Πηγή: euro2day
Εκήβολος (Μ. Γελαντάλις)
Την έκπληξή της εξέφρασε η ελληνική πολιτική ηγεσία στην απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει κατά τέσσερις(!) κλίμακες την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Η αλήθεια είναι πως πράγματι στο κυβερνητικό στρατόπεδο πολλοί αιφνιδιάστηκαν και αρκετοί… πιάστηκαν στον ύπνο. Μάλιστα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου βλέπουν πίσω από τους… πυροβολισμούς της Moody's ακόμη μία προσπάθεια των οίκων αξιολόγησης να «χειραγωγήσουν» την ελληνική οικονομία και μέσω αυτής -ως… δούρειου ίππου- την ευρωζώνη.
Γνωστό το έργο, έχει «ανέβει» από Βρυξέλλες μέχρι Αθήνα πολλές φορές φέτος.
Ως εδώ καλά, καθώς έκπληκτοι(!) δηλώνουν και οι κοινοτικοί εταίροι, «ατυχή, περίεργη και ανέντιμη» χαρακτηρίζουν ο επίτροπος Όλι Ρεν και ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Τρισέ τη «γνωμάτευση» της Moody's.
Με τους κοινοτικούς να συμπλέουν επί της ουσίας με τη λογική των δηλώσεων του Νίκου Χουντή (ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ), που αποκαλεί την τριάδα Moody's, S&P και Fitch «τρόικα» των κερδοσκόπων.
Και ως εδώ πάλι καλά, καθώς την ίδια στιγμή περνά το αντεργατικότερο ασφαλιστικό (πάνω οι απολύσεις και τα όρια ηλικίας, κάτω οι συντάξεις και οι αποζημιώσεις).
Ωστόσο, εύλογα και τα ερωτήματα. Πώς είναι δυνατόν μόλις λίγες μέρες πριν από την ενέργεια της Moody's ο Έλληνας πρωθυπουργός να δηλώνει ότι… μπαίνουμε σε τροχιά δημοσιονομικής και οικονομικής ομαλότητας και έχουμε αφήσει πίσω τους μεγάλους κινδύνους… και λίγο μετά ο αξιολογητικός οίκος να υποβαθμίζει σε «σκουπίδια» την ελληνική οικονομία, θέτοντας έστω θεωρητικά την επιφύλαξη για το εάν η χώρα θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της;
Όμως, όπως παρατηρεί και η eZMarket, ο οίκος εκτιμά ότι η… νέα βαθμολογία αντικατοπτρίζει καλύτερα τους κινδύνους που συνδέονται με το σχέδιο διάσωσης το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ…
Πώς είναι δυνατόν να δηλώνουν έκπληκτοι οι κοινοτικοί κρατούντες και την ίδια μέρα η ΕΚΤ να «ανταμείβει» την Ελλάδα «κουρεύοντας» τα ομόλογα κατά 5%; Εάν πράγματι δεν συμμερίζονται τους φόβους των Αμερικανών, γιατί άραγε σπεύδουν να διασφαλίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους; Πόσο μάλλον όταν πολύ πρόσφατα είχαν ξεκαθαρίσει πως θα απορροφούν ακόμη και τα «σκουπίδια». Και άραγε η ελληνική κυβέρνηση δικαιούται να εμφανίζεται έκπληκτη, όταν 2 - 3 μέρες νωρίτερα η «τρόικα» ανοιχτά και ξάστερα είχε δηλώσει ανήσυχη για τον υψηλό πληθωρισμό (5,4%!) αλλά και για τη βαθύτερη ύφεση στην οποία εισέρχεται η ελληνική οικονομία (ίσως και 4% για φέτος);
Εύλογο και το ερώτημα κατά πόσον δικαιούται να εμφανίζεται αιφνιδιασμένος και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν για μέρες «τρώγεται» με τη συναρμόδια Λ. Κατσέλη για το ποιος φταίει λιγότερο για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που γονατίζει την πραγματική οικονομία, τα νοικοκυριά.
Εύλογο επίσης το ερώτημα για την πραγματική κατάσταση των τραπεζών από τη στιγμή που διαβάζουμε σχετικά στο euro2day για το τι… αλλάζει στις τράπεζες μετά τη Moody's (σε άρθρο των Αν. Παπαϊωάννου - Χρ. Κίτσιου) και τα όσα εξετάζει η τρόικα εν όψει των φθινοπωρινών ελέγχων.
Εν τέλει, εάν μία κυβέρνηση, που μάλιστα έχει σχέσεις με την «αμερικανική πλευρά», δεν μπορεί να «οσμιστεί» τι της ετοιμάζει η κάθε Moody's ή ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται αιφνιδιασμένος (πόσο θυμίζει το… «έπεσα από τα σύννεφα» των νεοδημοκρατών την περίοδο του Βατοπεδίου…), μάλλον θα πρέπει να ανησυχούμε. Όπως επίσης με τις… σιβυλλικές δηλώσειςτων Ευρωπαίων, οι οποίοι χαρακτηρίζουν μεν πονηρή την απόφαση της κάθε… Moody's, αλλά από την άλλη σπεύδουν να καλύψουν τα νώτα τους.
Ε! τότε μάλλον δεν πηγαίνει καθόλου καλά…
Σημείωση: ...Το απολαυστικό θέμα στη διάθεσή σας και τα σχόλια δικά σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πρώτη προειδοποίηση!
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.
Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.
Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.