Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 2011


πηγή ΒΗΜΑ 26/6/2010
Ερχεται λιτότητα από το 2011 για τα εισοδήματα

Περιστολή δαπανών σχεδιάζουν οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη στην προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση

«Αυτό που προτείνουμε στην Ευρώπη είναι η έναρξη μιας στρατηγικής εξόδου (από την κρίση) και το 2011 πρέπει να είναι αυτή η ημερομηνία». Η δήλωση ανήκει στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και έγινε εν όψει της σημερινής συνόδου κορυφής του G20, στο Τορόντο του Καναδά. Ο επικεφαλής της οιονεί «ευρωπαϊκής κυβέρνησης» προανήγγειλε επισήμως την έναρξη μιας περιόδου ισχνών αγελάδων (από εισοδηματικής απόψεως) για όλους τους Ευρωπαίους. Διότι, ανεξαρτήτως του ύψους των δημοσίων και των ιδιωτικών χρεών που βαρύνουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σπεύδουν να προαναγγείλουν μέτρα περιστολής των δαπανών τους συντονιζόμενες με την κοινή πανευρωπαϊκή προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση και ευταξία. Μια προσπάθεια που μεσοπρόθεσμα υπόσχεται ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και ισχυρή ανάπτυξη, αλλά βραχυπρόθεσμα προϋποθέτει σφίξιμο του ζωναριού και αλλαγή των συνηθειών των Ευρωπαίων.


Ενας άτυπος συντονισμός των κυβερνήσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθίσταται προφανής για τον σκοπό αυτόν. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι υπεραμύνθηκε

των μέτρων για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, σημειώνοντας ότι οι περικοπές έχουν στόχο «να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, διότι αν δεν λάβουμε μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων μας, τότε θα υποφέρουμε από την αργή και χαμηλή οικονομική ανάπτυξη». Ο πρόεδρος συνόψισε με τα λόγια αυτά το νεότευκτο ευρωπαϊκό μοντέλο, το οποίο αντιπαρατίθεται σήμερα στο Τορόντο με το επίσης νεότευκτο αμερικανικό, που συνίσταται στην αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. Παρατηρεί βεβαίως κανείς ότι Ευρώπη και ΗΠΑ αντάλλαξαν μοντέλα και μέθοδο διαχείρισης των κρίσεων. Για τον κοινό σκοπό της τόνωσης της ανάπτυξης η Ευρώπη προτάσσει ως προϋπόθεση τη δημοσιονομική ευταξία, ενώ οι ΗΠΑ προτάσσουν τον κρατικό παρεμβατισμό, την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης από το κράτος, ακόμη και αν αυτό αυξάνει τα χρέη και τα ελλείμματα.

Οι ενστάσεις των Αμερικανώντης κυβέρνησης Ομπάμα, για να είμαστε ακριβείς- συνίστανται στον φόβο μήπως η περιστολή της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας και βεβαίως της ιδιωτικής κατανάλωσης, που προβάλλει ως αναπόφευκτη συνέπεια της λιτότητας, φρενάρει τόσο την ανάπτυξη ώστε να οδηγήσει σε υποτροπή της ύφεσης. Αυτή ακριβώς η δοσολογία της λιτότητας ως φαρμάκου που μπορεί να θεραπεύσει την ύφεση αλλά και να σκοτώσει την ανάπτυξη αποτελεί το ζητούμενο στα κυβερνητικά επιτελεία της Ευρώπης. Διότι δεν είναι μόνο οι υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που επιχειρούν το δύσκολο και κοινωνικώς επαχθές έργο του εξορθολογισμού των δημοσιονομικών τους. Δεν είναι μόνο οι υπερχρεωμένες Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία που «παγώνουν» ή μειώνουν μισθούς των εργαζομένων και περικόπτουν κοινωνικές παροχές και επιδόματα που αποτελούν κατακτήσεις πολιτικών και κοινωνικών αγώνων και θυσιών ενός και πλέον αιώνα. Είναι και οι χώρες που δεν αντιμετωπίζουν κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα- προσώρας τουλάχιστον-, ενώ έχουν και το προνόμιο της άσκησης ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής, όπως η Δανία και η Νορβηγία.

Η κυβέρνηση της Κοπεγχάγης σχεδιάζει την περιστολή των δημοσίων δαπανών της κατά 3,2 δισ. ευρώ ετησίως. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Κλάους Φρέντερικσεν θέλει να περικόψει την «υπερβολικά γενναιόδωρη», όπως τη χαρακτήρισε, επιδότηση των ανέργων και να «ψαλιδίσει» κοινωνικά επιδόματα και φοροελαφρύνσεις προς τα μεσαία εισοδήματα που αποτελούν χαρακτηριστικά του σκανδιναβικού κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης. Ανάλογες περικοπές σχεδιάζει και η κυβέρνηση του Οσλο, παρά τα πάμπλουτα κοινωνικά ταμεία ασφαλίσεων και συντάξεων που διαθέτει ως πετρελαιοπαραγωγός χώρα η Νορβηγία.

Ρουμανικό «σχέδιο Β» με αύξηση φόρων

Διαδηλωτές ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους του Βουκουρεστίου, αρχικώς όχι για να διαμαρτυρηθούν αλλά για να... πανηγυρίσουν. Το ανώτατο δικαστήριο της Ρουμανίας έκρινε αντισυνταγματικά τα μέτρα περικοπής των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25% και των συντάξεων κατά 15%!
Ωστόσο η κυβέρνηση του Εμίλ Μποκ αμέσως ανακοίνωσε ότι διαθέτει «σχέδιο Β» για να αντιπροτείνει στο ΔΝΤ προκειμένου να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας του με 20 δισ. ευρώ: αυξήσεις των συντελεστών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ. Οπότε οι διαδηλωτές σταμάτησαν να πανηγυρίζουν και άρχισαν πάλι να διαμαρτύρονται...

1 σχόλιο:

  1. Καταγγελία για το μπλογκ VETO 300
    Το μπλογκ VETO 300 δεν κρύβει την φιλοκυβερνητική στάση του και την υποστήριξη των απίστευτων αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης – ΔΝΤ κατά των εργαζομένων. Το συγκεκριμένο μπλογκ με αναδημοσίευση άρθρων των φιλοκυβερνητικών ΝΕΑ, ΒΗΜΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και με δικά του σχόλια δεν χάνει ευκαιρία να επιτεθεί και να δυσφημίσει τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στα εγκληματικά μέτρα της κυβέρνησης και του ΔΝΤ. Η στάση του μπλογκ και η εχθρική του αντιμετώπιση οποιασδήποτε φωνής κατά της καταστροφής των δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων είναι βαθειά αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης ιδεών. Σωστό.
    Το πρόβλημα με το μπλογκ αυτό όμως δεν σταματά εδώ. Έχω στείλει επανειλημμένα σεμνά, σοβαρά, χωρίς καμία ύβρι σχόλια στο εν λόγω μπλογκ, που εκφράζω τη διαφωνία μου με τις επιθέσεις του μπλογκ κατά των εργαζομένων και τη δυσφήμιση του αγώνα τους. Και ενώ υπάρχει η δυνατότητα σχολιασμού στο μπλογκ αυτό ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΝΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ!
    Καταγγέλλω το μπλογκ VETO 300 για αντιδημοκρατική, αντιδεοντολογική συμπεριφορά και μη τήρηση των στοιχειωδών κανόνων της ανταλλαγής απόψεων. Καλώ όλους του μπλογκερς να κατακλύσουν το εν λόγω μπλογκ με διαμαρτυρίες για την στάση του αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.