Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Κατοχή


Από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών μαθαίνουμε ότι «πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να προστατευτούν τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο απέναντι στα επαχθή μέτρα» του Μνημονίου.
Ηδη πριν από λίγες ημέρες (15.6.2010) διοργανώθηκε εκδήλωση με θέμα «Μνημόνιο, Σύνταγμα, Ευρωπαϊκή Συνθήκη και ΕΣΔΑ» με ομιλητές τους Γεώργιο Κασιμάτη, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ξενοφώντα Κοντιάδη, καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ουδέποτε στην ιστορία της ανθρωπότητας ολόκληρη η πολιτική της ανθρωπότητας ήταν γονατισμένη. Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι ούτε χρηματοπιστωτική ούτε οικονομική, αλλά κρίση του κοινωνικοπολιτικού συστήματος. Δεν μπορούμε να εξαθλιώσουμε πλήρως τον άνθρωπο και την ανθρώπινη αξία αφαιρώντας του συνεχώς εισοδήματα, τόνισε ο κ. Κασιμάτης και επισήμανε ότι «νομοθετικές εξουσίες που ανήκουν στο αντιπροσωπευτικό σώμα, στη Βουλή των Ελλήνων, μεταβιβάστηκαν σ' ένα διεθνές όργανο κατά το Σύνταγμα». Και κατέληξε: «Οι Ελληνες πολίτες έχουν υποχρέωση να αντισταθούν με όλα τα μέσα δικαστικής προστασίας που τους παρέχει ο δικαιικός μας πολιτισμός και ο δικός μας και της Ευρώπης και του Διεθνούς Δικαίου για να ξέρουμε αν κοροϊδευόμαστε ή όχι».

Ιδού και αποστροφή της εισήγησης του κ. Χρυσογόνου: «Αν το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει μία από τις δόσεις του δανείου... το κράτος δανειστής, π.χ. η Ολλανδία, μπορεί να κατάσχει και να εκπλειστηριάσει το Μέγαρο της Βουλής ή τα πολεμικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας». Νομικά, δηλαδή, η σύμβαση οδηγεί σε απώλεια της κυρίαρχης κρατικής υπόστασης της Ελληνικής Δημοκρατίας!
Και να τι είπε για την υπέρβαση της κρίσης. Αυτή (η κρίση) θα προϋπέθετε καθολική ανανέωση της πολιτικής τάξης με πολιτικούς που θα προέρχονται μέσα από την κοινωνία... και όχι με υποτελείς των κληρονομικών, κομματικών ηγεμόνων.
Την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Λετονίας επικαλέστηκε μεταξύ άλλων ο κ. Κοντιάδης, η οποία έκρινε αντισυνταγματική τη μείωση των συντάξεων στο πλαίσιο των παρεμφερών προς την ελληνική περίπτωση όρων που έθεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και κατέληξε ότι «οφείλουμε να εξαντλήσουμε ολόκληρο το οπλοστάσιο της θεωρίας και της πράξης των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων συλλογικής δράσης σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο».
Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες του ΔΣΑ ο πρόεδρος Δημ. Παξινός είπε: «Η σοβαρότερη στόχευση των ενεργειών αυτών είναι να βρούμε ξανά τη χαμένη αλληλεγγύη της κοινωνίας μας, των γενεών. Να συνειδητοποιήσουμε... ότι όλοι είμαστε συμμέτοχοι σε μια κοινή προσπάθεια για την προστασία των θεσμών, των δικαιωμάτων, των αξιών που πρέπει να διαπνέουν μια κοινωνία...»
Να, λοιπόν, ο νομικός πολιτισμός ξεσηκώνεται απέναντι στην «κατοχή» του Μνημονίου. Οι κυβερνώντες έχουν εκχωρήσει την εθνική κυριαρχία στους δανειστές κι εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Δεν ξέρω τι μπορούν να καταφέρουν οι δικηγόροι, όμως η πρωτοβουλία τους είναι αξιοθαύμαστη, μιας και έχουν να αντιμετωπίσουν τη θηριωδία του αμοραλισμού στην πολιτική, την ατολμία της κυβέρνησης, την άνευ όρων υποταγή της, το προσκύνημά της απέναντι στους «ισχυρούς». Η χώρα είναι υπό Κατοχή και η κυβέρνηση άδει... Η κοινωνία φλέγεται. Οψόμεθα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.