Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ποια μέτρα θα ζητήσει το ΔΝΤ


Στις διαβουλεύσεις που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση και θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα, η τρόικα αναμένεται να ζητήσει τη λήψη... τολμηρών μέτρων το 2011 και το 2012 προκειμένου να αποκλιμακωθούν έλλειμμα - χρέος και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. 



Με δέσμη σκληρών μέτρων θα επιχειρήσουν να συνοδεύσουν την αναμενόμενη δανειοδότηση της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στις διαβουλεύσεις που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση και θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα, η τρόικα αναμένεται να ζητήσει τη λήψη... τολμηρών μέτρων το 2011 και το 2012 προκειμένου να αποκλιμακωθούν έλλειμμα - χρέος και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Οι προτάσεις τους, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες τοποθετήσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν αλλά και τις χθεσινές δηλώσεις του επιτρόπου Ολι Ρεν, θα επικεντρωθούν στις περικοπές αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και σε περαιτέρω ψαλίδισμα των δώρων σε μισθωτούς αλλά και συνταξιούχους. Επίσης, μεταξύ άλλων, θα συστήσουν άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, «λουκέτο» σε ζημιογόνους οργανισμούς, απελευθέρωση απολύσεων, κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων και αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Βέβαια πολλά εξαρτώνται και από τη γραμμή που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, της οποίας, όμως, οι διαπραγματευτικοί ελιγμοί είναι περιορισμένοι εξαιτίας της αδυναμίας να δανειοδοτηθεί από τις αγορές με «λογικά» επιτόκια.
Εξάλλου, είναι εξαιρετικά πιθανό να προσδιορίσουν και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αν από τον εκτεταμένο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο φανεί πως δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 8,7%.
Πιο αναλυτικά, κοινοτικοί και στελέχη του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσουν τα ακόλουθα μέτρα.
  • Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τις οποίες θα αντικαταστήσουν ατομικές ή τοπικές συμβάσεις.
  • Ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας (μερική και εκ περιτροπής).
  • Κατάργηση κατώτατων ημερομισθίων και αποδοχών.
  • Απελευθέρωση απολύσεων με απάλειψη του πλαφόν του 2%.
  • Περικοπές αποζημιώσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως δεν τίθεται θέμα να μπει ψαλίδι στις αποζημιώσεις και να απελευθερωθούν οι απολύσεις.
  • Μείωση συντάξεων.
  • Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και κατάργηση όλων των μορφών πρόωρης συνταξιοδότησης. Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθείται θα έχουμε και νέο υπολογισμό των συντάξεων, ο οποίος θα οδηγήσει σε μείωσή τους αλλά και αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης.
  • Κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Πλήρης κατάργηση 13ου και 14ου μισθού. Πρόκειται για δύο πάγια αιτήματα τόσο του Ταμείου όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία η ΕΕ είχε συστήσει και φέτος, με το οικονομικό επιτελείο να προχωρεί σε μείωση κατά 30% όλων των δώρων στο Δημόσιο εξαιρώντας τις συντάξεις.
  • Μείωση 10% στις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, όπως άλλωστε ανέφερε χθες ο κ. Ρεν.
  • Κλείσιμο ζημιογόνων ΔΕΚΟ - οργανισμών και απολύσεις εργαζομένων σε αυτές.
  • Αρση μονιμότητας στο Δημόσιο, μέτρο το οποίο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιβληθεί.
  • Πλήρες άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας να έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσουν εντός του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρώτη προειδοποίηση!

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να παραμένουν εντός θέματος.

Θα σας παρακαλούσα τα σχόλια να είναι ευπρεπή.

Αλλιώς θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα.