Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Ιστορίες αναδιάρθρωσης


Πηγή: Το Βήμα

ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΤΙΚΙΔΗΣ | Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Για τους οικονομολόγους, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην αναδιάρθρωση χρέους των επιχειρήσεων, όπου οι επενδυτές μπορούν να λάβουν μια ανταλλαγή ομολόγων με μετοχές, σε μια αναδιάρθρωση κρατικού χρέους ουσιαστικά κινδυνεύεις να μην πάρεις τίποτε. Ορισμένοι εκτιμούν μάλιστα ότι η δυσκολία της χώρας μας να αντιμετωπίσει τα ελλείμματά της πιθανόν να δείξει ότι είναι πιο εύκολο να πτωχεύσεις τελικά, παρά να περικόψεις δαπάνες, δημιουργώντας έτσι έναν «τεράστιο» κίνδυνο για τους ομολογιούχους. 

Ιστορικά στοιχεία δείχνουν εξάλλου πως κατά μέσον όρο τρία χρόνια έπειτα από όλες τις οικονομικές κρίσεις μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η πραγματική αξία του δημοσίου χρέους των χωρών που βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα αυξάνεται δραματικά, ενώ περιπτώσεις κρατικών χρεοκοπιών σημειώνονται ύστερα από μεγάλες τραπεζικές κρίσεις, όπως αυτή που βίωσε προσφάτως ο κόσμος. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών και ο ΟΟΣΑ υπολογίζουν, π.χ., ότι εννέα κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να εμφανίσουν μέσο πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 5% για μια πενταετία προκειμένου να σταθεροποιήσουν τον λόγο δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ στα επίπεδα όπου βρισκόταν το 2007. 
Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στη μεθοδευμένη αναδιάρθρωση του χρέους της στους επόμενους 6-12 μήνες, ανέφερε, π.χ., χθες ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι , ενώ ο David Scammell, της Schroders εκτίμησε πως κάποιου είδους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι αναπόφευκτη, ειδικά αν η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμιστεί περαιτέρω. Αν και τα πρόσφατα πακέτα στήριξης έχουν δώσει κάποια ανάσα από τις πιέσεις των αγορών, η σκληρή αλήθεια είναι ότι το ελληνικό χρέος είναι δραματικά υψηλό. Αν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να προωθήσει ένα επιθετικό πακέτο λιτότητας, το οποίο ουσιαστικά καταδικάζει πάντως τη χώρα σε μια δεκαετία ύφεσης και μιζέριας, τότε το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Αυτή τη στιγμή, το δεύτερο σενάριο φαντάζει πιο πιθανό, ανέφερε. 

Αν μη τι άλλο τα παραπάνω κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το σενάριο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους όχι μόνο δεν έχει φύγει απο τα ραντάρ των αγορών, αλλά σε αυτή τη φάση είναι μάλλον και το κυρίαρχο. Τα «νούμερα δεν βγαίνουν», λένε π.χ. αρκετοί στην αγορά, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν ήδη από το ερχόμενο φθινόπωρο να αρχίσουν οι εταίροι μας να αναρωτιούνται για την τύχη της βοήθειάς τους. Ετσι, αν ως το τέλος του έτους δεν εκπλήξουμε θετικά τους δυνητικούς δανειστές μας, τα πράγματα δείχνουν πως τα χρονικά περιθώρια όλο και θα στενεύουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.