Πάνος Παναγιώτου
Την ώρα που σύσσωμη η πολιτική ηγεσίας της Ευρώπης δε σταματά να επαναλαμβάνει πως η κρίση έχει σφραγίδα ελληνική και πως η Ελλάδα αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, στη χρηματιστηριακή οικονομία λαμβάνουν χώρα ιστορικές εξελίξεις που αποτυπώνουν μία πολύ διαφορετική πραγματικότητα.
Την Πέμπτη, τα ασφάλιστρα χρέους της Πορτογαλίας (CDS) απογειώθηκαν στις 449,98 μονάδες με τις πιθανότητες για πτώχευση της χώρας να υπολογίζονται (με βάση αυτά) στο 32,16%, φέρνοντας την στην 6η θέση στη λίστα με τις πιο πιθανές προς πτώχευση χώρες στον κόσμο, πάνω από το Ιράκ και τη Λετονία. Την ίδια στιγμή το επιτόκιο του 10ετούς της ομολόγου διαμορφώνονταν στο 6,47% επιβεβαιώνοντας με τον πλέον σαφή τρόπο πως η Πορτογαλία δε μπορεί, πλέον, να στραφεί στην αγορά ομολόγων προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει τις ανάγκες της καθώς το κόστος δανεισμού είναι απαγορευτικό. Έτσι, με διαφορά λίγων εβδομάδων από την Ελλάδα, η Πορτογαλία έφτασε στη χρηματοπιστωτική πτώχευση και στο σημείο να εξαρτάται, πια, από την Ευρώπη για να αποφύγει να μπει στο μονοπάτι και για την οικονομική πτώχευση.
Οι εξελίξεις στη χρηματιστηριακή οικονομία, ωστόσο, δεν τελειώνουν εδώ καθώς την Πέμπτη η Ιταλία είδε τα CDS της να καταγράφουν τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση στον κόσμο, κατά 16,57% ή 30,94 μονάδες βάσης, με την πιθανότητα για πτώχευση της να υπολογίζεται στο 17,27%, δηλαδή εκεί που ήταν η Ελλάδα πριν λίγους μήνες. Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη καθώς δεύτερα σε αύξηση στον κόσμο ήταν τα CDS της Ισπανίας με την πιθανότητα πτώχευσης της, με βάση αυτά, να υπολογίζεται στο 21% όσο, δηλαδή και της Ιρλανδίας. Επιπλέον, στη δημοπρασία ομολόγων της Πέμπτης, η Ισπανία αναγκάστηκε να πληρώσει το υψηλότερο επιτόκιο των τελευταίων 2,5 ετών προκειμένου να προσελκύσει αγοραστές.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αγγίζει νέο ιστορικό υψηλό στο 11%, με τα spreads με το γερμανικό ομόλογο να έχουν φτάσει τις 920 μονάδες βάσης, γεγονός που σημαίνει πως οι δανειστές (που δεν υπάρχουν) ζητούν 9,20% περισσότερο επιτόκιο από την Ελλάδα απ ότι από τη Γερμανία προκειμένου να της δανείσουν. Με βάση τα στοιχεία για τα CDS όπως διαμορφώθηκαν στο κλείσιμο του Απριλίου, τα στοιχήματα που έχουν παιχτεί για την πτώχευση της Ελλάδας θα πληρώσουν 80 δις δολάρια σε περίπτωση που αυτό συμβεί (ή που η χώρα ζητήσει αναδιάρθρωση ή επιμήκυνση του χρέους της), ενώ τα στοιχήματα για την πτώχευση του ΟΤΕ θα πληρώσουν 30 δις δολάρια αν η εταιρία πτωχεύσει. Η αντίστοιχη αξία στοιχημάτων για την Πορτογαλία είναι 62 δις, για την Portugal Telecom 32 δις δολάρια, ενώ για την Ισπανία είναι 104 δις και για την Ιταλία 223 δις δολάρια. Με πρόχειρους υπολογισμούς, στο ενδεχόμενο ενός σημαντικού χρηματοπιστωτικού ευρωπαϊκού ʽδυστυχήματοςʼ, το οποίο είναι, ήδη, σε εξέλιξη, τα ποσά που θα πληρωθούν από τα κρατικά και εταιρικά CDS θα ξεπεράσουν τα 800 δις δολάρια και ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης μπορούν να φτάσουν το 1,5 τρις δολάρια.
Και αν και το ποσό αυτό φαίνεται τεράστιο, είναι ελάχιστο μπροστά σε αυτό που τζογάρεται στην στην αγορά συναλλάγματος και συγκεκριμένα στην πτώση του ευρώ, όπου τα συμβόλαια του Απριλίου του 2010 παρουσιάζουν άνοδο έναντι των συμβολαίων του 2009, μεταξύ 200% και 400%, ενώ ο όγκος συναλλαγών των ETFs που ποντάρουν σε πτώση του ευρώ είναι κατά 2000% μεγαλύτερος απ ότι πριν 12 μήνες. Μία από τις εταιρίες που, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, έχει στήσει το παρεμβατικό παιχνίδι εναντίον του ευρώ (σε συνεργασία με την εταιρία του Σόρος) είναι η SAC Capital Advisors, του Steven Cohen, ο οποίος, με περιουσία 11,4 δις δολάρια είναι, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο 27ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, κέρδη τα οποία έχει κατακτήσει από τη χρηματιστηριακή κερδοσκοπία μεγάλης κλίμακας (εκκρεμούν εις βάρος του 2 μηνύσεις για ʽχρηματιστηριακή συνομωσία με σκοπό την πρόκληση κατάρρευσης της μετοχήςʼ δύο κολοσσών εταιρών εισηγμένων στο αμερικανικό χρηματιστήριο.)
Και όσο το ευρώ διαλύεται και η κρίση μεταδίδεται στην Ευρώπη με τις ταχύτητες που μόνο μέσα στη χρηματιστηριακή οικονομία μπορούν να αναπτυχθούν, η Αμερική απολαμβάνει την άνοδο του δολαρίου η οποία έσωσε το αμερικανικό νόμισμα από την, μέχρι πρότινος πιθανή, απαξίωση και εγκατάλειψη του ως το βασικότερο για τα αποθεματικά των τραπεζών νόμισμα του κόσμου, κάτι που αν συνέβαινε θα έφερνε τις ΗΠΑ στη χειρότερη οικονομική της θέση από το 1971, ενώ η Κίνα παίρνει μία μεγάλη ανάσα βλέποντας το γουάν να ανεβαίνει, ακολουθώντας το δολάριο, καθώς προσπαθεί να καθυστερήσει την άνοδο του πληθωρισμού που κινδυνεύει να τινάξει την αγορά κατοικίας της στον αέρα, προκαλώντας ένα κραχ διεθνών διαστάσεων. Την ίδια στιγμή τα CDS των τραπεζών της Αυστραλίας απογειώνονται, καθώς είναι αυτές που έχουν δανείσει τα περισσότερα κεφάλαια στις κατασκευαστικές εταιρίες που έχουν ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της πίτας στην αγορά κατοικίας της Κίνας και το μόνο που παρατείνει μία κρίση και στην Αυστραλία είναι η άνοδος του δολαρίου (πτώση του ευρώ), η οποία είναι απολύτως απαραίτητη και για τις περιφερειακές οικονομίες της Ασίας, οι οποίες υποφέρουν, επίσης, από πληθωριστικές πιέσεις καθώς είναι οικονομικά και νομισματικά συνδεδεμένες με την Κίνα.
Και μέσα σε όλα αυτά η Ελλάδα να αναγκάζεται να υιοθετήσει τα σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν ποτέ σε αναπτυγμένη χώρα, βαδίζοντας ολοένα και περισσότερο πιο κοντά σε μία, άνευ προηγουμένου, εν καιρώ ειρήνης, οικονομική ύφεση και κοινωνική κρίση, αλλά και το κυριότερο, ίσως, απʼ όλα, να χωρίζεται σε στρατόπεδα, από την αδυναμία της να κατανοήσει και να αποδεχτεί το αυταπόδεικτο: πως φταίει μεν για την κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος αλλά και πως αυτό αποτελεί την αφορμή και όχι την αιτία για την κρίση στην οποία έχει κατρακυλήσει, η οποία εξυπηρετεί συμφέροντα που είναι απείρως μεγαλύτερα από την ίδια.
Πάνος Παναγιώτου - διευθυντής ΕΚΤΑ, info@ekta1.gr
Δηλαδή το συμπέρασμα είναι ότι η κατάσταση βρίσκεται εκτός δικού μας ελέγχου?? Είτε αποφασίσουμε στάση πληρωμών είτε όχι οι κερδοσκόποι επωφελούνται το ίδιο???
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπερδεύτηκα...Πίστευα ότι η στάση πληρωμών και η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν η προτιμότερη λύση άλλα βλέπω ότι και έτσι παίζουμε το παιχνίδι των κερδοσκόπων τελικά.
Αν ξερει καποιος ας απαντησει
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιος θα πληρωσει αυτα τα στοιχηματα;
Οι ελληνικες τραπεζες; Ποιος θα ζημιωθει τελικα αν παμε για αναδιαρθρωση;
Αυτο που εχω καταλαβει απο προηγουμενα κειμενα ειναι οτι την αναδιαρθρωση την αποζητουν οι πιστωτες μας τωρα, διοτι φοβουνται οτι οσο περναει ο καιρος, τοσο και θα μικραινουν και οι πιθανοτητες να παρουν τα λεφτα τους πισω.
Αυξήθηκαν τα ποδήλατα στους δρόμους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε λίγο θα βλέπουμε και μουλάρια.
Δεν υπάρχει δίλημμα.
Έχουμε "πτωχεύσει".
Γι' αυτό και συμβαίνουν όλα αυτά στις αγορές. Η μαγική εικόνα υπάρχει είτε γιατί θέλουν είτε γιατί ξέρουν την "πτώχευση".
Απλά, τώρα , συμβαίνει αυτό που βλέπει κανείς , όταν ένα μαγαζί γράφει στη βιτρίνα "διάλυση".
Όλοι παίρνουν ό,τι μπορούν.
Μισθούς, συντάξεις, επιχειρήσεις, γη κλπ. Το έργο της "διάλυσης", όπως σε κάθε μαγαζί, θα κρατήσει όσο έχουμε να πουλάμε.
Μετά, έρχεται η σειρά της λεμονόκουπας.
Το να λέμε, τώρα ή αύριο, δεν έχει καμιά αξία, σαν ερώτημα.
Ή έστω, μόνο τεχνική.
Ότι κι αν κάνουμε, δεν θα ξοφλήσουμε ποτέ κανένα χρέος.
Γι΄αυτό και όλοι τους δε μιλούν για εξόφληση, αλλά για μείση ποσοστών.
Η πολιτική αμφισβήτηση του μηχανισμού του χρέους είναι ο δικός τους φόβος. Και αυτό δεν συνδέεται με "πτώχευση", στάση" ή "αναδιαπραγμάτευση".
Πρόκειται, για αμφισβήτηση του ίδιου του συστήματος.
Η κρίση είναι κρίση του συστήματος. Όσο την αντιμετωπίζουμε με όρους τεχνικούς , πολιτικής οικονομίας κλπ, απλώς, δεν θέλουμε να δούμε το δάσος.
Το χρέος είναι ο ιός που διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Η αμφισβήτηση του είναι το αντιβιοτικό, που αν απλωθεί, θα μιλάνε όλο και περισσότεροι με τι θα αντικαταστήσουμε τον καπιταλισμό.
Είναι μια συζήτηση, για την οποία δεν είμαι σίγουρος , αν όλοι είναι έτοιμοι. Ή αν την θέλουν.
Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει πραγματικό αντισυστημικό κίνημα, που να θέλει να ανατρέψει την αθλιότητα που ζούμε.
Η Deutsche Bank, η Goldman Sachs και η J. P. Morgan ελέγχουν το 75% των CDS παγκοσμίως, δηλ. κατά 75% αυτές οι 3 τράπεζες θα πρέπει πιθανότατα να πληρώσουν τα στοιχήματα ενδεχόμενης χρεωκοπίας μας (για μένα σίγουρης πλέον, απλά είναι θέμα χρόνου το ΠΟΤΕ θα ΤΟΥΣ βολεύει).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποδεδειγμένα αυτές οι τράπεζες (βλ. Goldman Sachs στην περίπτωση Lehman Brothers) όταν τζογάρουν στην χρεωκοπία, τζογάρουν και στο αντίθετο. Δηλ. ότι και να γίνει θα κερδίσουν
Δεν είμαι σίγουρη 100%, αλλά από όσα έχω διαβάσει έως τώρα τους τελευταίους μήνες, στην περίπτωση της Ελλάδας είναι σίγουρα αναμεμιγμένες οι Deutsche Bank και Goldman Sachs. Δεν είναι τυχαίο που ωρύεται ο Max Keiser για την Goldman Sachs και τι ρόλο παίζει τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα. Ψάξε επίσης να βρεις σε πόσες δουλειές έχει χωθεί με συνεταιράκι τον Μπόμπολα αυτά τα χρόνια
Δίνω μερικά άρθρα για να πάρεις μία ιδέα. Αν ψάξεις θα βρεις και άλλα
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=138556
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=10276863
http://axinosp.blogspot.com/2010/04/blog-post_9632.html
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=23289&catid=13
http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/1650-%CE%A4%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CE%B5-%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%AF%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%91%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1-Goldman-Sachs-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-12-funds-managers
http://tvxs.gr/news/%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD/la-repubblica-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B4%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B9%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B7%CF%80%CE%B1
Υπόψην ότι αυτές οι μυστικές συναντήσεις της κυβέρνησης με στελέχη της Goldman Suchs ξεκίνησαν ήδη από το φθινόπωρο
Κομβικής σημασίας για το ερώτημά σου νομίζω ότι είναι αυτό το άρθρο
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=27803147
Δεν είμαι σίγουρη, αλλά νομίζω ότι η Deutsche Bank είναι περισσότερο εκτεθειμένη από την Goldman Suchs σε περίπτωση χρεωκοπίας μας. Και νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος για την στροφή 180 μοιρών που έκανε η Μέρκελ και βιάστηκε να μας "σώσει". Από την άλλη μπορεί να το προτείνει αυτό γιατί τα περισσότερα ομόλογά μας τα έχουν γαλλικές τράπεζες…
Δες και σημερινό άρθρο
http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/727---deutsche----
Να θυμάσαι όμως πάντα το άρθρο του Επίκουρου
http://www.epicurus2day.gr/index.php/economicsystem/177-2010-04-22-22-31-49-
που σε είχα παραπέμψει και ότι ο Τσολάκογλου ΙΙ (ΓΑΠ) έχει μιλήσει για την ανάγκη παγκόσμιας διακυβέρνησης, τόσο στη σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο, όσο και στο πρόσφατο συνέδριο του Economist
http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/a809609e-fa8d-46a3-9745-a5cda0175fd6
Έχοντας αυτά στο νου η εικόνα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη
υγ. Cynical επειδή πολύ σύντομα θα αρχίσουμε να βιώνουμε στην καθημερινότητα τα αποτελέσματα των μέτρων, καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως θα οργανώσουμε δίκτυα αλληλεγγύης, ανταλλαγής τροφής κλπ.
KnowDame
Γεια σου KnowDame
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μου επιτρεψεις να κανω καποιες επιπρόσθετες βασικες ερωτησεις γιατι εκει που παω να καταλαβω πώς παιζεται το παιχνιδι "ποιος πληρωνει ποιον", συνανταω παλι αδιεξοδα, παρα την πλουσια βιβλιογραφια στην οποια με παρεπεμψες.
1. Υπάρχουν ασφαλιστρα και πλεον των ομολογων; Γραφει το αρθρο για το τεραστιο υψος των στοιχηματων (υποθετω cds) για τη χρεοκοπια του ΟΤΕ του δικου μας και της Πορτογαλιας.
Φανταζομαι, δλδ, οτι θα πρεπει να υπάρχουν και ασφαλιστρα για μετοχες των ως ανω οργανισμων, αλλα και για καθε μετοχη. Ειναι ετσι;
2. Εστω οτι τα CDS των ελλ. ομολόγων τα κατεχουν μισα μισα η DB και η GS.
Αν ειναι και αυτες που τα εκδιδουν τοτε σε περιπτωση χρεοκοπιας θα ειναι πατσι. Η μια δλδ θα χωσταει στην αλλη το ιδιο ποσο, οποτε καθαρισανε.
3. Αλλα μιας και κατεχουν το μεγαλυτερο μεριδιο της αγορας, στην ουσια η χρεοκοπια της ελλαδας ειναι μια εσωτερικη υποθεση της DB kai GS. Η ελλαδα πού χανει σε αυτη την περιπτωση;
4. Μιας και οι ιδιες κατεχουν και ελλ ομολογα, τοτε ειτε χρεοκοπησουμε ειτε οχι αυτες θα ειναι κερδισμενες, Απο τα ομολογα αν ΔΕΝ χρεοκοπησουμε και απο τα ασφαλιστρα αν οντως χρεοκοπησουμε.
Τωρα τελευταια ομως διαβαζω συνεχεια παροτρυνσεις για αναδιαπραγματευση.
Μια εξηγηση που δινω ειναι οτι με τις τρεχουσες τιμες ομολογων, ασφαλιστρων και prospects ανακαμψης , τα financial models που εχουν τους δινουν τη μεγαλυτερη κερδοφορια.
Μαλιστα.
Σ'ευχαριστω πολυ knowdame για το υλικο που εδωσες.
Σχετικα με τα δικτυα αλληλεγγυης, μου ελεγε ακριβως τα ιδια χτες μια φιλη.
Μου ειχε πει να αναρτησουμε σαν πρωτο βημα ενα banner στα βλογς που να λεει "δεν ειστε μονοι". Αυτο θα φτιαξει ενα πρωτο δικτυο.
Το αλλο ειναι να φτιαξουμε ενα site με αγγελιες για δουλειές.
Χρηματα υπαρχει τροπος να μαζευονται απο συναυλιες ή απο τηλεοπτικο μαραθωνειο οταν σφιξουν τα πραγματα, ωστε να δημιουργηθει ενας τραπεζικος λογαριασμος.
Ας αρχισουμε να το συζηταμε απο τωρα.
Καλο βραδυ
Γεια σου Cynical ή Πεντανόστιμη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά προσπαθούσα να βρω στοιχεία που θα απαντούσαν τα ερωτήματά σου. Στα οικονομικά μαθήτρια είμαι κι εγώ, με δασκαλους τον Επίκουρο και τον Greek Rider κυρίως, τα τελευταία 2,5 χρόνια.
1. Ναι, υπάρχουν ασφάλιστρα και πέραν των ομολόγων
2. Όχι. Την απάντηση τη δίνει το άρθρο του Βιλιάρδου "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ" (που αναδημοσιεύσατε και εσείς) όπου φαίνεται το τεράστιο χάος που θα επικρατήσει και βάσει του οποίου υπέθεσα ότι η Deutsche Bank ενδέχεται να είναι πιο εκτεθειμένη (έχοντας πουλήσει πολλά CDS για ενδεχόμενη χρεωκοπία μας). Χαρακτηριστικό απόσπασμα του άρθρου:
Με βάση λοιπόν τα δεδομένα αυτά, αναρωτιέται κανείς εάν είναι δυνατόν να ανταπεξέλθει το «σύστημα» (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες), με τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας – όχι λόγω της απώλειας των ομολόγων (πάνω από 300 δις $), αλλά, κυρίως, λόγω του τεράστιου ποσού των ασφαλίστρων (ενδεχομένως αρκετά τρις €), τα οποία θα έπρεπε υποχρεωτικά να αποδοθούν στους κερδοσκόπους.
Έχοντας δε «νωπό» το παράδειγμα της Lehman Brothers, από την οποία ουσιαστικά «χρεοκόπησε» η AIG (ασφαλίζοντας τα CDO’s - δομημένα προϊόντα ενυπόθηκων δανείων χαμηλής εξασφάλισης), είμαστε της άποψης ότι, η κατάσταση είναι τουλάχιστον εκρηκτική – ότι υπάρχει δηλαδή μία «ασφαλιστική βόμβα μεγατόνων» στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα η οποία, εάν τυχόν εκραγεί, απειλεί να καταστρέψει μέσα σε δευτερόλεπτα μεγάλο μέρος του πλανήτη.
3. Όχι, δεν είναι εσωτερική υπόθεση της DB και GS. Την απάντηση τη δίνει και πάλι το άρθρο του Βιλιάρδου.
"Η ελλαδα πού χανει σε αυτη την περιπτωση;" Όπως καταλαβαίνεις αυτό το ερώτημα είναι πιο δύσκολο να απαντηθεί. Δεν είναι μόνο οι οικονομικές επιπτώσεις που αναλύουν τόσο παλιότερα άρθρα που δημοσιεύσατε, όσο και το σημερινό του Μαρκέτου. Το κυριότερο πρόβλημα είναι το γεωπολιτικό, μια και βρεθήκαμε στη μέση γεωπολιτικού πολέμου και απώτερων επιδιώξεων και το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι μεγάλο μέρος των πολιτικών (όλων των κομμάτων, ακόμα και της αριστεράς) υπηρετούν αυτές τις επιδιώξεις εδώ και πολλά χρόνια.
4. Όχι ακριβώς και μην επικεντρώνεσαι μόνο σε αυτές τις δύο τράπεζες, όταν πρόκειται για ομόλογα. Το που και σε τι ποσά είναι μοιρασμένο το χρέος μας, έχει δημοσιευτεί σε αρκετά άρθρα. Μερικά από αυτά έχετε δημοσιεύσει και εσείς. Το κέρδος από τα ομόλογα προέρχεται από τα επιτόκια δανεισμού που εκτινάχθηκαν. Με τα ασφάλιστρα όπως δείχνει και το άρθρο του Βιλιάρδου είναι πιο μπερδεμένη η κατάσταση.
Το τι δημοσιεύεται και από ποιους, δεν πρέπει να το κρίνεις μόνο από την καθαρά οικονομική σκοπιά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τόσα πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα και τόσο μεγάλη παραπληροφόρηση, που μόνο με υποθέσεις και διασταυρώσεις μπορεί κανείς να προχωρά. Την καλύτερη συμβουλή την έχει δώσει εδώ και πολύ καιρό ο Χ. Μόρφος
Ποιος μιλάει; Και από ποια θέση;
http://theamapati.wordpress.com/2010/03/14/plunder/
http://theamapati.wordpress.com/2008/03/27/270308/
KnowDame
Know Dame,
ΑπάντησηΔιαγραφήσ'ευχαριστω πολυ!
Εκανα αυτες τις ερωτησεις προσπαθωντας να βρω μια ακρη στο ποιοι ειναι οι περισσοτερο μπλεγμενοι, ποιος χρωσταει ποιον, ή μαλλον ποιος ειναι περισσοτερο εκτεθειμενος.
Εχω μπερδευτει διοτι ενω τα cds ειναι ασφαλιστικα προιοντα και θα περιμενα απο πισω να ειναι μια ασφαλιστικη εταιρια τυπου AIG, εδω δεν εμφανιζεται κατι τετοιο.
Να υποθεσω οτι τα εχουν εκδωσει οι DB και GS που ειναι τραπεζες; Ή εχουν και ασφαλιστικο τομεα;
Μαλλον ετσι θα ειναι.
Cynical
Σε συνέχεια των παραπάνω, να πω ότι έχω ενδείξεις ότι κάποιοι από το ντόπιο κεφάλαιο έχουν αρχίσει ήδη να αντιδρούν, γιατί ξέρουν ότι σαν μικρά ψάρια που είναι θα τους φάνε τα μεγάλα, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν ήδη καταστρώσει σχέδια για το μεγάλο φαγοπότι, με μενού ότι έχει απομείνει από τον πλούτο αυτής της κακόμοιρης χώρας
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχετικά με το πότε σκοπεύουν να μας αφήσουν να χρεωκοπήσουμε και επίσημα, νομίζω ότι άρχισα να βγάζω μία άκρη
Δες τα παρακάτω:
Ο κ. Willem Buiter, σήμερα επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, σημειώνει, σε μια εκπληκτική νέα έκθεση, ότι κι άλλες χώρες υψηλού εισοδήματος, ιδίως ο Καναδάς (1994-98), η Σουηδία (1993-98) και η Νέα Ζηλανδία (1990-94), πέτυχαν τη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Ξεκίνησαν όμως με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις. Η Ελλάδα καλείται να κάνει ό,τι έκανε η Λατινική Αμερική στη δεκαετία του ’80. Ακολούθησε μια χαμένη δεκαετία, όπου οι μόνοι που ευνοήθηκαν ήταν οι πιστωτές. Επιπλέον, καθώς οι πιστωτές πληρώνουν για να ξεφεύγουν, ποιος θα τους αντικαταστήσει; Αυτό το πακέτο σίγουρα δεν θα καταφέρει να επαναφέρει την Ελλάδα στην αγορά με διαχειρίσιμους όρους, μέσα σε λίγα χρόνια. Πιο πολλά λεφτά θα χρειαστούν αν η αναδιοργάνωση χρέους, χωρίς σκέψη, αποδειχτεί.
Για άλλα μέλη της ευρωζώνης, το πρόγραμμα αποτρέπει ένα άμεσο σοκ στα ευάλωτα χρηματοπιστωτικά συστήματα: ήταν ολοφάνερα μια διάσωση της Ελλάδας, αλλά καλυμμένα διάσωση των τραπεζών.
από το http://athenstock.blogspot.com/2010/05/blog-post_3607.html
και εδώ http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/582187/ArticleFTgr.aspx
όπου φαίνεται ακόμα καλύτερα το έγκλημα που πάνε να κάνουν. Δίνουν χρόνο στις ευρωπαϊκές τράπεζες, (αρκετές από τις οποίες διασώθηκαν με λεφτα των φορολογούμενων τα προηγούμενα χρόνια), για να ξεφορτωθούν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους μας, με μεγάλα θύματα όχι μόνο τους έλληνες, αλλά και τους φορολογούμενους όλων των κρατών που συμμετέχουν στη “διάσωσή” μας, είτε ως μέλη της ΕΕ, είτε ως μέλη του ΔΝΤ.
Δες τον Πίνακα ΙΙ “Λήξη Ομολόγων, με ημερομηνία καταγραφής 29.04.2010, σε δις €”, από το άρθρο του Βιλιάρδου http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2010/05/blog-post_7875.html όπου φαίνεται ότι μέσα σε δέκα χρόνια θα έχουν καταφέρει να ξεφορτωθούν 233,40 δις από το χρέος μας και λάβε υπόψη σου ότι το Spiegel σε άρθρο του έχει αναφέρει ότι το ΔΝΤ θα μείνει τουλάχιστον 10 χρόνια στην Ελλάδα. Δες και εδώ http://olympia.gr/2010/05/08/19094/ στο σκαναρισμένο έγγραφο της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση, όπου αναφέρεται ότι θα είναι τουλάχιστον επταετής η παραμονή τους.
(... ακολουθεί συνέχεια)
KnowDame
Βέβαια ενδιάμεσα θα εξελίσσεται και το οριστικό ξεπούλημα της χώρας, μια και τα δάνεια αυτά δεν θα συνοδεύονται από εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου με την μορφή ομολογιακών δανείων τα οποία θα είχαμε τη δυνατόητα να αναδιαπραγματευτούμε, αλλά
ΑπάντησηΔιαγραφή“Τα διμερή δάνεια θα είναι στηριγμένα στη νομοθεσία της χώρας που θα δώσει το δάνειο και στην βάση αυτής της νομοθεσίας θα λειτουργήσουν και οι εγγυήσεις της αποπληρωμής τους. Αυτό σημαίνει όπως εξήγησε στο Capital.gr αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος ότι η χώρα που δέχεται το δάνειο το εγγυάται με τις κινητές και ακίνητες αξίες που διαθέτει εντός και εκτός της επικράτειάς της”
Πηγή: http://www.capital.gr/News.asp?id=957100
Σε περίπτωση που δεν το ξέρεις, πριν από μερικούς μήνες είχε ολοκληρωθεί η αποτίμηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας η οποία φθάνει στο ύψος των 300 δις περίπου
Όπως βλέπεις και από την τρέχουσα επικαιρότητα, το σχέδιο τους πάει μια χαρά. Το ευρώ είναι στα όριά του και η ΕΕ στα πρόθυρα της διάλυσης. Φαντάζομαι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες “διασώσεις” κρατών από το ΔΝΤ, μέχρι τη στιγμή που θα αναλάβει η παγκόσμια διακυβέρνηση να μας “σώσει” όλους.
υγ. Για τα δίκτυα που λέγαμε..
o Elikas κάνει έκκληση για βοήθεια στον επικοινωνιακό πόλεμο με σκοπό την ενημέρωση των ευρωπαίων http://nefelikas.wordpress.com/2010/05/08/grrreece-unleashed/
και εδώ http://vassilisbartzokas.posterous.com/save-greecestart-now μία διαφορετική προσπάθεια που γίνεται
Όλες αυτές οι προσπάθεις όμως θα χάνονται αν δεν μπουν προτεραιότητες και αν δεν υπάρξει συντονισμός όλων των δυνάμεων. Αν υπάρχει κάτι που μας χαρακτηρίζει σαν χώρα είναι το κακό μάνατζμεντ σε όλους τους τομείς. Αυτή είναι μία από τις κυριότερες αιτίες (κατά την άποψή μου) που οι έλληνες προοδεύουν στο εξωτερικό, ενώ σπαταλιούνται οι δυνατότητές τους στο εσωτερικό.
υγ.2 Ενημερωτικά, σημαντικά άρθρα μπορείτε να βρείτε και στο μπλογκ του δημοσιογράφου Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου http://konstantakopoulos.blogspot.com/
υγ. 3 Συγνώμη για τα σεντόνια
KnowDame
Εχω μπερδευτει διοτι ενω τα cds ειναι ασφαλιστικα προιοντα και θα περιμενα απο πισω να ειναι μια ασφαλιστικη εταιρια τυπου AIG, εδω δεν εμφανιζεται κατι τετοιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα υποθεσω οτι τα εχουν εκδωσει οι DB και GS που ειναι τραπεζες; Ή εχουν και ασφαλιστικο τομεα;
Δεν είμαι σίγουρη ούτε εγώ για το τι συμβαίνει. Νομίζω ότι και τα CDS τα ασφαλίζουν και η AIG την πάτησε γιατί ασφάλιζε CDS τίτλων στεγαστικών δανείων. Αλλά για να μη λέω βλακείες, καλό είναι να ρωτηθούν άνθρωποι με σχετικές σπουδές, όπως ο Greek Rider ή ο geokalp
KnowDame
Δες και αυτό μήπως σε βοηθήσει να βγάλεις άκρη για τα παράγωγα. Εγώ ομολογώ ότι αυτά με τα παράγωγα, μετά δυσκολίας τα καταλαβαίνω. Το μόνο που καταλαβαίνω, είναι ότι έχουν δημιουργήσει τόσο τεράστια φούσκα από αέρα κοπανιστό, που όταν σκάσει θα πάρει ο διάολος όλο τον πλανήτη
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://epicurus2day.blogspot.com/2008/11/cds.html
KnowDame