Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Mr Bundesbank: Η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ!



Πηγή:Sofokleous10
Την ώρα που το ευρώ καταρρέει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2006 και η γερμανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εσπευσμένα επιβάλλει νέες απαγορεύσεις στο shortselling μετοχών και στα «γυμνά» CDS, ο MrBundesbank, Καρλ Ότο Πελ, με μια βαρυσήμαντη συνέντευξη στο “Spiegel” προφητεύει ακόμη χειρότερες ημέρες για το κοινό νόμισμα, αλλά και την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη!
Η εμβληματική μορφή του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, που ηγήθηκε της BuBa στην κρίσιμη περίοδο από το 1980 έως το 1991 και είχε μαζί με τον Χέλμουτ Κολ το γενικό πρόσταγμα στη διαδικασία πολιτικής και νομισματικής ενοποίησης της Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία, χωρίς περιστροφές λέει όσα θα ήθελαν να πουν δημόσια οι περισσότεροι Γερμανοί κεντρικοί τραπεζίτες:
-         «Υπάρχει κίνδυνος το ευρώ να γίνει ασθενές νόμισμα. Τα θεμέλια του ευρώ μετακινήθηκαν, όταν αποφασίσθηκε από τις κυβερνήσεις να μετατρέψουν τη νομισματική ένωση σε μια ένωση μεταβιβαστικών πληρωμών (σ.σ: εννοεί από τα ισχυρότερα κράτη στα ασθενέστερα, με το «πακέτο» των 750 δις. ευρώ).  Παραβιάζονται όλοι οι κανόνες… Αντίθετα με όλες τις δεσμεύσεις της και παρά τη ρητή απαγόρευση στο καταστατικό της, η ΕΚΤ έχει εμπλακεί στη χρηματοδότηση των κρατών. Προφανώςόλα αυτά θα έχουν επιπτώσεις(σ.σ.: στην ισοτιμία του ευρώ).


-         Το ευρώ έχει ήδη βυθισθεί και αυτή η τάση θα μπορούσε να συνεχισθεί, διότι έχουμε εγγυηθεί μια μακρά σειρά αδύναμων νομισμάτων, που ποτέ δεν θα έπρεπε να έχουν ενταχθεί στην Ευρωζώνη.
-         Δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να έχουμε επιτρέψει την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ…. Θα περίμενα από την Κομισιόν και την ΕΚΤ να έχουν παρέμβει νωρίτερα (σ.σ.: για το ελληνικό πρόβλημα). Έπρεπε να είχαν καταλάβει, ότι μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, χωρίς βιομηχανική βάση, δεν θα μπορούσε ποτέ να πληρώσει τα 350 δις. ευρώ του χρέους της».
-         Χωρίς ένα “κούρεμα”, μια μερική διαγραφή χρεών, δεν μπορεί και δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρει η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της. Γιατί δεν το έκαναν αυτό αμέσως; Η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να έχει διακηρύξει έξι μήνες πριν, ή και νωρίτερα, ότι απαιτείται αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα.
Ο Πελ ευθέως διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Μέρκελ, ότι η διάσωση της Ελλάδας ήταν επιβεβλημένη για να αποφευχθεί ένα ντόμινο στην Ευρωζώνη. Η πραγματική σκοπιμότητα του «πακέτου» διάσωσης, όπως τονίζει, «ήταν να προστατευθούν οι γερμανικές και, πολύ περισσότερο, οι γαλλικές τράπεζες από τις διαγραφές χρεών. Την ημέρα που ανακοινώθηκε το σχέδιο, οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών κέρδισαν 24%. Βλέποντας όλα αυτά, καταλαβαίνουμε γιατί επινοήθηκε το σχέδιο διάσωσης: για να διασωθούν οι τράπεζες και ορισμένοι πλούσιοι Έλληνες»!
Ο Πελ λέει ευθέως, ότι έπρεπε να είχε διαγραφεί έξι μήνες νωρίτερα το ένα τρίτο του ελληνικού χρέους –περισσότερα από 100 δις. ευρώ!- και στην επισήμανση του δημοσιογράφου, ότι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αποκλειόταν η Ελλάδα από την αγορά, απαντά: «Πιστεύω ακριβώς το αντίθετο. Οι επενδυτές γρήγορα θα καταλάβαιναν ότι πλέον η Ελλάδα έχει ένα χρέος που μπορεί να το διαχειριστεί. Η εμπιστοσύνη θα είχε αποκατασταθεί πολύ γρήγορα. Τώρα αυτή η ευκαιρία χάθηκε και είμαστε αντιμέτωποι με αυτό το τρομερό μπλέξιμο».
Όπως τονίζει ο Πελ, ακόμη και με την προσπάθεια διεθνούς διάσωσης, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους και μοιραία θα φύγει από την Ευρωζώνη. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αν θα άρχιζε σήμερα να τυπώνει μάρκα, αν βρισκόταν στο πόστο του κεντρικού τραπεζίτη, ο Πελ απαντά ευθέως «όχι» και εξηγεί, ότι το ευρώ δεν κινδυνεύει, απλώς μια από τις μικρότερες χώρες θα χρειασθεί να φύγει από την Ευρωζώνη. «Η Ελλάδα θα επαναφέρει την δραχμή», προβλέπει ο Πελ, και στην επισήμανση του δημοσιογράφου, ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο να φύγει από την Ευρωζώνη όσο λαμβάνει βοήθεια, ο πρώην διοικητής της BuBa απαντά με νόημα ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα έχει λόγους για να φύγει.
Προφανώς, αυτή η αινιγματική απάντηση αναφέρεται στο γνωστό σενάριο που αποτελεί σήμερα τη βάση όλης της διεθνούς κερδοσκοπίας κατά του ευρώ: ότι η Ελλάδα κάποτε θα αποτύχει να εφαρμόσει με συνέπεια το πρόγραμμα σταθεροποίησης και αυτό θα οδηγήσει στο «πάγωμα» της διεθνούς χρηματοδότησης. Αν και όταν συμβεί αυτό, προφανώς η Ελλάδα θα έχει αρκετούς λόγους για να επανεξετάσει τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη…

4 σχόλια:

  1. Πολύ σωστά τα λέει ο κύριος αυτός. Συμφωνώ 100%. Ο λόγος που δεν κήρυξαν άμεση στάση πληρωμών είναι: α) φόβος-αναποφασιστικότητα, β) ήθελαν πρώτα να πάρουν σκληρά μέτρα πριν την έξοδο και την υποτίμηση ώστε μετά να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί... και γ) για να προλάβουν να σωθούν κάποιοι δικοί τους που αντιπροσωπεύουν (βλέπε ελληνικές και ξένες τράπεζες και Έλληνες κεφαλαιούχοι με πολλά εκατομμύρια ευρώ που τώρα πρόλαβαν και τα έβγαλαν στο Λουξεμβούργο ή αγόρασαν σπίτια στο Λονδίνο)...

    Ναι τώρα που έγιναν όλα αυτά και φαίνεται πιο ξεκάθαρα σε πολλούς ότι και δεν σωζόμαστε με τα σκληρά μέτρα, αλλά και ΔΕΝ μπορούν να πάρουν τα πιο δύσκολα μέτρα λόγω ισχυρών αντιδράσεων, άρχισαν τώρα να μιλάνε για έξοδο από το ευρώ.

    Αρχίζει η βορειοκορεοποίησή που λέγαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτός ο κύριος δεν τα λέει και τόσο "σωστά".
    Για να είμαι πιο ακριβής τα λέει από τη σκοπιά της Ολιγαρχίας.
    Πέρα από τις πραγματικές εκτιμήσεις, ο κύριος "στενοχωριέται" που η ΕΚΤ παραβίασε τον κανόνα της "ιδιωτικοποίησης" του χρήματος και δίνει χρήμα απ' ευθείας στα κράτη.
    Παραβιάστηκε το δικαίωμα των τοκογλύφων να δανείζουν με όποιο επιτόκιο γουστάρουν.
    Την αρχή του τέλους της Ολιγαρχίας βλέπει. Την έμπρακτη, έστω και "προσωρινή" αμφισβήτηση του "αναφαίρετου" δικαιώματος των τοκογλύφων να μας πηδάνε και να πληρώνουμε.
    Κατά τα άλλα, ομολογεί πολιτικές, ηθικές, οικονομικές και γιατί όχι ποινικές ευθύνες για την έτναξη της χώρας στην ΟΝΕ και την υπερχρέωση της.
    Από την αρχή ήξεραν τι θα γίνει.
    Εμείς δεν ξέραμε και γι' αυτό καλούμαστε να πληρώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επώδυνες γνώσεις.
    Φοβάμαι ότι στην ευροζώνη εκεί που δεν υπήρχε μηχανισμός απομάκρυνσης από το ευρώ τώρα έχουν με το μηχανισμό που υπογράψαμε για να εκπληρωθούν τα χρέη τους. Οταν δεν θα πετυχαίνουν τα μέτρα θα ζητήσουν και αυτό. Για να μπορεί δε η Αμερική να μας διαγουμίζει βιάστηκε να πάρει απόφαση 94-0 η Γερουσία για βέτο σε χρηματοδότηση υπερχρεωμένων κρατών. Θα μας λυσάξουν στο ξύλο αφού τους αντέχουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και η έξοδος από το ευρώ έχουν προαποφασιστεί. Τα μέτρα λήφθησαν για να χάσουν λιγότερα οι δανειστές μας σε βάρος των φορολογούμενων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.