Τρίτη 27 Απριλίου 2010

NYT: Προτάσεις για αναδιαπραγμάτευση χρέους




Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, η ιδέα και μόνο της πιθανότητας αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας έμοιαζε με "πυρηνική" εναλλακτική. Πλέον η αναδιάρθρωση -μια πιο ευγενική εναλλακτική διατύπωση της χρεοκοπίας- δεν είναι μόνο μια ιδέα, αλλά και μια πιθανότητα. 

Και είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο, όπως υποστηρίζουν αρκετοί οικονομολόγοι, οι ομολογιούχοι αναμένεται να επωμιστούν μέρος του βάρους. 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο των "New York Times", κ. Jack Ewing, στην περίπτωση χρεοκοπίας, όπως αυτή της Αργεντινής, οι επενδυτές θα έχαναν πάνω από το ήμισυ των χρημάτων τους - μια προοπτική πολύ δυσμενής για να την εξετάσει σοβαρά η Ελλάδα. Όμως, ακόμα και ένα επονομαζόμενο haircut, με το οποίο οι πιστωτές απορροφούν μια σχετικά μέτρια μείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων, θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την ευρωζώνη και για τις τράπεζες της περιοχής, οι οποίες κατέχουν τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα. 

Μια πιο ήπια εναλλακτική θα ήταν η διασπορά των πληρωμών της Ελλάδας στους πιστωτές, οι οποίοι θα έπρεπε να δεχτούν μείωση της τρέχουσας αξίας των επενδύσεών τους - μια εναλλακτική που αρχίζει να μοιάζει με την καλύτερη λύση έπειτα από μια σειρά κακές επιλογές.



"Μόνο μια πολυετής αναδιάρθρωση των ομολογιακών υποχρεώσεων, σε συνδυασμό με σημαντική μείωση του ελλείμματος, μπορεί να επιτύχει μόνιμη προσαρμογή των ελληνικών δημοσιονομικών υποχρεώσεων χωρίς να υπάρξει χρεοκοπία και δίνοντας σε όλους τους ομολογιούχους ένα haircut", ανέφερε σε e-mail του ο οικονομολόγος της High Frequency Economics, κ. Carl B. Weinberg

Ο κ. Weinberg πρότεινε τη συγκέντρωση όλων των ελληνικών ομολόγων λήξης έως το 2019 και την αναχρηματοδότησή τους με 25ετή ομόλογα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, υπολογίζοντας επιτόκιο 4,5%, η κίνηση αυτή θα μείωνε τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας κατά περίπου 60%, ή κατά 140 δισ. ευρώ. Καθώς η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ξεπερνά πλέον το 8%, αυτοί που αγόρασαν πρόσφατα ελληνικά ομόλογα θα είχαν σημαντικές απώλειες. 
Ο κ. Daniel Gros, διευθυντής του Center for European Policy Studies, προτείνει ένα παρόμοιο σχέδιο. Τάσσεται υπέρ της παράτασης της λήξης των υφιστάμενων ομολόγων κατά 5 χρόνια, με το ίδιο επιτόκιο. Με τον τρόπο αυτόν, ένα 5ετές ομόλογο με απόδοση 6% θα μετατρεπόταν σε 10ετές ομόλογο, με απόδοση 6%. 

Και τα δύο αυτά σχέδια θα "ανακούφιζαν" την Ελλάδα από την πίεση που δέχεται συνεχώς για τη συγκέντρωση χρημάτων από τις όλο και πιο εχθρικές αγορές, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Αντί αυτού, η Ελλάδα θα μπορούσε να επικεντρωθεί στη μείωση του ελλείμματός της, το οποίο σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat ανέρχεται σε 13,6% του ΑΕΠ. Έτσι, θα κέρδιζε χρόνο προκειμένου να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. 

Αν υπήρχε κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους, οι επενδυτές θα συνέχιζαν να παίρνουν τόκους και στο τέλος θα λάμβαναν όλο το τοκοφόρο τους κεφάλαιο. Θα έπρεπε να περιμένουν περισσότερο, ωστόσο, με επίπτωση τη μείωση της τρέχουσας αξίας της τοποθέτησής τους. 

Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να είναι ελκυστικό για τους policy makers, οι οποίοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία -που επίσης έχουν πρόβλημα με τα δημοσιονομικά τους-, αλλά και στις ευρωπαϊκές τράπεζες που μόλις διασώθηκαν. 

Για να ανταλλάξουν οι ομολογιούχοι τα ομόλογά τους για τίτλους πιο μακροχρόνιους, η Ελλάδα και οι υποστηρικτές της χρειάζεται να πείσουν τους πιστωτές ότι η αναδιάρθρωση τους δίνει τις καλύτερες πιθανότητες να πάρουν πίσω τα χρήματά τους

Την ίδια ώρα, η συζήτηση περί χρεοκοπίας εξακολουθεί να αποτελεί "ταμπού" στους πολιτικούς κύκλους. "Οποιαδήποτε ιδέα περί αναδιάρθρωσης δεν βρίσκεται στο τραπέζι για την ελληνική κυβέρνηση, δεν έχει ποτέ τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν υπήρξε ποτέ μέρος προτάσεων που έκανε το ΔΝΤ στην Ελλάδα", δήλωσε την Κυριακή από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. 

Τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Eurostat υπογραμμίζουν το βάθος της "τρύπας" στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Το συνολικό χρέος της κυβέρνησης ανερχόταν στα 273 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009, ή 115% του ΑΕΠ. Οι τόκοι και μόνο θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 97 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Weinberg. 

Δεν υπάρχει τρόπος η Ελλάδα να διαχειριστεί το βάρος αυτό, τονίζουν τόσο ο κ. Weinberg όσο και άλλοι αναλυτές, χωρίς να υπάρξει βοήθεια πολύ υψηλότερη από αυτήν των 30 δισ. ευρώ για την οποία έχουν δεσμευτεί τα μέλη της Ε.Ε. Ωστόσο, η πολιτική αντίσταση αυξάνεται ακόμα και γι' αυτό το σχετικά μέτριο σχέδιο διάσωσης. 

Υπάρχει μια πιθανότητα, αν η Ελλάδα δηλώσει ότι αδυνατεί να εξοφλήσει έγκαιρα τις δανειακές της υποχρεώσεις, ορισμένα hedge funds ή άλλοι πιστωτές να κινηθούν νομικά κατά της Ελλάδας και να προσπαθήσουν να πάρουν υπό την κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία της. 

Ο κίνδυνος της προσφυγής στη Δικαιοσύνη από διαφωνούντες επενδυτές δείχνει την περιπλοκότητα της όποιας αναδιάρθρωσης. 

Όμως, η ιστορία των χρεοκοπιών δίνει πολλούς λόγους στους επενδυτές να ανησυχούν. Και η απειλή της επανάληψης των όσων έχασαν οι επενδυτές στην Αργεντινή θα μπορούσε να είναι αρκετή για να πείσει τους περισσότερους επενδυτές να στηρίξουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. 

6 σχόλια:

  1. mia aporia..
    ta kefalea ton daniston mas den ine asfalismena??ta CDS den ine gia afto?
    Ara tous simferi na ptoxefsoume,
    giati lipon na dextoun ena haircut
    me miosi??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. chriss

    καπου διαβασα οτι δεν εχουν αγορασει ολοι cds. Για παραδειγμα οι ελληνικες τραπεζες, τσιγκουνευτηκαν.

    Επισης διαβασα, παλι καπου, οτι στους ορους αναδιαρθρωσης, μπορει να ζητηθει να μην χρησιμοποιηθουν τα cds.

    Ιδωμεν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναδιάρθρωση, επαναδιαπραγμάτευση,κούρεμα και λοιπές αηδίες!Φτάνει πια!
    Όταν μπαίνει ό άλλος σπίτι σου βγάζεις το δίκκανο και του ρίχνεις στο δόξα πατρί! Κάθε πράξη αυτοάμυνας είναι δίκαια και σωστή!
    Λοιπόν αν είχαμε κυβέρνηση με α.....α θα είχε ήδη συστήσει μυστικά ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που θα αγόραζε CDS ασφαλίζοντας το χρέος μας τουλάχιστον κατά 50%!
    Στη συνέχεια θα κήρυττε στάση πληρωμών μεχρι να εισπράξει τα ασφάλιστρα και να τους τινάξει όλους στον αέρα!
    Για να δουν πόσα απίδια βάνει ο σάκκος τα κωλόπαιδα των αγορών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. nikos-alfa

    καλη η ιδεα, αλλα με τι λεφτα θα αγοραζε cds?

    Χωρις φυσικα να πιστευω (θα ηταν αφελες) οτι η πορεια προς το γκρεμο ήταν η μονη οδος.

    Ειναι σαν να ανεβαινει πρωτη φορα σε αυτοκινητο και να μην ξερει να χειριστει ουτε τιμονι, ουτε φρενα, ουτε τους καθρεφτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Cynical
    Καλά κάνεις και με υποχρεώνεις να σοβαρευτώ, αν και δεν ταιριάζει με όλα αυτά τα κωμικοτραγικά που γίνονται γύρω μας σήμερα και να ακολουθήσω το ανήσυχο πνεύμα σου!
    Ξεκινώντας από το τελευταίο ότι δηλ αν μπορούμε να παίξουμε μπάλλα στο γήπεδο τους με τα τσακάλια των αγορών που λογικά θα μας κατασπαράξουν αφου γνωρίζουν άριστα το αντικείμενο έχω να πω ότι τη στιγμή που και το τελευταίο ψιλοδάνειο αυτοκινήτου,στεγαστικό η επιχειρηματικό είναι ασφαλισμένο υποχρεωτικά απέναντι σε όλους τους κινδύνους (θανάτου ,ατυχήματος,σεισμού,φωτιάς κλπ) και μάλιστα κατ απαίτηση του δανειστή,είναι αξιοπερίεργο γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε ο μηχανισμός των CDS από τη κυβέρνηση, όταν άρχισαν να σφίγγουν τα πράγματα,αλλά και προηγούμενα κατά την σύναψη των δανείων ,όταν και τα ασφάλιστρα ήταν πάμφθηνα,όπως θα έκανε κάθε στοιχειωδώς υπεύθυνος δανειζόμενος για να κοιμάται ήσυχος!Και τώρα που το καλοσκέφτομαι,αχ σε τι λούκι με βάζεις μεσημεριάτικα, εμείς δεν πληρώνουμε κάτι τεράστιες αμυντικές δαπάνες ένεκα "κάζους μπέλι" κλπ,άρα βρισκόμαστε υπό διαρκή κίνδυνο πολέμου του οποίου επερχομένου μια πιθανή επίπτωση θα ήταν και η στάση πληρωμών;για την οποία βέβαια είμαστε και πάλι ακάλυπτοι!Άρα δεν μιλάμε για οδήγηση σε ράλυ αλλά για την συνήθη βόλτα με τα πόδια ενός συντηρητικού και προσεκτικού οικογενειάρχη που έχει κάνει την συνήθη ασφάλεια ζωής που επιτάσει το σύστημα!Να συμπεράνω ότι δεν μας λείπει το δίπλωμα οδήγησης αλλά η διάθεση να οδηγήσουμε για να βγούμε από το τουνελ χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο και μέθοδο!Και για να μην επιστρέψω στα χιλιοειπωμένα όλα αυτά συμβαίνουν γιατί υπάρχει το γνωστό δόγμα της εγκληματολογίας περί του ποιός ωφελείται και σε αυτό έχουν απαντήσει άλλοι αρμοδιότεροι από μένα!
    Χαίρομαι που δεν βάζεις ερωτήματα για το ηθικό και τίμιο του εγχειρήματος επειδή συμφωνείς υποθέτω ότι τους "μπανκστερς" δικαιούμαστε να τους αντιμετωπίσουμε και με τα δικά τους όπλα!
    Όσο για τα χρήματα που απαιτούνται νομίζω ότι φθάνουν 3-4 δις για να καλύψεις 100 δις χρέους ,τα οποία δεν απαιτείται και να τα καταβάλεις αμέσως όλα για να κάνεις συμβόλαιο και αυτά μπορείς να τα βρείς πανεύκολα από αυτούς που έχουν τα ομόλογα σου και κινδυνεύουν το ίδιο η και περισσότερο από σένα να χρεωκοπήσουν μαζί σου!
    Πέρα από τη κομπίνα που περιέγραψα προηγούμενα νομίζω ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να υποχρεώσει τις Ελληνικές Τράπεζες να χρησιμοποιήσουν ένα ποσοστό από το πακέτο των 28 δις που απλόχερα συνεχίζει να θέτει στην διάθεση τους για να ασφαλίσουν τα ελληνικά ομόλογα δημοσίου που κατέχουν έναντι του κινδύνου χρεωκοπίας της χώρας!Αυτό θα άλλαζε τους συσχετισμούς στο στρατόπεδο των δανειστών μας και ίσως να έσπαζε τον φαύλο κύκλο που δημιουργούν τα CDS και η υποτιμητική κερδοσκοπία στα Ελληνικά ομόλογα έστω και αν γινόταν φανερά!Γιατί η τεράστια πίεση που υφιστάμεθα είναι και αποτέλεσμα του ότι ο εχθρός είναι εντός των τοιχών και είναι οι δικές μας τράπεζες!Βαυκαλίζονται με την ιδέα ότι αν βουλιάξει το καράβι θα έχουν πρώτη θέση στις σωσίβιες λέμβους της σωτηρίας:Όμως αυτές θα ανατραπούν από τους ναυαγούς που θα ορμήξουν να ανεβούν και αυτοί και τίποτε δεν θα τους σώσει!
    Υπάρχουν τρόποι αντίδρασης και μέσα από το σύστημα αλλά μη ξεχνάς το αν που έβαλα προαπαιτούμενο στο προηγούμενο σχόλιο αγαπητή κυνική!
    Είναι η πιο αναγκαία και ικανή συνθήκη!
    Ουφ πείνασα!Καλή όρεξη σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Nικο-αλαφα,

    μου υπενθυμησαν οτι cds ειχε αγορασει το κρατος μεσω του Ταχ. Ταμιευτηριου. Και τοτε το ειχαν κραξει διοτι οποιος κατεχει cds εχει συμφερον να ανεβαινουν, δηλδ η χωρα να τεινει προς τη χρεοκοπια, ενω οποιος κατεχει ομολογα εχει το ακριβως αντιθετο συμφερον, δλδ η χωρα να ευημερει για να μην πεφτει η αξια τους.

    Μπερδεμενα πραγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.