέτες και ιδιοκτήτες ακινήτων στο Hambstead. Τους τελευταίους (μαζί και την πολιτική τους εκπροσώπηση) τους παραχωρώ ευχαρίστως στους "αριστερούς" φίλους της δραχμής και της χρεωκοπίας - επί του πρακτέου ομονοούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Για τους άλλους μιλώ, εφοπλιστές, ΠΡΩΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ και νύν ραντιέρηδες και καταθέτες τραπεζών εκτός Ευρωζώνης, offshoreατζήδες κτλ, που είναι οι πιό πολλοί, να πάρει ο διάολος, και τα "κανάλια" τους."
    ___________________________________

    Άντε πάλι για εμπέδωση :-;

    "Γιαυτό σύσσωμες η ένωση ελληνικών τραπεζών, ο ΣΕΒ, ο ΕΒΕΑ, το ΙΟΒΕ και όλα τα αστικά ΜΜΕ, προσπαθούν σε όλους τους τόνους να πείσουν τους έλληνες εργαζόμενους ότι πρέπει να βγούμε από το ευρώ."

    Και συμπληρώνω για να το ξανατονίσω: Γιατί στο κατοχικό κυβερνητικό επιτελείο απορρίπτεται κάθε σκέψη για έξοδο από το ευρώ, έστω και σαν απειλή; Γιατί σκέφτονται αυτοί οι δωσίλογοι τους εργαζόμενους; Γιατί στα αστικά ΜΜΕ δεν ακούγεται καν η πρόταση για έξοδο από το ευρώ, από την στιγμή που αυτά τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης ελέγχονται από τους εφοπλιστές, οι οποίοι κατά την γνώμη σου, είναι αυτοί που επιθυμούν την έξοδο από το ευρώ;

    Υπενθυμίζω το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κυρίαρχων ΜΜΕ:

    - «Καθημερινή» και Σκάι του εφοπλιστή Αλαφούζου αλλά και του εφοπλιστή Μαρινάκη, ο οποίος βρισκόταν σε συζητήσεις και με τον «Αδέσμευτο» του Δ. Ρίζου
    - Ο «Ελεύθερος Τύπος» ανήκε μέχρι πρότινος στον εφοπλιστή Θ. Αγγελόπουλο. Το ίδιο και ο City FM, ο οποίος αγοράστηκε από τον εφοπλιστή Ρέστη, που στο μεταξύ έχει μπει και στην εκδοτική εταιρεία του Πέτρου Κωστόπουλου…
    - Από τα «Νέα» και το «Βήμα» του Λαμπράκη περάσαμε πλέον τον όμιλο ΔΟΛ – Ρέστη (εφοπλιστής ο κ. Ρέστης) ο οποίος κατέχει και μεγάλο μέρος του Mega μαζί με τον όμιλο Μπόμπολα. (εσχάτως εφοπλιστής και αυτός)
    - Το STAR ανήκει στην εφοπλιστική οικογένεια Βαρδινογιάννη.
    - Μέρος του καναλιού ALTER κατέχει και η Marfin του (και) εφοπλιστή Βγενόπουλου.
    (Ιός, 24/10/2009)

    Όσον αφορά το παραγωγικό κεφάλαιο, το τμήμα δηλαδή του κεφαλαίου που πλήττεται πιο άσχημα από το κοινό νόμισμα και το σκληρό ευρώ, σύμφωνα με την δική σου αντιφατική λογική, είναι αυτό που θα αντιταχθεί περισσότερο στην επανεισαγωγή της δραχμής, γιατί ...θα υποτιμηθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία (!!!).

    Το ότι θα βελτιωθούν ραγδαία οι πωλήσεις τους, μικρή σημασία έχει για το σκεπτικό σου, το οποίο περιορίζεται να συμπονά αποκλειστικά για την αγωνία του παραγωγικού κεφαλαίου, που έχει τις επιχειρήσεις του ...για σκότωμα, και θα καταστεναχωρηθεί που δεν θα μπορέσει να εκποιήσει τις παραγωγικές του μονάδες σε συμφέρουσα τιμή, ώστε να μπορέσει να μετατραπεί και αυτό σε ...αντιπαραγωγικό τοκοφόρο κεφάλαιο και μετά να επιθυμεί (κατά το δικό σου σκεπτικό πάντα) την ...έξοδο από το ευρώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο/Η Alsino λες

    Και σχετικά με τον φόβο που υπάρχει, των συνεχών υποτιμήσεων, αυτός είναι υπαρκτός, μόνο στον βαθμό που την έξοδο από το ευρώ, την εκ νέου υιοθέτηση της δραχμής, αλλά και την γενικότερη άσκηση της εξουσίας την διατηρήσει κάποιο από τα υπάρχοντα η μελλοντικά αστικά κόμματα.
    ......................
    Στο πλαίσιο μιας εναλλακτικής πολιτικής εξουσίας σε προοδευτική κατεύθυνση, αυτό ο κίνδυνος δεν εξαλείφεται μεν (ειδικά τα πρώτα χρόνια μέχρι να πατήσει η οικονομία σε γερές βάσεις), αλλά σίγουρα περιορίζεται.''

    Δηλαδή για να καταλάβω : Ως προυποθεση για την εξοδο απο το ευρώ κλπ θετεις να υπάρξει μια εναλλακτική πολιτική εξουσια;
    Δεν ειναι μια επιλογή που μπορει να υιοθετησει και ενα απο τα υπαρχοντα αστικά πολιτικά κομματα (πΑΣΟΚ-ΝΔ κλπ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Γιατί στα αστικά ΜΜΕ δεν ακούγεται καν η πρόταση για έξοδο από το ευρώ";
    Καλά, που ζείς εσύ, Alsino ; Διαβάζεις τις σωμόν σελίδες; Δεν άκουσες ποτέ στην τουβούλα τους "οικονομικούς αναλυτές" τους σπουδαγμένους στην Αγγλοσαξωνία; Τι περίμενες να βγεί ο ίδιος ο Αλαφούζος και να ζητήσει άρνηση πληρωμής; Ή να επιστρέψει στην οθόνη ο Ρουσόπουλος, μετά του Βαρδέως εκ δεξιών και του Μπόμπολα εξ αριστερών;
    Sorry, αλλά δεν επαρκούν οι σύμβουλοι του Σαμαρά και οι "αριστεροί" αναλυτές των "συνιστωσών" του Σύριζα;
    Η χοντρή παρεξήγηση είναι όμως άλλη: Η διαγραφή χρέους, που είναι ασφαλώς δίκαιη για τις φτωχές χώρες τύπου Μπαγκλαντές ή Μπουρκίνα Φάσο, είναι δίκαιη και για την 25η πλουσιότερη (άν δεν απατώμαι) χώρα του κόσμου;
    Ναι, ...για να βελτιωθούν οι πωλήσεις: Άν όμως δεν μπορούν να τις βελτιώσουν αλλοιώς, εγώ λέω να φύγουν, να πάνε αλλού. Sorry, αλλά προτιμώ Κινέζους και Γερμανούς, από "Έλληνες επενδυτές" που ρουφάνε χρήματα του Δημοσίου με το μπουρί της σόμπας. Σκέψου το έτσι, μήπως και δείς ποιοί μας έχουν κατοχή και ποιοί είναι οι δοσίλογοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. παρακαλώ οσους παραμένουν φιλοι - επιδή για αρκετο καιρό θα ειμαι διακοπές και χωρις ιντερνετ-και γιατό το λογο και εξαιτιας τις συνεχεις επιθεσεις και απειλές των γνωστων προβοκατόρων εκελισα τα Μπλογκ μου- να με ειδοποιησουν αν τυχόν εμφανιστει καποιο Πλαστό Μπλογκ στη Μπλογκοsφαιρα η σχολιαστής που θα με μιμειται για να κανει το λεγόμενο Fishing

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @alsino τα προιόντα που παράγονται στην ελλάδα και μπορούν να εξαχθούν δεν θα κοστίζουν πιο φθηνά, διότι δεν θα συμφέρει να τα πουλήσεις στην ελληνική αγορά. Μόνο τα χύμα προιόντα θα είναι πιο φθηνά. (μαλιστα καθως θα θελεις να αυξησεις τις εξαγωγές, θα πρεπει να ενθαρύνεις την εξοδο αγαθων απο τη χωρα).

    η αγοραστική δύναμη επίσης θα πάει κατά διαόλου λόγω της υποτίμησης. Όλα τα προιόντα που εισάγονται θα ακριβύνουν, ενώ και τα ελληνικά προιόντα που εξάγονται θα ακριβύνουν. Αλλωστε υποτιμηση κανεις για να κανεις πιο ακριβές τις εισαγωγές και πιο φθηνές τις εξαγωγές.

    Η αργεντινή μετά από 10 ολόκληρα χρόνια έχει φτάσει στο μισό ΑΕΠ που είχε πριν την κρίση.
    -----------
    επισης αυτή η ευκολία με την οποια θα εξαλειφθεί το ευρώ ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Καθώς όπως ο ίδιος ο λαπαβίτσας λέει θα πρέπει να τεθούν συναλλαγματικοί περιορισμοί, είναι δεδομένο πως η ισοτιμία που θα ανταλλάσεται το ευρώ με τη νεα δρχ μέσα στην ελλάδα θα είναι πολύ μικρότερη από τη διεθνή. Ο κόσμος λοιπόν δεν θα ανταλάξει τα ευρώ του με χαρά και μάλιστα όσοι μπορούν (τουριστικές περιοχες κλπ) θα κρατήσουν όσο περισσότερα ευρώ μπορούν.

    έχει κι άλλα σημεία ο κ.λαπαβίτσας που είναι στην καλύτερη περίπτωση υποθετικά άν όχι παραπλανητικά, όπως πχ
    1. η σύντομη αναταραχή στις τιμες (αναταραχή μάλλον είναι ο ευφημισμός του πληθωρισμού του 50-60%),
    2. η αλλαγή των συμβολαίων (λες και ειναι κανα παιχνιδάκι). Για να δώσω ένα παράδειγμα ένα δάνειο 1000 ευρώ, θα μετατραπεί σε 1000 (υποτιμημένες) δρχ ή σε 2000δρχ=1000ευρω??

    3. η σύντομη περιόδος αναδιαπραγμάτευσης του χρέους με τους δικούς μας όρους (ένα παράδειγμα πέρα από την πυρηνική ρωσία του 1998 έχουμε?) κλπ κλπ

    πρέπει να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση για το ζήτημα της εξόδου της χώρας από το ευρώ , ζήτημα που πιθανό να αντιμετωπίσουμε και δυστυχώς αυτό που βλέπω συνήθως είναι χαλαρή προπαγάνδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Η αργεντινή μετά από 10 ολόκληρα χρόνια έχει φτάσει στο μισό ΑΕΠ που είχε πριν την κρίση."
    ___________________________________

    Ρε 'σεις που τα πιστεύετε αυτά τα παραμύθια?

    Ποια 10 χρόνια για να φτάσει στο μισό ΑΕΠ? Σε τρία χρόνια από την χρεοκοπία και την αποσύνδεση του πέσο από το δολάριο, είχε ήδη ξεπεράσει το ΑΕΠ προ κρίσης. Σήμερα το αργεντίνικο ΑΕΠ, είναι ήδη 15% μεγαλύτερο από την προ κρίσης περίοδο και σε μονάδες αγοραστικής δύναμης 60% μεγαλύτερο από την προ κρίσης περίοδο.
    Δείτε εδώ και πάψτε να αναπαράγετε προϊόντα φαντασίας.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Argentina#Macroeconomic_indicators

    Αν εξοικονομήσω χρόνο, θα επανέλθω αναλυτικότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. mea culpa δεν ξερω που σκατα τα ειχα βρει αυτά τα νουμερα (ακομα τα εχω αλλα εχω χασει την πηγή), το συγκεκριμένο λινκ που δίνεις εχει το GDP σε πεσο, αλλά και σε δολαρια που βρηκα το σημερινο GDP ειναι μεγαλυτερο του 2001.

    όταν βρεις χρόνο πολύ θα ήθελα να ακούσω την κριτική σου και στα υπόλοιπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.